Helpoin ekoteko?

lifestyle
5 kommenttia

Advertisement

* Kaupallinen yhteistyö Helen & Asennemedia

Yksi konkreettisimmista ja helpoimmista ekoteoista on vaihtaa sähkö uusiutuvaan, ympäristöystävälliseen. Mulla on ollut jo vuosia ympäristösähkösopimus – täällä Helsingissä asuessani juurikin Heleniltä, joten on kiva päästä kertomaan teille aurinkoenergia-asioista tarkemmin yhteistyön tiimoilta. Huomasin Heleniin tarkemmin tutustuessani, että Helen listaa tavoitteekseen olla vastuullisin toimija alalla, joten voin tyytyväisenä asiakkaana myhäillä tällekin tiedolle.

Nyt tein sähkösopimuksestani entistä ekomman vuokraamalla ikioman aurinkopaneelin messukeskuksen katolta. Kyllä, en kestä!

aurinkopaneelin vuokraus helen

 

Aurinkoenergiasta tulee koko ajan kannattavampaa. Tietoisuus ilmastonmuutoksesta ja ymmärrys uusituvista energiavaihtoehdoista on alkanut kasvaa ja myös hinnat laskevat, kun yhä useampi valitsee aurinkoenergian ja siten sitä tuetaan ja voimaloita rakennetaan lisää.

Suomessa aurinkoenergiaa on aiemmin tarkasteltu kriittisesti siksi, että marraskuusta helmikuuhun aurinko ei juurikaan paista ja juuri tuona aikana energiantarpeemme on suurin. Kuulin kuitenkin, että auringonsäteilyintensiteetti on Suomessa, varsinkin etelässä, ihan yhtä hyvä kuin Saksassa tai Tanskassakin. Kesällä paneelit tuottavat sähköä jopa paremmin kuin muualla Euroopassa, pitkien valoisien päiviemme ansiosta. Tällä hetkellä Suomessa käytettävästä energiasta vain n. 0,2% on tuotettu kestävästi aurinkovoimalla.

Helen rakentaa Messukeskuksen katolle yli 1500 aurinkopaneelin aurinkovoimalan. Oman nimikkopaneelin vuokraamalla voi upgreidata oman sähkösopimuksensa kestävämmäksi – ja ekosopparin vieläkin kestävämmäksi. Oman paneelin vuokraus maksaa 4,40 € kuukaudessa. Aurinkopaneelin vuokran voi yhdistää mihin tahansa Helenin sopimukseen.

ympäristösähkösopimus helen
Mitä aurinkosähkö oikein on?

Aurinkovoimalla tuotettu sähkö on puhdasta ja paikallista energiaa. Se on päästötöntä ja äänetöntä.

Aurinkosähköjärjestelemä koostuu aurinkopaneeleista ja invertteristä. Aurinkopaneeli koostuu kymmenistä aurinkokennoista, jotka muuntavat auringon säteilyä sähköenergiaksi. Invertteri muuttaa paneelien tuottaman energian vaihtovirraksi, jolla kodin laitteet toimivat.

Aurinkopaneeleita voidaan hyödyntää sekä yritysten sähköntuotannossa (esim. Allas Sea Poolin saunat saavat lämpönsä kesäisin Helenin aurinkopaneeleista) että omakotitaloissa; oma sähköntuotanto vähentää ostosähkön tarvetta etenkin kesäkaudella. Vuokraamalla aurinkopaneelin aurinkoenergiaa voi hyödyntää kuka vain ilman että tarvitsisi asentaa paneelit oman talon katolle.

oma aurinkopaneeli aurinkovoima
Kuinka paljon sähköä aurinkopaneeli tuottaa?

Yksi nimikkopaneeli tuottaa sähköä n. 230kWh vuodessa. Se tarkoittaa yli 300 koneellista pestyä pyykkiä, 1400 pannullista keitettyä kahvia, 1500 km matkaa sähköautolla taitettuna tai puhelimen lataamista yli 40 000 kertaa. Yhden paneelin tuottama energia vastaa n. 14% yhden kerrostalokaksion vuosisähkökulutuksesta.

Jos sulla on jo Helenin ekompi sähkösopimus, lisää nimikkopaneelin vuokraaminen ympäristösähköasiakkaan aurinkosähkön osuutta niin että asiakas saa jatkossa aurinkosähköä kahdesta aurinkovoimalasta:

  1. Ympäristösähkö-tuotteen mukana Kivikon aurinkovoimalasta n. 10 %, eli tyypillisen kerrostalokaksion sähkönkulutuksesta (2000 kWh) 200 kWh
  2. Nimikkopaneelin mukana Messukeskuksen aurinkovoimalasta n. 280 kWh, eli tyypillisen kerrostalokaksion sähkönkulutuksesta (2000 kWh) n. 14 %. Esimerkkikaksion sähkönkulutuksessa tämä tarkoittaa yhteensä 480 kWh eli 24 % vuosikulutuksesta.

Loput sopparin energiasta tulee vaihdellen uusiutuvasta vesi- ja tuulivoimasta. Eli omalla kohdallani tuo yhden paneelin vuokraaminen tarkoittaa, että ehkä vähän alle kolmannes käyttämästäni energiasta (kerrostaloyksiö) on paikallisesti tuotettua aurinkoenergiaa (siitä alkaen, kun aurinkovoimala on tänä syksynä valmis ja aloittaa toimintansa).

Musta on niin hauskaa, että kun voimala aloittaa syksyllä toimintansa, voi oman paneelin tuottamaa energiamäärää seurata Helenin sivuilta. Äsken omaa paneeliani vuokratessa oli Messukeskuksen paneeleista vuokrattuna 674/1589, eli vielä pääsee vuokralaiseksi. Paneeliin saa myös liitettyä oman nimen ja kuvan, hahahah, en kestä. Munkin omani voi käydä etsimässä täältä.

oma aurinkopaneeli aurinkovoima

Helenin nimikkovoimaloita on kolme: Suvilahdessa, Kivikossa (molemmat loppuunmyytyjä) ja nyt rakentumassa Messukeskuksen katolle. Aina kun yhden voimalan paneelit on vuokrattu loppuun, Helen aloittaa seuraavan voimalan suunnittelemisen. Kuinka hyvä! Ehkä jossain vaiheessa aurinkoenergian osuus olisi Suomessakin suurempi kuin sen 0,2%.

Maksan mielelläni kuukaudessa 4,40 € ekstraa siitä, että tiedän, että yhä suurempi osuus käyttämästäni sähköstä on aurinkoenergiaa, joka vaikuttaa fiksuimmalta uusiutuvan energian lähteeltä. Ajattelen niin, että aurinkoenergia ei ehkä yksinään ratkaise kaikkia ongelmiamme (kun sitä ei tosiaan voi täällä hyödyntää aivan ympärivuotisesti), mutta on todella tärkeä osa kokonaisuutta ja sen osuutta olisi hyvä kasvattaa.

helen ekosähkö aurinkovoima

Voisitko sä harkita oman aurinkopaneelin vuokraamista?

Jos ympäristöteot tuntuvat joskus isolta möykyltä, jota on hankala lähteä purkamaan, ovat sekä ekosähköön siirtyminen että nimikkopaneelin vuokraaminen todella helppoja ja konkreettisia tekoja. Ne tuntuvat sähkölaskussa vain pikkuisen, etkä joudu luopumaan yhtään mistään, etkä tekemään yhtään mitään ekstraa kun olet kerran päivittänyt sopparin fiksumpaan. Haastan sut vaihtamaan sähkön uusiutuvaan ja harkitsemaan nimikkopaneelin vuokraamista, jos et jo oo tehnyt niin <3

Lähteet: Helen.fi, Helen-asiakaslehti 2/2019, Lut.fi, Ilmasto-opas

Lisää luettavaa

ida365 asunnon myynti

Miten asunto myydään? Kokemuksia ja tietoa asunnon myymisestä välittäjän avulla

Rakkauskirje Kalliolle

Rakkauskirje Kalliolle

Kirjoja, jotka luin ja joista pidin

ida365 toukokuu

Vinkkejä / toukokuu

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Sähköyhtiöiden mainonta huokuu vihreyttä, jonka läpi voi olla vaikea nähdä kuluttajana. Itseä ainakin nämä Helenin ekosähköt risoo heidän käyttäessään valtaosan kivihiiltä ja ydinvoimaa. Itse suosin mielummin yhtiöitä, jotka tuottavat vain uusiutuvaa sähköä. Näin ei tarvitse maksaa siitä kivihiilestäkään.

    1. Musta on hyvä tuoda esille myös isojen toimijoiden ekovaihtoehdot. Tiedän monia, jotka eivät ole vaihtaneet ympäristösähköön, joten ehkä joku isompi sähköyhtiö tavoittaa heidät ekovaihtoehdoillaan helpommin kuin pieni ekoyritys. :) Parasta on, jos kaikki tekevät parhaansa, isot ja pienet.

  2. Taloudellisesti tuossa touhussa ei ole järjen hiventä. Ostetaan hyvä mieli ja sähköyhtiön kassa kiittää.

    1. Mitä tarkoitat, ettei ole järkeä taloudellisesti? Ilmastonäkökulmastahan tätä asiaa kannattaa punnita; haluaako tukea uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä vaiko tukea uusiutuvia energiamuotoja?

  3. Helppo ekoteko olisi boikotoida Heleniä koska esim 2018 käyttivät energiantuotannossa yli 50% kivihiiltä. Arktisella aluella poltettu kivihiili aiheuttaa jopa 6 kertaisesti ilmaston lämpenemistä tuotettuun hiilidioksidiin nähden. Nimikkopaneelit ovat lähinnä mainosta jotta saisivat vihreän leiman polttamalleen kivihiilelle ja siirtoyhtiö ja verottaja niistä eniten rahallisesti hyötyy. Itseäni ei ilmastoteot niinkään kiinnosta, mutta ei ihmisiä kuitenkaan tarvitse ohjata tukemaan Helenin ilmaston lämmitystä mukamas ekotekona.