Lakrids-illallisella & fiiliksiä Ragusta

ravintolat Helsinki, ruoka
1 kommentti

Elo uudessa kotikaupungissa on ollut heti alkuunsa niin hektistä, että jotkut jutut päivittyvät hieman viiveellä; esimerkiksi tämä juttu Ragusta, jonne pääsin herkuttelemaan huikean hauskalla porukalla lakritsaisia herkkuja. Illan järjesti Lakrids, tuo lakuherkkujen kiistaton kuningas, yhdessä huippukokkien Mikkel Marschallin, Sasu Laukkosen, Olli Kuokkasen ja Antti Asujamaan kanssa. Lakrids by Johan Bülow -illallinen oli niin herkullinen, että haluan jakaa tänne illan fiiliksiä, vaikka olenkin vähän myöhässä. Menu oli loistava ja ruoka tajuttoman herkullista. Ja lakritsi, se sopii yhteen kaiken kanssa.

En ollut koskaan aiemmin käynyt Ragussa, mutta käynti ei jäänyt vikaksi – illallistettiin toissailtana äidin kanssa Ragussa, kun äiti tuli Helsinki-visiitille ja yökylään. Menu oli loistava sekä Lakrids-illallisella että Ragun omaa listaa herkutellessa. Nyt kuitenkin Lakrids-illallisen tunnelmiin:

Alkuun saimme herkutella keittiön tervehdyksellä; cantaloupea, lakritsia ja maa-artisokkakeittoa sekä kaverina lakritsilla maustettua superherkullista leipää. Myös gluteeniton versio leivästä oli hyvää – ei mikään itsestäänselvyys edes tasokkaassa ravintolassa.

Äidin kanssa illallistaessa äiti sai neljä erilaista gluteenitonta leipää ja minä kokonaisen laatikollisen leipää; ja ai että ne olivatkin hyviä. Kuvassakin näkyvän paahdetun voin lisäksi Ragun tavalliseen leipätarjontaan kuuluu useamman erilaisen leivän lisäki mm. tapenadea ja boysenmarjahilloa.

Kampasimpukkaa ja lakristimajoneesia – yksi suosikeistani.

Tämä annos löytyy ilman lakritsia Ragun listalta nytkin – tosin hieman isompana versiona. Annoksessa on lakritsin sijaan siemengranolaa (ah!) ja piparjuurta – ihan hullun hyvä yhdistelmä pikkelöidyn ja paahdetun myskikurpitsan ja kampasimpukan kanssa. Suosittelen testaamaan, vaikka muutkin alkuruuat kuulostivat hyviltä.

Lakrids-illan paras annos; sieniä, raparperisinappia, sinapinsiemeniä ja lakritsia. Ihan mieletön kombo! Tämä illan suosikikseni noussut annos oli Sasu Laukkosen käsialaa. Hän vaikuttaa normaalisti Chef & Sommelierissa, pakko päästä testaamaan sekin joskus. Lihansyöjät saivat eteensä tartaria tämän tilalta ja musta oli huippua, että kasvisversio ei missään nimessä ollut köyhempi tai tylsempi versio liha-annoksesta vaan tosi kekseliäs ja älyttömän hyvä annos.

<

Lakritsia ja kukkakaalia – kukkakaali on kuulemma the thing. Enkä yhtään epäile, tämäkin oli hullun hyvää.

Jälkkärinä tyrniä, valkosuklaata ja lakritsia. Iso annos jälkiruuaksi, mutta kivan kevyt ja raikas. Tällaisista jälkiruuista minä pidän; ei mikään överimakea, vaan huolella mietitty ja raikas makujen kimara.

Jos tarkemmat lakuanalyysit kiinnostaa, niin kantsii kurkata vaikkapa Jellan, Annen ja Natan kirjoitukset.

Kivaa, kun Helsingissä on niin paljon ravintoloita, joita en ole vielä testannut. Tampere on jo koluttu läpikotaisin, ei tule mieleen kovin montaa ravintolaa, jossa en olisi käynyt, mutta Helsingissä niitä on vaikka kuinka monta. Oli kuitenkin luottavainen olo mennä Raguun äidinkin kanssa, sillä tiesin, ettemme tulisi pettymään. Viinisuositukset osuivat nappiin toissapäivänäkin ja erityisesti alkupala vei kielen mennessään. Aika usein musta tuntuukin, että alkupala on pääruokaa kiinnostavampi; pohdittiin, johtuuko se siitä, että ekaa annosta odottaessa on nälkä, joka pääruokaa odottaessa ehtii jo vähän laantua…? En tiedä, mutta Ragu oli mainio – ja tupaten täynnä keskiviikkoiltanakin.

Lakridsista vielä sen verran, että oletteko maistaneet? Chili-karpalo on törkeän hyvä ja vaikka en yleensä herkuttelekaan sokeripitoisilla herkuilla, on vadelmasuklaalla kuorrutetu chililakut myös ihan hullun hyviä. Ostin Lakridseja ekan kerran Köpiksen lentokentältä, mistäs muualtakaan.

Lisää luettavaa

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Metsäkylvyssä

sieniohratto

Sieniohratto, uusi arkiruokalemppari

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.