Oikeasti hyvä gluteeniton leipä ja miksi on hyvä, että leipä homehtuu

lifestyle, ruoka
4 kommenttia

* Kaupallinen yhteistyö, Vuohelan Herkku & Asennemedia

Taidattekin tietää, että en osta kotiin tavallista vehnää sisältäviä tuotteita ja ravintolassa syödessäkin preferoin ruokaa, joka on luontaisesti gluteenitonta. Tai jos tiedän, että valittavana oleva gluteeniton versio on hyvä, valitsen mieluusti gluteenittoman vaihtoehdon.

Maku kuitenkin painaa vaakalaudalla eniten ravintolassa päätöstä tehdessä, vaikka tiedän, ettei vehnä sovi mulle. Saatan siis silti valita normaaliin vehnään leivotun pizzapohjan tai leivän, jos tiedän, että se on parempaa kuin tarjolla oleva gluteeniton vaihtoehto. Eli vaikka tiedostan, että saan vehnästä välillä melkoisen turvotuksen (ja joskus ei tapahdu mitään), valitsen silti spesiaalihetkinä aina maun perusteella – arkena olen sitten tarkempi ja kotona ruokaa laittaessa ei tarvitse tehdä kompromisseja maunkaan suhteen. Joku voisi ajatella, että ei mitään järkeä, mutta en kyllä ole valmis tinkimään mausta vaikka syönkin terveellisesti. En koskaan haluaisi suhtautua ruokaan pelkkänä polttoaineena ja siksi mauton mutta terveellinen ruoka ei puhuttele mua laisinkaan. Terveellisyys ja maku kulkevat siis mun valinnoissa aina käsi kädessä.

Tämän vuoksi olin innoissani, kun multa kysyttiin, haluaisinko tehdä pidempiaikaista yhteistyötä Vuohelan Herkun kanssa. Yrityksen, joka valmistaa laadukkaita gluteenittomia leipiä ja sekä suolaisia että makeita leivonnaisia jotka ennen kaikkea maistuvat hyvältä. Vuohelan Herkku tekee tuotteet maku edellä, se on ollut kaiken toiminnan lähtökohtana alusta asti. Tämä kiteyttää minusta ihanasti yrityksen meiningin: ”Vuosien varrella olemme kehittäneet aktiivisesti sekä yritystä että tuotteita. Useimmat tuotteemme olen kehittänyt itse. Pääpaino on aina maussa: jos ei itselle maistu, ei laiteta myyntiin.

Vastasin yhteistyöehdotukseen myöntävästi ja nyt ekoihin tuotteisiin ja Vuohelan Herkkuun yrityksenä tutustuttuani olen tosi tyytyväinen päätökseeni – etenkin kun tiedän, että tätä blogia lukee moni, joilla on samanlaisia arvoja ja ajatuksia kuin mullakin. Ihana siis kertoa tästä gluteenittomia tuotteita valmistavasta kotimaisesta yrityksestä teille.

Vuohelan Herkku Laitniemen jälkiuunileipä gluteeniton

oikeasti hyvä gluteeniton leipä

Maun lisäksi Vuohelan Herkulle tärkeitä arvoja on laadukkaat raaka-aineet ja se, että heidän gluteenittomissa tuotteissaan ei ole mitään epäluonnollista tai että ne eivät ole täynnä e-koodeja (kuten valitettavan monet gluteenittomat tuotteet ovat…). Vuohelan Herkun tuotteet valmistetaan Suomessa, suurilta osin käsityönä. Raaka-aineet ovat kotimaisia aina kun mahdollista ja myös pakkausmateriaaleissa suositaan kotimaista aina kun voidaan – tämä ei ole mitenkään itsestäänselvää, joten arvostan kovasti tällaista lähituottajien suosimista tässäkin asiassa.

 

Miksi on hyvä, että leipä homehtuu? 

Tuotekehityksessä halutaan panostaa luonnollisuuten ja kuulemma tämä kesä aiheutti helteineen hieman ongelmia leipien säilyvyyden kanssa, sillä kun leivissä ei ole säilöntäaineita ja lisäaineita pidentämässä niiden säilyvyyttä keinotekoisesti, pitää jakelun kauppoihin tapahtua sutjakasti. Se, että leipä pilaantuu, on todella hyvä asia. Se kertoo siitä, ettei se ole täynnä jotain sellaista, mikä ei todellakaan kuulu suuhun pistettäväksi. Just bongasin kaverini Insta Storiesista videon hampparisämpylöistä jotka olivat säilyneet muuttumattomina yli kaksi kuukautta parasta ennen päiväyksen jälkeen. Huh huh :D Mieluummin ostan leipäni tuoreena ja jos en meinaa ehtiä syödä sitä tuoreeltaan, pakastan loput.

Vuohelan Herkku Laitniemen jälkiuunileipä gluteeniton

Vuohelan Herkun Laitniemen jälkiuunileipä on ihana gluteeniton jälkiuunileipä, joka sopii täydellisesti niin ruisleivästä haaveileville keliaakikoille kuin gluteenia vältteleville kulinaristeillekin. Jos en tietäisi leivän olevan gluteeniton, en arvaisi, sillä leipä on maukas ja kaikin puolin herkullinen, just sellainen kuin jälkiuunileivän kuuluukin olla. Tattari antaa tälle ihanan täyteläisen ja tumman maun.

Joskus muutama vuosi sitten kaupoista ei vielä löytynyt kovinkaan laajasti gluteenittomia saati vehnättömiä tuotevaihtoehtoja, mutta onneksi valikoima laajenee koko ajan ja jopa mun toisiksi lähimmästä lähikaupastani löytyy näitä Vuohelan Herkun leipiä – joskin valikoima lähikaupassani on vielä melko pieni. Vuohelan Herkun valikoimaan kuuluu ihan mielettömän ihanan kuuloisia tuotteita, joita en kaikkia ole vielä edes spotannut mistään. Gluteenittomat kaura-porkkana-sämpylät, öö yes please! Porkkanasämpylät oli mun lemppariruoka lapsuudessa isoäidin luona.

 

Keliaakikolle sopivia leipiä

Kun gluteenittomuudesta ja vehnättömyydestä on tullut isompia trendejä, on markkinoille tullut myös paljon leipiä, jotka on leivottu ilman vehnää tai jotka ovat viljan puolesta pelkkää kauraa. Sellaiset sopivat hyvin mun ruokavaliooni, mutta keliaakikkojen, jotka eivät oikeasti voi syödä leipää, joka on leivottu samoilla tuotantolinjoilla gluteenia sisältävien leipien kanssa, onneksi myös tällaisten täysin gluteenittomien leipien valikoimakin on alkanut laajentua. Vuohelan Herkun perustajalla on itsellään keliakia, joten asiasta on siis vahva ymmärrys.

hyvä gluteeniton leipä keliakia

Vuohelan Herkku Laitniemen jälkiuunileipä gluteeniton

Laitniemen jälkiuunileivällä on melkoisen hyvä jakelu, sitä pitäisi löytyä kaikista Prismoista ja S-marketeista.

Ja loppuun vielä vinkki siltä varalta että lähikaupastasi ei vielä löydy jotain tuotetta, jota kaipaat tai joudut aina ostamaan esim. isommasta kaupasta, niin pyydä tuotetta valikoimaan! Oon saanut aika monta omaa toivettani läpi (ehkä jokaisen itseasiassa, nyt kun mietin, hmm!)  ilman sen suurempaa vaivannäköä. Esim. Alepa-korttelitoiveet voi jättää täällä ja K-marketeissa olen usein jättänyt toiveeni suoraan työntekijälle. Koska miksipäs ei, hyvä kiertämään.

Lisää luettavaa

ida365 toukokuu

Vinkkejä / toukokuu

kaisaniemi kasvitieteellinen

Trooppista lämpöä keskellä talvista Helsinkiä

luonnonkosmetiikan bepanthen alga cicosa korjaava voide

Luonnonkosmetiikan ”bepanthen”

Nice things 2021

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Hei vastaan sun kommenttiin vaikkei se näy täällä enää – poistin sen sun toiveiden mukaisesti :)

  Mun suosikkiillanviettopaikkoja:

  Tanner – ihana paikka käydä drinkeillä / syömässä, iltaisin tosin musiikki tosi kovalla jonkun tietyn kellonajan jälkeen
  Siltanen – jos haluaa istuskella alkuillasta rauhassa ja jatkaa tanssilattialla iltaa
  The Bull & the Firm – kiva drinkkibaari Kalliossa / Sörnäisissä, mut oon ollut täällä vaan arkena ja silloin oli kyl aika hiljaista! Eli en tiiä oisko viikonloppuna enemmän menoa
  Yes yes yes – baaritiskille pääsee ilman pöytävarausta vaikka vaaleanpunaiselle spumante-lasilliselle tai viinilasilliselle :)
  Jackie – kiva istuskelupaikka keskustassa! Iltaisin dj:itä
  Harju8 – tän hetken hypetetyin paikka Kalliossa :) Tää on aina ihan täynnä viikonloppuisin, ei ota pöytävarauksia, eli jos on Kalliossa päin niin kantsii yrittää saisko pöydän! Jos oot käynyt ysibarissa niin tää on sen tyylinen; tosi rento ja ihana paikka. Tääl on myös kukkakauppa!
  Why join navy – ihan keskustassa ja on kans yleensä tosi kiva istuskeluun

  Toivottavasti näistä löytyy vaiks joku kiva! Ihanaa Helsinki-viikonloppua! :) x