365 days with Ida

Tyylipohdintaa, luonnonkosmetiikkaa, musiikkilöytöjä, herkullista ruokaa & Helsinki-vinkkejä!

keskiviikko

30

heinäkuu 2014

16

COMMENTS

Nyhtöhirvi aka pulled moose

Written by , Posted in Ruoka

Yksin tämän hetken puhutuimmista ruokatrendeistä lienee pulled pork – osa rakastaa ja osa ei pääse jyvälle jutusta. Itse en syö possua, mutta onneksi samalla reseptillä voi tehdä pulled mooseakin, eli siis nyhtöhirveä! Hirvi on kuulunut mun ruokavalioon lähestulkoon koko mun elämän ajan, sillä isoisä ja isä käyvät itse metsällä. Vaikka en muuta punaista lihaa syökään, niin hirveä syön silloin kun sitä on tarjolla – kohta aniharvoin, äidin ja isän pakkasessa on kuulemma enää yksi paisti jäljellä.

Sen lisäksi että hirvi on älyttömän hyvän makuista, on se yksi eettisimmistä lihavaihtoehdoista. Se kasvaa vapaana eikä sitä pumpata täyteen hormoneita ja antibiotteja niin kuin kasvatettu liha. Pärjään arkena mainiosti ilman lihaa (kalaa kyllä syön) ja olenkin sitä mieltä että jokainen meistä voisi ainakin vähentää lihankulutustaan. Sen lisäksi että tehotuotettu liha ei voi olla terveellistä ja hyväksi meille, teemme samalla ympäristöteon vähentämällä lihankulutustamme. En aio paasata asiasta, sillä julistaminen usein synnyttää vastareaktion, mutta toivon että voin omalla esimerkilläni inspiroida jonkun vähentämään lihankulutusta tai ainakin kokeilemaan eettisempiä vaihtoehtoja :-) Pienilläkin teoilla on väliä. 

Revittyä hirveä voi herkutella esim. itsetehtyjen spelttisämpylöiden välissä niin kuin me ekan kerran herkuteltiin juhannuksena. Viimeksi menivät tortillalettujen välissä tähteinä puutarhajuhlista ja saivat seurakseen marinoituja punasipuleita (AH ♥__♥), coleslawta, kirsikkatomaatteja, grillattuja kasviksia, vuohenjuustoa, salaattia ja aurajuustoa.

Hyvin epätavallista minulle, mutta jaan nyt lihareseptin blogissani. Olen sitä mieltä, että jos syö lihaa niin sitten kantsii syödä vain harvoin ja älyttömän hyvin laitettuna. Kuten vaikka näin. Lisäksi jaan noiden älyttömän hyvien marinoitujen punasipuleiden ohjeen josta voi nauttia nekin, jotka eivät mitää lihaa syö! 

Nyhtöhirvi eli pulled moose

yli 1 kg hirvenpaistia (kutistuu uunissa)
1 rkl savupaprikajauhetta
1 rkl suolaa
1,5 rkl muscovadosokeria 

Maustekastike

2 dl lihalientä (äiti käytti itsetekemäänsä)
2 dl inkivääriolutta (esim. Fentimans Ginger Beer, äiti käytti ginger Beard -olutta, jossa vahva inkiväärin maku)
0,5 dl tummaa balsamicoa
0,5 dl muscovadosokeria

1. Yhdistä lihan mausteet seokseksi ja hiero lihan pintaan. Nosta liha uunivuokaan ja anna maustua 1h huoneenlämmössä. 
2. Kypsennä lihaa 225-asteisessa uunissa ylätasolla 20min, jotta pinta saa väriä. Säädä uunin lämpö 100 asteeseen ja jatka kypsentämistä uunin keskitasolla n. 6h eli kunnes lihan sisälämpö on 90 astetta. (Voit myös peittää lihan foliolla ja antaa lihan hautua uunissa yli 6h, vaikka yön yli – lihan tulee olla ylikypsää)
3. Nosta liha uunista ja peitä foliolla. Anna vetäytyä 1h huoneenlämmössä. 
4. Valmista maustekastike. Laita 2dl lihalientä kattilaan ja kuumenna se. Lisää inkivääriolut, balsamico ja sokeri. Anna hautua vähintään 30min. 
5. Revi liha syiden suuntaan pieniksi paloiksi. Parhaiten se onnistuu sormin tai kahdella haarukalla repien. 
6. Valele revityn lihan päälle n. 3/4dl maustelientä. Käytä liha heti tai laita jääkaappiin odottamaan. 


Punasipulihilloke

5 punasipulia
5 cm pala inkivääriä
2 dl sokeria
1,5 dl punaviinietikkaa
0,5 dl vettä

1. Leikkaa sipulit ensin puoliksi ja sitten pystysuunnassa viipaleiksi kattilaan. Kuori ja raasta inkivääri kattilaan. Lisää sokeri, etikka ja vesi. Kuumenna sekoittaen, kunnes ainekset sekoittuvat kunnolla. Vähennä lämpöä ja hauduta noin 15 minuuttia, kunnes sipuli on pehmeää. 
2. Maista että hilloke on riittävän makeaa. Lisää sokeria tarvittaessa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi tai jääkaappikylmäksi. 


Kumpikin ylläolevista ohjeista sopii herkkuleipiin, hodareihin, hamppareihin ja tortilloihin. Mmmmh, suosittelen testaamaan! Molemmat ohjeet Glorian Ruoka & Viini -lehdistä, nyhtöhirvi mukailtu äidin toimesta nyhtöpossun ohjeesta. En oo itse laittanut oikeastaan koskaan liharuokia (paitsi hirven jauhelihasta lasagnea tms), joten piti kyllä varmistella äidiltä että onhan tuo ohje oikein jne :-D 

Lisää luettavaa:

16 Comments

  1. Nana
    • ida365 ida365
  2. Maija
    • ida365 ida365
  3. Anneli
    • ida365 ida365
  4. Maija
    • ida365 ida365
  5. karoliiina
    • ida365 ida365

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *