VÄRIANALYYSI

muoti
6 kommenttia

Kuten oon jo pariin otteeseen ehtinyt mainita, niin pääsin käymään värianalyysissä tässä hetki sitten. Tilaisuus tarjoutui minulle erään tulevan työprojektin kautta, jonka senkin esittelen teille täällä blogin puolella kun sen aika on. :-) Mutta siihen värianalyysiin! Jonkinlainen käsitys minulla oli aiheesta etukäteen ja Katrin luokse pyöräillessäni pohdin pahimpia mahdollisia analyysejä; kielletäänköhän multa musta? Mitä jos aniliininpunainen on ainoa väri joka sopii mulle? Tai limenvihreä? Hah, onneksi värianalyysissä ei ollut kyse mistään värien kieltämisestä ja ehdottomien tätä sun on pakko käyttää loppuelämäs -värien löytämisestä. Stylisti Katri oli oikein ymmärtäväinen kertoessani hänelle fiiliksistäni – en myöskään yhtään tiennyt mikä minua odotti, joten jännitti pikkuisen.

Katri aloitti analyysin kertomalla hieman taustoja siitä miksi, milloin ja miten värianalyysi on syntynyt ja miten se on kehittynyt. Sain myös kuulla eri värityypeistä – perinteisin jako on vuodenaikajako syksy-, talvi, kevät- ja kesävärityyppeihin. Tämän lisäksi voit olla väreiltäsi esim. vaalea kevät (kuten minä olen) tai lämmin kesä. Jokaisessa vuodenajassa on siis vielä tavallaan alakategorioita. Värianalyysissä käyminen oli aika avartavaa ja yleissivistävää, oli kiva todistaa omin silmin miten joku väri korosti hiuksia, miten joku sävy sai tummat silmänaluset korostumaan ja miten joku väri oli aivan kertakaikkisen vau. Ette ikinä arvaa mihin väriin ihastuin täysin ja mikä väri järkytti pikkuisen….

kuva: Alexa Mazzarello / Unsplash

Minun omat värini ovat seuraavat:

Silmät: Sinivihreät, vähän harmahtavaa, pupillin ympärillä kellertävää
Iho: Kuulas, vaalea beige, punertavat poskipäät (luonnollinen poskipuna)
Hiusten väri: Kullanruskea jossa vaaleita kullanhohtoisia raitoja

Katrin oli helppo päätellä minun olevan sävyiltäni kevät, vaikka kuulemma kaikista ei heti voi olla varma. Niin moni asia vaikuttaa; hiusten luonnollinen sävy, taittuuko iho punaiseen vai keltaiseen, minkä väriset silmät on… Värianalyysi tähtää siihen, että kaikki sävyt ihmisessä vaatteista silmienväriin olisivat keskenään harmoniassa. Jos minä siis esimerkiksi innostuisin värjäämään hiuksiani, pitäisi mun ehdottomasti värjätä kultaiseen tai punaiseen taittuvilla värisävyillä, ei kylmillä. Kylmät sävyt saavat mun ihon näyttämään elottomalta, ja se on huomattu, juuh!

Vaatteiden suhteen tärkeintä on valita yläosaan itselle sopiva sävy, sillä se on lähimpänä ihoa, kasvoja ja hiuksia. Alaosan värin kanssa leikittely on jokseenkin vapaampaa. Kuten olen itsekin hoksannut, niin lyhyen tytön kantsii käyttää yksivärisiä alaosia, mikäli ei halua korostaa omaa lyhyyttään. Minusta oli ihanaa että Katri oli sitä mieltä, että lyhyille todellakin sopii maksihameet, sillä ne luovat pidemmän vaikutelman ollessaan yksivärisiä ja niiden tullessa oikealle kohdalle vyötäröä. JES! Tämä mielipide sai minut todellakin luottamaan Katriin – kaikki ei aina ole niin kuin oppikirjoissa opetetaan, oma silmä kertoo paljon enemmän.

Minulle siis sopii parhaiten kevyet vaaleat sävyt. Kevät-ihmisten värikarttaan kuuluu myös kirkkaita sävyjä ja osa niistäkin käy minulle, mutta parhaimmillani olen vaaleissa kevyissä sävyissä, mm. vaaleanpunaisen, nuden ja keltaisen eri variaatioissa. Minun kannattaakin valita yläosaan jotain vaaleahkoa, sillä se tekee ihosta puhtaamman näköisen, korostaa silmienväriä ja hiusten sävyjä. Eri värien vaikutus oli helppo huomata – kokeilimme peilin edessä hyvässä valaistuksessa eri värisiä (eri värityypeille suunnattuja) kangaspaloja kasvojeni alle. Kun kasvojen alle laittoi vääränsävyisen turkoosin, korostui kaikki kasvojen verisuonet ja näytin sairaalta. :- D kun taas decolteelle laittoi oikeansävyisen vaalean nuden/vaaleanpunaisen, näytti ihoni puhtaalta ja kirkkaalta. Jännittävää, en ole koskaan miettinyt miten konkreettisesti jokin väri korostaa tai laimentaa omia piirteitä ja värejä – sen huomasi vasta nyt, kun kokeiltiin eri värejä vuorotellen. Toki olen erilaisia vaatteita sovittaessani huomannut mitkä sävyt mulle sopii ja mitkä ei, mutta en ole osannut yhtään eritellä, miksi joku väri ei sovi ja miksi joku toinen tuntuu korostavan piirteitäni juuri oikein.

kuva: Charisse Kenion / Unsplash

Värianalyysissä käydään vaatteiden lisäksi läpi myös meikki ja korut. Minulle vaaleana keväänä käy ehdottomasti parhaiten kulta ja ruusukulta (jes!! tämä olen itsekin hoksannut pari vuotta sitten), hopea ei korosta sävyjäni yhtä hyvin. Meikissä minun kannattaa vaaleana suosia vain kevyitä sävyjä ja valita vaaleita nougatin, lämpimän valkoisen ja vaalean persikan sävyjä. Meikkipohja, kulmat ja muut ovatkin mulla värianalyysiohjeistuksen mukaiset, mutta persikkaista poskipunaa voisin kyllä testata! Tällä hetkellähän mulla on käytössä siniseen taittava pinkki. En ole koskaan edes ajatellut että minkä väristä poskipunaa mun kuuluisi käyttää, vaikka varmaan jollekin muulle tämäkin on itsestäänselvä asia. :-D Pitääpä testata korostaisiko lämmin sävy poskissa paremmin piirteitäni.

Värianalyysissä käyminen oli jänskää ja avartavaa. Itse olen kyllä sen verran pyörinyt sovituskopeissa että osaan jo aika hyvin sanoa, mitkä värit minulle sopii ja mitkä eivät. Lisäksi en ole koskaan välittänyt muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kovinkaan kirkkaista väreistä, joten en ole ehkä siksi mennyt niin pahasti metsään. Värianalyysiin kuuluu oma värikartta eri värisistä kankaista, joka on pieni, käyntikortin kokoinen pakka eri sävyjä. Sitä voi kantaa mukana shoppaillessa ja verrata vaatteiden sävyjä itselle suositeltuihin sävyihin. Ihan kätevää, etenkin silloin kun lähtee avoimin mielin etsimään jotain ja uskaltautuu pois sieltä omalta musta-nude-harmaa -mukavuusalueeltaan. Tajusin, että voin alkaa todenteolla etsimään kamelinväristä villakangastakkia, sillä tuo väri sopii mulle hyvin. Olen innoissani, sillä en aiemmin ole ollut varma siitä, sopiiko tuo sävy mulle! Sain myös kuulla ja huomata, että violetin sävyt sopisivat mulle hyvin, mutta huh että, niitä en osaa kuvitellakaan päälleni……. Värianalyysistä on varmasti paljon apua ja se lisää omaa varmuutta eri sävyjen sopimisesta, mutta tietystikään kaikkia sävyjä ei tarvitse kokea itselleen sopivaksi. Katri kertoi että hänellä käy asiakkaana paljon rouvia, mutta hän itse toivoisi pääsevänsä opastamaan myös nuorempia ihmisiä, sillä nuoret ovat usein hukassa sen suhteen mitkä värit ja kuosit itselle sopivat, ja tuntevat siten olonsa helposti epämukavaksi pukeutuessaan väärin. Onhan värianalyysi aika hintava, mutta siksi mielestäni mahtava lahjaidea. 

Katrin palveluista ja osaamisesta voitte kurkata lisää hänen kotisivuiltaan katrimusturi.com. Suosittelen lämmöllä – Katri vaikuttaa tosi hyväsydämmiseltä ja ammattitaitoiselta, hänellä selvästi oli kokemusta värianalyysien tekemisestä. Sen lisäksi hän tekee vartalo- ja tyylianalyysejä ja stailauksia. :-)

Onko joku teistä käynyt värianalyysissä, mitä piditte, saitteko hyviä vinkkejä? Mä olen huomannut että mulla on koko ajan mielessä tuo kameli, oi tulispa sitä syksyllä kauppoihin.

Lisää luettavaa

Kesäkuulumisia

NUARSWIM – vastuullisempi uimapuku

Vertailussa Patagonian ulkoiluhousut x3

The Knotty Ones

Esittelyssä vastuullinen neulebrändi: The Knotty Ones

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Ihan mahtavaa että joku on näinkin innoissaan värianalyysistä !:) Itse olen kolmatta vuotta aloittava stylistiartesaani-opiskelia ja kaksi vuotta ollaan jo tehty sitä hemmetin värianalyysiä ja se alkaa tuntua jo niin rutiinilta ja tylsältä että huh huh ! Mutta tästä postauksesta tuli todella hyvä mieli ja on tosi mukava huomata että joku ihan todella innostuu värianalyysistä kun itselle se alkaa olla jo tylsä rutiini :D

    1. hahaa, eikä! :—D mä oon innoissani, toi avas monta jutskaa ja varmisti joitain pohtimiani juttuja. hihi!

  2. Mäkin oon käyny värianalyysissä ja mäkin oon kevät :-D Mäkin innostuin ihan hirveesti koska sen eron sopivien ja vähemmän sopivien välillä näki ihan omin silmin! Tosin kotona vähän harmitti koska vaatekaappi oli täynnä kylmiä kesän värejä, mutta nytpähän sai hyvän syyn lähtee shoppaileen :-D Kun kaapissa on tummansinisen ja harmaan sijasta persikkaa, vihreetä ja korallinpunasta niin itekin tulee kyllä ihmeen hyvälle tuulelle. :-)

    1. hahaaa, niin hauskaa! ja siis jep, vaikka ero erisävyisten valkosten välillä….. huh hhuh! :-D mullakin on vääriäkin värejä, mutta lähinnä vääränsävyistä harmaata ja mustaa, jotka ei keväälle sovi hehe. En kyllä jaksa noista välittää, mutta just valkosten ja muiden suhteen haluun olla tarkempi jatkossa!