Nopeat & terveelliset lounaat

ruoka
14 kommenttia

Mitä tehdä ruuaksi, jos ei ole paljoa aikaa eikä silti halua ostaa mitään valmista kaupasta? Tässä kaksi superhelppoa vinkkiä; eivät ehkä varsinaisia lounaita, mutta ainakin pikalounaita / välipaloja täyttämään masua seuraavaan ruokailuun asti. 

lounas kotona

Meiltä harvoin löytyy kotoa mitään valmista syötävää, jos ei olla satuttu just edellisenä päivänä kokkaamaan jotain isompaa erää ruokaa. Kananmunia, vihanneksia ja kasviksia löytyy lähes aina, joten syön varmaan kerran viikossa munakkaan jos esim. teen hommia aamupäivän kotona. Munakkaaseen tarvitaan 2-3 kananmunaa, tilkka maitoa (tai vaikka kerman rippeet), sekalainen valikoima kasviksia (meidän kaapissa on usein parsakaalia, sipulia, kesäkurpitsaa ja tomaattia, myös paprika, kukkakaali, munakoiso yms sopivat mainiosti!) ja mausteeksi ainakin pippuria ja suolaa (+ timjamia, oreganoa, paprikajauhetta sekä tietty tuoreita yrttejä jos semmoisia löytyy). Parasta on, jos kaapista löytyy juustoa – tähän riittää ihan pienimmätkin rippeet! Testattu fetalla, sinihomejuustolla ja parmesanilla. Riko ensin kanamunien rakenne kulhossa, lisää maito ja mausteet ja kaikki kasvikset. Juuston voi heittää sekaan jo tässä vaiheessa tai sitten, kun munakas alkaa olla valmis. Valmiin munakkaan päälle voi ripotella erilaisia siemeniä täyttämään masua ja monipuolistamaan annosta. Easy! Tähän menee oikeasti sellaiset 5 minuuttia. 

aamupala ida365

Toinen helpoista helpoin vaihtoehto on tehdä herkkuleipä. Sekin pitää aika hyvin nälkää loitolla, etenkin jos kaverina juo kupin teetä tai kahvia. Herkkuleipään tulee ruisleipä (100% ruista, tietty), pestoa, avokadoa, tomaattia, jotain juustoa (aura ja feta sopivat megahyvin!) ja pippuria. Näiden lisäksi jääkaappitilanteen mukaan kurkkua, paprikaa, salaattia, rucolaa, raejuustoa, edellisillan dippikastikkeen jämät, kevätsipulia ja siemeniä. Herkkuleivät kuuluu meillä viikonloppuisin aamupalaan, mutta muutoin noita menee nopeina lounaina ja välipaloina. Herkkuleipä + banaani + kahvi on toinen yleinen lounas mulle jos teen hommia kotona. 

Ootte kyselleet viime aikoina paljon ruokapostausten perään ja nyt kysynkin, että millaisia ruokajuttuja kaipaatte? Ainakin luomu-postaukselle on kysyntää ja terveellisille herkuile. Mitäs muuta? Toteutan näitä innolla alkuvuodesta, tsempatakseni muita terveellisempään arkeen ;–) 


*translation: what to eat when you’re in a hurry and want it to be healthy as well? I make omelette or sandwich. Quick & tasty! 

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Tofuburgeri toimii kans! Jos on tofua lojumassa jääkaapissa… Sinne voi laittaa ihan mitä vaan väliin. Se meneekin oikeastaan tuohon herkkuleipä-kategoriaan.

  Joku jälkiruokaresepti ois kiva! Sellainen terveellinen…ja maukas :–)

  1. very true!! burgerit on muutenkin aika sama kuin herkkuleipä – kaikkee hyvää vaan ruisleipien väliin! :-D ja siis tofu erittäin ok, paistettuna. myös kananmunan voi vetästä tofun tilalle.

   hei jooo! mitähän sitä kehittelis >:-) aika harvoin tulee enää syötyä kotona mitään makeeta, ehkä just siks että mun reseptit on semmoista sokerihöttöä ettei tosikaan. pitäis testailla jotain terveellisempiä reseptejä!

 2. Toivoisin helppoja (paino sanalla helppoja, oon semmonen poropeukalo kyökin puolella että alta pois) kasvissafkareseptejä! Sellasia vielä mielellään, joita lihansyöjäpoikaystävänikin suostuisi syömään :-D Tähän mennessä niitä harvoja nämä kriteerit täyttäviä on ollut vain makaroonilaatikko soijarouheella…

 3. Paistatko sun munakkaat vaan yhdeltä puolelta vai käännätkö ne jossain vaiheessa? Mulle se kääntäminen on ihan ylivoimaista, niin oon tyytyny vaan hyydyttelemään ne rauhassa. :D

  1. yhdeltä puolelta vain!:-D olin ennen hysteerinen kananmunan kypsyyden suhteen mutta tuosta kääntelystä ei todella tuu mitään kasvistäytteiden kanssa, niin olen päättänyt tässä vähän antaa periksi… ja mieluummin hyydyttelen hetken. Kahdella munalla tuo usein paistuu nopsempaa kypsäksikin kyllä. :- )

 4. Hih, nämä ovat kivoja postauksia! Pitäisi varmaan joskus tehdä itselleen lista jääkaapin oveen kaikista mahdollisista nopeista välipaloista, niin ei tarvitsisi kiireessä ihmetellä. Mutta avokadoleivällä täälläkin on tovi eletty! Ja jos on yhtään enempää aikaa, niin yksinkertaisen avokadopastan tekee kyllä 10 minuutissa (eli siinä ajassa kun pastat kiehuvat). Se on meillä avokadoleivän lisäksi ollut sellainen arjen pelastaja tässä viime aikoina.

  1. Jee, loistavaa! Ruokapostauksia ei ookaan kunnolla ollut hetkeen. Ehkä syynä se, että iltaisin on ihan turha kuvitella valokuvaavansa yhtään mitään…

   Ja totta puhut! Riisuttu avokadopasta syntyy sekin tuossa ajassa ja on aivan sairaan hyvää.

 5. Ite suosin soijarouhetta, herkkusieniä, tomaattia ja mozzarellaa munakkaissa. Nopeaa, helppoa ja hyvää, vaikken ole aikoihin syönytkään. :)

  1. Ah varmasti!:-) Eipä tuu ostettua herkkusieniä kuin kesällä grilliin, jännää! :-D

 6. Oih, toi herkkuleipä oli munki suosikki, mutta nykyään on ruisleipä poistunut masuystävällisestä ruokavaliosta :( enkä oo keksinyt mitään tarpeeksi hyvää leivänkorvikettä vielä…
  Mitä siemeniä muuten käytät salaateissa tai tämmösissä härpäkkeissä? Onko sulla joku oma suosikkimix, mistä saa parhaat ja edullisimmat siemenet? Ärsyttää aina ostaa sata eri pikkupussia tonne kaappiin :-D

  1. Ohno! Mulla ruis sopii, mutta pitää olla 100% ruista eikä yhtään vehnää. :-) Tiedän kyllä että ruis ei sovi monelle olleskaan, hööh.

   Mulla on nyt seesaminsiemeniä ja kurpitsansiemeniä kotona, joskus ollu esim. auringonkukansiemeniä myös ja jotain pähkinöitä aina välillä. Mä taas tykkään ostaa miljoonaa eri laatua, ei lopu kaikki kerralla ja saa erilaisia miksailuja hehe:D

 7. Nam, sun ruoat näyttävät aina niin herkuilta! Herkkuleipiä syön useasti itsekin erilaisilla variaatioilla, ihan parhaita :-)
  Ostatko itse muuten valmista pestoa (jos, niin voisitko suositella jotain? Kyttään niitä hyllyillä aina pitkän tovin enkä osaa päättää äh :-D) vai teetkö itse? :-)

  1. voi kiitos Vra! :-)

   No siis kaupan pestoa täällä käytetään…. ei ihan riittäis aika ja rahat tehdä tuoreista yrteistä ite :-( sellainen vaaleanvihreä sinietikettinen pesto on parasta, semmoista kermaista koostumukseltaan (varmaan paljon pähkinää ja juustoa :D), koska siinä ei oo liikaa sitruunaa tms!