Armas Kuppilan kasvisruokatarjonta

/// Ravintolat Tampere, ruokaTags: ,

Veikkaan, että varsinkin monelle tamperelaiselle Tuomiokirkonkadun Armas on jollain tapaa tuttu? Mutta silti voi olla hieman epäselvää, että mitä kaikkea sieltä oikein saakaan?

Ei ihme, sillä Armaan historia on värikäs. Heikki Ahopellon perustama konsepti lähti liikkeelle Armas Maitokaupasta. Myöhemmin on ollut Katukeittiö&Deliä ja Viinitupaa (joista olen muuten kaikista tykännyt!) ja nyt on Armas Kuppila, jonka herkullisesta lauantaibrunssista kirjoitinkin täällä. Ahopellon siirryttyä töihin Saarioisille löytyi Armaan uudet omistaja suhteellisen läheltä, nimittäin nyt Armasta luotsaa Tampereen parhaaksi ravintolaksi rankatun ravintola C:n Ilkka Isotalo.

Armas Kuppilassa on otteita Armaan historiasta sekä rutkasti uutta. Arkena Armaasta saa kotiruokalounasta ja iltapäivästä iltaan katuruokaa ja pienpanimo oluita ja siidereitä sekä viinejä. Olen käynyt Armas Kuppilassa lounaalla ja brunssilla, mutta nyt pääsin Tampere Food Clubin kutsumana tutustumaan myös iltaisin tarjolla olevaan katukeittiö-puoleen. Ruokalista on lyhyt ja ytimekäs, mutta myös lihapainotteinen. Sain kuitenkin jokaisesta annoksesta omaan ruokavaliooni sopivan version, joten pääsette muutkin semi-kasvissyöjät fiilistelemään Armaan herkkuja.

Alkuun saimme maistella pho-tyylistä mausteista kanakeittoa, jonka sain pyytämällä ilman kanaa. Tämä onnistuu muillekin pyynnöstä, eli vaikka listassa lukee kanakeitto, on se mahdollista saada myös kasvisversiona. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että liemessä on kalakastiketta, joten vegaanisesta keitosta ei ole kysymys.

Mutta huh, miten maukas keitto! En ole koskaan ollut kirkasliemisten keittojen suurin ystävä, sillä mun kokemuksen mukaan ne ovat usein olleet tosi mauttomia. Tämä pho-tyylinen keitto oli kaukana siitä; mausteinen ja lämmittävä, täydellinen vilpoisaan talvi-iltaan.

Seuraavaksi pöytään tuotiin rieskapitsaa. En huijaa, kun sanon että kasvisversio oli taivaallista. Makean rieskapohjan ja suolaisen juuston (Ahlmanin Gabriel) yhdistelmä oli niin miellyttävä, että söin kolme siivua. Tämä tehdään oletuksena ilmakuivatulla kinkulla, mutta pyynnöstä saa maukkaan kasvisversion. Pitsalla on hintaa 6 euroa, suosittelen lämmöllä testaamaan kun kaipaa vähän erilaisempaa pitsakokemusta. Tämä jäi melkeinpä parhaiten mieleeni testatuista ruuista, vaikka yksikään annos ei tuottanut pettymystä. Koko pöytäseurue vaan huokaili onnesta annos annokselta.

Maisteltiin myös Lepaan (terkkui Jeminalle, hyvät juomat teillä siellä Lepaan suunnalla!!) Punakaneli- ja Liereä-omenasiidereitä, molemmille täydet pisteet! Erityisesti tuo vihreäomeinainen Liereä oli ihanan raikas ja kirpsakka, Punakaneli taas selkeästi täyteläisempi. Molemmissa sellainen oikean omenan maku, ei mitään esanssilitkuja.

Armas on tullut tunnetuksi kepapeistaan ja possukepap löytyy yhä listalta. Sen saa myös kasvisversiona ilman lihaa, mutta tällöin annoksessa ei ole mitään kasvisproteiinia. Toivoisin kovasti, että kasvisversioon kehiteltäisiin vaikka joku papujuttu mukaan, koska tämän annoksen mausteet ovat niin kohdillaan, mutta vierasta ajatusta pelkistä juureksista ja leivästä.

Vaikka Armas Kuppilan ruokalista onkin lyhyt ja lihapainotteinen, saa kaikesta kasvisversion pyytämällä. Se jos mikä on ihan mahtavaa reagointia. Tosin luulen, että kuppilassa kävisi enemmän kasvissyöjiä, jos myös kasvisvaihtoehdot olisivat suoraan listalla valittavana, eikä niitä tarvitsisi kysellä erikseen.

Lohella täytetty patonki ”banh mi”. Lohi on Armaan erikoisuutta, sokerisuolattua, ja toimii hyvin tuon punajuuritahnan kanssa yhteen. Makumaailmaa voisi kuvitella perinteisemmäksi, mutta se olikin pohjoismaalainen aasialaisvivahtein – ja oikein maukas.

Lopuksi herkuteltiin vielä juustoilla (kera palsternakka-päärynä-hillokkeen, huh miten toimiva kombo!) ja muilla Ilkan itsetekemillä herkkupaloilla, jotka jätin näköjään kuvaamatta kun en niihin jaksanut koskea – maha oli tämmöisen herkkukierroksen jälkeen aivan täynnä. On kyllä ihan käsittämätöntä, miten mun ei enää tee mieli edes jälkiruokaa. Entisen sokerihiiren elämästä ollaan tultu kauas… Herkkuvalikoimasta löytyy kuvia ja fiilistelyitä ainakin Mansen Muijien ja Magicpoksin blogeista, mitä ilmeisimmin erittäin hyviä nekin.

Kuten tästä annoshehkutuksesta voi päätellä, on Armas yhäkin mun lemppari, vaikka konsepti onkin ehtinyt vuosien varrella muuttua. Tampereella ei ole mitenkään liikaa laadukkaita ja kohtuuhintaisia rafloja, joissa on myös vähän erikoisempi juomavalikoima. Onko Kuppila jo tuttu teille? Ja pst, joko kuulitte Tampereen uusimmat raflauutiset?

6 kommenttia

 1. Henu /// 09/12/2015 / 10:44:02

  Just yks päivä mietin että pitäis käydä tuolla, mutta sitten katsoin listaa ja huomasin ettei kasvisvaihtoehtoja ollut niin jäi väliin. Kommentoin muuten jokin aika sitten postaukseesi tofu-nuudeli keitosta, että ajattelin kokeilla sitä mustapavuilla. Oli ihan hyvää, mutta en oo ihan varma tykkäänkö papujen koostumuksesta nuudelien kanssa :) tein myös ilman papuja ja tykkäsin enemmän niin :)

  Vastaa
  • ida365 /// 09/12/2015 / 17:46:48

   Noniin, ens kerralla voit siis painella sisälle asti kun tiiät että sieltä saa kasvisversioitakin :-)

   Ooh joo, pavut ehkä menee vähän mössöksi lämpimässä keitossa? No mutta hyvä että ilman maistui! :-)

   Vastaa
 2. oonaea /// 09/12/2015 / 22:40:09

  Vitsit, pitää ehdottomasti ottaa Armas suunnaksi joku päivä! Rieskapitsa kuulostaa niiin hyvältä :–)

  Enkä vois muuten olla enempää innoissani, että niin pian me tamperelaisetkin päästään nauttimaan Fafa’sin herkuista <3___<3 tätä on odotettu!

  Vastaa
  • ida365 /// 09/12/2015 / 22:46:28

   NO ÄLÄÄÄÄ! ! ! ! ! Ihan sairaan siistiä, siis kuinkahan kauan Fafa’sin perään on huokailtu?! Ah. Ja JOO, Armas on törkeen hyvä! Rieskapitsa on ollu monena päivänä mielessä :D Kuulin huhua että tonne tulis pizzalaatikot niin vois vaik hakee mukaankin.

   Vastaa
 3. Lepaa_gurl_90 /// 10/12/2015 / 14:50:11

  Uihh kiitti terkuista!! :-* Oijjoi pitää käydä Armaksessa seuraavan kerran kun sinne kylille pääsee luuhamaan!

  Vastaa
 4. Jonna /// 13/12/2015 / 11:45:17

  Jos keitossa on kalalientä, eihän se sitte ole edes ns. kasvisvaihtoehto :D

  Jotenki outoa ettei edes lakto-ovo-kasvisvaihtoehtoo oo listalla?! Mut hatsittais toi rieskapizza muuten ihan jäätävästi…. Jos sitä vaikka kokeilis tehdä ite kun ainakin S-market Pendolinosta saa sitä Violifen vegaanijuustoa joka on hitsin hyvää ja ”aidon” makuista JA halpaakin suhteessa muihin suht kämäsiin vegejuustoihin, parisen euroa paketti tai jotain. Mmmm

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.