Muotiblogien ekologisuus

lifestyle, muoti, vastuullinen muoti
29 kommenttia

Hei kuulkaa, mulla on teille kiinnostavaa ja tärkeää asiaa – ja jos haluatte, pääsette vaikuttamaan ja kertomaan omia ajatuksianne.

Sain syksyllä sähköpostia hurmaavalta Annaliinalta, joka kertoi aloittavansa opinnäytetyön koskien muotiblogien ekologisuutta. Saatattekin osa tietää Annaliinan, sillä hän on aiemmin pitänyt omaa nimeään kantavaa muotiblogia, josta ekana muistuu mieleen huikaisevan kauniit asukuvat.

Annaliina on neljännen vuoden opiskelija Turun Ammattikorkeakoulun vaatetusmuotoilun linjalta. Hänen oma bloggailuintonsa hiipui aikanaan juurikin muotiblogien kulutuskeskeisyyden vuoksi ja nyt hän pohtii opinnäytetyössään, voiko muotiblogi olla ekologinen ja inspiroida ekologisuuteen – ja että onko sellaisille muotiblogeille ylipäätään tarvetta. Lupasin auttaa aiheen ja opparin kanssa parhaani mukaan – sparraillen aiheesta ja miettien, keihin muihin bloggaajiin kannattais olla yhteydessä, miten aihetta voisi rajata ja mikä itseäni mietityttää eniten. Tavattiin hetki sitten kasvotusten Annaliinan kanssa ja huomattiin miettivämme moneasta asiasta samalla tapaa.

Mietin aihetta paljon – siis nimenomaan muotiblogien ekologisuutta. Pohdin ekologisuutta ja ekologisia valintoja tietysti ensisijaisesti omassa arjessani, mutta nykyisin pohdin aihetta paljon myös blogin takia. Koetan ottaa ekologisuuden huomioon blogissani samalla tavalla, miten otan sen huomioon omassa arjessanikin. Tahdon kivojen vinkkien kautta inspiroida pohtimaan aihetta ja omia valintoja sekä suositella hyviksi havaitsemiani vaihtoehtoja. Tiedän, että mulla on paljon lukijoita, jotka innostuvat samoista jutuista mistä minäkin, joten mulle on tosi tärkeää, että voin seistä sanojeni takana.

Yritän tuoda esille fiksumpia valintoja (sekä ekologisia että eettisiä) niin kosmetiikan, vaatteiden, ruuan, ravintoloiden, palveluiden kuin sisutuksenkin suhteen silloin kun koen ne toimiviksi (ja esim. vaatteiden kohdalla esteettistä silmääni hiveleviksi ja kosmetiikan kohdalla toimiviksi), mutta ilman nipottamista tai tuomitsemista, sillä en koe että kukaan meistä voi tuomita muita tällaisissa valinnoissa, joissa kaikilla on parantamisen varaa. Monesti tietysti joudun miettimään, että mitä en halua tuoda esille blogissani, millaisille jutuille en tahdo antaa tilaa täällä. Mä en miellä omaa blogiani muotiblogiksi, mutta koska kuvaan tänne asujani ja koska tykkään vaatteista ja tyylipohdinnoista, on se yksi iso osa tätä blogia. Suomessa aika harva blogi on ehkä lopulta ihan puhtaasti muotiblogi, mutta tässä yhteydessä termin voinee ajatella käsittävän muodista ja vaatteista kirjoittavat bloggaajat.

Mutta nyt itse aiheeseen, eli Annaliinan oppariin tulevaan kyselyyn.

Tässä on Annaliinan terveiset teille:

 
”Moikka!
Lyhyesti kerrottuna olen vaatetusmuotoilun opiskelija ja tekemässä opinnäytetyötäni tavoitteena tutkia suomalaisten muotiblogien ekologisuutta ja määrittää muotiblogin ekologisempi ”vaatekaappi”.
 
Kirjoitin itse myös ennen Annaliina nimistä blogia, josta joku saattaa minut muistaa. Kaiken muun kiireen lisäksi yksi syy, miksi bloggaamiseni hiipui, oli kulutus- ja tavaraähky sekä ymmärrys siitä, että bloggaajana saatan houkutella myös lukijani kuluttamaan ja hankkimaan lisää tavaraa jota he eivät tarvitse.

Nämä ovat asioita, jotka ovat jääneet mieleeni pyörimään ja tänä syksynä niistä syntyi opinnäytetyöni aihe. Aiheeni kuulostaa ehkä syyttelevältä, mutta se ei ole tarkoitukseni, sillä enhän itsekään ole mikään täydellinen kuluttaja (senhän jo kaikki blogini tuntevat tietävätkin :D). Onnekseni sain mentorikseni matkan varrelle juuri Idan ja tämän vuoksi mahdollisuuden tämän kyselyn jakamiseen myös täällä.

Blogeissa lukijat ovat suuressa roolissa ja he määrittelevät mikä blogi pysyy pinnalla, joten oli luontevaa tehdä lukijakysely opinnäytetyöni yhtenä tutkimusmenetelmänä. Kysely on täysin anonyymi ja siellä on kysymyksiä lukijoiden kiinnostuneisuudesta ekologisiin aiheisiin ja niiden yhdistämisestä muotiblogeihin.

Olen todella kiitollinen jokaisesta vastauksesta ja jään innolla odottamaan millaisia tuloksia kysely teettää!

Kiitos ja mukavaa joulukuuta! :)”


Sinun, muotiblogeja lukevan, mielipidettä kaivattaisiin nyt. Onko bloggaajan kulutustottumuksilla väliä? Kiinnostaako blogien ekologinen sisältö? Onko muotiblogit teille sellainen kanava, jossa ette edes kaipaa mitään ekologista ajattelua? Mitä mieltä olette asukuvista – jos kuvissa näkyy samoja vaatteita, kyllästyttääkö se? Mitä, jos bloggaaja lainaa kuviin vaatetta, joka ei olekaan oma – onko sisältö epäuskottavaa vai päinvastoin ekologista ja inspiroivaa vaihtelua bloggaajan omille asuille? Kyselyyn vastaaminen vie n. 3 minuuttia.

VASTAA KYSELYYN TÄSTÄ 


kuvat: Mikko Pylkkö
Muka va:n Vuokko-takki kuvauslainassa

Minäkin odotan innolla vastauksianne. Kiinnostaa kovasti, mitä ajattelette aiheesta. Tuleeko teille mieleen juttuja, joita toivotte aiheeseen liittyen? Joskus aiemmin on toivottu postausta ekologisista valinnoista, mutta se on aiheena niin laaja että siihen on vaikea tarttua. Kierrätyksestäkin on joskus kyselty, hmm. Antakaa palaa, vastatkaa kyselyyn ja kertokaa kommenttiboksissa, jos jotain jäi vielä mieleen.

Lisää luettavaa

Uuden kodin etsiminen – missä haluamme asua?

Haaveena yhteinen koti (ja yhteinen asuntolaina)

Vastuullinen neule x 18

Rakkaus best

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Tää oli hyvä kysely ja hyvä postaus, tuli itsekin pohdittua omaa ekologisuutta ja mietittyä tätä aihetta laajemmin. :)

 2. nuorempana odotin innolla kaikkia alesesonki- ja joululahjapostauksia. nykyään kukaan seuraamani ei postaa niitä tai himoshoppaile. hyvä niin :’-D

  ihan törkeen ihana kaula-aukko ja printti tuossa mukavan mekossa!

  1. Joo älä muuta sano!! :-D Hyvä niin. Kyllä on ajat olleet erilaiset jokunen vuosi sitten.

   EIKÖ OO! Toi on oikeestaan jakku tai takki, mutta sen saa kiinni pidettynä ihanaksi mekoksi. Tykkään!

 3. Vastattu! Vaikka osa vastauksista saattaa olla vähän pöhköjä, kun kuumehöyryissä yritti kirjoittaa… :-D
  Hyvä että tämmöisiä asioita pohditaan, ja että joku vielä tekee opinnäytetyönsäkkin aiheesta!

 4. Kyllä oikein hirvittää katsella blogien menoa. Monet bloggaajat ostavat kasseittain tavaraa ja samantien heittävät usean ikeakassillisen tavaraa kirpputoreille. Onneksi sentään kierrättävät mutta epäilen että paljon joutuu myös roskiin… Lisäksi mielestäni on epäilyttävää tuhlata niin paljon vaatteisiin ottaen huomioon ett tämä ei ole kovin ekologista. Järkyttävää huomata ett monet vaikutusvaltaiset bloggaajat päättävät antaa tukensa jo valmiiksi menestyville ja isoille yrityksille (nelly, boozt) sen sijaan, että kannustaisivat pieniä ja suomalaisia yrityksiä. Bloggaajia ei tunnu monesti kiinnostavan kuinka paljon vaikutusvaltaa heidän blogeillaan on muuten kuin siinä muodossa että miten saada rahaa.

  1. Huh, joo, se on melkoista kaksinaismoralismia, jos pyhittää itselleen ostoksia ajatellen, että voi sitten myöhemmin viedä turha kirppikselle… :-(

   Ja jep, tuo on kyllä niin kaksipiippuinen juttu; isoilla yrityksillä on tietysti eniten varaa maksaa blogiyhteistyöstä, joten siksi noita isoimpia yrityksiä myös näkyy blogeissa eniten. Se on musta ok, mutta musta on tärkeää sen vastapainona kyllä myös nostaa pienempiä tekijöitä esille, juuri niitä, joilla ei oo varaa ostaa monien tonnien kamppiksia. Mutta näkeehän sen helposti, jos bloggaaja tekee yhteistyökuvioita vaan rahasta, eikä siksi, että tuote/palvelu on oikeasti hyvä ja tyypille sopiva/luonteva.

 5. Oon myös itse viime vuoden aikana miettinyt paljon tätä aihetta ja myös omia kulutustottumuksiani. Sitten samalla on alkanut hirvittää se, miten älytöntä kuluttaminen monesti on ja miten epäekologista maailmaankuvaa helposti välitetään muille. Eipä kukaan kai tahallaan, mutta nykyään se pistää itselle ainakin silmään. :)

  1. Jep, älä muuta sano. Kyllä sitä niin paljon pohtii huomaamattaankin, että välillä kauhistuu sellaisesta hysteerisestä kulutuksesta, siihen kun en itse törmää kuin netissä ja blogeissa, ei mun lähipiiri elä sellaista elämää. Tai sitten salaavat sen hyvin :D

 6. Mielenkiintoinen aihe ja vastasin kyselyynkin. Siinä olisi tosin kannattanut ehkä kartoittaa, millaisia blogeja ylipäänsä lukee. Esimerkiksi itse luin joskus tosi paljon muotiblogeja, mutta vuosien varrella niistä on suurin osa tippunut kyydistä ja nykyään luen enää muutamaa ”muoti”blogia – yksikään ei ole tyylipuhdas muotiblogi -, joissa tärkeänä kriteerinä pidän juurikin ekologisuuden, järkevän kuluttamisen ja eettisyyden esiin nousemista. Moni blogi tippui lukulistalani juurikin siksi, että en enää kokenut mitään yhteyttä blogien kirjoittajiin heidän kuluttamiseen liittyvien ajatustensa vuoksi. Nykyään kiinnostaa luonnonkosmetiikka, hyvät vegaaniset ruokavinkit ja muut ekologiset ja eettiset tuotteet ja palvelut.

  Kysely olisi hyvä saada leviämään myös muualle. Luulen, että sinun blogiasi lukevat pääasiassa ekologisuudesta ja eettisyydestä kiinnostuneet, joten se varmasti näkyy vastauksissakin. :)

  1. Jee, hyvä että vastasit! Ja hei mahtavaa että kommentoit, Annaliina saa varmasti täältä kommenteistakin hyvää matskua oppariinsa. :-) Näitähän voi käyttää avoimina vastauksina aiheeseen.

   Joo, mäkin luin ennen huomattavasti enemmän muotiblogeja, mutta en koe että ne enää sisällöllisesti kiinnostavaisivat. Nuorena mulle oli tosi tärkeää tietää mikä oli milloinkin up coming ja mikä jo ihan out, nykyisin ei paljoa kiinnosta. Tuntuu paljon tärkeämmältä löytää omannäköinen kestävä tyyli.

   Ainakin yksi toinenkin bloggaaja on luvannut jakaa kyselyä bloginsa lukijoille! :-) Mä olen samaa mieltä tuosta, mutta sitten taas: suostuuko kukaan isompi, ehkä aika paljon muotia kuluttava ottamaan tällaista kyselyä blogiinsa? Olisi kiva nähdä, että joku ottaisi!

 7. Jes tärkeä aihe! Hienoa, että annat näkyvyyttä tällaiselle jutulle. Aihe kiinnostaa ja mietityttää kovasti. Bloggaajilla on iso vastuu siinä, millaista viestiä ne välittävät kuluttamisesta ja mitä tuotteita ne esittelevät. Kirjoitan itse parhaillaan opinnäytetyötä kestävään muotiin liittyen, joten mukavaa auttaa myös toista tutkimaan mielenkiinotista aihetta ja antamaan oma vastaus! :)

  1. Jes, kiva kuulla! Ja todellakin, tämmöiset on musta tosi tärkeitä juttuja ja tää tuli siksi niin lähelle omia ajatuksia, kun Annaliinakin on pitänyt blogia ja voi siksi samaistua moneen asiaan, mitä oon itse miettinyt. Samoja juttuja sitten tietty mietin itsekin monen blogin lukijana. :.)

   Ihan mahtavaa! :D mä silloin omaa opparia pakertaessani mietin, että täytyy kyllä muistaa auttaa muitakin saman asian kanssa painivia, joten jes, karma kiittää! ;-)

 8. Tosi hyvä ja ajankohtainen opparin aihe! Mielenkiintoista oli yrittää keksiä ekologisia muotiblogeja – pitkän mietinnän jälkeen tuli huimat kaksi mieleen. Lähiaikoina oon ajatellu jopa perustaa oman juurikin näihin aiheisiin liittyvän blogin, sillä kaipaus ekologisuuteen keskittyviin fiksuihin ja tyylikkäisiin blogeihin on kova. Eniten mietityttää vain lukijakunnan saaminen tai lähinnä sen olemattomuus :D

  Innolla ootan opparin tuloksia!

  1. Jep!! :D

   Hahaa, aika pieni määrä. Ehkä tekee vielä vaikeaksi sen, että mikä tosiaan lasketaan muotiblogiksi ja mikä ei… omaa en yleensä laskisi, mutta onhan tyyli- ja vaatejutut täälläkin silti isossa roolissa. :-)

   Perusta ihmeessä!! Ei ole montaa ekologisia arvoja buustaavaa tyylikästä ja kaunista blogia, sellaiselle on kyllä kysyntää.

 9. Tosi mielenkiintoinen aihe! Itestä tuntuu, että se pahin materiaaliähky tän aiheen tiimoilta on laantunut jostain blogien alkuajoista, tai oikeastaan niistä ajoista kun yhteistöitä alkoi olla ja moni bloggaaja ehkä innostui siitä, mitä blogilla pystyi saamaan. Olen kyllä lopettanutkin sellaisten blogien lukemisen, joissa bloggaajan kulutus alkoi hirvittää ja sai aikaan vaan pahan mielen. Sit toisaalta kuitenkin tuote- ja muutkin vinkit kiinnostaa, ja kyllä myönnän että blogit jonkin verran ohjaa omaa ostokäyttäytymistä, mut on tosi suuri ero sillä onko suositus joku kamala nettikaupan kollaasi linkkeineen vai aito, selvästi omaan kokemukseen perustuva, perusteellisempi suositus. Sä olet mielestäni onnistunut tässä mainiosti.

  1. Joo, eikö! Hyvä että fiilis on tuohon suuntaan :-) Mäkin otin joskus vuosia sitten jotain ilmaisia vaatteita ihan vain siksi, että sain. Nyt se tuntuu niin turhalta ja tyhmältä; usein vaatteet oli sellaisia, joista en kuitenkaan ois itse maksanut mitään, eli ihan turhia. :-( Ihanaa että näissä asioissa voi todella kehittyä kun vähän uskaltaa kyseenalaistaa omia tapojaan.

   Muakin kiinnostaa tuote- ja palveluvinkit yms ja kyllä mä koen saavani blogien kautta tosi ajankohtaista tietoa. :-) Mutta aika nirso sitä alkaa olla sen suhteen, millaisia vinkkejä ja suosituksia toivoo. Kiitos, merkkaa tosi paljon kuulla tuo! <3

 10. Mahtava aihe ja vastasin kyselyynkin. Mä mietin elämässäni ekologisuutta vaihtelevasti, mutta niin, että se on aina mukana taka-alalla. Joskus sitä vain ei ole niin hirveästi rahaa tai kiinnostusta miettiä jonkun hoitoainepurkin alkuperää, mutta aina voi tehdä joissain asioissa parempia valintoja. Mua ihmetyttää, miten vähän porukka miettii tällaista, joka kuitenkin tulee itsellä ihan luonnostaan, osittain varmasti äidin esimerkin kautta. Huolettaa maailman tila ja varsinkin miten ihmiset eivät välitä siitä mitä syövät tai mitä aineita itseensä tunkevat. Ei sitä kukaan ole täydellinen eikä nipottaa tarvitsekaan, eniten ärsyttää kaikkien tällaisten asioiden täydellinen poissulkeminen ja asenne ettei sillä ole väliä mitä teen.
  Yksi päivä just selailin joitain suht isoja muotiblogeja, joissa oli arvontaa arvonnan perään, ja huomasin miettiväni, onko tuotteen ekologisuutta mitenkään mietitty. Jotenkin huvittavaa mutta myös todella mahtavaa. Ei edes kiinnosta lukea tuollaisia blogeja missä ei ole mitään syvyyttä.
  Sä olet juuri mm. näiden ekologisuus asioiden takia lempi bloggaajani, oikeasti kaikki asiat menee niin yksiin ja oon löytänyt täältä alunperin ties mitkä kukkaisvedet, kasvispiirasreseptit ja ekokampaamon, ihan parasta! Ihana lukea näin aitoa blogia mistä löytyy vaihtelevaa sisältöä niin musiikista kuin vaatteistakin, älä muutu <3

  1. Mainiota, Annaliina saa hyviä vastauksia ja ajatuksia aiheesta! :-)

   Jep, samaistun sun mietiskelyihin. Joskus sitä on niin kiireessä tai muuten muissa maailmoissa, ettei kykene miettimään, mutta kun ne ajatukset on jo siellä selkärangassa, on helppo tehdä fiksuja valintoja ja jättää turhat heräteostokset väliin.

   Joo, voi että miten paljon tuleekin ihan turhia yhteistyöehdotuksia, siis niiiiin monesta kyllä niin moni bloggaaja kieltäytyy. On välillä ihan käsittämätöntä mitä kaikkea bloggaajalle ehdotetaan; pikavippien mainostamista, nettikasinoita, halpatyövoima krääsää jne…… Onneksi sen huomaa blogien sisällöistä, että harva noihin tarttuu. Ja harmittaa niiden puolesta, jotka innostuksesta sokeina lähtee mukaan kaikkeen mistä saa vähän rahaa tai jotain tavaraa palkkioksi.

   Voi kiitos, onpa ihana kuulla! :’-) Ihiii, ihanaa että oot löytänyt just noi jutut mun kautta, siis ihan parasta. Omia lemppareita, tuntuu hauskalta. Sitä ei aina muist miten sitä omilla jutuillaan saattaa vaikuttaa muihin, koska harva sen takia perustaa blogia, toimiakseen esikuvana tai inspiraationa. Mutta on siistiä tajuta, että tämmöistä ”asemaa” voi käyttää hyvään. Ja fiksuihin juttuihin! Kiitos että kommentoit pitkästi, ihana! <3

 11. Kiinnostava ja ajankohtainen opparin aihe. Vastaan totta kai. Annaliinan blogia muistelisinkin joskus seuranneeni silloin tällöin.

  Olen itsekin pohtinut omia kulutustottumuksiani. En ole koskaan ollut himohamstraaja, mikä varmasti johtuu siitä, että olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta, josta ei montaa kertaa vuodessa käyty naapurikaupungissa shoppailemassa. Turhaa ostelua alkoi tulla sitten, kun muutin opiskelemaan kaupunkiin ja kaupat olivat lähellä. Jossain vaiheessa siirryin suosimaan enemmän kirppareita, mutta niistäkin tuli tehtyä liikaa virheostoksia halvan hinnan huumaamana. Oma tyyli on alkanut löytyä ja vakiintua tässä parin/ kolme vuoden aikana työelämään siirryttyä. Aloin vaatia kestävyyttä kengiltä ja laukuilta sekä karsimaan rankalla kädellä vaatekaappia ja viemään kirpparille tai lahjoitukseen (tähän syynä myös se, että kun asuu vuoden siellä ja toisen tuolla töiden perässä niin ei halua kuljettaa mukana mitään turhaa tai sellaista, josta ei pidä). Hankin nykyään vain tarpeeseen, kestävää materiaalia ja yritän parhaani mukaan suosia suomalaisia suunnittelijoita. Iso apu on ollut esimerkiksi juuri sinun ihanalla blogillasi: olen saanut täältä paljon vinkkejä niin muotiin kuin luonnonmukaiseen kosmetiikkaan, jota olen tämän vuoden aikana alkanut käyttää. Kiitos siis sinulle! <3

  Pst, pääsin käymään menneellä viikolla pitkästä aikaa Tampereella ja testailin Uhanan Sumu-villatakkia. Kuinkas kävikään, rakastuin päätä pahkaa Mukavan Helinä-puseroon, joka on siis samaa kuosia kuin tuo päälläsi oleva Vuokko-takki. Aivan ihana ja monikäyttöinen: menee niin juhlana kuin arkena. :-)

  1. Jes, hyvä, kiitos! :-) Mäkin oon seuraillut ja aloin jopa miettii että oltiinko Indiedaysilla yhtä aikaa…. ei ehkä? :D

   Joo toi kirppisshoppailu on paha, mulla on ollut tollainen vaihe myös kun ajattelin että kirpparilta saa ostaa vapaasti mitä vaan, höh. Onneksi en enää mee siihen retkuun.

   Ihanaa että oot löytäny täältä vinkkejä, ihan parasta! :-* koetan parhaani mukaan jakaa sellaisia jatkossakin.

   Hihii, Uhanan vaatteet on ihania ja Uhanan tytöt samaten! <3 Mä kyllä todella harkitsen Sumu-villatakkia, se on i h a n a.

 12. Olen tästä varmaan joskus aikaisemminkin kommentoinut, mutta yksi suuri syy siihen miksi blogisi pysyy vuodesta toiseen kirjanmerkeissäni on järkevä suhtautumisesi muotiin ja kuluttamiseen! Oot esimerkilläsi kannustanut etsimään niitä laadukkaista materiaaleista tehtyjä lempparivaatteita yhden sesongin muotivillitysten sijaan. Tuntuu että sun blogiyhteistyöt on myös huolella mietittyjä ”joo ihan sama, lisää rojua tänne vaan”-mentaliteetin sijaan.

  1. Vitsit, kylläpä oli kivasti sanottu, Aappa! :’-) <3 kiitos. Juuri tuolla tavalla koetan suhtautua muotiin ja kuluttamiseen; järkevästi ja kestävästi. Ihanaa että se näkyy ilman alleviivaamista. Pus! Ihanaa joulunaikaa!

 13. Onpa mielenkiintoinen opparin aihe – ja myös tosi tärkeä ja kaivattu keskustelunaihe muotiblogimaailmaan. Olen useammin kuin kerran kauhulla muistellut niitä aikoja, kun muotiblogissa saattoi näkyä lista bloggaajan uusimmista ostoksista kuvineen ja hintoineen, ja kun enemmän oli enemmän ja halvempi oli parempaa. Nykyään onneksi ainakin omasta mielestäni suomalainen muotiblogimaailma on mennyt enemmän siihen suuntaan, että laatua arvostetaan vaatteissa, mikä on monelta kannalta ihan hyvä: vaatteet ehkä ostetaan pitkäaikaisempaan käyttöön, niitä hamstrataan määrällisesti paljon vähemmän, ja kenties ”laadukkaammilla” vaatepuljuilla on myös hieman vähemmän väärinkäytöksiä työntekijöiden kohtelun ja ympäristöongelmien suhteen.

  Muotiblogeilla on kyllä mielestäni ihan hirmuinen valta kulutuskäyttäytymisen suhteen. Vaikka pidän itseäni vanhana ja viisaana kulutuskäyttäytyjänä, joka ei helposti repsahda kivaan tuotteeseen mitä kiva bloggaaja esittelee, kyllä mullekin välillä silti käy niin :D Tuo valta on myös ehkä bloggaajia kohtaan vähän epäreilua – moni muotibloggaaja ei ehkä ole kuitenkaan niin hirveän kiinnostunut esimerkiksi vaateteollisuuden eettisistä epäkohdista tai ahkeran kuluttamisen seurauksista ympäristöön (mikä tietysti on eettinen ongelma sekin). Silti on jollain tasolla vastuussa siitä, millaista esimerkkiä näyttää muille ja millaista vaikutusta samalla tulee tehneeksi maailmaan. Jos tuo jotain tuotetta tai merkkiä tai ajatusmaailmaa esiin blogissaan – ja tietää samalla vähän niin kuin myyvänsä sitä muille – ei voi oikein sanoa että ”no kun mua ei kiinnosta tää ekologinen puoli tästä asiasta”. Kyllä pitäisi kiinnostaa, kun kuitenkin suostuu mainostamaan sitä asiaa tai esinettä suurelle joukolle ihmisiä.

  Ja niin, toisaalta suosituilla blogeillahan on myös ihan hirveän suuri valta tehdä hyvää: esimerkiksi vaikka tuomalla esiin niitä ekologisia ja eettisiä ongelmakohtia mitä vaateteollisuuteen tai kulutukseen liittyy, tai esittelemällä ekologisesti ja eettisesti toimivia vaatemerkkejä. Tai vaikka itse suhtautumalla kriittisesti kulutukseen ja antamalla sen näkyä blogissakin. Ja ihan mahtavaa on, että blogimaailma tosiaan tuntuu menevän nykyään vähän enemmän sinne suuntaan. Toivoisin sellaista rohkeaa kehitystä jatkossakin :)

  Sinun blogiasi Ida luen edelleen vuosien jälkeen varmaan juuri sen takia, että vaikka mielestäni aika harvoin varsinaisesti kirjoitat ekologisuus- tai eettisyysasioista, mitä näitä nyt on, blogistasi kuitenkin tuntuu välittyvän sellainen fiksu suhtautuminen kulutukseen ja maailmaan muutenkin. Toivottavasti tämä sama empaattisuus ja charmi leviäisi pikkuhiljaa ihan kaikkiin blogeihin ;)

 14. Täälläpä tulikin kommenteissa kaikki mitä aioin sanoa :-) Mutta pakko silti kommentoida, huippua että nostat tällaisia aiheita esiin! Kiitos!

 15. Ei vitsit, onpa näitä kommenttejakin mielenkiintosta lukea täältä. Kyselyyn vastattu ja tuli kerrankin ihan mietittyä näitä juttuja. Ite ainakin huomaan ihan selkeesti, että varsinaiset muotiblogit ei kiinnosta juuri lainkaan, ja se uusien vaatteiden määrä jaksaa kauhistuttaa. Shoppailu ylipäätään lähinnä tuskastuttaa, vaikka joskus nuorempana olis voinut pyöriä kaupoissa kaikki päivät. Osittain kyllä varmaan vaikuttaa sekin, että tuntuu ettei omalle kropalle istuvia vaatteita meinaa ikinä löytyä, eikä siks jaksa edes yrittää lähteä sovittelemaan mitään. Joka tapauksessa, kyllä vuosi vuodelta huomaa, että ostaa mieluummin vähemmän ja laadukkaampaa. Toisaalta myönnän kyllä, että niiden vähäisten ostosten varsinaiseen ekologisuuteen/eettisyyteen ei ole niin kamalasti tullut kiinnitettyä huomiota, oon vielä siinä kulutushysterian hillitsemisvaiheessa :D
  Mun vuosien takainen tuttu high schoolin kuviskurssilta julkasi vähän aikaa sitten Considering the Cost -nimisen essee/valokuvateoksen, ja tän postauksen jälkeen innostuin senkin lukemaan ihan kunnolla ajatuksella läpi, kun aikaisemmin on tullut vaan selattua läpi.
  Houkuttais jotenkin ajatus sellasesta kunnon capsule wardrobesta, että olis oikeesti vaan joku tietty rajallinen määrä vaatteita aina kauden mukaan käytössä. Tähän mennessä en niin radikaalisti oo kuitenkaan jaksanut karsia vaatekaappia, mutta muutaman viikon kuluttua pitäis pakata elämä rinkkaan ja lähteä maailmalle, joten eiköhän tuo kevään vaatekaappi tule olemaan melkosen rajallinen. Täytyy yrittää tehdä fiksuja valintoja :D

 16. Hei,

  Mielenkiinnosta, tuliko Annaliinan opinnäytetyö valmiiksi ja voisiko sen löytää jostain?

  1. Heeei todellakin, enpäs ole kysellyt! :D pitää kysyä Annaliinalta!