Haaveena yhteinen koti (ja yhteinen asuntolaina)

lifestyle, sisustus
3 kommenttia
Kaupallinen yhteistyö OP KOTI & OP

Enpä tienny kaksi vuotta sitten ekaa omaa kotiani etsiessä, että ei menisi kauaakaan, kun asuisin siinä yhdessä tulevan puolisoni kanssa. Kun toissa vuoden syksyllä kävin asuntonäytöissä, etsin kotia vain ja ainoastaan itselleni ja tarkoitukseni oli löytää yksiö, mutta nyt olen tosi onnellinen, että päädyin silloin vähän vahingossa löytämään toiveitani vastaavan kaksion.

Jännä miettiä millaisista pienistä sattumista elämä koostuu; jos olisin löytänyt ensiasunnokseni yksiön, olisimmeko alkaneet pandemian alettua viettää aikaa saman katon alla silloisen poikaystäväni, nykyisen puolisoni kanssa? Olisimmeko tutustuneet samalla intensiteetillä? Tuskin, koska vaikka vastarakastuneena yksiö voi tuntua ihan riittävän suurelta kahdelle (siitäkin on kokemusta), olisi kahden ihmisen etätyöt yksiöistä käsin olleet ihan mahdoton järjestää. Vaikka tämä asunto on toiminut tosi hyvin yhdessä asumiseen, niin nyt haaveissa on yhteinen, pikkuisen isompi koti – sellainen, jossa olisi myös työhuone.

Kun kohta kaksi vuotta sitten kerroin löytäneeni ensimmäisen omistusasuntoni, tein yhteistyötä OP:n kanssa kertomalla ensiasunnon ostoon ja asuntolainaan liittyvistä asioista. On luontevaa jatkaa yhteistyötä nyt OP:n ja OP Kodin kanssa, kun haaveissa on yhteinen koti ja sen myötä myös yhteinen asuntolaina.

Ensiasunnon myynti, yhteinen asuntolaina kumppanin kanssa

Jos olet etsimässä ensiasuntoa ja mietit siihen liittyviä käytännönasioita, kannattaa lukea tämä postaus ensialkuun, sillä ensiasunnon ostamisen ja ensiasunnosta seuraavaan siirtymisessä on pieniä eroavaisuuksia käytännönasioissa.

Nyt tulevasta yhteisestä kodista haaveiluun liittyy asunnon ostamisen lisäksi myös tämän nykyisen kodin myynti. Saan myydä asuntoni verovapaasti kun olen omistanut asunnon kahden vuoden ajan ja asunut tässä vakituisesti kaksi vuotta – tuo aika tulee täyteen lokakuun puolenvälin jälkeen. Asuntoni myyntihinta tulee vaikuttamaan jonkin verran myös tuleviin laina-asioihin; siihen, kuinka paljon mulla on laittaa omaa rahaa kiinni seuraavaan asuntoon ja kuinka paljon otan lainaa. Tietysti myös se mietitytti, kuinka paljon meille myönnettäisiin lainaa.


Ensiasuntoa ostaessani minun ei tarvinnut myöskään maksaa varainsiirtoveroa (ekasta omaan asumiskäyttöön vakituisesti tulevasta asunnosta ei tarvitse, jos on 18-39-vuotias), mutta tulevasta yhteisestä kodista meidän tulee maksaa varainsiirtovero. Tämä on myös hyvä huomioida lainaa neuvotellessa.

Yhteinen asuntolaina

Yhteinen asuntolaina

Sekä minun että puolisoni pankkiasiat ovat OP:lla (joskin tähän mennessä eri konttoreissa) joten lainan hakeminen yhdessä oli mutkatonta. Lainaa voi hakea helposti yhdessä OP:sta myös silloin, kun kumppani on eri pankin asiakas.

Kun aloimme miettiä uuden kodin etsimistä ja tämän myymistä, otin yhteyttä pankkiini ja yhteyshenkilööni, jonka kanssa olimme käyneet laina-asiat läpi ensiasuntoa ostaessani. Oli ihana jutella tilanteestamme ammattilaisen kanssa ja pohtia esim. sitä, tulisiko mun myydä tämä asunto ensin ja ostaa uusi vasta kun tämä on myyty, vai voisimmeko ostaa uuden asunnon ensin ja myydä tämän vasta sen jälkeen. Ennen kuin konkreettisempia asioita voitiin sopia, meidät ohjattiin tekemään asuntolainahakemus OP:n sivuilla.

Lainahakemuksen tekeminen on nopeaa, mutta pari asiaa kannattaa kirjoittaa ylös itselle ennen hakemuksen tekoa.

Yhteinen asuntolaina

Muistilista asuntolainahakemuksen tekijälle. Selvitä:

– Palkka (verojen jälkeen)
– Kulut kuukausitasolla (ruokakulut, kulkuvälineet, vaatteet, vapaa-aika, vakuutusmaksut, terveydenhoito…)
– Arvio kokonaisvarallisuudestasi (omistamasi asunto-osakkeet tai kiinteistöt tai osuudet näistä, metsäomaisuus, säästöt ja sijoitukset)
– Lainat
– Arvio asumismenoista asunnon oston jälkeen (asumismenoja ovat mm. uuden asunnon yhtiövastike, rahoitusvastike, mahdollinen tonttivuokra, sähkö- ja vesimaksu. Jos kohde ei ole vielä tiedossa, arvioi asumismenot)

Minä aloitin hakemuksen teon omilla verkkopankkitunnuksillani ja omat osuuteni täytettyäni puolisoni jatkoi hakemuksen täyttämisen loppuun omilla verkkopankkitunnuksillaan.

OP KOTI kiinteistövälitys

Asuntolainatarjous

Pari päivää asuntolainahakemuksen lähettämisen jälkeen pankista oltiin yhteydessä meihin ja kävimme asiantuntijan kanssa läpi hakemustamme, elämäntilanteitamme ja asuntohaaveitamme. Keskustelimme myös lainalle tarvittavista vakuuksista. Kun hain lainaa ensiasunnon ostoa varten, oli työtilanteeni paperilla erilainen; olin silloin sekä vakituisesti päivätöissä että sivutoimien yrittäjä, nyt olen päätoiminen yrittäjä.

Saimme toivomamme lainalupauksen ja näin ollen olemme jo alkaneet katsella asuntoja ihan tosissaan, ei enää pelkkänä sunnuntai-iltojen viihteenä. Meillä on kummallakin eri sivustojen hakuvahdit päällä ja vaikkei olla vielä varmoja siitä, minne halutaan, luotamme siihen, että tiedetään sitten, kun oikea asunto osuu kohdalle.

Kun pankki hyväksyy asuntolainahakemuksen eli antaa lainalupauksen, sitoo asuntolainatarjous pankkia. Eli jos unelmien asunto tulee kohdalle, siitä voi lainalupauksen saatuaan tehdä tarjouksen. Lainatarjous on yleensä voimassa tietyn ajan (osuuspankissa kolme kuukautta), jonka jälkeen sitä tarjouksen uusimisesta voi sopia pankin kanssa.

Asuntolainan korkokatto

Vaikka työtilanteeni yrittäjänä on vakaa, puhuimme pankin kanssa mahdollisista tavoista suojautua odottamattomia tilanteita varten. Yksi sellainen vaihtoehto on ottaa lainalle korkokatto korkojen nousua suojaamaan.

Korkokaton hintaan vaikuttaa ostohetken korkotaso ja luonnollisesti sen ostaminen on edullisinta viitekorkojen ollessa matalalla. Jos korot nousevat, on korkokatto kalliimpi satsaus. Korkokatosta voit lukea lisää täältä.

Tämän kodin lempparijuttuja: korkeat huoneet, leveät ikkunalaudat, nätisti rempattu keittiö ja siisti ja kiva kylppäri, astianpesukone ja keittiö, jonne mahtuu iso ruokapöytä. Rauhallisuus, vaikka ollaankin Kalliossa, lähellä kaikkea. Saunavuoro. Vehreä sisäpiha ja hyvin hoidettu vakavarainen taloyhtiö. Mukavat naapurit.

Nykyisen asunnon hinta-arvio – kokeile OP Kodin hinta-arviolaskuria

Koska saamani lainan määrään vaikuttaa myös se, millä hinnalla myyn asuntoni, pyysin asunnostani hinta-arvion Kallion alueen hyvin tuntevalta OP Koti Helsingin välittäjältä. Tapaamani välittäjä oli niin mukava ja asiantunteva, että luulen, että hän tulee myös myymään asuntoni sitten kun se on ajankohtaista, eli kun uusi koti on löytynyt. Tuntuu turvalliselta ja helpottavalta ajatukselta satsata asunnon välittäjään sen sijaan, että itse hoitaisi kaiken asunnon näytöistä myymiseen liittyviin paperitöihin.

Asunnon hintaa voi arvioida ensin myös OP Kodin asunnon hinta-arviolaskurilla, johon asunnon perustiedot (osoite, rakennusvuosi, neliöt) syöttämällä saa myyntihintatilastoihin perustuvan asunnon hinta-arvion. Kokeilin laskuria ja se antaa minun asuntoni kohdalla muutaman tonnin alakanttiin olevan arvion verrattuna välittäjän arvioon.

Välittäjän hinta-arvio oli korkeampi siksi, että hän pääsi arviokäynnillään käymään läpi taloyhtiön paperit ja tietää, ettei tähän taloyhtiöön ole suunnitteilla isoja remontteja lähivuosina sekä näki itse, että kotimme pinnat ovat hyvässä kunnossa ja kylppäri ja keittiö kivasti remontoituja. Mm. nämä seikat voivat nostaa asunnon hinta-arvioita laskurin arvioon nähden. Ja jos asunto kaipaa remonttia tai taloyhtiöön on tulossa isoja remontteja, voi todellinen hinta-arvio olla laskurin arviota alempi.

Yhteinen asuntolaina, asunnon hinta-arvio

Uuden asunnon osto ja vanhan myynti – kumpi ensin, miten välttää kahden asunnon loukku?

Koska asuntomarkkina käy pääkaupungiseudulla kuumana, pitäisi oikean hintaisen ja hyvässä kunnossa olevan asunnon mennä suhteellisen nopeasti kaupaksi, etenkin kun myös taloyhtiö on hoidettu hyvin.

Tämän vuoksi meidän on mahdollista etsiä ja ostaa uusi asunto jo ennen, kuin olen saanut tämän myytyä. Joissain tapauksissa pankki voi nähdä tällaisen tilanteen riskinä, joten asiasta kannattaa keskustella pankin kanssa etukäteen. Tähän vaikuttaa paljon asunnon kunto ja sijainti ja sekin, millaisesta uudesta asunnosta haaveilee.

Puolisoni asui hänkin ensimmäisessä omistusasunnossaan kun aloimme tapailla ja myi oman asuntonsa jo keväällä. Onneksi meidän ei tarvitse siis olla myymässä kahtaa asuntoa yhtä aikaa ja ostamassa uutta samanaikaisesti, siinä voisi olla hippasen liikaa jännitettävää.

OP KOTI kiinteistövälitys

Haaveilemme kodista, jossa olisi yksi huone enemmän ja isompi keittiö. Ollaan tehty kohta 1,5 vuotta töitä etänä (aivan kuten moni muukin), mutta hyvin todennäköisesti etätyöt jatkuvat kohdallani sittenkin kun muut palailevat toimistoilleen. Siispä työhuone olisi mun kohdalla aidosti arkea parantava asia.

Haaveilen ilmavuudesta, valoisasta tilasta ja jääkaappipakastimesta. Ja siitä, että valo leikkisi tulevankin kodin seinillä yhtä kauniisti kuin täällä.

Meillä ei ole varsinaisesti hätää löytää uutta kotia, mutta etsitään sellaista aktiivisesti. Ollaan käyty pyörimässä kiinnostavilla ja itselle entuudestaan tuntemattomilla asuinalueilla kesällä ja mietitty, halutaanko asua enää näin lähellä keskustaa vai kiinnostaisiko oma piha ihan oikeasti – vai onko tämä vain korona-ajan luoma haave. Monet meidän tutuista ja osa läheisistä kavereistakin ovat muuttaneet lähivuosina pikkuisen kauemmas keskustasta vaikka keskustan tuntumassa asuu edelleen paljon läheisiä.

Millaisella alueella haluaisimme asua, mitä palveluita kaipaamme? Millainen asunnon tulisi olla, jotta se palvelisi kotina mahdollisesti useammankin vuoden päästä, myös elämäntilanteiden muuttuessa?

kodin hinta-arviolaskuri
Mä oon ollut tässä kodissa ihan superonnellinen. Tää on tuntunut aidosti kodilta, niin yksin kuin yhdessäkin, mutta kotoisaksi tämä on muovautunut vasta yhdessä asuessa.

Onko siellä muita, joille asunnonvaihto on ajankohtainen asia? Onko pandemia-aika muuttanut ajatuksia sen suhteen, mitä asunnolta ja asuinalueelta kaipaa?

Asuntolainan ja korkokaton myöntää osuuspankki.
Asunnot välittää OP Koti kautta maan.

Lisää luettavaa

Rakkauskirje Kalliolle

Rakkauskirje Kalliolle

Ida Hanhiniemi Iittala

Iittalan kierrätyskokoelma meillä kotona

Kirjoja, jotka luin ja joista pidin

ida365 toukokuu

Vinkkejä / toukokuu

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Toivottavasti löydätte juuri teille sopivan kodin! ❤ Suosittelen (puolueellisesti) edes pientä pihaa, sillä muutettiin juuri heinäkuussa puolison kanssa vähän itsellekin yllätyksenä omakotitaloon. Etsittiin ensin rivitaloa Espoosta, mutta korona tosiaankin vaikutti ainakin meillä asuntounelmiin siinä mielessä, että tila ja juurikin oma piha alkoi kiinnostaa vieläkin enemmän. Ja sillä Espoon rivarin hinnalla löytyi aivan täydellinen okt Järvenpäästä. Ollaan aivan käsittämättömän onnellisia tästä talosta, ja jos ajatukset muuttuu niin aina voi muuttaa takaisin lähemmäs Helsinkiä (haha en kyllä tosiaan usko että näin tapahtuisi ihan heti). Etätöitä tehdessä sijainnilla ei ollut meille niin paljon merkitystä – tilavuudella ja omalla rauhalla sitäkin enemmän

    1. Kiitos Essi ihanasta kommentista! <3

      Hahaa, ymmärrän täysin pihasuosituksen! Meidän uudesta kodista ei löydy omaa pihaa, mutta parveke kylläkin – ja sekin tuntuu luksukselta monen vuoden parvekkeettomuuden jälkeen.

      Ihana kuulla että ootte viihtyneet!! <3 Ja toi on niin totta, että aina pääsee takaisin jos mieli tai elämäntilanne muuttuu. :) Tilavuus ja rauha kiinnostavat tätäkin etätyöntekijää kovasti!