TESTISSÄ: luonnollinen dödö Mádaralta

kauneus, luonnonkosmetiikka
18 kommenttia

Kreisiä miten sitä sulkee silmänsä joiltain tietyiltä jutuilta, vaikka tiedostaa huonot puolet ja tässä tapauksessa ehkä jopa vaarat. Yksi sellaisista asioista on minun kohdallani  deodorantti,  niin arkinen asia. Onko siitä vieläkään mitään selkeää tietoa, että onko antiperspiranttien alumiineilla yhteyttä rintasyöpään vai ei? Jokseenkin aika kammotava juttu, kun miettii miten moni nainen sairastuu rintasyöpään ja miten moni käyttää antiperspirantteja… Minäkin, kääks. 

madara deodorantti luonnonkosmetiikkaa

Oli miten oli, olin innoissani saadessani blogin kautta testiin Mádaran yrttideodorantin. Olen lueskellut tästä kehuja ja joissain yhteyksissä tätä on hehkutettu niinä harvoina toimivina luonnonkosmetiikkadödöinä. Olen itse todennut kristallikivideodorantit ihan hyvin toimiviksi, mutta päivittäiseen käyttöön nekään eivät ole päässeet. Niiden luonnollisuus on kuitenkin tuntunut hyvältä ja sillä varjolla on antanut anteeksi sen, että ne eivät estä hikoilua kuten antiperspirantit, joiden alumiinit tukkivat ihohuokosia estääkseen hikoilun. MUTTA nyt asiaa paremmin tutkittuani olen hämmentynyt – kristallidödöthän siis ovat luontaisesti alumiinia nekin? Onko synteettisellä ja luonnollisella alumiinilla jotain eroa sen suhteen, miten ne käyttäytyvät iholla ja imeytyessää elimistöön?

Esim. Mádaran sivuilla kirjoitetaan näin:

”Luontaisten deodoranttien teho perustuu antibakteerisiin kasviuutteisiin ja eteerisiin öljyihin, joskus myös alkoholiin. Korostamme erityisesti potassium alumia, joka on luontainen mineraali-kristalli, jolla on voimakas antibakteerinen vaikutus. Potassium alum sisältää myös alumiinia, mutta pääasiallinen ero muihin yhdisteisiin on, että kristallimolekyyli on suuri ja ei voi imeytyä ihoon ja se toimii ilman negatiivisia haittavaikutuksia. Lisäksi potassium alum ei estä hikoilua.”

 (lähde 21.12.2013)

Potassium alum -mineraalikristallia löytyy siis myös tästä Mádaran yrttidödöstä. Nyt minua vain hämmentää se, että aiemmin käyttämäni Dermosilin mineraalikivideodorantti on kylläkin Ammonium alum-nimistä mineraalia, eikä tuota potassium alumia. Hmmmmm. Hämmentävä tämä kosmetiikkamaailma kaikkine inci-listoineen. Toivottavasti luonnonkosmetiikan sertifikaatteihin voi luottaa… kun en osaa noita listoja itse kovin hyvin lukea, olen ajatellut että on fiksua turvautua sertifioituihin tuotteisiin. Mádarahan tietysti on. Mutta nyt siihen yrttidödöön! 

madara dödö

Olen testaillut Mádaran yrttidödöä päivittäisessä käytössä sellaiset kolme viikkoa, eikä minun ole tarvinnut vielä kertaakaan pettyä sen tehoon. Huomaan hikoilevani aavistuksen enemmän kuin ennen, mutta se lienee luonnollista – alumiiniton dödö ei tuki huokosia ja estä hikoilua. Lisäksi elimistöllä menee varmasti hetki totutella myrkyttömiin kainaloihin. Olen juossut pää kolmantena jalkana joulukiireitä hoitaen ja vaikka välillä selässä on valunut tuskanhiki, ei Mádara ole pettänyt. Ostan tätä ihan varmasti jatkossakin, olen supervakuuttunut! Tuote ei tahraa vaatteita ja se kuivuu suhteellisen nopsaa. Luonnonkosmetiikalle ominainen ”aavistuksen yrttinen” tuoksu on minusta miellyttävä ja lisäksi nätistä ulkonäöstä plussaa. Tämän käyttökokemuksen perusteella tuote on kaikki kehunsa ansainnut. Ja minä näköjään olen päässyt kovin helpolla, kun ei ole tarvinnut testata monia tuotteita ennen tämän helmen löytämistä :- D Vaikka reilun 12 euron hinta tuntuukin dödöstä paljolta kolmeen euroon tottuneena, on se mielestäni sopiva hinta myrkyttömästä dödöstä joka toimii. Suosittelen testaamaan! 

Luottaako joku teistäkin Mádaran Herbal Deodorantiin? Vai onko olemassa joku vielä parempi? 


*translation: this eco deodorant totally works! Mádara’s herbal deodorant doesn’t leave white marks on clothes and it’s not too expensive. 

 

Lisää luettavaa

Skinimalism – helposti reagoivan ihon pelastus

herkan ihon luonnonkosmetiikka

Luonnonkosmetiikkaa herkälle iholle

Kesäiset luonnonkosmetiikkasuosikit

moi forest kokemuksia

Moi Forest tuo metsän hyvät mikrobit iholle

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Minä olen käyttänyt pari purkkia tuota Madaran dödöä. Se on ihan hyvä arkisessa menossa, mutta esim. töihin pyöräily voi jo olla tuolle tökötille liikaa… Lushin paladeodorantti sen sijaan ei ole vielä kertaakaan pettänyt!

  1. Ooh, millainen onkaan Lushin paladödö? Pitääpä googlaa >:-) tuoksuuko se yhtä voimakkaasti mitä lushin tuotteet yleensä?

 2. Oon itekin mietiskellyt alumiinin terveellisyyttä viime aikoina. Ja huomasin itsekin vuosi sitten että vihreänä ja terveellisenä vaihtoehtona pidetty hyvinvointikaupasta ostettu kristallideodorantti sisälsikin alumiinia! Oli petetty olo. Kuitenkin oon viime aikoina taas pohtinut tätä, kun vastaan tuli jossakin suomalaisessa blogissa (sen pitäjä opiskeli kemiaa ja oli kiinnostunut kosmetiikasta, en valitettavasti yhtään muista sen nimeä) linkki Teknokemian yhdistyksen sivuille, joissa selvennettiin muun muassa juuri alumiinin toimintaa kosmetiikassa: http://www.teknokemia.fi/kosmetiikkasanasto/ Sen mukaan alumiini ei olisi yhteydessä rintasyöpään, mutta lähteitä ei ollut esillä. Myös puolueettomalta vaikuttava yhdistys alkoi epäilyttää kun yhdistyksen jäseninä on yrityksiä kuten Colgate-Palmolive ja Berner… On jotenkin niin väärin, että kaikki vastuu terveistä valinnoista laitetaan kuluttajalle! Setrifikaatit selventävät kyllä, mutta saadakseen esimerkiksi luomumerkinnän, tuote voi sisältää silti osaksi ihan kauheita jäteöljysivutuotteita ja parabeeneja ym. eikä välttämättä ole täysin luonnollinen… Pitää olla tarkkana kun viherpesua on nykyään niin paljon liikkeellä, puuh…
  Muuten, miten voimakas tuoksu tuossa deodorantissa on? Oon etsiskelemässä deoa, jossa ei olis liian vahvaa tuoksua, jotta vois käyttää myös hajuvettä olematta mikään sekava tuoksupilvi. Täysin hajusteettomat taas tuoksuu aika kammottavalta eivätkä suinkaan ole hajuttomia…

  1. No jep! Ilmeisesti alumiineiksi luokiteltavilla aineillakin on eroja, että siis just luonnonkosmetiikan dödöt ja kividödöt ois luonnollista alumiinia siinä missä alumiini voi olla myös synteettinen myrkky. Nää on kyllä hankalia juttuja ja kuluttajalle jää melkoinen vastuu. Oon kans huomannut että noilla luonnonkosmetiikan sertifikaateilla on huimia eroja, siksi suosinkin niitä joilla on korkeimmat luomupitoisuudet yms. :-)

   Mutta siis tuoksu on tässä Madaran dödössä aika mieto, ei minusta puske yhtään hajuveden sekaan tai aiheuta mitään tuoksupilveä. :-D eli siis uskaltaa käyttää hajuveden kanssa, no probs!

 3. Mä olen tykästynyt Attituden dödöön(neutraalein haju).minuakin on harmittanut kun en ole löytänyt selkeää vastausta tuohon rintasyöpä-alumiini kysymykseen :(.ajattelin tehdä siitä postauksen mutta turhauduin googleen niin pahasti että jäi postaus tekemättä :D

  1. Attituden tuotteisiin en ookaan itse tutustunut yhtään, hyvä tietää!:–) Ja siis tuosta tutkimuksesta löytyy niin ristiriitaisia tuloksia että ei siitä kai vieläkään ole mitään kiistatonta. :-(

 4. Mulla on ihan sama juttu! Tuota samaa Madaran dödöä oon käyttänyt nyt jonkin aikaa, ja se toimii mulla tosi hyvin. Edelleen kuitenkin luotan ns. tavalliseen antiperspiranttiin jos on jotakin spessua tai tärkeetä menoa, jossa haluan olla ihan satavarma siitä, ettei dödö petä :D Ja ihan niinkun sinäkin, vaikka tiedän antiperspiranttien mahdolliset vaarat, silti teen niin…

  Myös kividödö mulla on, ja sitäkin käytän joskus. Ei aivan yhtä hyvin tunnu toimivan kuin tuo Madara, mutta tietysti kivi ois kukkarolle parempi vaihtoehto, se kestää niin kauan… :)

  Niin ja hei! Selasin monta sivua aikaisempia postauksiasi tässä äsken, kun on ollut joulun alla ja aikana pieni tauko blogien lukemisesta! Huomasin, että kaipailit käsintehtyä, laadukasta neulepantaa… ootko onnistunut saamaan sellaisen jo, vai olisko vielä tarvetta? ;)

  1. Mullakin arkena mainiosti, mutta tositosi tärkeissä tilanteissa mäkin luotan yhä alumiinimyrkkyihin. Onhan tääkin alku, että on voinut vähentää merkittävästi :-D Kividödö toimii mulla parhaiten kesällä kun käyttää muutenkin kevyitä vaatteita eikä tarvitse miettiä että kainalot kostuis tms. Silloin kividödö on tehokäytössä :-)

   Ja hei, voi että, ihana!:-D Joo, on mulle tulossa nyt ainakin yksi panta jo, mutta pidämpä teidät loputkin mielessä jos alan himoita useampia värejä tai jotain, hihii :-D kiitos siis kovasti!

 5. mun mielesta luin tuolta Jolien moments blogista alumiinien eroista. on siis hyvaa ja huonoa. esimerkiksi tyypillisissa marketti aurinkorasvoissa on huonoa alumiinia ja luonnontuotteissa YLEENSA hyvaa. en muista nimi eroja mutta kannattaa kayda tuota moments blogia selaamassa, varmasti sua ida kiinnostaisi :)

  1. Heeei ihana, kiitos vinkistä! Olen lukenut tuon tekstin aiemmin, mutten muistanut viittausta alumiiniin – noh, googlailin ja sieltähän se kommenteista löytyi: http://jolie.fi/kauneus/luonnonkosmetiikka_aurinkovoide/

   :-) KIITOS siis vinkistä! Tätä mä itsekin mietin, ja todetaanhan se tuossa Madarankin kommentissa tavallaan juuri noin, että synteettisellä ja luonnollisella on eronsa. Mitenhän tuo mun kividödö nyt sitten? Se on kyllä peräisin luonnosta koko kivi, mutta hämää kun ainesosa on silti eri niminen kuin tuo mihin Jolien blogissa viitataan luonnollisena.

 6. Mä oon tämän vuoden aikana totuttanut itseni (ja kainaloni) luonnonkosmetiikan dödöihin, just alumiinimietintöjen seurauksena. Ihan ku muistelisin jostain lukeneeni sen olevan vain luonnollista että kainalo kostuu, sen sijaan kostumattomuus (eli alumiinilla tukkiminen) ei ole kovinkaan hyvä juttu. Kyllähän se alkuun tuntui aika karseelta, mutta yllättävän nopeesti siihen tottui eikä asiaa nykyään enää ees ajattele.

  Madaran versio on oma lempparini. Tykkään että se tuoksuu simalta ja koska rakastan simaa, niin ton dödön tuoksu on tosi jees. :)

  1. Nonniin, ihan mahtavaa!:–) Alkuun kyllä on totuttelua joo, mutta on se sen arvoista, huh.

 7. Jee! Oon käyttänyt varmaan jo pari vuotta tota Madaran dödöä, paras alumiiniton deodorantti mitä oon löytäny! Alumiinittomuus kannattaa varmasti ja ajan kanssa kainalot tottuu siihen ja teho paranee! :–)

  toivoo veli poikasi Juhani, yksinäinen uuden vuoden aatto illan poika mies, isä lähtee Kanarialle karhu jahtiin ja veli tutustumaan englantilaiseen sahtiin.

  1. UUUUU minäpä tiiänkin kyllä että sinä oot erityisen valveutunut tässä asiassa!! ^__^

 8. Ehkä voin hieman valottaa tuota eroa potassium alumin ja Ammonium Alumin välillä. Tämä teksti on taannoisen vivisante deo stickin (ei tosin enää markkinoilla) maahantuojalta:
  ”Ammonium Alum ja Alumiunum ovat kaksi eri ainesosaa, joilla on erilaiset kemialliset ominaisuudet. Ammonium Alumin molekyyleillä on negatiivinen ionilataus, joten se ei pysty läpäisemään soluseinämiä. Se ei siis imeydy. Ammonium Alumia käytetään yleisesti myös juomaveden puhdistukseen ja leivinjauheessa.”
  Potassium alumista onkin tuo madaran sivuilta löytyvä teksti, joten aika samantyyppiset vaikutusmekanismit taitaa olla.
  t. luontaistuotekaupan täti :)