365 days with Ida

Tyylipohdintaa, luonnonkosmetiikkaa, musiikkilöytöjä, herkullista ruokaa & Helsinki-vinkkejä!

torstai

1

syyskuu 2016

30

COMMENTS

Luonnollisempi hammastahna fluorilla

Written by , Posted in Hyvinvointi, Kauneus, Luonnonkosmetiikka

* Yhteistyössä Urtekram & Asennemedia

Kun pari vuotta sitten siirryin hitaasti, mutta varmasti luonnonkosmetiikan käyttäjäksi, ei tullut mieleenkään vaihtaa hammastahnaa. Eikä ole totta puhuen käynyt mielessä kovin montaa kertaa tänä aikana, jona olen käyttänyt muuten miltei ainoastaan luonnollisia tuotteita ihonhoitoon ja meikkaamiseen. Samalla kun aloin vaihtaa kosmetiikkatuotteitani luonnollisempiin, vaihtui myös tiskiaineet, pyykinpesuaineet ja kodin puhdistustuotteet luonnollisiin, mutta hammastahnan olen ostanut kerta toisensa jälkeen samana kuin aina.

Nyt olen kuitenkin testaillut luonnollisempaa vaihtoaehtoa Urtekramilta, sillä havahduin hetki sitten miettimään, että hammastahnani voisi olla fiksumpikin (ekologisesti ja eettisesti) ja silti toimia yhtä hyvin kuin nyt käyttämäni tahna. 

Olen käyttänyt vuosikausia yhtä ja samaa hammastahnaa, johon päädyin siksi, että epäilin saavani aftoja yhdestä tietystä raaka-aineesta, jota on todella monissa hammastahnoissa. Tuossa vuosia käytössäni olleessa tahnassa ei tätä raaka-ainetta ole (sodium lauryl sulfate), mutta muuten tahna ei ole eko tai fiksumpi valinta. Nämä Urtekramin tahnat sen sijaan ovat – niissäkään ei ole tuota aftoja mahdollisesti aiheuttavaa raaka-ainetta, joka on myös ympäristömyrkky ja kielletty luonnonkosmetiikassa. 

Urtekramin hammastahnat ovat 100% luonnollisista raaka-aineista, eli ovat luonnonkosmetiikkaa. Tahnavalikoima on itseasiassa todella laaja; valikoimaan kuuluu viisi tahnaa aikuisille ja kaksi lapsille. Tosin vain yhdessä näistä on fluoria ja se onkin tahnoista ainoa, joka on päätynyt käyttööni. 

Minulle on itsestäänselvää käyttää fluoritahnaa vähintään kahdesti päivässä. Fluori pitää hampaiden kiilteen kunnossa ja ehkäisee siten reikiintymistä. Mulla on tainnut olla elämässäni yksi reikä ja pari paikattua reiän alkua; ei siis mikään huono tilanne ja noistakin reiän aluista on aikaa monia vuosia. Olen aina ollut tosi tarkka hampaideni harjaamisesta ja hoitamisesta ylipäätään, liekö siihen vaikuttanut nuoruuden oikomishoidot ja kaksi läheistä hammaslääkäritätiä, joilta olen saanut hyviä vinkkejä hampaiden hoitoon. Pesen hampaat aamuin illoin, mutta myös aina ennen jotain iltamenoa tai vastaavaa. 

Toisen heistä kanssa soittelinkin tätä kirjoittaessani, sillä jäin pohtimaan, miksi osa käyttää fluorintonta tahnaa ja näkyykö tämä hampaiden kunnossa – viime vuosina on nimittäin ollut jonkin verran epämääräistä puhetta fluorin myrkyllisyydestä ja tiedän pari tyyppiä, jotka ovat siirtyneet fluorittomiin tahnoihin. Tätini totesi, että kaikissa asioissa liika on liikaa; myös fluorissa. Normaalilla fluorihammastahnan käytöllä voi tutkitusti suojata ja vahvistaa hampaitaan niin paljon, että sitä kannattaa ehdottomasti käyttää, jos ei ole syytä olla käyttämättä. Joillekin fluorittomat tahnat sopii ja joillekin ei; tiedän kavereistani pari, joille fluorittomat tahnat sopii, mutta myös tapauksen, jossa ennen täysin reiätön hammasrivistö oli täynnä reikiä vuodessa fluorittomaan tahnaan siirtymisen jälkeen. Jotta tietää mikä itselle sopii, kannattaa käydä tarkastuttamassa  hampaansa säännöllisesti hammaslääkärillä.  

Urtekramin Toothpaste Mint on hyvin raikas ja koostumukseltaan normitahnaa vastaava, mutta tämä ei vaahtoa samalla tavalla kuin aiemmin käytössäni olleet normihammastahnat, ellen annostele tätä normaalia enemmän. Kun tähän eroon tottuu, ei ole valittamista. Tämä tahna on luonnollisuutensa lisäksi vegaaninen ja saanut Cruelty Free -merkinnän. Jos tahnan sisältämä vesi ja mineraalit (joita ei voi kasvattaa luomuna, heh) jätetään pois laskuista, on tuoteen luomuraaka-ainepitoisuus mukava 62%. Hammastahnan hinta on n. 4 €, tätä myy mm. Hyvinvoinnin Tavaratalo ja Stockmann. 

Kun nyt kerran olen löytänyt luonnollisemman fluorihammastahnan käyttööni, toivoisin että Urtekramille tulisi valikoimaan myös jonkin toisen makuinen fluoritahna – vaikka miksen minä pärjäisi tällä yhdelläkin maullakin. 

Millaista hammastahnaa te käytätte? Fluorilla vai ilman, luonnollisena vai ei-niin-luonnollisena? Olisi kiva kuulla kokemuksia, jos olette testailleet näitä tai muita luonnollisia hammastahnoja – fluorilla tai ilman. 

Lisää luettavaa:

30 Comments

  • ida365
 1. Anni
  • ida365
 2. Sonja
  • ida365
 3. Alma
  • ida365
  • ida365
   • Ulpu
  • ida365
 4. Sadde
  • ida365
  • ida365
 5. VMV
  • ida365
 6. Terhi
  • ida365
   • Terhi
 7. Maana
  • ida365
 8. A
  • ida365
 9. jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.