Ekompi hammasharja

kauneus, luonnonkosmetiikka
9 kommenttia

Mietiskelen usein arkisia käyttöesineitä ja sitä, miten ne olisi mahdollista valmistaa joko kestävämmin tuotetuista raaka-aineista tai ylipäätään kauniimmin. On olemassa niin monia käyttöesineitä, joiden kohdalla ei ole olemassa montaa tyylikästä vaihtoehtoa; esim. miten ei vieläkään olla onnistuttu kehittämään kauniita pyöräilykypäröitä? Tai miten on mahdollista, että kauniita palohälyttimiä saa vain yhdeltä brändiltä? Entä miksi ovipuhelimet ovat aina niin rumia? Vai onko jollain teistä hieno ovipuhelin kotonaan ja olen vain törmmänyt rumiin?

Samaa olen miettinyt hammasharjojen kohdalla – miksi ne on aina niiiiiin rumia ja nopean ja tehokkaan näköisiä? Tai sitten jos ne ovat tyylikkäitä, ne saattaa olla ihan hölmön kokoisia, esim. Mujin yksinkertaisen kauniit hammasharjat on ihan superpieniä ja Hayn ja Jordanin yhteistyöhammasharjat taas tuntuvat suussa aavistukset mohloilta. Ja sitten jos siihen vielä lisää päälle sen, että ne ovat valmistettu muovista ja niiden käyttöikä on todella lyhyt, tulee mieleen, etteikö olisi olemassa mitään ympäristön kannalta kestävämpää ratkaisua?

Olen yrittänyt antaa bambusta valmistetuille ekohammasharjoille monta mahdollisuutta, mutta en pysty millään käyttämään niitä, sillä puinen harja suussa saa mulle samanlaiset tuntemukset, kuin puinen jätskitikku suussa. Hullut kylmänväreet siis! Sama fiilis, kuin joku raapisi liitutaulua kynsillä, hyhh.

Olin siis aika innoissani, kun bongasin viime keväänä Luonnonkaunis-luonnonkosmetiikkamessuilta Berlin Biobrush -hammasharjat, jotka on valmistettu ylijäämä selluloosasta, eli puusta (jotka tulevat sertifioiduista metsistä ja joka menisi muutoin poltettavaksi hukkapaloina). Sen nylon-harjakset on tehty risiiniöljystä, joka on kasviöljy ja harjaan käytetyt väritkin ovat täysin luonnolliset. Nylon on ilmeisesti hygieenisin vaihtoehto harjaksiksi.

Jos ei tietäisi, luulisi näiden olevan muovia, sillä tuntu suussa on ihan sama.

Berlin Biobrushin hammasharjoja on usempaa eri väriä; valkoinen ja pinkki ovat näistä värivaihtoehdoista mun suosikkini. Tulispa näitä joskus myyntiin myös pastellinsävyissä…

Nämä ekohammasharjat maatuvat täysin, mutta eivät kuitenkaan niin nopeasti, että niitä kannattaisi heittää biojätteeseen. Hammasharjan pakkauksen sen sijaan voi heittää biojätteeseen, se on myös täysin biohajoava. Nimensä mukaisesti nämä valmistetaan Saksassa, joten tulevat tänne suhteellisen läheltäkin.

Tämä yksinkertainen hammasharja on ekologisuutensa lisäksi myös fiksun kokoinen; tuo harjaosan kärki kapenee juuri sopivasti niin, että sillä on helppo harjata myös takahampaat ja onhan tuo nyt muutenkin kaikin puolin näppärä. Berlin Biobrushit näyttävät olevan House of Organicilla alennuksessa hintaan 3,60 €, mutta ei tuo 4,5 € normaalihinta tunnu kovin pahalta sekään. House of Organicin lisäksi Berlin Biobrusheja myy ainakin Biodelly. Toivottavasti näitä alkaisi saada pian esim. Ruohonjuuresta tai jostain muusta kivijalkakaupasta.

Ihan parasta, että hammasharjan voi ostaa ekologisempana ilman oksennusrefleksipelkoa :-D Voi olla että olen yksin tuon bambuhammasharja-kammoni kanssa, sillä olen spottaillut monen tutun kylppäristä sellaisia. Jos taas olette samoilla linjoilla mun kanssani, niin tässä on fiksu vaihtoehto! Selluloosapohjainen hammasharja tuntuu suussa ihan muoviselta.

* linkit affiliate-linkkejä.

Lisää luettavaa

Talvi-ihon hoito ja hemmottelu luonnonkosmetiikalla

Herkullisimmat luonnonkosmetiikan uutuudet syksy 2022

Ida365 hiustenhoito

Lempeämpää hiustenhoitoa – parempikuntoisten hiusten salaisuus

house of organic luonnonkosmetiikkapäivät toukokuu 2022

Meikkipussin päivitys kesään

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Ymmärtääkseni oli hammasharja tehty mistä tahansa materiaalista, se pitäisi vaihtaa 3 kkn välein hygieniasyistä… Tämä siis muistaakseni hammaslääkäriliiton suositus, kun harja väistämättä kerää bakteereja.

  1. Heippa!
   Joo, siis ihan ilman muuta! :) En mä mitenkään tuohon vaihtoväliin ottanutkaan kantaa, vaan siihen, että nuo Berlin Biobrushin harjakset ovat ilmeisesti samalla tapaa hygieeniset mitä normihammasharjojenkin – en ollut kyllä tullut aiemmin ajatelleeksi, että siinäkin materiaalilla on tietysti väliä, kun sitä samaa harjaa kuitenkin käyttää sen pari kuukautta.

  2. Eli roskan määrä pysyy samana, ja jos ei voi biojätteeseen laittaa niin eikö kaikki sekajäte mene kuitenkin poltettavaksi? Maatumisominaisuudesta ei taida silloin olla paljon iloa? Materiaalien (valmistus)ekologisuuden(?) puolesta varmaan kuitenkin hyvä valinta tää harja.

   1. Jep, sama roskan määrä kuin bambu- ja muovihammasharjojen suhteen. Toki voisi kokeilla esim. porukoilla, miten nopeasti tämä maatuu heidän kompostorissaan, vaikka en taloyhtiön biojätteeseen näillä ohjeistuksilla heittäsikään.

    Mutta tärkein pointti on takuulla se, että näitä ei valmisteta muovista. Muovi on kallis ja uusiutumaton luonnonvara ja sitä kyllä tarvitaan monessa paikassa, mutta on turhaa, että siitä valmistetaan niin paljon kertakäyttöisiä tai lyhyen käytön tuotteita. Siksi bambu- tai tämä selluloosaharja ovat paljon parempia vaihtoehtoja. Tuskin bambuharjaakaan saa laittaa bioon? En tosin ole tutkinut asiaa tarkemmin, kun en niitä voi suutuntuman vuoksi käyttää. Tämän harjan valmistukseen käytetään vielä hukkapaloja, eli muusta teollisuudesta syntyvää jämää, joka menisi muuten suoraan poltettavaksi.

 2. Wau, en olekaan kuullut tuollaisista! Itse harjaan hampaani bambusta tehdyllä harjalla, joita saa mm. Ruohonjuuresta. Kumpihan on ekologisempi? Ehkä seuraavan kerran kokeilen kuitenkin tuota harjaa!

  1. En mäkään aiemmin! Ehkä just siksi kun näihin ei oo törmännyt kivijaloissa kun vain netistä näyttäis saavan? Ehkä Biodellyn myymälästä Turusta myös..? En tiedä kumpi on ekologisempi, mutta molemmat varmasti normiharjaa parempia. :)

 3. Heh, mulla sama reaktio bambuharjan kanssa! Ehkä pitääkin seuraavaks kokeilla tuota!