Ruokailutottumuksista & ravintovalmennuksesta

ruoka
22 kommenttia

Tammikuun alun kunniaksi on hyvä palata ruoka-asioiden pariin. Moni aloittaa vuoden alusta terveellisemmät elämäntavat (toivottavasti joillakin muutokset ruokavaliossa ja elämäntavoissa myös pysyvät), joten lienee ihan oivallista kertoa tarkemmin omista syömisistä ja kokkailuista nyt.

Kuten Petos lautasella -kirjasta kirjoittamassani postauksessa kävi ilmi, koetan suosia mahdollisimman monipuolisia, aitoja ja terveellisiä raaka-aineita omassa keittiössäni. Suhtaudun superprosessoituihin tuotteisiin ja puolivalmisteisiin kriittisesti, mutten ehdottomasti. En kuole, enkä usko että kukaan muukaan kuolee, jos silloin tällöin jaksaa olla välittämättä. Minulle tärkeintä on syödä arkena kohtuudella ja hyvin, jotta ei tarvitsisi kokea turhaan huonoa omatuntoa juhlahetkistä ja herkutteluista. Kun perusruokavalio on kunnossa, voi mielestäni välillä repäistäkin vähän ;-)

ida365 raaka-aineet

ida365 sosekeitto

Tähän väliin on hyvä esitellä uusi tuttavuuteni Marianne, joka on luvannut auttaa minua suunnittelemaan syömiseni paremmin ja analysoimaan, millä mallilla asiat ovat nyt. Minun on helppo sanoa, että tiedän syöväni suhteellisen monipuolisesti ja terveellisesti, mutta en silti osaa sanoa saanko esim. kaikkia tarvittavia vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita tarvittavista energiamääristä puhumattakaan. Olen aina syönyt siten, miten minusta on parhaalta tuntunut, joten tuntuu ihanalta että joku kertoo minulle, missä on parantamisen varaa ja miltä osin menee hyvin.

Marianne on juuri valmistunut ravintovalmentajaksi ja tarjoaakin apuaan myös muille ruokavaliotaan pohtiville. En ole koskaan aiemmin saanut vinkkejä syömiseen keltään asiaan perehtyneeltä, joten minua pikkuisen jännitti ennen kuin sain kuulla, että Mariannen suhtautuminen ruokaan on suhteellisen samanlainen kuin minulla. Marianne on kiinnostunut kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja on valmis auttamaan elämäntapamuutoksessa eikä ole pikadiettien ystävä. Sen lisäksi että Marianne on perehtynyt puhtaaseen ruokaan, tietää hän paljon myös urheilua tukevasta ruokavaliosta.

Marianne on myöskin opiskellut Proakatemiassa ja alkanut ottaa selvää asioista jo opiskeluaikoina käymällä luennoilla, lukemalla luonnollisen ruuan puolestapuhujien kirjoittamia kirjoja, katselemalla puhtaaseen ruokaan liittyviä dokumentteja ja innostunut tuolloin jyllänneestä superfood-buumista. Omat urheiluharrastukset ovat myöskin ohjanneet Mariannea kohti optimaalista ravitsemusta. Mariannen muoti- ja hyvinvointikiinnostus synnytti lopulta Mymes-hyvinvointivaateliikkeen, joka avasi ovensa Tampereen Verkatehtaankadulla kesäkuussa 2012. Mymeksessä myydään vaatteiden lisäksi mm. superfoodeja, itsetehtyä raakasuklaata, synergy-tuotteita ja lisäksi erilaisia palveluja, joihin Marianne ja äitinsä Marketta ovat erikoistuneet; Bemer-mikroverenkiertoterapiaa, kuntosaliohjausta ja ravintovalmennusta.

ruokapäiväkirja ida

Aloitettiin Mariannen kanssa yhteinen projekti, nimittäin minun ruokapäiväkirja ja sitä kautta ruokavalioni analysointi! Tämä on nyt kolmas päivä, kun kirjoittelen muistiin syömisiäni. Saas nähdä mitä Mariannen analyyseistä paljastuu sitten myöhemmin… Tällä hetkellä tuntuu että olen syönyt vähän turhan epäsäännöllisesti ja ehkä nuo joulusta jääneet piparit ei varsinaisesti kuulu terveelliseen ruokavalioon… mutta ovat sentään itsetehtyjä, hyvistä raaka-aineista! ;-) Jännittää vähäsen, sillä vaikka aluksi ajattelin että heh, totta kai on helppo kirjoittaa ylös kaikki syömiset, niin noiden piparien kohdalla olis tehnyt mieli huijata vähän. Mielenkiintoista, aion nimittäin laittaa nuo syömiseni esille tänne, jotta niiden pohjalta olisi helppo kertoa omia arkisia vinkkejä terveellisemmän ruokavalion aikaansaamiseksi. Ja tietysti myös Mariannen asiantuntijavinkit! Moni teistä on kommentoinut minulle eräästä kinkkisestä aiheesta, eli siitä, miten opiskelijabudjetilla voisi tehdä parempia valintoja. Juuri näitä juttuja aion avata myöhemmin ruokapäiväkirja-analyysien yhteydessä. Miltäs kuulostaa? Onko joku muu joskus pitänyt ruokapäiväkirjaa ja saanut syömisistään analyysiä? Minua jännittää vähän!!

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Hei Ida, oon ihan innoissani tästä sun uudesta projektista! Mulle aito ja puhdas ruoka on erittäin tärkeää. Olen pienestä pitäen oppinut arvostamaan itse tuotettua – ja lähiruokaa, sillä mun vanhemmilla on ruoantuottajia. Vielä Suomessa asuessa tämä oli itsestäänselvyys, pienillä valinnoilla ja panostamisella tiesit mitä syöt ja mulle oli tärkeää tukea kotimaista ruoantuotantoa. En usko että kukaan on pyhimys tässä asiassa eikä tarvitsekaan olla. Aivan kuten sanoit, ei kukaan siihen kuole jos on joskus välittämättä.

  Muutin melkein 4 vuotta sitten Alankomaihin, joka on maailman suurimpia ruoan tehotuottajia. Käytännössä ruokakaupoissa on tarjolla kotimaisia tuotteita, mutta niiden tuotantotavat ovat kaukana puhtaudesta ja aitoudesta. Alkuun tämä oli mulle todella hankalaa ja mua oikein ahdisti mennä ostoksille – sain kulumaan (no saan vieläkin) tuhottomasti aikaa kun luin tuoteselosteita ja selvitin tuotteiden alkuperää. Jopa niin sanotut ’organiiset’ tuotesarjat ovat enemmän tai vähemmän tehotuotettuja, niissä on vain vähemmän tiettyjä lannoitteita ja keinotekoisia ravinteita. Varsinkin ensimmäisenä vuotena olin hukassa ja yritin vain olla ajattelematta asiaa liikaa, jotta pystyisin syömään normaalisti ruokaa.

  Kyllä täältäkin saa puhdasta ja lähellä tuotettua ruokaa, mutta sen eteen vain täytyy nähdä huomattavasti enemmän vaivaa kuin Suomessa. Täällä on ekologisiin tuotteisiin erikoistunut kauppaketju (tosin sielläkin saa toisinaan olla tarkkana) sekä joka kaupungissa/kylässä järjestetään ainakin kerran viikossa markkinat, joissa myydään tuoreita vihanneksia, hedelmiä, kalaa, lihaa jne. Tehotuotannon vuoksi ruoan hinta on keskimäärin halvempi kuin Suomessa, ja koska hollantilaiset ovat tunnetusti pihiä kansaa (honestly, harva täällä välittää mitä suuhunsa pistää, tärkeintä on että tulee täyteen. Kärjistettynä, perushollantilainen ruoka ei maistu juuri muulle kuin rasvalle ja suolalle omien kokemuksieni mukaan :P ), puhtaan ruoan hinta on Suomen tasolla koska sille ei ole riittävästi kysyntää. Eihän tämä kuulosta pahalta, mutta tottakai sitä itse vertailen Hollannin enkä Suomen hintatasoon ja usein se saa mut haukkomaan henkeä. Tähänkin olen löytänyt ratkaisun (ja melko itsestäänselvän sellaisen) – yritän panostaa sesongin tuotteisiin ja yhtäkkiä hinta saattaa olla halvempi kuin normaalissa ruokakaupassa. Tämä on jotain mitä jokaisen opiskelija tulisi tajuta :P

  Tottakai petrattavaa löytyy ja hurjasti, munkin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota syömäni ruoan ravintopitoisuuksiin. Ja erityisesti siihen että saan monipuolisesti ja riittävästi proteiinia, joka tuntuu olevan monen kasvissyöjän ongelma. Tosin minun ruokavaliooni kuuluu myös kala ja merenelävät, mutta erityisesti näiden laadun suhteen olen erittäin tarkka ja usein kalaa tuleekin syötyä vain korkeintaan kerran viikossa.

  Hui kun tästä tuli pitkä, mutta ruoka ja erityisesti erot mun kahden kotimaan lähellä on lähellä mun sydäntä. Voisin puhua aiheesta ikuisuuksiin :P Mutta tsemppiä ja jään innolla seuraamaan!

  1. heippa nitahannele!

   ihana kommentti, voi kuule, älä pelkää että romaani olisi mun mielestä negatiivinen asia! Ihanaa että tämä aihe kiinnostaa ja on lähellä muidenkin mieltä :-)

   Voieii, sinulla on oikeasti aika kinkkinen tilanne! Olet lähtenyt sen verran ihanteellisista ja tiedostavaisista oloista että ahdistukselta ei varmasti ole voinut välttyä kaiken tehotuotetun ruuan keskellä. Ja onhan tuota suomessakin, että brändäämällä tuote ”luomun näköiseksi”, saadaan sellainen vaikutelma että heii, toihan on hyvä tuote, vaikka kyseessä olisi perushuttua hienommassa paketissa.

   Olen itsekin miettinyt ulkomailla opiskelua ja asumista, ja hankala asia tulee kyllä olemaan tuo paikalliseen elintarviketeollisuuteen tutustuminen. EU:ssa nyt onneksi on yhtenäisiä säännöksiä, mutta silti. Ja jep, oot niin oikeassa sesongin tuotteista, erityisesti vihannesten ja hedelmien suhteen! Oon kanssa melko tarkka tutkimaan hintoja, joten ero esim. kesäkurpitsan, avokadon ja persimonin välillä on eri kausina ihan mieletön. Jostain omenoista ja marjoista puhumattakaan! Pitääpä muistaa tästäkin kirjoittaa joskus ihan postaukseen :-)

   Jep, proteiini muakin on joskus huolettanut, mutta koska syön siis myöskin kalaa, maitotuotteita ja kananmunia niin ne kyllä monipuolistavat aika paljon. Sitten on sellaisia helppoja ratkaisuja kuten kvinoa – helppo keitellä salaattiin, sujauttaa keittoon ja kastikkeisiin ja siinä on melkos paljon proteiinia, hivennäisaineita ja hyvälaatuista rasvaa. Onko sulle tuttu?

   Oi että, kerro toki myöhemminkin ajatuksiasi näihin ruokateemoihin liittyen! Sun suhtautuminen kuulostaa hyvin samalta kuin mun, joten otan mielelläni kaikkia vinkkejä ja ajatuksia vastaan!

 2. Jee tää kuulostaa siistiltä, mielenkiintosta nähä millasta arvioita päiviksestä saat, ehkä sen kautta pystyis ottamaan vähän vinkkiä omiinki tottumuksiin, eli superjees että meinaat julkasta nuo omat ruokailut! Mä oon syksyn aikana yrittäny pitää ruokapäivistä, mutta vähän vaihtelevalla menestyksellä. Kummasti se aina meinaa unohtua. Ehkä pitäs näppästä aina ateriasta kuva ja sitten illalla raportoida se kunnolla vihkoon, saattais toimia itelle paremmin. Itellä ei kyllä kukaan viisas oo vielä tullu kertomaan, millä tolalla ruokailut on, mutta oon huomannut, että päivistä pitäessä suunnittelen ruokailut paljon paremmin ja saan ateriavälin pysymään järkevänä. Järkyttävät nälkäkohtaukset ja herkkuahmimiset on siis paljon epätodennäksempiä, joten täytyy varmaan taas tsempata ton kanssa. Olis kyllä mielenkiintosta joskus mennä jonkun asioista tietävän puheille, varsinkin kun tuntuu että mahalle ei välillä oikeen mikään ruoka tunnu sopivan… Mietin, että vois parin viikon ajaksi jättää pois kaikki maidot ja gluteenit ja viimesetki lihan rippeet yms ja yrittää sitten pikkuhiljaa niitä ottaa käyttöön ja selvitellä, mikä se mahan vihollinen oikeen on… Mutta ei oikeen viitsisi suinpäin ruveta kaikkea poiskaan jättämään, vaan haluisin selvittää, mitä tollasen ”puhdistuksen” aikana sitten oikeen kannattaisi syyä, että saisi silti riittävästi energiaa ja vitamineeneja sun muita aineita. Täytyy ottaa vähän asioista selvää…

  Hhah tulipas tästä romaani, selvästikin kommentointivajaus päässyt iskemään päälle kun nyt kamala tarve kirjottaa…

  1. Jeee, ihan loistavaa!:–) Uskon että noista saa aika hyvin vinkkejä, vaikkakin tietystikin kaikki syömiset pitää osata suhteuttaa omiin liikkumisiin ja energiatarpeisiin. Huomaan itsekin, että nyt lomaillessa ateriavälit ovat venyneet ja syön aika hassusti, vaikka arkena tuo asia ei tuota juurikaan ongelmia, mitä nyt unohdan välipalojen tärkeyden toisinaan. Ehkäpä mun pitäis haastaa teidät pitämään samanlaista kirjaa omista syömisistä, edes sen viikon ;-) Tässä meinaan oppii itsekin koko ajan! Just ateriarytmistä, monipuolisuudesta ja välipaloista.

   Mä oon kans aina välillä tehnyt testejä esim maidon ja vehnätuotteiden suhteen. Meillä ei oo kotona syöty moneen vuoteen muuta kuin spelttivehnää, joten mun masu ei enää tykkää tavallisesta vehnästä. Maitotuotteiden suhteen en kyllä oikeasti osaa oikein sanoa juuta tai jaata, ei ne ainakaan ihoa räjäytä siten miten monilla muilla kuulemma, mutta toisaalta en ole mikään suurkuluttajakaan nykyisin ainakaan. Pitäis ehkä kans kokeilla taas!

   Ja oikeessa oot, ei auta heittää kaikkea menemään samantien. Kantsii varmaan lisäillä omaan ruokavalioon enemmän kasvisruokia jotta sitten on helpompi pitää taukoa noista muista. Vegeruokablogit kehiin;–)

   Hahahah :–D ihanaa vaan että tulee pohdiskelevia kommentteja, se tässä just on parasta kun pääsee vaihtaan ajatuksia ja oppimaan muilta!

 3. Hienoo Ida :) Voit sitten kertoo mulle, mitä sulle on neuvottu ja voidaan vertailla neuvoja koulussa :) Muista jättää vehnät pois :P !!!

  1. Jee Noora, todellakin! Vaikka meillä on selkeesti ihan eri tarpeet esim. just liikuntajuttujen takia ;—-D hahahah! Jep, vehnää syön ihan megaharvoin koska se ei sovi mulle, just eilen söin synttärikutsuilla pienen palan vehnäkakkua ja ai että oli illalla maha kipee ja turvonnu:-(

 4. hei, ihana juttuaihe, odotan innolla postauksia tästä! sun ruokajutut on muutenkin ollut tosi inspiroivia ja samojen asioiden äärellä painiskellaan täälläkin, eli että sitä sinällään syö terveellistä ja on tiedostava kuluttaja, muttei sitten toisaalta kumminkaan tiedä, saako sitä tarpeeksi ravinteita jne. mutta jee, ehkä tästä saa vielä lisäintoa ja paljon uutta tietoa! :))

  1. Heippa Taru!

   Loistavaa, kiitos!:–) Ihanaa että lukijoista löytyy monia joita tämä aihe kiinnostaa! Saadaan siis kukin vinkkejä toisiltamme. Mä toivon että osaan jakaa teille jatkossa hyviä vinkkejä juurikin monipuolisuuden suhteen!

 5. Ravitsemustiedettä yliopistossa opiskelevana ihan mielenkiinnolla jään odottelemaan. :) Harmi vain, että juuri kaikenmaailman ”ravintoasiantuntijat” voivat sanoa ihan mitä vain esim. mediassa ja jostain syystä suuri yleisö tuntuu uskovan mieluummin heidän totuuksiaan kuin laillistetun ravitsemusterapeutin. En tietenkään väitä, että aina on näin, mutta harmittavan usein ne kovaäänisimmän ravitsemuksesta puhuvat ovat jonkin ääriliikkeen kannattajia. Ja kun yksilöitä tässä kaikki ollaan, niin se mikä sopii toiselle niin ei välttämättä sovi toiselle. Ja toisaalta on helppoa uskoa niihin totuuksiin mihin haluaa uskoa (esim. monet perinteisen ruokavalion ystävät ottavat tietenkin avosylin vastaan tutkimukset täysmaidon ja voin superterveellisyydestä sen enempää asioita tutkimatta). Mutta kohtuus kaikessa! ;) Puhdas ja käsittelemätön ruoka kuulostaa ainakin tosi hyvältä!

  1. Hei ihan loistavaa! Toivottavasti kerrot mulle jos tulee mieleen jotain hyviä vinkkejä tai korjausehdotuksia sen perusteella mitä höpisen. Opiskelet melkoisen kiinnostavaa alaa minusta!

   Ja jep, eihän tästä munkaan jutusta voi muut päätellä suoranaisia totuuksia kun syöminen ja kuluttaminen on niin yksilöllistä. Mutta ehkä näistä saa vinkkejä juuri monipuolisuuteen, uusia ideoita syömiseen, kannustusta herkkulakkoon yms! ;-)

  2. Moikka Joa!

   Tuo on aivan totta, että ns. ravintoasiantuntijoita on moneen lähtöön ja kaikkea ei pidä niellä pureskelematta! Oma ammattitaitoni pohjautuu Trainer4Youn koulutuksiin. Trainer4You perustaa opetuksensa suomalaisiin ravitsemussuosituksiin, eli minkään ääriliikkeen perään ei kuulutella. Koulutuksessa kyllä käytiin läpi kriittisesti erilaisia suuntauksia ja painotettiin yksilöllisyyttä jokaisen asiakkaan ravitsemuksen kohdalla. Oma suuntaukseni ravitsemuksen polulla on juurikin puhdas, ravinteikas, terveellinen ja urheilua tukeva ruokavalio, niinkuin Ida tekstissään mainitsikin.

   Eli oikein hyvää kriittisyyttä!

 6. Humpuukia tommoset sanon minä. Kyllä nyt jokainen varmasti tietää mitä sinne suuhunsa kannattaa pääasiassa laittaa.. sen toteuttaminen vaan on se vaikeampi homma.

  1. No siihenhän tämä juuri auttaa ;–) Kun on joku sanomassa, että aiaii, noi piparit olisi kannattanut jättää pois ja että sun pitäis saada enemmän d-vitamiinia, on helpompi alkaa toteuttaa sitä ihanteellisempaa ruokavaliota. Omassa päässään on niin helppo kierrellä totuuksia ja pehmennellä juttuja.

 7. Whoop Ida! Oon niin superinspiksissä näistä sun ruokapostauksista! En malta odottaa että kuulen lisää tästä projektista :–)

 8. Jee! Innolla odotan aiheeseen liittyviä postauksia! ps. Oot mun lempparibloggaaja! :–)

 9. Hei Ida! halusin vain kysyä syötkö juustoja? kun olen itse viimeaikoina herännyt miettimään että onko tuo valion aamupalajuusto kovin fiksu valinta… mitähän juustoa tässä uskaltaisi käyttää, kun luomuun ja erikoisliikeiden juustoihin ei opintotuella elävällä ole oikein varaa. Entä mitä mieltä olet margariineista (tähän voi vastata muutkin).

  1. Moikka Saycheese!

   Tässä mun mietteeni juusto- & margariini-asiaasi:

   tuo Valion Aamupalajuusto on periaatteessa ihan ok. Huomioi kuitenkin, että reilusti syötynä tulee kovaa rasvaa aika lailla. Ja jonkin verran tuossa on noita lisäaineita. Mutta noitakin on sitten kevyempinä ainakin 12& ja 5% versiot.

   Itse tykkään käyttää arkijuustona Arla Ingmanin 5% Kadett-juustoa. Se on säilöntäaineeton ja vaikka on noinkin vähärasvainen, niin maistuu yllättävän pehmeältä :)
   http://www.arlaingman.fi/tuotteet/juustot/palajuustot/arla-kadett-5/

   Mitä margariiniin tulee, niin kunnon 70% tai vielä parempi 80% margariini on ihan suositeltavaa hyvänä omega-3 rasvahappojen lähteenä.
   http://www.flora.fi/tuotteet/flora-kulta/
   Nykymaailmassa, kun noiden margariinien valmistuksessa ei enää synny niitä pelättyjä ja terveydelle haitallisia trancrasvahappoja.
   (Mut henk. koht. en näkisi voitakaan minään paholaisena :))