NURMI ja ekologiset vaatteet / Lahti 24h

muoti, vastuullinen muoti
8 kommenttia

Lahti 24h -sarjan kolmas ja viimeinen postaus! Ja just sopivasti Vaatevallankumous -päivään. 

Lahdesta löytyy vaikka mitä; Rautatienkadulla on ainakin kolme kivaa liikettä ihan vieri vieressä. Rautatienkatu 16:sta sijaitsee Nurmi-vaatemerkin työhuone ja myymälä, joka on auki asiakkaille joka keskiviikko klo 11-19 ja sopimuksen mukaan. Viestittelin Nurmi-merkin perustajan, Anniina Nurmen, kanssa ennen visiittiäni sillä meitä molempia kiinnostaa kestävä kehitys, ekologisuus ja vastuullisuus. Siinä missä oma osaamiseni ja työni on kosmetiikan puolella, on Anniinan duuni vaatteiden parissa.

Nurmi on perustettu vuonna 2010, mutta kaikki alkoi jo vuonna 2006 kun Anniina opiskeli Lahden Muotoiluinstituutissa vaatesuunnittelua. Tuolloin hän oivalsi, että haluaa tuoda vaatesuunnitteluun mukaan omat henkilökohtaiset arvonsa kestävyydestä ja ekologisuudesta – muuten niin kulutuskeskeinen muotiteollisuus nimittäin ahdisti aika ajoin ja oma paikka tuossa maailmassa mietitytti. Anniina on kirjoittanut Vihreät Vaatteet -blogia jo vuodesta 2008. Blogi avaa vaatteiden eettisyyttä ja ekologisuutta sekä tarjoaa vinkkejä fiksumpiin vaatteisiin.

Nurmi-vaatemerkin ydinajatuksena on tehdä kauniita ja laadukkaita vaatteita. Niiden tulee kestää aikaa ja käyttöä; olla vaatekaapin kulmakiviä. Nurmen vaatteet valmistetaan Suomessa ja Virossa materiaaleista, jotka on valmistettu eettisesti ja ekologisesti – raaka-aineina suositaan esimerkiksi luomupuuvillaa (jonka viljely on normipuuvillaa järkevämpää niin ympäristön, eläinten ja viljelijöiden kannalta) ja hamppua (joka on kestävä materiaali eikä sen viljelyyn tarvita keinotekoisia lannoitteita) ja turbaaneihin ja pantoihin käytetään paljon ylijäämämateriaaleja. Tuotannossa käytetään myös kierrätysmateriaaleja jotka hyötykäyttämällä voidaan merkittävästi vähentää tekstiilien teosta syntyvää ympäristökuormitusta. Nurmen mallistoissa käytetään myös paljon kierrätetyistä kuiduista valmistettuja kankaita ja materiaaleja. Kierrätettyjen vaatekuitujen käyttö vähentää huomattavasti veden ja energian käyttöä vaatteen valmistuksessa kun esim. jo tehtyä villalankaa ei tarvitse värjätä uudelleen kun jämävillasta tehdään uutta lankaa. Lisätietoja täältä

Veikkaan, että aika moni teistä on kuullut Nurmen suomalaisista (pian virolaisista) farkuista? Tuotanto siirtyy nyt tosiaan Viroon, sillä Suomessa Nurmen farkut valmistanut tehdas lopettaa. ”Meille vaatetuotannossa tärkeimpiä seikkoja ovat laatu, ekologisuus ja eettisyys. Toki nämä seikat on ollut helppo täyttää Suomessa, koska voimme helposti pitää tiivistä yhteyttä tehtaisiin ja olla varmoja työolosuhteiden eettisyydestä, mutta emme näe, etteivätkö nämä samat kriteerit voisi täyttyä myös ulkomaisessa tuotannossa.” toteaa Anniina tästä muutoksesta.

Vaatevallankumouksen hengessä olen mietiskellyt tätä juttua paljon: vaikka tietysti on fiksuinta tukea suomalaista työtä mahdollisuuksien mukaan, ei valmistuspaikalla lopulta olisi mitään väliä, jos voisi olla varma, että työolosuhteet, palkka-asiat ja työmäärä ovat kunnossa. 

Pääsin taannoisella Lahti-visiitilläni kurkistamaan Nurmen ensi syksyn mallistoon; luvassa on ihania kierrätysvillasta valmistettuja neuletakkeja ja rentoja jakkuja paksusta trikoosta. Ja villaturbaaneja, aiai!

AAAAH! Mä olen heikkona biker-takkeihin, nämä denimistä valmistetut ovat hullun upeat. 

Hihii, ostin Nurmen turbaanin, mutta mustana kylläkin. Harmaakin olis aika makee itseasiassa! 

Vaatteita ei ole aina pakko omistaa; Nurmen vaatteita voi myös lainata! Lisätietoa täällä

Esimerkillistä osallistumista Vaatevallankumoukseen! On aika surullinen ajatus, ettei monikaan vaatemerkki pysty tähän. Osallistuin Instagramin puolella Vaatevallankumoukseen postaamalla lempivaatteistani kuvia ja tägäämällä niihin valmistajabrändin ja #whomademyclothes – kysymyksen. Esimerkiksi & Other Stories vastasi ekaan kysymykseeni, mutta saas nähdä, vastaavatko he kysymykseeni työolojen ja palkkojen varmistamisesta mitään, vai jäikö se siihen ekaan ympäripyöreään vastaukseen. 


Oletteko te osallistuneet Vaatevallankumoukseen tänään? Vielä ehtii! ;–) Lisätietoja voi lukea mun viime vuoden postauksesta aiheeseen liittyen tai täältä. Entä onko Nurmi tuttu merkki? 

Lisää luettavaa

Vastuullinen uimapuku

7 x vastuullisempi uikkaribrändi

Mapu kukkapinnit

Oikeista kukista tehdyt kukkapinnit muistona morsiuskimpusta

Kesäkuulumisia

NUARSWIM – vastuullisempi uimapuku

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Voi miten kiva postaus! Oonkin viime aikoina miettinyt paljon vaatteiden eettisyyttä ja ekologisuutta, niitä kun ei taida kovin paljoa löytyä jostain tietyistä halpaketjujen vaatteista.
  Tahtoisin ostaa vaatteeni paremmista paikoista kuin ne jotkut tietyt halpaketjut, mutta siihen ei ole vielä ollut varaa. Ainakin kaikki liikkeet ja nettikaupat jotka tiedän ovat aika kalliita. Joten jos sinulla (tai kellään muullakaan kuka tämän lukee!) on tietoa kaupoista joilla on hieman kukkaro ystävällisemmät hinnat niin olisin tosi kiinnostunut kuulemaan.

  1. Kiitos Tuju!! :—)

   Olen miettinyt samaa ja ottaisin itsekin mielelläni vastaan infoa myös hieman edullisemmista eettisistä mallistoista / brändeistä.

   Me vaan taidetaan olla liian tottuneita kaikkiin vitosen toppeihin ja kympin neuleisiin – eihän vaatteiden todellakaan kuuluisi olla niin halpoja. Toisaalta en ole valmis maksamaan yksinkertaisesta paidasta paljoa satasta enempää. Tämä on tämmöistä tasapainoilua; kannattaa suosia kirppiksiä ja ostaa mahdollisimman kestäviä (aikaa ja käyttöä) vaatteita, jotta ei tarvitse olla koko ajan ostamassa uutta. Vaatteiden oston vähentäminen on todella hyvä lähtökohta. Kun ostaa harvemmin, haluaa automaattisesti panostaa laatuun.

   Onhan näillä edullisilla ketjuillakin onneksi kierrätys- ja ekomuotimallistoja. Vaikka ne ovat suurimmilta osin tietysti imagon kiillottelua, ovat ne mun mielestä hyvä tapa tuoda eettistä muotia massoille. Sitten on esim. Nudie, joka käyttää luomupuuvillaa farkuissaan. Ja jos alkaa itse ottaa asioista selvää, hoksaa pian mitkä matskut on muita ekologisempia. T-paidoissa voi alkaa suosia puuvillan sijaan hamppua ja pellavaa jotka ovat eettisempiä ja kestävämpiä materiaaleja. Luonnonkuidut maatuu eivätkä jätä käytön jälkeen hullua roskaa jälkeensä: esim. akryyli ei käytännössä maadu ikinä.

   Mä suosin perusvaatteissa American Apparelia joka valmistuttaa vaatteensa jenkeissä. Toki tuosta firmastakin puhutaan vaikka mitä ristiriitaista, mutta valmistusolot ovat varmasti paremmat mitä lähi-idässä tai aasiassa ja tuotteet ovat suht edullisia. Jos ihastun johonkin suomalaisen suunnittelijan luomukseen, olen valmis maksamaan siitä enemmän kun tiedän tukevani todella hyvää asiaa. Erilaiset messut ja tapahtumat (Designtori, kierrätystehdas jne) ovat hyviä paikkoja tehdä edullisempia löytöjä fiksuilta merkeiltä. Asoksella on esim. Asos Africa-mallisto joka työllistää köyhien kylien naisia :-)

   Mutta jep, lupaan vinkkailla fiksummista jutuista kun niitä alkaa osua silmiin! :-) Vaatevallankumous toivottavasti herättää merkkejä toimimaan läpinäkyvämmin.

   1. Ah ja niin, itse olen huomannut että on helppo aloittaa eettisempään vaatekaappiin siirtyminen pienistä jutuista: asusteista, koruista, hatuista jne. Eivät maksa kerralla niin paljoa ja tuollaisia on helppo tilata nettikaupoista sovittamattakin :-)

 2. Pakko oli vähän ottaa kantaa kommenttiin ”ei valmistuspaikalla kai mitään väliä” ? Kyllä se taitaa ympäristöystävällisyydenki puolesta nimenomaan merkitä, tietääkseni yksi pahimmista saastuttajista on fossiilisten polttoaineiden käyttö, jota tarvitaan tavaraa shipatessa jostakin muualta, ei tosin ollenkaan paha tässä tapauksessa kun valmistusmaa on tossa vieressä, muttei ne tavarat itsestään leijaile tänne suomeen kuitenkaan ;) 100% transparent

  1. Katja, tuolla lauseella viittaan tietysti vaateteollisuuden eettisyyteen, en ekologisuuteen. Ympäristön puolestahan sillä on tietysti paljon väliä!

 3. Olen isoäiti ja tuore Lahtelainen. Lapsenlapseni tyttö, on 8v. ja vaikeasti taiveihottumainen. Haen Lahdesta lapselle luonnonkuituvaatteita, koska ranteissa ihottuma on niin vaikea talvisin, että keinokuitu materiaalit ”raapii” ihon entistä pahemmaksi. Myyttekö lasten luonnonkuitu vaatteita tai voisitko antaa vinkkejä, mistä niitä voisi ostaa Lahdessa.

  kiitollisena MARJA-LEENA mummi