Inhokeista lemppareiksi

ruoka
38 kommenttia

Ai vitsit mä tulen kaipaamaan näitä iltoja ja hetkiä talvella. Ulkona syöminen on ihan parasta! En tiedä huomaisiko moni, joten päätin alleviivata: MEITSI ON OPPINUT SYÖMÄÄN OLIIVEJA!!!!!! Oon oikeasti tosi kaikkiruokainen enkä ala nirsoilla muiden laittamien ruokien äärellä (ne, joiden herkkujen ääreen pääsen aina välillä, tietävät, etten syö punaista lihaa tai kanaa joten niiden suhteen ei tarvitse nirsoilla). Mun ällötyslistalla on yhä simpukat ja oudot ravut – ne, joita rapujuhlissa syödään. Onkohan enää muita raaka-aineita, joita kammoksun? Mustekaloja ehkä kanssa? Kaikki jäykkä, merivedeltä maistuva ja oudon limaisen koostumuksen omaava puistattaa. Etanoitakin olen onnistunut syömään ilman oksennusrefleksiä, mutta en kyllä aio tilata niitä jatkossakaan. Annoin just tällä selonteolla itsestäni tosi nirson kuvan, mutta oikeesti, on teilläkin varmaan jotain ruokakammotuksia mielessänne? Tiesin joskus yhden tyypin joka inhosi esim. tomaattia ja paprikaa. Sitä mä en ihan heti sulata, vaikka tiedän, että joku pyörittelee mun merenelävä-mietteille silmiään yhtä kovasti.

Mutta joo, mun makuaisti on selkeästi kehittynyt, kun olen viimeisen puolen vuoden sisällä alkanut tykätä sekä sillistä, suolakurkusta ja oliiveista. Ennen inhosin noita kaikkia, vaikka etenkin oliiveja ja suolakurkkuja olen syönyt aina niistä sen kummemmin pitämättä. Ootteko te oppineeet tykkäämään jostain ruokajutuista viime aikoina, tai vasta aikuisena? Kertokaa, olen utelias!!

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Mä vihasin paprikaa, kunnes eilen laitoin sitä tortillaan ja leivän päälle, eikä se maistunut hassummalta! :D

 2. Paprika ja valkoviini. Oon hulluna yrittäny opetella pois nirsoilusta, mutta nuo kaks on mun pahimmat vastustajat. Ei vaan pysty.

  1. Eikä! Mites paprikat nyt niin monelle on semmoinen kauhistus?! Onko ihan minkä vaan värinen paprika yhtä paha vai joku tiettykö kamalin? Voiei :-D

 3. JUST eilen puhuttiin äidin kanssa, miten oliivit on ihan hirveitä :—D Siis en voi sietää niitä, se on se nahkainen koostumus ja maki, eträ en saa sellasta edes nielaistua :–D En tykkää myöskään sillistä tai paljolti meren elävistä muuut eipä oo hetkeen kuulunu enää ruokavalioon. Suolakurkku ei myöskään maistu.

  Olin ennen super nirso, hävettää myöntää mutta olin. Oon niin ylpeä, että esim parin vuoden sisällä olen oppinut rakastamaan sieniä ja hiljalleen punajuurta – kaksi vanhaa oksurefkeksi inhokkiani! Vihasin ennen tonaattejaki :D Paprika ei mene raakana.. Maku ihan ok mut närästää niin pirusti.

  1. EIIII ihana:D:D mäkin olin ipanana kyllä se perheen nirsoin, mutta en oo ollu pitkään aikaan. Oon kyllä tähänkin asti syönyt esim. oliivit jos niitä on ollut annoksessa mutta en oo koskaan ite valkannu niitä itelle ennen ku nyt. NIISSÄ ON EROJA! Kalamata-oliivit on nam.

   Ja joo, sienet on välillä vähän ällöjä mut useimmiten erittäin jees. Silli parasta jollain sinappikastikkeella… mmmh! jo kolmas paprika-hater, tätä en tajuu!:D

 4. Itse uskon täysin siihen, että kun jotakin maistaa tarpeeksi monta kertaa, alkaa siihen tottua. Ei välttämättä muodostu lempiruoaksi, mutta sellaiseksi ihan ok. Itselle kävi näin oliivin kanssa. Nuorempana opettelin myös väkisin syömään fetaa, jota en silloin voinut sietää. Nyt jälkikäteen harmittaa, sillä se on varmaan ainoa eläinkunnan tuote, jota himoitsen lähes päivittäin. Niin ja eihän se edes ole terveellistä :D Miksi piti opetella siitä tykkäämään?

  Munakoisoa olen aina ”vihannut”, mutta jokin aika sitten tajusin, että siitähän koostuu lempikouluruokani, että….

  Selleri on myös sellainen, joka ei ole ihan lemppari, mutta kyllä sekin menee. Muuten rehuista menee kyllä kaikki ^^ Juustoista vuohenjuusto ja homejuusto on ehdoton ei.

  Kaikkia eläinlihatuotteita kammoan, mutta kasvissyöjänä ei niitäkään onneksi tarvitse mennä syömään. Sekaruokalijana joutui nirsoilemaan kaikesta, nykyään on ihanaa, kun voi syödä mitä vaan, kunhan siinä ei ole lihaa :) En ihmettele yhtään mereneläväkammoasi, ei houkuttelisi nuo minuakaan!

  1. Toi on kyllä varmaan hei ihan totta :-) ja voi ei, feta on just hyvää ja jos maitotuotteita ei syö liikaa tai paljoa niin ei oo paha pahe.

   Munakoiso oli lapsena munkin inhokki mutta vitsit se on hyvää esim. pizzassa! Ja mä en tajuuuu, siis kaikki juustothan oikeastaan on hyviä :D vuohenjuustoa opin syömään kyllä kans vasta parin vuoden sisällä mutta homejuusto on aina ollut herkkua.

   Ja jep, tuo on kyllä hyvä! Liha ei muakaan houkuta eikä merenelävät, joten onneks niistä voi kieltäytyä helposti.

 5. Mulla on kala sellainen, joka ei vaan mene alas. Mä en oo ikinä oppinut syömään sitä ja se on alkanut harmittaa mua. Esim. lohiruuat ja varsinkin salaatit näyttää mun mielestä herkulliselta ja ois kiva osata syödä niitä, koska niin monet kehuu niitä… aina vaan sama homma kun yritän maistaa niitä, en vaan pysty nielasemaan. :(

  1. Voi eiiii! Tai no siis eihän lohi oo esim. eettinen valinta mutta hitsit se on hyvää. :-( Yyyhh voieii. Monella kyllä tuntu olevan kalatraumoja varsinkin joskus yläasteella tms kun koulussa näki selvästi mitä jengi inhoaa.

 6. Vuohenjuusto!! Sitä on kaikkialla ja oon treenannut sen syömistä monta vuotta, ja pari viikkoa sitten vuohenjuustokanan äärellä huomasin että täähän maistuu hyvältä. Aiemmin vuohenjuusto maistui mun mielestä siltä kuin siihen ois juustoutettu koko vuohi karvoineen päivineen, ja tää mielikuva tietyllä tavalla vaikeutti juustosta nauttimista.

  Mulla on keliakia enkä syö juuri lihaa ja siksi en edes kehtaisi nirsoilla – mun ruuan eteen on nähty tavallisesti kuitenkin enemmän vaivaa kuin muiden ja ois superepäkohteliasta alkaa nyppiä annoksesta jotain ainesosia lautasen reunalle. Pakko silti myöntää, että klassikot oliivi, graavilohi ja merilevä saa mut toivomaan että olisin jossain muualla. Tän takia oon myös aina se skidi joka torppaa ehdotukset sushilounaista heh…

  1. UUU! :D Samis!!!! Oon ihan samaa mieltä, tai siis olin ennen, ennen kuin opin tykkäämään vuohenjuustosta. Mutta vähänkö se on hyvää, ah. Ennen se maistu munkin mielestä karvoilta tai joltain, yök.

   Oon samaa mieltä sun kanssa – jos joku tekee mua varten jotain ihanaa spessua ruokaa, en tosiaankaan nypi mitään oliiveja pois vaikken niistä aiemmin tykännyt. Hohoo, sushi on kyllä hyvää mutta nigirit parhaita – merilevä ei oo munkaan suosikki…

 7. Armaksessa sain muuten viinin kanssa tiistaina oliiveja pikkunaposteltavaksi talon puolesta, oli parhaita oliiveja joita oon Tampereella saanu! Mäkään en oo vielä syöny niitä kun ehkä vajaa 10 vuotta. Opin siis reilusti vasta aikuisiällä syömään.

  1. Ouii, kool! :-) Ehkä oliiveissa ja etikkajutuissa on joku sellainen homma, että makuaistin pitää kypsyä niitä varten tai jotain. En tiiä! Huomaan että moni etikkaan säilötty ällötti ennen mutta maistuu nyt – esim. suolakurkut ja punajuuret yms yms.

 8. Mulla on vaikeuksia syödä kaikkea, joilla on vielä silmät. Esim. kaikki kala menee tuosta noin vaan, mutta jos siinä lautasella mua tuijottaa kuollut silmä, niin en pysty sitä syömään. Ne isot katkaravutkin mustine mollukkasilmineen kammoksuttaa. Samoin myös mustekala, etanat ja simpukat. Niissä varmaan enempi pelottaa se koostumus, etanoissa ajatus elävästä sellasesta.

  Muuten, en ole kovinkaan nirso… okei pinaattikeitto- ja kaalikeittotrauma minulla on lapsuudesta. Silti luokittelen itteni aika kaikkiruokaiseksi. Rohkeasti maistan kaikkea muuta, kuin ylläolevaa. :D

  Aurajuustosta opin tykkäämään ajan kanssa, samoin fetasta.

  1. No jooo, ehkä se sama on ällöttänyt muakin? YYh, mutta eniten merenelävissä ällöttää koostumus ja suolainen merivedenmaku, en vaan pysty yhtään fiilistelemään! En oo koskaan tykänny katkaravuista (hahaa ei haittaa, ne ei oo terveellisiä) tai simpukoista, ainoastaan kampasimpukka on jees ja sitäkin syön ehkä kerran vuodessa jonkin kala-annoksen mukana ravintolassa.

   Hiihi, aika moni inhoaa pinaatti- ja kaalikeittoa. Itsetehty pinaattikeitto/nokkoskeitto vois viedä sunkin traumat pois mutta kaalikeitto ei lukeudu munkaan lemppareihin vaikka syön jos on pakko. Harvemmin tosin on, siinähän yleensä on vissiin jotain lihaa?

   Feta on mulle maistunut kyllä aina, samoin aura, mutta vuohenjuustoa en pystynyt syömään nuorempana. :D

 9. Siis täällä kans yks joka ei tykkää oikein paprikasta… Mut nyt oon opetellu. Keltanen menee raakana mut punanen on pahaa.. Voin syödä leivän päällä jos on kaikkee muuta mut muuten ei.. Siinä on joku voimakas maku josta tulee paha olo :D oliiveja voin syödä ehkä yhden mut kerran ku söin pizzaa jos oli paljon ni jäi kyl pizza syömättä. Vuohenjuusto on aivan kamalaa enkä kestä koska rakastan muuten kaikkia juustoja ja sit toi aiheuttaa mulla oksennusrefleksin. Raaka kaali on kamalaa. Muuten syön varmaan kaikkea :D sieniä oon oppinu syömään. Ainii vihaan myös joulupipareita…

  1. Voi Mariaaaa<3 Hahaa keltanen paprika on kyllä miedompaa mutta musta just punanen on parasta leivän päällä! Vihree menee lämpimissä ruuissa parhaiten kun se voi olla aika ytäkkää raakana. Mut voi ei, pizzassa oliivit on kyllä aika no-no, etenkin sellaset värjätyt mustat halpisoliivit jotka ei maistu ku pahalta. Raaka kaali on hyvää coleslawssa mutta siitä on varmasti monella kouluruoka-traumat! :D

   mutta piparit!??! itsetehdyt?! :D MARIA!?!?

 10. Sipuli, punaviini, kesäkurpitsa ja puuro on ainakin sellaisia mistä on oppinut vähän vanhempana pitämään. Pienenä omgelmani oli usein juuri ruuan koostumus, esimerkiksi pehmeäksi paistettu sipuli aiheutti oksennusrefleksin. Olin pienempänä hirveän nirso, esimerkiksi jugurtti joka sisälsi ”könttejä” eli esimerkiksi mansikanpaloja oksetti, samoin perunamuusin köntit.

  Oliivit ei uppoa vieläkään, ehkä jonain päivänä. :-) sitä olen pohtinut myös, että miten jotkut voi tykätä siemailla esimerkiksi konjakkia kahvin kanssa?! Oppiikohan sen joskus aikuisena, nyt se maistuu ainakin niiiiin hirveältä!

  1. Ooooo! Mun isä inhos sipulia vielä nuorena aikuisenakin, hahaa :D En tajuu! Mulla on myös yks kaveri joka ei haluu raakaa sipulii esim. salaattiinsa 8–)

   Jooo, muakin ällötti klöntit pienenä! Esim. jos sellaiseen litran jugupurkkiin kuivu reunoille (sisälle siis) juguu, en todellakaan voinut puristaa niitä mun lautaselle jugurtin ollessa lopussa. Jätin siis aina naurettavat jämät kaappiin muille koska mua ällötti… Mutta ei ne mansikkapalat itsessään ällöttäny, vaan vissiin se köntiks mennyt jugurtti joka ei siis mitenkään ollut pilalla tai mitään.

   Mutta oliivit, huhhhu! Luulin kans vielä pari kk sitten etten koskaan opi syömään niitä. Väärin, toi innostus tuli ihan randomisti oikeasti:-D Hassua.

   Mutta siis konjakki……ylipäätään……ja viski…….. en tajuu. En vaan tajuu. Tai Campari??? Hyi helevvveee

 11. Silli. Se on ehkä ainut, kaikesta muusta oon oppinut tykkäämään, muista merenelävistä, vuohenjuustosta ja siitä viskistäkin, mutta silli ei vaan lähe. Eihän kukaan varmaan voi KAIKESTA tykätä?

  1. no ei varmasti!! en jaksa uskoa. jotain maustamatonta silliä en ihan innolla söis, mutta sinappikastikkeessa olevat on ainakin hyviä, ah. mutta joo ei viskiä mulle vielä ainakaan ei.

 12. Suolakurkuista oon tykänny siitä saakka kun opin tykkään hampurilaisista O:) mut punajuuret on kans samaa settiä, tosin ne tuli kyllä ennen oliiveja. Etikka on just se ällö, etenkin just väkiviinaetikka. Joku omenaviinietikkahan nyt on ihan sairaan hyvää vaikka ranskalaisten kans!

  1. …… opit tykkäämään hampurilaisista? HÄH :D mä olen aina luullut että ne on sun THE_JUTTU, eli et oo aina tykännyt niistä vai?! Hohoo! Ja siis etikkaa ranskiksiin on sekin ihan uus juttu, mutta johtunee siitä että en aiemmin tajunnut että etikoitakin on monenlaisia, inhosin vaan kollektiivisesti kaikkea.

 13. Ennen en voinut sietää rucolaa. Pelkästä ajatuksesta tuli huono olo! Edelliskesänä olin belgiassa töissä, perhe jonka luona asuin söi sitä ihan kaiken kanssa. Minä kohteliaana en kehdannut sanoa mitään vaan söin kiltisti:D Nyt sitä on istutettu meidän yrttimaalle, mun toimesta!
  Mua ärsytää suunnattomasti ihmiset jotka ei suostu syömään mitään näitä ”perusruokia” kuten sieniä, sipulia, kala ym. Koska niissä on niin ällö rakenne. Kuitenkin vetää huoletta limakarkkeja ja roiskeläppiä. Jotenki huvittavaa :D

  1. Oi ei!!! :-D onneksi opit tykkään, totuttelu selkeesti auttoi hohoo.

   Mutta siis joo, oon kyllä vähän samaa mieltä jep…………….. :D

 14. Mä oon tosi onnellinen nyt myöhemmin siitä, että meidän ei annettu nirsoilla lapsena ja koska perheeseen kuuluu kulttuuri/matkailijoita, tuli oudot maut tutuiksi jo varhain. Muistan että lipeäkalan koostumus itketti, vaikkei se juuri millekkään maistu. Vaikka itketti, se oli syötävä. Tällänen menetelmä saattaa tehä sen ettei aikuisena koskaan halua syödä kun on ns. pakotettu, mutta mulle kävi toisin, opin pikkuhiljaa pitämään myös ei niin miellyttävistä mauista. Oliivit oli jo lapsena herkkua, sen sijaan ketsupista en oo koskaan pitäny liiemmin. Joskus voi olla kyse myös kokkaustavasta esim kanamuna keitetynä parempaa kun paistettuna. Maksaruuat ja sillejä en itse ostaisi. Feta pelastaa yleensä huonommatkin maut ja se käy melkeen kaikkeen, siis mun mielestä :D

  1. hohooo, joooooo i know!! munkin piti kyllä lapsena maistaa aina kaikkea, mutta oon onnellinen ettei mitään pakotettu syömään jos ei oikeasti tykännyt -esim. valkosipulietanat joita maistoin ala-asteella ja meinasin oksentaa. :D Mutta kaikkea muuta oonkin sitten tottunut kyllä syömään, merenelävät ei ehkä oo se tärkein osa-alue mitä pitäis kaikkien syödä, hohoo.

   Feta kyllä käy kaikkeen. Juustot ylipäätään…. mmmmmmm

 15. Kävin Vohvelikahvilassa eilen ja tilasin vohvelin vuohenjuustolla, mansikkahillolla ja kermavaahdolla, suosittelen! :P En ois ennen tota ees keksinyt laittaa vuohenjuustoa ja vohveleita samaan lauseeseen :D

 16. Oon yrittäny monesti opetella syömään oliiveja mut ei siitä tuu mitään, ne on pahoja! Miks ihmeessä mulla on silti mielikuva et ne ois hyviä ja sen takii aina yritän uudelleen? :D

  http://vaatevaras.blogspot.fi/

  1. :–D mulla tais olla sama ja sit ihan yhtäkkiä alkoi maistua :D

 17. Oliivit (<3), sinihomejuusto, kaikki homejuustot yleensäkin, etanat… :D mm vuohenjuustoa edelleen inhoan, hyi!!! Kyllä tässä parin vuoden sisälläkin oon oppinut nauttimaan uusista mauista :)

  1. Nonniin, kuulostaa yleisiltä noi sun ex-inhokit! :-D Ehkä innostut vuohenjuustostakin vielä joskus… ;-)

 18. Meillä äiti on ylpeillyt aina siitä, että miten jälkikasvu söi jo pienestä pitäen kaikkea mukisematta, mutta kuinkas kävikään: meikäläinen päätti näin vanhemmiten kehitellä kaikenlaisia ällötyksiä itselleen :-D Pienenä söin esim. paistettuja muikkuja ihan kun hullu puuroa ja ukin kanssa tehtiin itse pyydystettyä haukea, mutta jossain vaiheessa alkoi kaikki suomalaiset kalat, joista syödään joko nahka ja/tai ruodot, ihan ilman mitään syytä ällöttämään. Nyt homma on mennyt jo niin pahaksi, että n. puoli vuotta sitten koitin olla kohtelias ja olla valittamatta turhaan yrittämällä peittää silakkapihvien maun suurella määrällä perunamuusia ja valkoviiniä, mutta loppujen lopuksi minä hyvin kypsä melkein aikuinen oksensin kaiken ulos kymmenen minuutin päästä syömisestä :-D

  Oon aina tosi kaikkiruokaisena hieman ärsyyntynyt muiden ”yhyy en tykkää siitä ja siitä ja tänkin koostumus ällöttää” valituksesta, mutta nyt tajuan paremmin kuin hyvin ja sympatisoin suuresti eli sori kaikki, kenelle oon pyöritellyt silmiä!

  1. HAhaha ihana tarina!:–D En kestä!! Voihan ällötys varmasti syntyä yhtäkkiä näennäisen tyhjästäkin, ei kai se kummallista sekään ole. Voi raukkaparkaa, kaikki sympatiat puolellasi :’-)

 19. Välttelin pitkään paistettuja silakoita, vaikka tykkäänkin etikkaan säilötyistä silakoista. Viime syksynä mulle kuitenkin tuli ihan tuosta vain hirveä silakkapihvihimo. Uskalsin sitten maistaa yhden, kun niitä oli juhlissa tarjolla ja sehän oli taivaallista. Nyt syön niitä ainakin pari kertaa kuukaudessa.

  1. Noniin, ihan mahtavaa :—-D mulla vähän sama suolakurkkujen kanssa, nykyisin niihin tulee säännöllisesti himo hohooo!