Hylsytön wc-paperi ja muita nerokkaita zero waste -ratkaisuja arkeen

lifestyle
13 kommenttia

* Kaupallinen yhteistyö, Lotus & Asennemedia

Yksittäisillä valinnoilla on ihan tosi paljon väliä, mutta myös sillä, millaisia ratkaisuja yritykset tekevät, on valtavan suuri merkitys. Etenkin jos iso yritys tekee pieniäkin muutoksia, voi muutos olla maailman mittakaavassa suurikin.

Kotimainen pehmeiden papereiden valmistaja Lotus on kehittänyt uuden hylsyttömän Smart-wc-paperin. Ihan nerokasta ja kuten Marikin totesi: ”Mietin vain, että mihin sitä kartonkihylsyä edes tarvitaan ja miksei tätä olla aikasemmin keksitty?

Lotus hylsytön wc-paperi

Lotuksen idis on mielestäni loistava! Toivon että jossain vaiheessa hylsyjä ei tarvita ollenkaan ja olen myös miettinyt, voisiko wc-paperit pakata jotenkin muuten, kuin muoviin? Ymmärrän toki että muovi on näppärä ja suojaa paperia myös kosteudelta, joten voi olla ettei sille oikeastaan ole fiksumpaa vaihtoehtoa. Ja toisaalta, jos muovikääreen repii nätisti auki toisesta päästä, voi sen käyttää uudelleen roskispussina – very clever.

Vaikka ympäristöuutiset tuntuvatkin tosi ahdistavilta, tapahtuu onneksi koko ajan positiivista kehitystä – niin innovaatioissa kuin ajattelutavoissakin. Olen esimerkiksi seuraillut mielenkiinnolla erään suuren juomavalmistajan viestintää siitä, miten he keksivät luopua sixpackkeja ympäröivästä muovista ja siirtyä käyttämään purkit yhdistävää liimaa ja näin ollen säästävät vuositasolla 1200 tonnia muovia, joka vastaa määrällisesti n. 60 miljoonaa muovipussia. Pieni muutos loppukäyttäjälle, mutta ihan älyttömän suuri vaikutus ympäristölle ja tuotannolle! Voit lukea aiheesta enemmän täältä.

Sama homma näiden wc-paperien hylsyttömyyden suhteen; mitä jos Lotus toimiikin nyt paperinvalmistajana hyvänä esimerkkinä muille ja innostaa myös muita brändejä kehittelemään papereistaan hylsyttömiä? Uskon että tällaisissa pienissä neronleimauksissa piilee valtava muutospotentiaali ja vaikka koenkin, että mulla on kuluttajana velvollisuus tehdä oma osuuteni, olen tosi innoissani tällaisista innovaatioista. Kun tuotteet kehittyvät fiksummiksi, tapahtuu muutos parempaan kuluttajan näkökulmasta ihan itsestään. Ei tarvitse kuin tietää, että valittavana on hylsytönkin vaihtoehto.

Hylsyttömyys ja mahdollisimman minimalistiset pakkaukset, niissä on järkeä.

Lotus hylsytön wc-paperi

Hylsyttömyys on varsin pieni muutos käyttäjälle ja varmaan täysin positiivinen useamman hengen talouksissa, joissa saa muuten olla riitelemässä siitä, kuka jätti tyhjän hylsyn wc-paperitelineeseen. Sen lisäksi ettei uudessa Smart-paperissa ole hylsyä, se on myös normaaliin verrattuna tuplarulla, joten paperirullan vaihtoväli pitenee ja yhdellä wc-paperipaketilla pärjää siis pidempään – jes, ei tarvitse roudailla paperia niin usein kaupasta kotiin.

Tämä Smart-uutuuspaperi on premium-laatuista, joka tarkoittaa että se on superpehmeää – sopii siis hyvin myös nenäliinaksi ja vanulappujen loputtua viimeistelin yksi ilta meikinpuhdistuksen niin, että kaadoin taitetulle paperiarkille vähän kasvovettä ja pyyhin kasvot sillä.

Tajusin, ettei mulla ole koskaan ollut kotona erikseen talouspaperia, kun tarpeen tullen pärjään ihan hyvin wc-paperilla. Munakoisoa ei nimittäin paljoa kiinnosta, itketänkö sen talous- vai wc-paperin päällä, hehee. Lapsiperheissä keittiöpaperi on varmasti ihan erilailla tarpeellinen kuin mun huushollissani, vaikka kyllä täälläkin paperia kuluu eri tarkoituksiin, nyt kun tätä asiaa alkoi oikein miettiä.

Zero Waste

Kirjoitin aiemmassa postauksesssani, että olen aika tarkka syynäämään ruokaostoksistani raaka-ainelistoja ja teen sitä samaa myös muita hankintoja tehdessä. Vaatteista tarkistan materiaalit ja valmistusmaan ja kosmetiikasta incin tai tutut sertifikaatit. Samaa kannattaa harrastaa myös siellä paperi- ja hygieniatuotehyllyllä; wc-paperia valitessa on helppo suosia suomalaista.

zero waste wc-paperi

Hylsytön wc-paperi

Mua naurattaa miten innoissani vaahtoan teille nyt wc-paperista, mutta siis jep, pakko vielä jakaa vielä yksi tämän zero waste -teeman alle menevä vinkki nyt kun kerran pääsin vauhtiin. Hopeakorujen puhdistaminen ilman kemikaaleja on superiisiä!

Keitä vesi kiehuvaksi ja laita sillä välin kuumaa vettä kestävän astian pohjalle pala alumiinifoliota ja reilusti merisuolaa. Aseta hopeiset korut suolan päälle ja kaada päälle kiehuva vesi – pyöritä kevyesti liuoksessa, varo korujen naarmuttamista. Nosta korut astiasta varovasti esim. pihdeillä tai lasipillillä ja pyyhi pehmeään wc-paperiin. Tummentumien pitäisi olla poissa ja pehmeän paperin avulla on helppo kiillottaa koru. Tämä kikka toimii mulla moitteetta hopeisten korvisten kanssa.

Kuinkahan paljon puuta raaka-aineena säästyisi, jos kaikista wc-papereista poistettaisiin pahvihylsyt?  Tai paljonhan pakkausmuovia säästyisi, jos kaikki rullat olisivat tuplarullia?

Lisää luettavaa

ida365 toukokuu

Vinkkejä / toukokuu

kaisaniemi kasvitieteellinen

Trooppista lämpöä keskellä talvista Helsinkiä

luonnonkosmetiikan bepanthen alga cicosa korjaava voide

Luonnonkosmetiikan ”bepanthen”

Nice things 2021

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Sellainen pieni huomio, että hylsyttömyys ei itse asiassa välttämättä juurikaan säästäisi puuta, sillä hylsyt on tehty pääasiassa kierrätyspaperista. Paperi- ja kartonkiteollisuus on loistava esimerkki tehokkaasta kiertotaloudesta, sillä ne ovat usein energialtaan omavaraisia ja tehtaissa kierrätetään sekä vesi, että raaka-aineet. Sen lisäksi myös lopputuote pystytään kierrättämään ja sitä käytetään todella tehokkaasti uudelleen. Kermana kakun päällä sitten tietenkin nanoselluloosa, puupohjaiset pakkausmateriaalit ja biopolttoaineet – vielä kun ne saataisiin yleisimmiksi ja laajempaan käyttöön.

  Mutta siis hyvä kirjoitus ja yhteistyö, jätteen kuin jätteen vähentäminen on aina positiivinen juttu!

  1. Totta, hyvä tarkennus, mutta nimenomaan siis raaka-aineen säästämistä, oli kyse sitten puusta tai jo valmiiksi kierrätetystä materiaalista, ajoin takaa. :)

   Ja niin kiinnostavaa infoa paperi- ja kartonkiteollisuudesta! Tää on kylä heinoa ja varmaan Suomessa tulee syntymään paljon isompiakin innovaatioita tällä alalla.

   Kiitos!:)

 2. Hei! Kiinnostava juttu! Ilmeisesti paperi on valkaistua, osaatko sanoa mikä tämän vaikutus on kokonaisuuteen? Oon ymmärtäny, että valkasu tehään usein kloorilla. Onko hylsytön valkaistu ”ekompaa” kun keltaisempi paperi, jossa on hylsy? Ja mitä muuta tuon ”premium” laadun aikaansaanti tarkottaa prosessissa?
  Ei mee suoraan zero wasteen, mut tuotteen kokonaiskulutuksen kannalta jäi kiinnostamaan:-)
  Kiitti hyvistä jutuista!

  1. Hei tää on kiinnostava kysymys, voisin välittää eteenpäin :)

  2. Mä mietin tätä myös! Siis valkaistu paperi ilman hylsyö vs valkaisematon paperi hylsyn kanssa. Terveysnäkökulmasta myös tuntuu hassulta pyyhkiä herkimpiä alueitaan paperilla, jossa saattaa olla kloorista jäämiä (jos kloorilla valkaistu). Mutta kysy ihmeessä firmalta, millä valkaistu. Olisi mielenkiintoista kuulla.

   1. Joo, muakin kyllä kiinnostaisi, mutta voi olla ettei tähän ole edes mitään tarkkaa vastausta. Tässä on myös se tuplarulla etu normaaliin verrattuna – pakkausmuovia säästyy paketin verran. Tiedä sitten miten paljon tuolla on väliä esim. valkaisuun nähden?

 3. Hei. On mahtavaa et sitä turhaa hylsyä ei tässä ole, mutta ymmärtääkseni tämä paperi on kuitenkin uusiosellua. Zero wastena tätä on siis oikeastaan turha mainostaa, kun nimenomaan uutta puutahan jokainen paperinpala on. Jos zero wastesta on kiinnostunut (niin kuin kaikkien kuuluisi olla) kannattaa suosia 100% suomalaista, kierrätysmateriaalista valmistettua valkaisematonta vessapaperia. Silloin ei uutta puua jouduta kaatamaan ja valkaisuun käytettävät kemikaalit jäävät käyttämättä.

 4. Hylsytön vessapaperi on kyllä kaikkea muuta kuin uusi keksintö :D Ja nyt valjastettu sillä varjolla uusiosellusta tehty valkaistu vessapaperi mukamas zero waste -tuotteeksi. Klassinen esimerkki siitä että aletaan myydä mukamas vihreitä tuotteita vasta sitten kun tajutaan että niillä saattaisikin lyödä rahoiksi.

  1. Mä en ole törmännyt hylsyttömään paperiin aiemmin! Loistavaa, jos tää kiinnostaa massoja nyt enemmän kuin aiemmin ja löisi vaikka läpi laajemman otannankin; niin, että saataisiin kaikista muistakin wc-papereista hylsyttömiä.