Maailman parhaat piparit

ruoka
2 kommenttia

 

Yksi asia joulupöydässä on varma; itsetehdyt piparit. Joulupöydän herkut muuttuvat ja vaihtelevat, meillä ei esimerkiksi olla syöty kinkkua yli kymmeneen vuoteen, ehkä jopa viiteentoista vuoteen? Kalkkunaakaan ei olla syöty aikoihin eikä jakseta liiaksi stressata muitakaan perinteisiä jouluherkkuja, kun voi testailla kaikkea uuttakin jouluista (kunhan löytyy kaloja ja juustoja niin minä olen tyytyväinen). Mutta piparit. Ne on ja pysyy, koska meillä on maailman paras resepti! Näitä on kehunut myös jokainen kaveri ja tuttu, joten jos hyvää pipariohjetta kaipailee, niin suosittelen tätä lämmöllä.


Parhaat piparkakut

500g luomuvoita
400g (=4,7dl) sokeria 
–> Vatkaa nämä vaahdoksi

3 luomukananmunaa
–> Lisää nämä joukkoon 

200g (= 1,6dl) siirappia
1,5 tl inkivääriä
2 tl kanelia
1 tl suolaa
2 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssinkuorta 
–> Kiehauta nämä kattilassa sekoitellen tasaiseksi seokseksi ja anna jäähtyä, lisää taikinaan

1 kg spelttijauhoja (puolet karkeita, toiset puolet puolikarkeita)
2 tl soodaa
–> Lisää nämä taikinaan. READY!


Anna taikinan maustua vuorokauden ajan kylmässä ennen leipomista. Tarkista, että koostumus on piparkakkutaikinamainen, sillä koostumus ei enää muutu, maku vain syvenee. Seuraavana päivänä sitten tiedossa piparinpaistotalkoot! Käytännönvinkki vielä: kun piparitaikinasta jää reunat yli, pyöritä ne palloksi ja laita takaisin jääkaappiin. Piparit saa helpoimmin ehjänä pellille kun taikina on mahdollisimman viileää ja jämäkkää. Oikea paksuusaste löytyy kokeilemalla, minä tykkään sopivan ohkaisista pipareista eniten. Paistetaan 200°c noin 9 minuuttia. 


*translation: the best gingerbread recipe ever! translation here.  

Lisää luettavaa

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Metsäkylvyssä

sieniohratto

Sieniohratto, uusi arkiruokalemppari

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Hmm… paremmalta näyttää ainakin ainesosat kuin kaupan valmistaikinoissa ja olisihan siinä joulufiilistäkin, kun olisi itse tehnyt taikinankin. Itse olen vain jotenkin niin ehdoton piparien mausta. Kaupan valmispiparit ja joskus itsekkin tehdystä taikinasta valmistetut piparit tuntuu maistuvan usein enemmän keksiltä kuin piparilta. Siksi mielestäni Tasangon valmis piparkakkutaikina on ainut oikea piparitaikina. :-D En ole kyllä halunnut edes nähdä sen ainesosaluetteloa, kun sieltä varmasti paljastuu joku jäätävä lisäainemömmö, mikä juuri tuo sen piparin maun mulle. Eikö ole ihan ookoo, jos nyt tässä asiassa vähän luistaa, kun muuten kuitenkin pyrkii valitsemaan hyviä tuotteita? ;-Dd Toki pitäis antaa mahdollisuus muillekkin, mutta mikään ei ole ollut yhtä hyvä…

    1. Voi kuule, nää TODELLA maistuu piparilta! :D Sun pitäis testata joku satsi ja antaa vaik lahjaks jos ei itelle kelpaa, mutta nää ei kyllä maistu keksiltä vaan ihan aidoilta pipareilta. Toki makuja on monia, ja jos oma perinne perustuu valmistaikinaan niin ei auta pilata joulua vaihtamalla :-D Joskus se nimittäin on just se perinne millä on eniten väliä, hihii!!