Perinteistä poiketen

ruoka
4 kommenttia

* Yhteistyössä Asennemedia & Dronningholm

Mä olen virittäytynyt jouluiseen tunnelmaan ekan kerran jo pari viikkoa sitten, kun leivoin satsin tähtitorttuja. Jostain syystä tähtitortut ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan kovastikin mun mieleen; ne ja piparit, muita herkkuja en jouluna oikeastaan kaipaa. Ja vähän glögiä ehkä… Dronningholm haastoi mut keksimään perinteisille tähtiortuille uutta muotoa, ja minähän aloin kehitellä. Tiesin kuitenkin heti, mistä lähteä liikkeelle: itsetehdystä taikinasta.

Koska välttelen tavallista vehnää ruokavaliossani etenkin kotona kokkaillessani, tein itse tähtitorttutaikinan. Helpoimmalla pääsee, jos ostaa valmiin lehtitaikinan, muille speltin ystäville mulla on alempana helppo ohje, joka toimii sekin varsin hyvin. Spelttitaikina ei kuitenkaan ole yhtä lehtevää, joten on hyvä varautua aavistuksen tiiviimpään koostumukseen taikinan osalta.

Halusin kokonaan erilaisen muodon, enkä lähteä liikkeelle siitä perinteisestä neliöstä ja alkaa taitella siitä jotain. Koska yksinkertaisuus on mieleeni, kaivoin piparimuotit esille ja tein perinteisen piparin muotoisia torttuja. Kahden samanlaisen kappaleen väliin hilloa, reunojen painelu haarukalla ja uuniin. Superhelpot ja aika söpöt. Perinteinen luumumarmeladi on Dronningholmin Tähtitorttu-marmeladeista se, jota olen aina käyttänyt, mutta myös itselleni uusi tuttavuus, omena-kanelimarmeladi, maistuu hyvältä.


Spelttirahkavoitaikina

250g voita
250g maitorahkaa
1/4 tl suolaa
5-6 dl puolikarkeita spelttijauhoja
1/4 tl leivinjauhetta 

Sekoita kaikki ainekset keskenään, ”nypi” tai vatkaa taikina. Älä vatkaa liikaa, ettei taikinasta tule liian sitkeää. Anna taikinan levähtää jääkaapissa vähintään tunti ennen leipomista. Leivo tortut ja paista uunissa 225 asteessa 5-10 minuuttia. Koristele tomusokerilla.

Sopivan kokoisia suupaloja nämä pikkuisen tavallista pienemmät tortut. Vai pitäisiköhän näitä nimittää muotonsa puolesta pasteijoiksi tai taskuiksi…? Hahaa. Oletteko te innostuneet kokeilemaan muita, kuin sitä perinteistä tähtitortun muotoa? Jos ette, niin nyt on hyvä hetki testailla. Dronningholm haastaa nimittäin myös sut mukaan kehittelemään uusia muotoja perinteiselle tähtitortulle. Kilpailuun voi osallistua jakamalla kuvan valmiista leivonnaisesta Instagramissa hashtagilla #UUDETMUODOT. Lisätietoa kampanjasta ja muiden toteutuksia täällä. Tuolta löytyy myös videomatskua uusista muodoista ja muiden bloggaajien toteutuksia!

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Henriikalta löyty kans kiva gluteeniton ohje, mut tää spelttinen jää ehdottomasti myös korvan taakse! :) Piparitaikinakin ois kiva tehdä joskus itse.