Tuorepuuro

/// ruokaTags:

Tuorepuuro on ollut trendikkäin aamupala varmaan vuoden ajan mutta mä testasin raakapuuroa ekan kerran vasta nyt! Oon parin viikon ajan syönyt erilaisia tuorepuuroja Lindan innostamana ja ehtinyt tehdä ihan hirveää ja ihan superia sörsseliä jääkaappiin odottamaan aamua. 

Tuorepuurossa viehättää sen helppous; teen illalla mössön valmiiksi ja aamulla tarvitsee vain keittää kahvi kaveriksi, ehkä tehdä leipä tai syödä jotain hedelmää lisäksi. Tuorepuuro maustuu ja tekeytyy yön yli ja se ei tule paljoa tavallista keitettyä kaurapuuroa kalliimmaksi. 

Pelkäsin vähän, että mitähän masu sanoo keittämättömästä puurosta, mutta en ole ainakaan vielä havainnut mitään outoa turvotusta tai muuta, eli taitaa tykätä! Googlailin kyllä tuorepuuron terveellisyyttä ja se vissiin vähän kyseenalaista onko tämä ainakaan sen terveellisempää kuin keitetty puurokaan, mutta omaan korvaan raakapuuro kyllä kuulostaa fiksulta? Onko joku perehtynyt asiaan tarkemmin? Netistä löytyy niin ristiriitaista tietoa. Eniveis tämä tuntuu sopivan mulle ja olevan kiva vaihtoehto etenkin kesällä kun ei kaipaa lämmintä aamupalaa. 

Googlailemalla löytyy monia eri ohjeita, mutta tätä kaavaa seuraamalla ei ainakaan mene kovin pahasti pieleen:

n. 1 dl luomu kaurahiutaleita
n. 1dl nestettä (mantelimaitoa, soijamaitoa, kauramaitoa)
0,5-1dl rakennetta (soijajugurttia, kaurapohjaista jugurttia, tavallista jugurttia jos masu kestää)

+ marjoja, pähkinöitä, siemeniä, chia-hyytelöä, kypsän päärynän paloja, banaania muussattuna tai paloiteltuna, tyrnirouhetta, kookoshiutaleita, pellavansiemenrouhetta, hampunsiemenrouhetta (rohkeimmat laittaa sekaan myös ne macat ja muut superfoodit, minä en…), kanelia, kardemummaa, aitoa vaniljaa… 

Tähän astisista sekoituksista paras on ollut seuraavanlainen: vähän vajaa desi kaurahiutaleita, desi mantelimaitoa (makeampaa mitä soijamaito) ja vähän vajaa desi soijajugurttia. Sekaan puolikas ylikypsä päärynä (raaka päärynä on ihan turha juttu, ei anna yhtään makua ja sitä tarvitaan koska jos totta puhutaan on tuo käyttämäni rainbow luomu soijajugurtti ihan hirveän makuista, mutta se oli ainoa kasvipohjainen jugurtti joka ei ollut täynnä lisäaineita ja muuta turhaa höttöä), kaardemummaa ja kanelia.

Tarun kirjoituksista inspiroituneena olen taas vähentänyt maitotuotteiden käyttöä ja pyrin korvaamaan mahdollisimman monet kasviperäisillä. Mua kiinnostaa kuitenkin aito ruoka, puhtaus ja alkuperäisyys joten suorastaan raivostuttaa lukea kaikkien kasvipohjaisten jugurttien ja juomien selosteita: ne ovat suurin osa täynnä turhia lisäaineita! Ei sillä ettei tavalliset jugurtitkin olisi, mutta niiden joukosta olen jo löytänyt kaikista aidoimmat ja puhtaimmat. Osaako joku teistä suositella fiksuja kasvipohjaisia jugurtteja? Tähän mennessä ainoa fiksu oli tuo rainbow luomu soijavalmiste -nimellä kulkeva jugurtin kaltainen soijajuttu, mutta se on tosi karvaan makuista. 

18 kommenttia

  1. Avatar Katri /// 01/07/2014 / 12:37:12

    Samaa minä olen tuskastellut kasvipohjaisten jogurttien kanssa. Ainoa ratkaisuni on tähän mennessä ollut se, että kun mieli halajaa jogurttia niin syön Yosaa. Noin muuten olenkin sitten lähinnä vältellyt ko. tuotetta, sillä onneksi jogurtti ei ole välttämätön ruokavaliossa. Tuo rainbowin tökötti on kyllä melkoista – hyvin maustettuna menee joissain tapauksissa, mutta sellaisenaan aikasssss järkyttävää tavaraa. Ei siis mitään vinkkejä, millä muulla sen voisi korvata raakapuurossa. Ellei kokeile Yosaa? En ole koskaan tehnyt raakapuuroa, joten sopivuudesta en voi kyllä sanoa mitään :D

    Maidottomuus on vähän sellainen juttu, että moni kauhistuu sitä juuri sen takia, että ruokavaliosta tippuu juuri jogurtit yms. valmisteet tai juustot (vaikkavegaanisia juustojakin on nykyään tosi hyvin!!), ja oli se itsellekin aikoinaan ehkä vähän hakemisen paikka kun maidosta luovuin, mutta kun oppii näkemään ruokavalion muunakin kuin maitolaseina ja juustopaloina, niin äkkiäkös siihen tottuu ;)

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 01/07/2014 / 13:13:28

      Eikös Yosa oo just sellanen kaurapohjainen ”jugurtti”? Siinäkin oli muistaakseni melkoinen litania lisäaineita yäää :((( mutta ehkä katoin jotain ihmeellistä makuvaihtoehtoa joka sattui oleen pumpattu täyteen kaikkea? Veikkaan että se siis sopis ton hirvittävän luomu soijajugun tilalle kyllä koostumukseltaan siis. Testasin myös Pirkan jotain luomu vadelma-mustikka-kaurajuguu joka sekin oli täynnä jotain turhia lisäaineita ja sokeria…

      No älä muuta sano :-D maito ei ainakaan oo ongelma mutta juustot kylläkin. Oon maistanu yhtä vegaanijuustoo tosin ja se oli erittäin jees, mutta raaka-ainelistasas varmaan 15 kohtaa, hyyyi. Vähemmän prosessoitu kuulostaa kuitenkin niin paljon järkevämmältä… hmmhhhh.

      Vastaa
  2. Avatar riiri /// 01/07/2014 / 12:51:26

    Ootko testannut vielä chia-vanukasta? Itse testasin eilen ekaa kertaa kauramaidolla ja lopputulos oli aika vetinen :-D Pitää seuraavaksi lisätä banaania tai pähkinävoita tuomaan pehmeyttä. Mustikoiden kanssa lopputulos oli kuitenkin ihan ok, joten testailut jatkuvat:) Tuorepuuro täällä vielä kokeilematta…

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 01/07/2014 / 13:16:44

      EN! Chia-hyytelöä heitän kyllä smoothieihin ja sekoitin tänä aamuna just tuorepuuroon, mutten oo tehny sitä pelkälteen vielä! :D kauramaidolle mä en jotenkin oo syttyny, mantelimaito on jotenkin kivan kermasta siihen verrattuna :D mutta joo testaa ihmeessä banskun tms kanssa!

      Vastaa
  3. Avatar Elina /// 01/07/2014 / 13:17:45

    Itse Tykkään tuorepuurosta tosi marjaisana. Laitan noin 1 dl marjoja muhimaan kauran ja muiden aineiden kanssa. Raastettu omena toimii myös. Lisäksi tykkään tosi paljon auringonkukansiemenistä tuorepuurossa. Yleensä makeutan puuroa pienellä turauksella hunajaa. Banaanin viipaloin päälle tarjoiluvaiheessa. En osaa ottaa kantaa kasvipohjaisiin jugurtteihin, sillä käytän itse maitopohjaista. Ehkä pelkkä kasvimaito riittäisi? Tai sitten sekaan vähän esim. Pellavansiemeniä tai chiaa tuomaan rakennetta?

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 01/07/2014 / 13:23:46

      Ooooh! Ja hei joo, hitsit, unohdin koko homman, mutta siis joo, auringonkukansiemenet todellakin toimii! :-) marjat on loppu pakkasesta, mutta jahka saan tai ostan niitä lisää niin aion kyllä heti testata.

      Ja joo, chia voisi kyllä tuoda kaivattua rakennetta :-) Ja hei omena raastettuna oli tosi hyvä vinkkaus!

      Vastaa
  4. Avatar alisa /// 01/07/2014 / 17:58:19

    muakin kiinnostais kyllä kovasti noi lisäaineettomat kasvispohjaset tuotteet ! mun maha on kyllä ollu ihan tyytyväinen luomumaitotuotteiden kanssa, kunhan vaan ei lähe mopo keulimaan sen käytön kanssa. usein kun teen uuden satsin granolaa nii on vaikee hillitä itteäni syömästä litraa jogurttia ja pellillista lämmintä granolaa………hehz. mutta joo, haluisin kuitenkin toisinaan käyttää noita kasvipohjasia tuotteita ihan sen eettisyyden takia. ootko kokeillu tehdä ite mantelimaitoa ? mä en oo vielä testannu, mutta varmaan lähiaikoina aion pistää ensimmäisen satsin tulemaan !!

    ja tuorepuuroihin suosittelen kanssa tota omenaa raastettuna, sen kanssa mantelimaitoa, puolukoita ja kanelia. voi juku miten hyvää !!!

    suukkoja <3

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 01/07/2014 / 20:54:06

      Niin munkin, oon vaan halunnu testailla kasviversioita eettisyyden nimissä ja puhtaasta uteliaisuudesta, mutta ainakin tähän mennessä kokeilut ovat olleet vähän mielenkiintoisia….

      Mun pitäis kans tehdä ite herkkumysliä <3___<3 se jäi mieleen kummitteleen jo kun kerroit reissusta mutta en oo saanu aikaseks kun hurahdin näihin tuorepuuroihin!

      Ja ei, en oo! Mulla ei oo katsos blenderiä ja se vois olla aika vaikeaa mun hurusauvasekoittimella. Jahka blenderi saapuu niin sitten - Kiitos hyvää -blogissa on ihania "Muu maito" -ohjeita, puhuttiinkohan me näistä? http://www.lily.fi/blogit/kiitos-hyvaa/muu-maito

      JOOOO omena+puolukka+kaneli+mantelimaito kuulostaa IHANALTA. Missä mun puolukat!?!?!?

      Heiii nähdään pian bebee, ruissin jälkeen! :-* pusuja!!!!!!

      Vastaa
  5. Avatar heidilydia /// 01/07/2014 / 19:18:28

    Ootko kokeillut tattaripuuroa? Sopii ainakin mun masulle hyvin ja tuntuu pitävän nälän paremmin loitolla kun kaura!

    Itse teen tattaripuuron yleensä raakaversiona. Oon laittanut n. 1,5 dl tattarinjyviä (löytyy myös luomuna), 1,5 dl erilaisia siemeniä (pellava, auringonkukan, kurpitsan..), sit marjoja, yks banaani tuomaan rakennetta ja sitten vielä akaasiahunajaa. Ja homma toimii siis niin, että illalla tattarit ja hiutaleet veteen likoomaan ja jääkaaappiin. Aamulla ylimääräset vedet veks, kaikki blenderiin ja sit vaan surrururur. Ja hyvää on! Tolla määrällä on tullut kaks lautasellista puuroa.

    Ainut mikä ehkä hankaloittaa on se, että blenderin pitäisi olla aika hyvä, että jaksaa sekottaa. Yleensä olen pakastemarjat sulattanut kanssa yön aikana niin menee paremmin sekaisin, eikä puurosta tuu ihan niin sorbettia. :D

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 01/07/2014 / 20:48:16

      En oo! Mutta mulla ei oo ollut kauran kanssa mitään probleemaa ja tuntuu että just raakana se pitää nälän vieläkin paremmin mitä keitettynä. Vois kyllä testaa tattaria joskus kanssa :-)

      Ja nam, oispa kunnon blenderi niin vois tehdä tommosia myöskin!! Mulla on vaan sauvasekotin eikä se pysty välillä ees inkivääriin, vitsin rupusekoitin:D

      Vastaa
  6. Avatar Jupsu /// 01/07/2014 / 21:09:06

    Itse asiassa Yosassa ei oo mitenkään hirveästi lisäaineita. Tässä esimerkkinä metsämarja-maun (mun suosikki) ainesosalista: ”vesi, täysjyväkaura, kauralese, marjavalmiste (sokeri, puolukka, mustikka, mansikka, vadelma, sakeuttamisaine (pektiini), aromit, väri (punajuuriväri)), merisuola, probioottinen hapate (mm. Bifidobacterium BB12™, L. rhamnosus GG). Marjapitoisuus 6 %”
    Jotain makua oli luomunakin, taisi olla ainakin mustikka-banaania ja sitrusta. Mutta oma suosikki on tosiaan tuo metsämarja. :)

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 01/07/2014 / 21:14:50

      Ohooo, hei kiitos! Tuo ei kyllä vaikuta yhtään hullummalta :–) aromit on vähän turha mutta niitä on niin joka paikassa että se on pieni paha se. Hei kiitos selonteosta, muistinkohan mä nyt ihan väärin vai mitähän mä oon katsonut itse kun mulla on eri mielikuva…. ens kerralla yosat syyniin!

      Vastaa
  7. Avatar alisa /// 01/07/2014 / 23:22:31

    tota tuorepuuroo tulee syötyy lähes joka aamu ja must se on parempaa ruishiutaleil (nälän pitää paremmin!) :) sit ku lisää siihe pellavansiemenrouhet, nii ah!

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 02/07/2014 / 12:41:03

      Hmmm, ruispuuro saa joskus mun mahan turpoomaan, siks suosin ite kauraa! :-)

      Vastaa
  8. Avatar Katri /// 02/07/2014 / 11:16:40

    Katsoin tuon luomuyosan listaa, niin se ei ainakaan sisältänyt mitään sen ihmeellisempää. Toki siis yosassa on esim. sokeria valmiina, että jos sellaista välttelee, niin sitten. Mutta siinä sakeuttamisainekin oli pektiini, eli minusta aikas hyvin. (Joku olikin jo alempana kommentoinut tätä yosa-asiaa!)

    Joidenkin vegaanijuustojen sisältö on kyllä vähän kyseenalainen, mutta Turussa ainakin Vegekaupasta saa juustoja, joiden sisällysluettelo on vähän siedettävämpi. Itse käytän vegaanijuustojakin sen verran vähän ja harvoin (lähinnä nykyään pitsaan ja joskus johonkin kasvislasagneen), että yritän sitten vaan olla välittämättä. Ei ehkä paras konsti haha, mutta kun itse syön kuitenkin esim. irtokarkkejakin joskus, niin veikkaan ettei tuo vegaanijuusto ole oman ruokavalioni pahimmasta päästä :D

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 02/07/2014 / 12:09:01

      Heiii tuo Yosa-juttu mun tarvii nyt kyllä itse selvittää seuraavalla kauppareissulla! Oonkohan mä napannut jonkin esanssisimman yksilön vai peräti sekoittanut nyt johonkin toiseen kun kuulostaa niin hyvältä noi teidän kommentit sisällöistä.

      Mutta joo, ei varmasti ole :D noinhan se kannattaa ajatellakin. Mun ruokavalion huruimpia on varmasti satunnaiset dipit sipsien kanssa, joten ehkä vegaanijuusto ei mullakaan olis pahimmasta päästä mutta silti.

      Vastaa
  9. KASVIMAIDOT | 365 days with Ida /// 04/12/2016 / 23:34:33

    […] Käytän kasvimaitoja myös tuorepuuroissa, joita valmistan välipaloiksi ja toisinaan myös aamupalaksi. Viime kesänä oli hetki, kun en kaivannut lämmintä aamupuuroa, vaan tuorepuuro maistui paremmalta. Turvotan aamuisen tuorepuuron jääkaapissa yön yli esim. mantelimaitoon tehtynä. Ideoita tuorepuuroihin täällä.  […]

    Vastaa
  10. KASVIMAIDOT | 365 days with Ida /// 04/03/2019 / 14:20:09

    […] Käytän kasvimaitoja myös tuorepuuroissa, joita valmistan välipaloiksi ja toisinaan myös aamupalaksi. Viime kesänä oli hetki, kun en kaivannut lämmintä aamupuuroa, vaan tuorepuuro maistui paremmalta. Turvotan aamuisen tuorepuuron jääkaapissa yön yli esim. mantelimaitoon tehtynä. Ideoita tuorepuuroihin täällä. […]

    Vastaa

Vastaa käyttäjälle Katri Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.