Kirjavinkki: Elena Ferrante – Loistava ystäväni

/// lifestyleTags:
Elena Ferrante - Loistava ystäväni

Elena FerranteLoistava ystäväni 

Enpä ole hetkeen lukenut yhtä hyvää kirjaa (vaikka tykkäsin esim. Tytöt-kirjasta kovasti, herätti tämä mussa paljon suurempia tunteita). Elena Ferranten Loistava ystäväni on Napoli-kirjasarjan ensimmäinen osa. Se on kiehtova romaani jonka keskeisimpiä teemoja ovat ystävyys, rakkaus, yksilönvapaus, yhteisön merkitys ja naisten asema miesten hallitsemassa maailmassa. Tapahtumat sijoittuvat Napolin köyhimpiin työväenluokkaisiin alueisiin toisen maailman sodan jälkeisenä aikana. 

Ferranten Napoli-kirjasarjan kaksi ensimmäistä osaa ovat olleet myyntimenestyksiä niin Suomessa kuin ulkomaillakin ja mystisyyttä ja kiinnostavuutta ei ainakaan vähennä se, että kirjailija on onnistunut pysymään tuntemattomana salanimensä ansiosta. Kirjailijan henkilöllisyyttä on arvuuteltu ja selvitetty paljon mutta kirjan kustantaja ei ole tunnustanut mitään arviota todeksi. Itselleni tuli sellainen fiilis, että kirjoittajan on pakko olla nainen, sillä hän kuvaa kahden tytön (ja ensimmäisessä kirjassa myöhemmin nuoren naisen) välistä monimutkaista ystävyyssuhdetta niin hyvin. Kirjailijan henkilöllisyys ei kiinnosta sen enempää vaan musta on aika siistiä, että se on pysynyt salassa, mutta on kiinnostavaa miettiä onko tarinassa kuinka paljon kirjailijan omaa elämänkertaa. 

Mun on vaikea tiivistää, miksi kirja oli niin hyvä ja miksi tekee mieli lukea toista osaa hitaasti ja rauhassa, kaikesta nauttien. Ehkä siksi, että usein fiktionnälkään kelpaa tv-sarja tai elokuva ja fiktiiviset kirjat eivät aina onnistu vakuuttaamaan täysillä, mutta tämä onnistui? Tyyli on realistinen, vaikka tarina onkin fiktiivinen. Ehkä tämä oli niin hyvä siksi, että kirjan pääteemana on romanttisen rakkauden sijaan ystävyys? Ehkä siksi, että Napolista tulee kiehtova fiilis ja että tekisi mieli matkustaa sinne haahuilemaan kujille, toreille ja rannoille, jotka kirjassa mainitaan? 

Helinä Kankaan suomennos on todella hyvä ja soljuva ja vaikka Napoli-sarjassa on hulluna henkilöhahmoja, on tarinaa miellyttävä seurata ja eri henkilöhahmot helppo muistaa. Se ei ole itsestäänselvää ja kirjaa aloittaessa vähän kahvahdinkin ekojen aukeamien hahmolistausta, josta voi tarinan edetessä tarkistaa kuka kirjan hahmo on kyseessä ja mihin perheeseen tämä kuuluu. 


Oletteko te lukeneet viime aikoina hyviä kirjoja? Jahka olen lukenut Ferranten Napoli-sarjan tokan osan, Uuden nimen tarinan, taidan lukea loppuun Zadie Smithin Swing Timen joka jäi aiemmin kesken tai sitten voisin syventyä vaikka uusimpaan Murakamiin – tai lukea vaihteeksi jotain ihan muuta. Onko teillä suosituksia? 

7 kommenttia

 1. Avatar Elina /// 02/11/2017 / 09:54:48

  Sama kirja tällä hetkellä työn alla, ja minäkin tykkään kovasti! Halusin vain tulla kertomaan, että tykkään kovasti kun välillä kirjoitat lukemistasi kirjoista. Saan niistä kirjoituksista hyviä vinkkejä omalle lukulistalleni :) Kiitos!

  Vastaa
  • ida365 ida365 /// 04/11/2017 / 16:34:30

   Ooh, ihana kuulla Elina! Ja ihana että kommentoit, kiva tietää että vinkit ilahduttaa. Mä koetan vinkkailla näistä entistä enemmän nyt kun oon lukenut viime aikoina niin hyviä kirjoja. :)

   Vastaa
 2. Avatar Elenita /// 04/11/2017 / 22:31:35

  anni kytömäen kultarinta, taitaa olla paras suomalainen kirja mitä oon ikinä lukenut! luonnon taikaa ja samastuttavia hahmoja joiden kohtaloista aidosti alkaa välittää.

  Vastaa
  • ida365 ida365 /// 14/11/2017 / 20:54:29

   Ooh, kiitos vinkistä! :) Tuntematon kirja mulle.

   Vastaa
 3. […] ensimmäisestä osasta kirjoitin täällä. Toinen osa oli aivan yhtä hyvä, mutta nyt kun lukukokemuksesta on jo hetki, en enää oikein […]

  Vastaa
 4. Kirjasuositus x2 | 365 days with Ida /// 03/08/2018 / 12:43:25

  […] Napoli-sarjaa lukieassa oikeasti matkustaa toisaalle. Hyvä lomalukemiseksi ja vaikkei tämä ihan ekan ja tokan kirjan tasolle yltänytkään, luen varmasti myös sarjan viimeisen osan sitten kun se […]

  Vastaa
 5. HBO-suositus x2 | 365 days with Ida /// 27/08/2019 / 20:50:06

  […] Elena Ferranten romaaneihin perustuva My Brilliant Friend on niin hienosti toteutettu puvustusta ja sarjan sävymaailmaa myöden, että uskon, että tästä tykkäävät nekin, jotka eivät ole lukeneet Ferranten Napoli-sarjaa. […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.