365 days with Ida

Tyylipohdintaa, luonnonkosmetiikkaa, musiikkilöytöjä, herkullista ruokaa & Helsinki-vinkkejä!

tiistai

16

joulukuu 2014

2

COMMENTS

Maailman parhaat piparit

Written by , Posted in Ruoka

 

Yksi asia joulupöydässä on varma; itsetehdyt piparit. Joulupöydän herkut muuttuvat ja vaihtelevat, meillä ei esimerkiksi olla syöty kinkkua yli kymmeneen vuoteen, ehkä jopa viiteentoista vuoteen? Kalkkunaakaan ei olla syöty aikoihin eikä jakseta liiaksi stressata muitakaan perinteisiä jouluherkkuja, kun voi testailla kaikkea uuttakin jouluista (kunhan löytyy kaloja ja juustoja niin minä olen tyytyväinen). Mutta piparit. Ne on ja pysyy, koska meillä on maailman paras resepti! Näitä on kehunut myös jokainen kaveri ja tuttu, joten jos hyvää pipariohjetta kaipailee, niin suosittelen tätä lämmöllä.


Parhaat piparkakut

500g luomuvoita
400g (=4,7dl) sokeria 
–> Vatkaa nämä vaahdoksi

3 luomukananmunaa
–> Lisää nämä joukkoon 

200g (= 1,6dl) siirappia
1,5 tl inkivääriä
2 tl kanelia
1 tl suolaa
2 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssinkuorta 
–> Kiehauta nämä kattilassa sekoitellen tasaiseksi seokseksi ja anna jäähtyä, lisää taikinaan

1 kg spelttijauhoja (puolet karkeita, toiset puolet puolikarkeita)
2 tl soodaa
–> Lisää nämä taikinaan. READY!


Anna taikinan maustua vuorokauden ajan kylmässä ennen leipomista. Tarkista, että koostumus on piparkakkutaikinamainen, sillä koostumus ei enää muutu, maku vain syvenee. Seuraavana päivänä sitten tiedossa piparinpaistotalkoot! Käytännönvinkki vielä: kun piparitaikinasta jää reunat yli, pyöritä ne palloksi ja laita takaisin jääkaappiin. Piparit saa helpoimmin ehjänä pellille kun taikina on mahdollisimman viileää ja jämäkkää. Oikea paksuusaste löytyy kokeilemalla, minä tykkään sopivan ohkaisista pipareista eniten. Paistetaan 200°c noin 9 minuuttia. 


*translation: the best gingerbread recipe ever! translation here.  

Lisää luettavaa:

2 Comments

  1. anniru
    • ida365

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.