Ayurvedinen ihonhoito (vata-ihotyyppi) – testissä Rasasara luonnonkosmetiikka

kauneus, luonnonkosmetiikka
9 kommenttia

* Kaupallinen yhteistyö, OM Organic Beauty

OM Organic Beauty

 

Kuinka tuttu juttu ayurveda on teille? Haluaisitteko, että kirjoittaisin siitä jonkin selkeän infopostauksen, vai onko tuon vuosituhansia vanhan intialaisen lääketieteen juuret ja perusteet teille aivan tuttua jo?  Huikatkaa kommenttiboksiin jos aihe kiinnostaa enemmänkin, niin avaan mieluusti lisää ayurvedan taustoja ja omia ajatuksiani siihen liittyen. Olen monesti viitannut blogissani ayurvedaan, mutten ole ihan varma, olenko koskaan kirjoittanut siitä selkeästi mitään avaavaa postausta.

Jos nyt tähän tiivistää lyhyesti jotain, niin ayurveda kiinnostaa mua kovasti siksi, että se ottaa ihmisen huomioon kokonaisvaltaisesti monilta eri elämän osa-alueilta ja pyrkii hoitamaan ihmistä yksilöllisiin tarpeisiin pohjautuen ja nimenomaan sairauksia ennaltaehkäisevästi. 

Mitä tulee kauneudenhoitoon, niin ayurvedassa kauneus on synonyymi hyvinvoinnille ja tasapainolle, sillä tasapaino näkyy iholla asti – ja päinvastoin ihosta huomaa, jos olemme epätasapainossa. Allekirjoitan tämän sataprosenttisesti, sillä vaikka joskus vuosia sitten uutisoitiin isosti että sillä ei ole ihon kunnon osalta mitään väliä, mitä syö, niin olen kyllä omien kokemuksieni myötä aivan eri mieltä. Nään ihossani muutamassa päivässä sokeriherkuttelut ja jos syön ravintoköyhää ruokaa, näkyy sekin ihossa sameutena, mutta vähän hitaammin kuin sokerin vaikutukset. Ruuan lisäksi iholla näkyy valvominen, sisätiloissa näyttöpäätteen ääressä vietetty aika, stressi ja liian vähäinen liikunta – ja päinvastoin ihosta huomaa, kun on nukkunut hyvin, syönyt terveellisesti, liikkunut raikkaassa ulkoilmassa ja joogannut ja rauhoittanut siten parasympaattista hermostoa.

Olen testannut ayurvediseen luonnonkosmetiikkaan erikoistuneelta OM Organic Beautylta testiin saamaani Rasasara-luonnonkosmetiikamerkin Vata-iholle suunnattuja tuotteita ja kerron niistä ja ayurvedisestä ihonhoidosta tarkemmin tässä postauksessa.

Rasasara Skinfood kokemuksia

Iho on suurin elimemme ja koska se ei kykene suodattamaan kaikkia myrkkyjä ja kemikaaleja, on tärkeää, että hoidamme ihoamme ulkoisestikin puhtain raaka-ainein. Tämän vuoksi ayurveda ja luonnonkosmetiikka liittyvät vahvasti toisiinsa; miksi laittaisit ihollesi jotain, mitä et laittaisi suuhusikaan? Muoveja, hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja, synteettisiä hajusteita jne… Luonnonkosmetiikka puhuttelee mua juuri tästä syystä eniten; en halua iholleni mitään ylimääräistä stressiä ulkoisten tuotteiden kautta, joten siksikin olen siirtynyt luonnonkosmetiikkaan jo useampia vuosia sitten. Toinen syy on tietysti ympäristö, mutta oman itsensä kautta ajateltuna nämä asiat tuntuvat usein konkreettisemmilta.

Ayurvedan mukaan ihmiset voi jakaa kolmen eri doshan eli kehotyypin alle, jotka myös samalla kuvaavat muita ominaisuuksiamme. Kehotyypit ovat vata, pitta ja kapha. Voimme olla selkeästi joko jotain yhtä tyyppiä tai sitten selkeä yhdistelmä vaikkapa kahtaa eri tyyppiä, vaikka kaikissa meistä on ominaisuuksia jokaisesta kolmesta doshasta. Ihomme voi olla samassa linjassa vartalotyyppimme kanssa tai olla iän tai elämäntilanteen vuoksi myös jotain muuta, niin kuin esimerkiksi oma ihoni tuntuu olevan.

Ayurvedinen ihonhoito VATA iho

Ihomme voi myös olla epätasapainotilan ansiosta ihan erilainen kuin kehotyyppimme yleisesti ottaen, joten jos tiedät kehotyyppisi, mutta et koe sen olevan linjassa ihosi kanssa, kurkkaa alta kolmen eri tyypin tunnistettavimmat ominaisuudet ihon suhteen:

 

Ihotyypit ayurvedan mukaan 

VATA:

Oliiviin taittava iho, ruskettuu helposti, hyvin vähän epäpuhtauksia, ohut iho, kylmä ja kuiva iho, epätasaisen värinen iho, paljon pieniä juonteita, kuivaa ihottumaa, psoriasis, kulmikkaat kasvot, maksaläiskiä, kuivat tai helposti halkeilevat huulet, tummat silmänaluset, ennenaikainen ihon vanhentuminen

PITTA:

Vaalea vaaleanpunaiseen taittava tai punaiseen taittava ihonsävy, palaa helposti, epäpuhtauksia, normaalin paksuinen iho, pisamat, vähän juonteita, helposti tulehtuva iho ja helposti ärtyvä iho, psoriasis ja rosacea, nokkosihottumaa ja ihottumaa, terävät kasvonpiirteet, maksaläiskät, tummat silmänaluset, ennenaikainen ihon vanhentuminen

KAPHA:

Kalpea tai valkoinen iho, voi palaa, mutta ruskettuu helposti, mustapäitä ja tukkeutunut iho, paksu ihon pinta, tasainen ihonsävy, vain vähän juonteita, mutta ne voivat olla syviä, kystinen akne, turvonneet silmänaluset

Ayurvedic Facial Map

Huomaatko, että epäpuhtaudet ja ihottumat ilmestyvät aina tiettyihin kohtiin? Tietyille ongelma-aluille on omat syynsä. Esim. otsaan ilmestyvät näpyt liittyvät useimmiten hikoiluun, ruuansulatusongelmiin, epäsäännölliseen elämään, stressiin ja maksan toimintaan. 

Vata iho

Doshamme voi myös olla epätasapainossa eri syistä; vuodenajoista, stressistä, vääristä ruokailu- tai liikuntatottumuksista ja niin edelleen – ja niihin vaikuttamalla voimme pyrkiä kohti tasapainoa.

Olen käynyt ayurvedatohtorin vastaanotolla ja mun kehotyyppini on vata ja ihotyyppini varmaan vata-pitta-kapha-sekamelska, sillä ihoni reagoi helposti kaikkeen, on vaalea eikä rusketu helposti, mutta on myös kuiva ja epätasaisen sävyinen. Ihoni rasvoittuu t-alueelta helposti eikä ihoni taida olla mitenkään merkittävän ohut, mutta ei se erityisen paksukaan ole. Ihoni on ollut viime vuodet kuivempi kuin koskaan aiemmin, otsassa näkyy pohdiskelurypyt mutta eniten ihoani kai kuvaa epäpuhdas pintakuiva sekaiho. Jipii mikä kombo, oikea lottovoitto :-D

Sain OM Organic Beuatylta testiin ayurvedisen luonnonkosmetiikkasarja Rasasaran Vata Starter Kitin, sillä se sopii hyvin syysihon hoitoon – syksy on vata-aikaa ja silloin korostuu vataepätasapainon ongelmat kuten ihon kuivuus, kylmyys ja juonteiden syveneminen.

Vata ihonhoitosarja on suunniteltu kosteuttamaan ja hoitamaan Vatan kuivaa ja ennenaikaisesti ikääntyvää ihoa lämmittävien, pehmentävien ja kosteuttavien raaka-aineiden ansiosta. Syksyllä ja talvella, kun viileä ja kylmä ilma kuivattaa ihoa, vata tuotteita voivat käyttää myös muut iho- ja kehotyypit.

Aloituspakkaus sisältää seuraavat tuotteet: Vata Hydrating Mist -kasvoveden, Vata Face Nourishing Oil -öljyn, Vata Herbal Face Exfoliant -savikuorintajauheen ja Vata Face Cleansing Bar -kasvosaippuan.

Rasasara OM Organic Beauty

Rasasara-tuotesarja on täysin luonnollinen ja vegaaninen ayurvedinen ihonhoitosarja joka valmistetaan käsityönä Australiassa. Sarja on tinkimätön ja riisuttu – se ei sisällä mitään turhaa eikä siitä puutu ayurvedisen ideologiaan perustuen mitään. Kun on tottunut käyttämään montaa eri putelia eri tarkoituksiin, tuntuu tällainen sarja ihanan minimalistiselta.

Kasvojen iholla saattaa kuulemma kestää hetki tottua saippuaan putsarina (pH muuttuu ja tasoittuu noin viikossa), vaikkei tämä mikään perussaippua olekaan, vaan kasvojen iholle suunniteltu putsari. Vata-kasvojenpesusaippuassa on mm. avokadoa, kookosta, pelargoniaa, sitruunaa ja valkoista savea. Saippua puhdistaa kasvoilta meikin ja lian. Saippua on putsarina tosi ekologinen valinta, sillä se kestää käytössä tosi kauan – tämän starter kitin saippuan pitäisi kestää n. 3kk ajan, normaalikokoisen jopa 6kk.

Saippuapesun jälkeen iholle suihkutetaan kosteuttavaa vata-kasvovettä ja ihon ollessa vielä kostea, sille levitetään vata-kasvoöljy. Kasvovedestä ja -öljystä voi myös tehdä emulsion kämmenessä ennen iholle levittämistä; näin voit helposti säädellä öljyn määrää ja edesauttaa öljyn imeytymistä iholle; vesi kuljettaa öljyn syvemmälle ihoon, siksi näitä on tärkeä käyttää yhdessä. Mitä vähemmän öljyä ja mitä enemmän kasvovettä, sen nopeammin emulsio imeytyy iholle. Ohjeissa sopivaksi sekoitussuhteeksi neuvotaan 4-5 tippaa öljyä ja 2 painallusta kasvovettä.

Rasasara OM Organic Beauty

Aloituspakkaukseen kuuluu myös pussukallinen savipohjaista Vata exfoliant & mask -jauhetta, jota voi käyttää sekä naamiona että kuorintana. Jauhe tuoksuu taivaallisen hyvältä sillä siinä on mm. kardemummaa ja neilikkaa. Moniin muihin kuorintajauheisiin nähden tämä on sopivan hellävarainen.

Jauheen käyttöä voi varioida ihon tilanteen mukaan niin, että jos iho on erityisen kuiva, voi jauheen sekoittaa esim. avokadon tai jugurtin kanssa ja antaa vaikuttaa iholla hetken ajan sekä kosteuttamassa että puhdistamassa ihoa. Veteen sekoitettuna jauhe toimii hyvin kuorintana. Valkoinen savi syväpuhdistaa, ashwaghanda, neilikka ja kardemumma parantavat ihon pintaverenkiertoa ja vahvistavat ihoa.

Vata-öljy

Rakastan erilaisia öljyjä joten ei ole varmaan vaikea arvata, että öljy ja kasvovesi ovat mun suosikkini tältä sarjalta. Riisuttuun ayurvediseen ideologiaan perustuen sarjaan ei kuulu ollenkaan voiteita, mutta koska en ole niin minimalisti, olen käyttänyt päivisin kyllä päivävoidetta toiselta brändiltä ja sekoittanut siihen välillä tipan vata-kasvoöljyä, vaikka öljy + kasvovesi -kombo nimenomaan ajaakin myös voiteen asiaa yhteen sekoitettuna.

Rasasaran ideologia ja yksinkertaisuus puhuttelee, mutta pakko myöntää, että taidan olla sellainen hifistelijä, etten pärjäisi ihan näin pienellä arsenaalilla. Jos sä olet vaihtamassa luonnonkosmetiikkaan tai etsit tuotesarjaa, jonka kaveriksi et tarvitse muita tuotteita, tää on just sulle. Veikkaan että tämä sarja puhuttelee tosi kovasti sellaisia, jotka haluavat karsia elämästään kaiken ylimääräisen ja keskittyä olennaiseen. Purkit ovat superkauniita ja kaikki brändin oheismateriaali puhuttelee ja inspiroi, tuo ylempänä kuvassa näkyvä Ayurvedic Facial Map on tosi kiinnostava ja samaten kaikki ayurvediset kauneudenhoitovinkit, mitä nämä materiaalit pitävät sisällään.

Rasasara vata-ihonhoito

OM Organic Beautyltä haluttiin muistaa teitä ja he tarjoavatkin reilun viikon ajan ilmaiset postikulut mun lukijoilleni. Jos siis ayurvedinen ihonhoito kiinnostaa, tutustu OM Organic Beautyn valikoimaan täällä.

OM Organic Beauty tarjoaa mun blogin lukijoille ilmaiset postikulut kaikkiin heiltä 10.10. mennessä tehtyihin tilauksiin koodilla IDA365. ♥


Jos siis jokin tuote on loppu ja Rasasaran ayurvediset tuottet, Dafnasin luksusluonnonkosmetiikka tai Mauli Ritualsin huumaavan tuoksuiset ihonhoitotuotteet – suosittelen lämmöllä vata-vartaloöljyä, se on ihan mun ykkössuosikki Maulilta. Valikoimaan kuuluu myös OHM Collectionin dödöt, Hurraw:n ayurvediset huulivoiteet sekä NUI Cosmeticsin tuotteet – meikkivoide ja huulipunat ovat jääneet mulla vakikäyttöön tältä brändiltä.

Lisää luettavaa

Talvi-ihon hoito ja hemmottelu luonnonkosmetiikalla

Herkullisimmat luonnonkosmetiikan uutuudet syksy 2022

Ida365 hiustenhoito

Lempeämpää hiustenhoitoa – parempikuntoisten hiusten salaisuus

house of organic luonnonkosmetiikkapäivät toukokuu 2022

Meikkipussin päivitys kesään

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Sama täällä, kiinnostaisi kuulla tarkempi selitys ayurvedasta! :)

  2. Ayurveda kiinnostaa tosi paljon, ja olisi kiinnostavaa lukea siitä postauksia! Ihanaa syksyä <3

      1. Hei Ida, kiitos ihanasta blogista. Olen just sellainen minimalisti ihohoidossa, joten tämä menee kokeiluun :). Jos tarvitset apua ayurveda-postausten kanssa autan mielelläni. Mukavaa viikonloppua.