Tein niin herkullisia nokkoslättyjä tuossa eräs päivä, että ajattelin jakaa reseptin kanssanne, kun se on niin kovin ajankohtainenkin. Nokkosia on hyvä kerätä talteen nyt, kun ne ovat vielä pieniä versoja. Itse keräsin kumihanskat kädessä nokkosten lehtiä litran minigrip -pussin täyteen kotikotoa ja ryöppäsin lehdet kotona (se poistaa poltinkarvojen vaikutuksen).
Ryöppäsin lehdet runsaahkossa vesimäärässä ja lisäsin veteen hieman merisuolaa (1tl suolaa/1l vettä). Lehdet kiehuivat vedessä pari minuuttia ja sitten valutin ne lävikön avulla. Mikäli asuu omakotitalossa tai on muuten omaa pihaa, voi keitinveden käyttää lannoitteena tai kirvojen torjumiseen, jos sen ensin hauduttaa.
Taikina soveltuu myös pinaattilettutaikinaksi, mutta jos vain on saatavilla nokkosta, niin kannattaa ehdottomasti kokeilla. Maistuvat sata kertaa pinaattiohukaisia paremmilta (ja minähän siis rakastan pinaattilättyjäkin!), nokkosessa on seitsenkertaisesti rautaa pinaattiin verrattuna ja muutoinkin sen ravintoarvot ovat erittäin korkeat. Melkoisen edulliseksi nämä letut tulevat, jos vain jaksaa itse poimia nokkosensa ja mikäli kaapista löytyy valmiiksi jauhoja ja mausteita :-) Ryöpätyt nokkoset voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten!
Nokkosohukaiset
2 dl ryöpättyä nokkosta ( litran pussi oli ryöppäämisen jälkeen pikkuisen vajaa 2dl!)
5 dl maitoa
4 dl jauhoja (speltti, hiivaleipä tai vehnä)
2 kananmunaa
1 tl sokeria
2 tl merisuolaa
1 rkl öljyä
♥
Sekoita maito ja jauhot hyvin keskenään. Lisää ryöpätty (ja pikkuisen pilkottu) nokkonen sekä öljy, kananmunat ja mausteet. Sekoita tasaiseksi ja anna seistä n. tunti ennen paistamista. Huomasin, että mun ohukaiset paistuivat parhaiten, kun tein niistä isoja ja ohuita. Nämä lätyt kuuluu syödä puolukkahillon kera, nam!
Onko joku teistä tehnyt nokkosista jotain muuta herkkua tai käyttänyt sitä rohdoksena? Olen utelias, koska nokkonen vaikuttaa aika superilta.
Kommentit
Sellaista tuli mieleen että nokkosia ei kannata kerätä ihan mistä vaan, kannattaa siis olla poimintapaikan kanssa tarkkana. Esim. tuolla http://www.huffingtonpost.com/sadie-nardini/top-10-reasons-not-to-do_b_260935.html jotain vinkkejä, googlettamalla löytyy lisää.
Joo, luinkin jostain, että esim. lantakasoista (:D) tai komposteista ei kannata kerätä, kun nokkonen imee nitraattia itseensä.
Oooo nam, näitä on ihan pakko koklata!
Suosittelen, nami nam! True super food :-D
Minuakin on aina kiinnostanut luonnonantimet keittiössä ja nokkoset ovat yksi sellainen kätevä. :> Voisipa koklata tätä ohjettasi.
Jee, kokeile ihmeessä, olivat herkullisia ja takuulla terveellisiä :- )
”Huomasin, että mun ohukaiset paistuivat parhaiten, kun tein niistä isoja ja ohuita”
no ootpa oikea ruudinkeksijä… :DD
no pöh, pinaattilätyt paistu meinaan nopsaan paksumpina ja pieninä, nuo eivät millään! En tiedä miksi niiden paistuvuudessa oli niin suuri ero.
Mä en ole ikinä kuullutkaan nokkosohukaisista, aika jänniä :-D
etkö!? :-D hassua! testaa!
Hah! Bongasinkin just leikkimökin vierestä pikkunokkosia ja ehdotin äitille poimintaa. Ei aivan heti lämmennyt, vaikka meillä onkin detox-kuuri meneillään ja siihenkin kuuluu yksi nokkosjuoma (tähän mennessä ollaan tyynesti hypätty sen yli). Tyhmää, ettei lätyt mee ihan yksiin meijän tän hetkisen melko vegaaniruokavalion kanssa. Mutta ehkä kesällä.. Veikkaan, että noita ryöpättyjä nokkosia voi pakastaa? Tai sitten ihan vaan kuivata niitä lehtiä? :o
Nokkonen on oikeasti supermaukasta, varsinkin noissa lätyissä! En tiedä voiko lättysiä tehdä maidottomana ja munattomana, ois varmaan aika haastavaa saada rakenteesta kestävä ilman munia. Mutta ehkä jonkin nokkoskeiton vois tehdä?:-) ryöpättyä nokkosta ainakin voi pakastaa ja kuivatakin voi toki. Tuon ohjeen mukaan voi tehdä lättyjä kuivatuistakin nokkosista, jolloin ne vaan pitää liottaa maidossa ensin :-)
Hilps, kävin noukkimassa leikkimökin nokkoset talteen, ryöppäsin ja pakastin detox-kuurin jälkeistä mässäilyä varten. Tuli niitä kyllä aika säälittävän vähän.. Pitänee lähteä metsästämään nokkosia toisten valtakunnista.
hahaa, hyvä!:-D joo, niitä saa kyllä kerätä aika paljon, että saa eres pari desiä tavaraa! Onneks ne on ilmaisia:D
Nokkosia on pitänyt keräillä täälläkin, kovasti kiinnostaa testailla, kun viimeksi aika penskana tehnyt nokkoslättyjä.
Nokkoslättyjen lisäksi mieleen tuli heti nokkossämpylät, sellaisistakin olen kuullut.
Kantsii!:-) En käsitä miten ne voi olla niin paljon pinaattia maukkaampia. Ooh, nokkossämpylätkin kuulostaa hyviltä! Pitänee googlailla reseptejä ja ryhtyä leipomaan kunhan saan kerättyä lisää nokkosta kotikodin pihalta:-)
Tää oliki ihan uus juttu mulle. Pitäis varmaan kokeilla, ku jotenkin en voi ymmärtää, miten noi vois olla hyvii :D nokkoset ja lätyt ei tunnu sopivan yhteen, mutta kokeilemalla se taitaa selvitä (:
Ai, itse taas miellän nokkosen pinaatin korvaajaksi, ja siitä tuleekin ekana mieleen lätyt ja keitto – esim salaattiin en osaa yhdistää, saatikaan muihin resepteihin, joita kylläkin haluaisin kokeilla, jotta voisin käyttää nokkosta monipuolisemmin!
Minä muistan ainakin ohjeen nokkosleivästä, joka oli ihan super hyvää. Pitääpä ehkä itsekin kaivella resepti jostain ja leipoa. :-)
Ooh, pitänee googlata joku semmonen ja kokeilla! Jos löydät ohjeen, niin saa kertoa!
ääää oon yrittäny aina muistaa juupiksella käydessä kerätä nokkosia varastoon kun siellä niitä aina niin tuhottomasti kasvaa, mutta enpä ikinä muista! viikonloppuna pakko yrittää tehdä sinne pikkureissua ja tällä kertaa muistaa ne nokkosetkin, tuntuu surkeelta tehdä pinaattilättyjä kun nokkostakin sais :D
Laita muistutus kännykkään ja kerää!!!:-D Pinaattilätyt on niiiiin pliisuja nokkoslättyihin verrattuna ;–D
Onks tästä tulossa ruokablogi? tovottavasti ei:/
no on!!!! postaan jatkossa ainoastaan ruuista! :P *slurps*
Nam, nuo lähtee kyllä heti kokeiltavaks, kun pääsen nokkosia keräämään! Olen paljonkin miettinyt nokkossämpylöiden tekoa, mutta letut kuulostaa vieläkin paremmilta.
Hahaa, hyvä juttu! Noi on niin herkullisia, nam! :-D
Kuulostaa hyvältä ohjeelta! Pitäis melkein kokeilla sitten, kun täältä lapista saa nokkosia..
Toi onnistuu kuivatuistakin, mutta ehkä on fiksua odottaa niitä tuoreita. Toivotaan että siihen ei mee enää kovin kauaa!:- )
Nokkosen ryöppäysvettä ei missään nimessä kannata kaataa pois. Se nimittäin tekee erittäin hyvää hiuksille ja hiuspohjalle. Tällä sivulla on esimerkiksi ohjeet hiushoiteen tekoon: http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0402/6.htm, mutta itse ainakin kaatelen hiustenpesun jälkeen ryöppäysvettä hiuksiini, hieron päänahkaan ja huuhtelen huolellisesti. Ja nokkosestahan saa hyviä sämpylöitä ja sitä voi lisätä esimerkiksi makaronilaatikkoon tai lasagneen mukaan.
Oi, tuota en tiennytkään! Pitääpä ensi kerralla pitää mielessä :-)
tee formspring ?!
pöh, mitä mä sillä?:D
täällä yksi, joka kuumeisesti odottaa vastausta spostiin.. :)
vastailin juuuu!
aika jännä! nokkosletut on kuulostanu aina jotenki pelottavilta mut nyt rupes kyllä kiehtomaan!
haha, pelottavilta?!:-D kokeile ihmeessä, yllätyt kun ne ei ookaan pelottavia;-D!
nokkossämpylät on kans superhyviä! niin ja nokkoskeitto! ainakin mun mummon tekemä nokkoskeitto on maailman parasta! :D sitäkin kantsii kokeilla. sellaista kermaistanokkoskeittoa.
Oisko sulla antaa reseptiä?:-) kokeilisin mieluusti!
Olipa yksinkertainen ja toimiva resepti. Nokkosta laitoin suhteessa huomattavasti enemmän ja mausteeksi lisäsin myös vastarouhittua valkopippuria.
Tulos sen verran erinomainen, että tänä illalla piti vaimon mielestä lähteä hakemaan nokkosta pakastettavaksikin. Ikean jättikassillinen kerättiin täyteen ja nyt olen pari tuntia erittäin ryöpännyt.
Sellainen varmaan noin 4 litran täysin tiukkaan puristetettu nokkosharkko on tuloksena. Huomenna annospusseihin ja pakkaseen…
Kiitos Ida!