3 x kutkuttavaa luettavaa

lifestyle
31 kommenttia

Hitto vie, mun reading-tägi on kyllä ollut yks vitsi viime aikoina. Johtunee siitä, että tänä vuonna ei tullut ihan hirveästi luettua – luin niin paljon opintojeni takia, että kirjaan tarttuminen iltaisin ei tuntunut mieluistalta. Ehkä elämäntilanne oli muutenkin sen verran hektinen, että aikaa lukemiselle ei vain tuntunut löytyvän, vaikka tiesin että olisi pitänyt. Lukeminen on nimittäin yks parhaista pakokeinoista ja toisaalta tapa ymmärtää muita ja oppia ajattelemaan eri näkökulmista, samaistua sellaiseen hahmoon, jonka kaveri et varmasti olisi oikeassa elämässä. Aina lukeminen ei kyllä ole kovin rentouttavaa. Jätin just Olemisen sietämätön keveys -kirjan kesken koska sen henkilöhahmot olivat ankeita, päähenkilö muistutti tavoiltaan yhtä itsekästä ihmistä ja tapahtumat sai mut vain raivostumaan. Ehkä se kirja ei ollut mua varten ainakaan nyt, en edes halunnut ymmärtää niitä tyyppejä. 

Mutta sitten on sellaisia kirjoja jotka lukee muutamassa päivässä. Joiden ei toivoisi loppuvan. Kirjoja, joissa on niin kutkuttavia kohtauksia että toivoisi olevansa osa tarinaa. Nämä kolme ovat kirjoja, jotka tämän vuoden aikana herättivät tunteita, pistivät ajattelemaan, itkemään ja naurahtamaan. 

Riikka Pulkkisen Vieras löytyi Akateemisen alennuksista ja koska tykkään Pulkkisen soljuvasta kirjoitustyylistä, nappasin tämän mukaani. Vieras kertoo muukalaisuudesta, uskonkriisistä ja hitaasti aukeavasta mysteeristä; mitä tapahtui pienelle ulkomaalaistaustaiselle tytölle? Pulkkisen kirjoitustyyli iskee muhun, vaikka kirjat eivät juonellisesti usein olekaan huippuja. Tämän luki nopeasti, tarinaan jäi koukkuun. Koskettava aihe, mutta lopulta aika yksinkertainen tarina. 

Jeffrey Eugenidesin Middlesex lähtee liikkeelle melko verkkaisesti, mutta kun tarina alkaa edetä, ei kirjaa tekisi mieli laskea käsistään. Alkuun mulla meni hahmot sekaisin (oon ihan älyttömän huono nimissä, ne ei koskaan jää mulle mieleen oli kyseessä kirja tai leffa, höh) mutta kun tarina alkoi hahmottua, olin myyty. Ei nyt mikään tajunnanräjäyttävä teos juonellisesti, mutta miellyttävän helppoa luettavaa. Ja helppoudesta huolimatta niin moniuloitteinen – monta päällekkäistä tarinaa ja hetkittäisiä ahaa-elämyksiä. 

Luin David Nichollsin Sinä päivänä -kirjan vasta joskus viime keväänä. Se tuntui tosi henkilökohtaiselta, osa hahmoista tuntui silloisessa elämäntilanteessa niin kovin tutuilta. Itketti monta kertaa ja silti ymmärsin epätoivoisia hetkiä paremmin kuin hyvin. Luin joskus Rokkirekki-Lauran arvostelun tästä kirjasta ja otin sen melkein henkilökohtaisena loukkauksena (moi laura :-D en oo enää loukkaantunut – mehän kumpikin pidetään jumalat juhlivat öisin -kirjaa yhtenä lemppareistamme joten kaikki hyvin haahah), sillä kirja oli ollut mulle siihen hetkeen ja elämäntilanteeseen niin oikea. Samaistuin niin moniin fiiliksiin ja muutenkin tarinat monimutkaisista suhteista tuntuvat kiehtovan, ehkä just samaistuttavuuden takia. 

Näiden lisäksi tänä vuonna luettu Haruki Murakamin Norwegian wood yltää lemppareihin helposti. Mitähän kirjoja mun kantsis seuraavaksi lukea? Lukulistalla on ainakin lisää Murakamia ja John Greeniä, josta moni tuntuu tykkäävän. Saa suositella! 

Lisää luettavaa

Uuden kodin etsiminen – missä haluamme asua?

Haaveena yhteinen koti (ja yhteinen asuntolaina)

Vastuullinen neule x 18

Rakkaus best

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Oi Murakamit jee! Kafka rannalla, Suuri lammasseikkailu ja Wind-up bird chronicle on musta sellasia joihin kannattaa tarttua. Viimeksi mainittu oli alkuun vähän tahmea mutta kun ensimmäiset 200 sivua oli takana alkoi lukeminen luonnistua.

 2. Jos dekkareista tykkäät, niin Jo Nesbo ja Lars Kepler on tsekkaamisen arvoisia. Samaten Karin Slaughter ja Kristina Olsson, joilla molemmilla hahmot on uskomattoman hyvin kehitelty ja niitä seuraa mielellään. Murakamia suosittelen noin muuten ja omalla lukulistalla on lisää Gillian Flynniä (Paha paikka jo luettu, Kiltti tyttö odottaa vuoroaan).

  1. Tuttuja nimiä – mutta en varsinaisesti taida olla dekkari-ihminen! :-D Tai sit en oo vaan koskaan perehtynyt siihen genreen kunnolla, tai uskalla lukea mitään liian jännää, hoho. Kiitos, hyviä vinkkejä, pidän mielessä! :-*

 3. Oi Middlesex!! Ihana ihana kirja, vaikka tosiaan lähti vähän hitaamman puoleisesti liikkeelle. Kuitenkin niin lukemisen arvoinen, että ei voi kuin suositella. Myös Sinä päivänä miellytti mua, juuri sopivan helppoa luettavaa, ja mua toi asetelma kiehtoi kans kovasti.

  Hmm mitäs voisin suositella… We were liars on yksi vuoden parhaita lukukokemuksia, sitä tosin ei taideta olla suomennettu vielä. Khaled Hosseini on kans yksi lemppareistani, oikeastaan mikä tahansa hänen kirjoistaan on sellainen, ettei lukemista vain voi jättää kesken! Ja yksi suositus on vielä Emma Donoghuen Huone, joka kertoo äidistä ja hänen pojastaan, joka on syntynyt vankeudessa ja luulee heidän huoneensa olevan koko maailma.

  Hah, tulipahan kommentti, mutta kirjat on vain niin kovin rakas harrastus.

  1. No äläpä! Middlesex oli tosi hyvä, asetelma ja päällekkäiset tarinat teki tosta tosi toimivan.

   Oo, kuulostaa hyvältä! Khaled Hosseini on myös mun suosikkeja. :-) ja vitsit, tuo Huone alkoi kans kiinnostaa. Pidänpä nämä mielessäni, kiitos!! :-*

 4. Kirjapostaus!!! Lukutoukka kiittää :–) Nää kaikki on sellasia, jotka omasta hyllystä löytyy, aika hyvä! Mullakin on Murakami ja varsinkin hänen 1Q84 lukulistalla. Mutta lukuvinkkejä:

  – jos englanniksi jaksaa lukea, niin Jonathan Safran Foerin Extremely Loud and Incredibly Close on ehdoton, mun tän vuoden lempikirja<3
  – jos dekkarit kiinnostaa, niin Dan Brownin Inferno oli tosi kutkuttava, kun keväällä sen luin
  – tositarinoista Laura Saven Paljain jaloin on sellainen, joka jäi mietityttämään ja joka oli tosi vahva lukukokemus
  – jos Pulkkisen kirjoitustyyli iskee, niin kauniisti kirjoittaa myös Inka Nousiainen. Luin näitä joskus pari vuotta sitten, mutta silloin Arvaa ketä ajattelen ja Kaksi kevättä oli ihania

  Toivottavasti löytyy kivoja kirjoja luettavaks! :)

  1. Oii, ihania vinkkejä, KIITOS! <3 Toi Jonathan Safran Foer kiinnostaa, oon siitä lukenut hehkutuksia muualtakin. Ja Dan Browneja oon lukenut joskus monta vuotta sitten, vois kyllä olla aika hyvä! Inka Nousiainen on tuttu muutaman vuoden takaa, mutta noita kahta sun suosittelemaa en oo lukenut. Pitääpä pistää näitä ylös ja myös toi Paljain jaloin, tuntuvat hyviltä suosituksilta kaikki! Huomaa että luet paljon kun suositukset oli näin osuvan oloiset :-)

 5. lue michael cunninghamin tunnit (oon tainnu aiemminkin suositella tätä) !
  nyt onki nää joulun välipäivät ihan täydellisiä lukupäiviä <3

  1. Hei joo, tästä me ollaan puhuttu! äidin lempileffoja, joten kirja ei varmasti oo huono kun sä sitä suosittelet :-* jes, suuntaan kirjastoon! <3

 6. Itse pidän myös Riikka Pulkkisesta! Ehdottomasti paras teos häneltä on Raja, mutta luulisin, että kaikki Pulkkinen-fanit ovat sen jo lukeneet. ;) Samoihin aikoihin Rajan kanssa luin Miina Supisen kirjan Liha tottelee kuria, joka nousi samantien ehdottomasti lempikirjakseni! Juoni ei ole mikään nerokas, mutta henkilöhahmot sitäkin mehukkaampia! Kirja onnistuu sekä naurattaamaan että välillä jopa ällöttämään. Suosittelen lämpimästi!

  1. Hohoo, luettu on ja löytyy kirjahyllystäkin! :-D Joo, hei tuokin oli hyvä vinkki! Tuosta teoksesta on puhuttu niin paljon että ihan yleissivistyksenkin takia olis kiva lukea se. :-)

 7. oon kanssa koittanut kunnostautua lukemisen suhteen, ja ehkä vähän jopa onnistunutkin! jee! riikka pulkkisesta tykkään niin kirjailijana kuin haastattelujen perusteella tyyppinäkin :-) vierasta en ookkaan vielä lukenut, lukulistalle siis! oon jostain syystä lähiaikoina lukenut vaan jollain tapaa omaelämänkerrallisia teoksia, ja niissä on vaarana, et jos ei tykkää kirjoittajasta niin sit ei kyl tykkää koko kirjastakaan :–D mulle tosi tärkeä kirja tänä vuonna (ehkä just elämäntilanteen takia) on ollu mia kankimäen asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin ja sitten aila meriluodon päiväkirjat (vaarallista kokea). tällä hetkellä kesken lena dunham :–) just muuten tänään listasin kirjoja, jotka on jostain syystä tehneet tosi kovan vaikutuksen ja niiden joukossa oli mm. lionel shriverin poikani kevin ja khaled hosseinin tuhat loistavaa aurinkoa, siinäpä siis mun vinkit! :-)

  1. Totta, sama täällä! Oon ollut joskus kirjojen yönä kuuntelemassa Akateemisessa Pulkkisen haastattelua ja tyyppi vaikutti fiksulta. :-)

   Oooh, aika paha joo! :-D pitää siis vaan lukea niiden elämänkertoja jotka valmiiksi jo inspaavat, haha. Hei Aila Meriluodon jutuista sulla onkin ollut kuvia tms, vaikuttaa hyvältä. Poikani Kevin lukematta, Tuhat loistavaa aurinkoa yksi ikilemppareista. Kiitos vinkeistä!! :-*

 8. Oon alkanu ite lukee Tove Janssonin tuotantoa. Näkymätön lapsi oli musta tosi kaunis kirja. Suosittelen :)

  1. Oii, pitäis varmasti muuten! Oon ajat sitten lapsena lukenut pari kirjaa, mutta ne aukeais varmaan nyt ihan uudella tavalla. :-) Hyvä vinkki, kiitos!

 9. hmm, varmaan parhaita lukukokemuksia tänä vuonna oli Kani nimeltä jumala ja Kirjavaras.
  kumpikin ovat hieman kummallisia ehkä vähän sekavia, mutta molemmat omalla tavallaan tosi kauniita ja koskettavia kirjoja.

  ihanan kevyt ja hurmaava tarina oli: Nainen, jonka nimi on Nathalie. sellainen ranskalaisen kepeä ja täynnä hauskoja välihuomioita. Viiniä keittiössä on myös hyvä, aika erilainen kirja.

  Siilin eleganssi oli myös kirpeän ihana, mutta mulla on sellainen olo että oot lukenut sen ? :- )

  1. Heeei ihania suosituksia! :-* Itseasiassa Siilin eleganssi jäi kesällä kesken vähän vahingossa, se vaan jäi kun se ei lähtenyt kunnolla rullaan ja sit jouduin palauttaan sen kirjastoon jo takas. Ehkä pitäis lukea se joskus loppuun!

   Pitää googlailla sun suosituksia, ihan tuntemattomia kaikki, jännää!

 10. Vierasta luen parhaillani, Sinä Päivänä oli itsellekin kesällä varsin mieluisaa luettavaa Middlesexistä nyt puhumattakaan. Hassua! Lisäksi Eugenideksen Naimapuuhia (hyh mikä suomennos) tuli juuri joululomalla luettua läpi; tykkäsin toooosi paljon, vaikkeivat nimi ja vaihtelevat arvostelut varsinaisesti houkutelleetkaan lukemaan. Alku oli hieman tahmea mutta loppua kohti teos parani huomattavasti. Kirja kosketti syvästi, sillä kirjan henkilöiden tarinoista löytyi monta yhtymäkohtaa omaan elämääni.

  1. Ooo, mahtavaa!! Paljon samoja lemppareita siis tänä vuonna, hii!

   Joo, Naimapuuhia pitäis kyllä lukea kanssa. Bongasin eilen kirjastosta Nichollsin Kaikki peliin -kirjan ja Murakamin Kafka rannalla, onneksi olivat sattumalta hyllyssä. Jee, Naimapuuhia siis lukulistalle. Kiitos vinkistä!!

 11. Middlesexiä en ole lukenut, mutta pitäis! Pulkkinen on itselleni jäänyt sellaiseksi ihan ok -kirjailijaksi. Sinä päivänä oli kivan kepeä, mutta ei liian kepeä luettava eräänä jouluna.

  Ylhäällä on suositeltu hyviä kirjoja kuten Kani nimeltä jumala ja Siilin eleganssi, joka vaatii oikean aikansa tosiaan. Kafka rannalla on oma Murakami lempparini.

  Mää voisin suositella sulle nopsaa vaikka Susan Fletcherin Tummanhopeinen meri -kirjaa ja Delphine de Viganin Yötä ei voi vastustaa.

  1. Suosittelen Middlesexiä kyllä! :-) Ja joo, on Pulkkinen juonellisesti ainakin semmoista ok-tasoa, mutta kun kaipaa jotain kevyttä, mutta ei mitään chiclitiä tai muuta true-hömppää, on Pulkkisen kirjat mainioita. Kieli koukuttaa.

   Kani nimeltä jumala menee kyllä listalle ja ooh, noi kaksi alinta myös! Kiitos!! :-*

 12. Hihi hupsiii! :-D mutta tiedän niin tunteen; kun kirja on järisyttänyt omaa maailmaa jotenkin yli kaiken muun, on jotenkin väärin koko muuta maailmaa kohtaan, jos kaikki muutkin ei siitä lämpeä! Mä meinasin ehkä loukkaantua kans kun mun omaa tän vuoden lempparia Katja Ketun Kätilöä kehtasi joku huonoksi sanoa, itse oli huono haha. :–D mutta joo, joku jujuhan tuossa Sinä päivässä on ollut oltava kun tunnen niin monta tyyppiä kenen lemppari se on, ei vaan auennut mulle lainkaan. :>

  Ja jos jotain tähän perään vielä suosittelisin, niin Kjell Westön koko tuotanto (missä kuljimme kerran oli paras), Jeninin aamut oli ihana jos tykkäsit Tuhannesta loistavasta auringosta (en nyt muista sen kirjailijaa), Adichien Puolikas keltaista aurinkoa on ikilemppari, Lisa Seen Lumikukkan ja salainen viuhka oli kans ihana ja Kamila Shamsien Poltetut varjot ja kartanpiirtäjä -kirjat oli aikas ihania myös. :3

  1. Hohooo!! :–D I feel u, juurikin noin. Ja ymmärrän siis sua ihan täysin tuon sun lempikirjasi suhteen, hahahaha. Mut hauskaa, että ihan eri kirjat kolahtaa välillä kun välillä taas samat – kertoo eri hetkistä elämässä ja eri tilanteista ymsymsyms.

   Jes, kiitos ihana suosituksista, vaikuttaa mainioilta ja noita on MONTA! <3____<3 KIITOS!

 13. Ei vitsit mua ärsyttää kun oon niin laiska lukemaan kirjoja. Tai edes uutisia. (En oikeesti tiedä maailman menosta yhtään mitään.) Annan itselleni joka vuosi tavoitteeksi lukea enemmän, mutta koska some, niin kirjat jää aina kesken ja hesari lukematta :-D En oo muutenkaan nopea lukemaan, joten siksikin pitäisi vaan lukea enemmän että sekin taito harjaantuisi. Sitä paitsi lukeminen on kivaa, kunhan sattuu vaan se hyvä kirja eteen. Mua naurattaa, että tyyliin Potterit oli sellasia mitä ei voinut laskea käsistä hahah….!!

  1. Hahahah, ymmärrän sua niin hyvin!! Mun tän(kin) vuoden tavoite on lukea enemmmän. Mun tavoite on säälittävät 12 kirjaa, se meinaa yhtä kuukaudessa, ei pitäis olla paha edes. Oon lukenut viime vuonna enemmän kaunokirjallisuutta mitä aikoihin, mutta silti ihan säälittävän vähän…..

 14. Jee kirjoja! Mä asetin ittelleni tavotteeks lukee tänä vuonna 30 kirjaa, katotaan miten käy..! Luin viime vuoden huhtikuusta vuoden loppuun yhteensä 23 kirjaa (+kouluhommat), eli ei oo niin mahoton juttu kaai..? :D

  Middlesex mua tossa oottaaki, lainasin kirjastosta ja se on tokana lukujonossa! Et nyt on suuret odotukset sitte.. Luin sen eugenidesin marriage plotin mut ei ihan sykähdyttäny, pitää ehkä lukee se uusiks joskus..

  Ja hei vinkkinä, jos haluut kannustaa ittees lukemaan tms, goodreads-niminen sivusto/app! Sinne voi esim just ”hyllyttää” lukemiaan kirjoja, kirjoja mitä haluis lukea, lukee muiden ihmisten arvosteluja jne! Ja aina ku lukee jtn kirjaa nii voi seurata lukemisen edistymistä laittamalla sivumäärän talteen, sit ku kirja on luettu näkee (tietokoneelta kai vaan) diagrammin sun lukemisesta! Niin mielenkiintosta mun mielestä, oon ehkä outo.. Mut joo, ehkä mun kommentista huokuu et kirjat, jee!!

  Eiku hei oli mul vielä yks juttu (tsiisus…)! Ku mainitsit tosta et ku lukee nii osaa nähdä/ajatella asioita muiden näkökulmista, mikä on niin totta! Nii jos et oo lukenu vielä j.k. rowlingin paikka vapaana nii suosittelen! Siinä on joo sikana henkilöitä joista saattaa mennä vähän sekasin, mut siin just pomppaa hyvin esille eri ihmisten näkökulmat samasta asiasta. Eli tykkäsin! Ja hei. J.k rowling. (Myös sen salanimellä robert gailbrath tekemät 2 dekkarii oli tosi hyviä, vaik en mäkää lue dekkareita! Suosittelen siis niitäki. Okei mut nyt loppu..)

  1. HEEEI en tiiä miten oli unohtanut vastata tähän ja pariin muuhun kommenttiin, mutta nyt palaan!

   HUH, sä oot lukenut ahkerasti, mahtavaa! :D Pitäisi joskus kysyä paljon lukevilta ystäviltä monta kirjaa ne lukee vuodessa, että tietäis mikä on oma vertailupohja, haha.

   Goodreads kyllä kiinnostaa! Pitääpä lataa se muuten heti. Joku muukin on suositellut sitä, vaikuttaa fiksulta. JA JOO, just kaikki outo analytiikka kiinnostaa!!! :D

   Oi hitto, just oli suomalaisessa kirjakaupassa alessa toi paikka vapaana, enkä ostanu vaikka makso tosi vähän. Pitää käydä kurkkaa oisko se vie siellä….