Purentalihasten rentouttaminen gua shan ja hieronnan avulla

hyvinvointi, kauneus, luonnonkosmetiikka
16 kommenttia
* Postaus sisältää affiliate-linkkejä.
Osa tuotteista saatu blogin kautta. 

Kun stressaan, puren öisin hampaitani yhteen. En ole varma teenkö samaa myös päivisin; en ainakaan huomaa tätä, paitsi silloin, kun olen edellisenä yönä purrut hampaitani yhteen niin lujaa, että huomaan purulihasteni olevan hellät tai jumissa vielä seuraavana päivänäkin.

Mun pitäisi varmaan käydä hammaslääkärissä juttelemassa tästä. Ehkä sellainen purentakisko voisi auttaa ja suojata hampaita, mutta sehän ei varsinaiseesti poista puremisogelmaa ja leukaperien jännittämistä – olen kuullut, että jotkut ovat purreet kiskonsa halki, hui. Miten siis voisin hoitaa alkuperäistä syytä sen sijaan, että keskittyisin vain seurauksen hoitamiseen?

No ilmeisesti hieromalla ja gua shalla! En todellakaan ole asian ammattilainen, mutta youtube-videoita googlailtuani, Katja Kokon insta storieseja katsottuani ja oltuani pr-tilaisuudessa, jossa Katja opasti livenä kasvoille ja kaulalle (sekä päänahalle) tehtävää gua shaa olen oppinut aiheesta jotakin. Katja on opiskellut gua shaa ja lanseerannut Yin Your Skin -verkkokurssin, jonka avulla tekniikan oppiminen kotioloissakin on helppoa. Kantsii lukea TÄMÄ postaus Katjalta, jos gua shan salat ovat vielä tuntemattomat.

ida365 gua sha purentalihaksille

Vaikka olen katsonut useita eri youtube-videoita aiheeseen liittyen, oli Katjan liveopastus todella antoisaa ja voin hyvin kuvitella, että hänen kurssillaan tekniikan omaksuu ihan eri tavalla kuin random-videoita googlaillen. Mulle tärkein oppi liveohjeistuksessa oli että ÄLÄ PAINA LIIKAA. Gua sha näyttää videolta katsottuna paljon voimakkaammalta kuin sen pitäisi olla; yleensä liike tehdään gua sha -kamman painolla tai aavistuksen painaen, ei siis todellakaan voimakkaasti tai ihoa rikki runnoen.

Käytän purentalihasteni rentouttamiseen sormieni lisäksi Katjan Yin Your Skin gua sha -lastaa ja välillä ruusukvartsirolleria. Rolleria ei ole tarkoitettu voimakkaaseen hierontaan (vaan se on tarkoitettu lymfakierron aktivointiin ja ihonhoitotuotteiden imeytymisen tehostamiseen), mutta sen pienemmällä rullalla saa hieman voimakkaammin rullaillessa kätevästi pehmennettyä purentalihaksia tietystä kohdasta posken päältä. Gua sha -lastaa käytän koko kasvojen ihon hoitamiseen ja siinä samalla tulee hoidettua myös leukaperät ja niska ja kaula, jonne purentalihasten jännittäminen ensimmäisenä tuntuu säteilevän.

Olen kirjoittanut vuosi sitten vertailupostauksen erilaisista ihonhoitovempeleistä ja postauksessa on mukana sekä gua sha -kampa että ruusukvartsirolleri. Kurkkaa siis TÄMÄ postaus, jos et vielä ole tullut tutuiksi näiden välineiden kanssa.

Gua Sha Purentalihaksille

Gua sha purentalihaksille

Gua sha on kiinalaisessa lääketieteessä käytetty hieronta- ja itsehoitomenetelmä, jonka avulla voi ilmeisesti hoitaa erilaisia ongelmia flunssasta migreeniin. Gua shaa tehdään perinteisesti koko vartalolle ja myös kasvoille ja kaulalle. Kasvoille tehtävä kosmeettinen gua sha on eri asia kuin perinteinen gua sha. Koska Katja on kirjoittanut aiheesta blogiinsa niin kattavasti, en edes yritä muotoilla tätä omin sanoin vaan lainaan häntä (mutta lisäsin tekstiin muutamat linkit, jos haluat ymmärtää jotkut termit paremmin):

”Kosmeettinen gua sha parantaa ihon verenkiertoa ja lymfanesteiden virtausta, jolloin iho uudistuu paremmin, sillä kudosten ravinnon- ja hapensaanti tehostuvat ja kollageenin muodostus paranee. Lisäksi se stimuloi fibroblastisolujen toimintaa, jotka paitsi vastaavat kollageenin ja elastiinin, myös kosteuttavan soluväliaineen tuotannosta. Jännitykset ja tukokset faskioissa vapautuvat ja lisäksi gua shalla voi vapauttaa jännityksiä myös lihaksista – tunnetilat vaikuttavat kasvojen lihaksistoon ja faskioihin ja tätä kautta kasvoille muodostuu esimerkiksi ilmeryppyjä.

Purulihaksiston jännitykset ovat myös monella todella yleisiä, mikä saa helposti aikaan esimerkiksi turvotusta. Gua sha on metodi, joka vaikuttaa syvälle ihoon – ihonhoitotuotteilla voimme vaikuttaa vain ihon pintaan. Meridiaanikanavien (tai faskiaverkoston) kautta vaikutukset ulottuvat kasvoilta koko vartalolle”, kirjoittaa Katja Kokko blogitekstissään.

yin your skin guasha

Katjan suunnittelema Yin Your Skin Guasha-lasta maksaa 34,90 € esim. House of Organicilla. Sain omani pr-lahjana. Omistan entuudestaan pienemmänkin gua sha -kamman, mutta suosittelen lämmöllä tätä isompaa jos harkitset gua sha -lastaan panostamista. Tästä saa paremman otteen ja tämä on malliltaan hieman monipuolisempi, ja mahdollistaa siten hieman monipuolisemmat hierontaotteet. Toki pienemmälläkin pärjää, jos omistat sellaisen jo (ja teoriassa gua shaa voinee tehdä myös vaikka jollain lasipurkin metallisella kannella, mutta en ehkä lähtisi kokeilemaan sellaista kasvoille, vartalolle mahdollisesti joo). Myös tämä paksumpi kampa kiinnostaa, sopinee hyvin niskan ja päänahan hoitoon!

On ollut kreisiä huomata ja ymmärtää, että kehossa kaikki liittyy kaikkeen; syy purentalihasten kireyteen saattaa olla osin myös lantiossa tai päinvastoin. Tämän vuoksi esimerkiksi yin-joogasta ja lantionvenytyksistä voi olla apua purentalihasten rentouttamisessa.

Bybi Blueberry booster

Gua sha kasvoille + öljy

Gua sha ja kaikki muutkin kasvohieronnat tehdään aina puhdistetulle iholle, eikä koskaan esim. meikin päälle. Nappasin nämä kuvat hieman epäloogisestim meikit kasvoilla, mutten ehtinyt alkaa pestä kasvojani kun kuvailuun sopiva iltavalo mun kodissa oli parhaimmillaan.

Kostutan puhtaan ihon kasvovedellä ja levitän iholle öljyä ennen hierontaa. Tarkoitus ei ole olla kovakourainen ja öljyn ansiosta gua sha -lasta liukuu iholla paremmin ja öljytyin sormin ihoa hieroessa tulee imeyttäneeksi hoitotuotteet paremmin ihon.

BYBI Bluebery Booster -öljy on mun tämän hetken suosikkini, mikäli teen kasvoille gua shaa aamulla. 100% mustikansiemenöljy imeytyy jopa mun rasvoittuvalle sekaiholleni hyvin ja koska se on todella antioksidanttipitoista, sen sanotaan suojaavan auringon ja älylaitteiden siniseltä säteilyltä. Oli niin tai ei, niin ainakin antioksidanttipitoisesta öljystä on hyötyä ympäristön haitoilta suojautumisessa ja ihon hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Ja vitsit miten söpö tuo puteli on! Tämän lisäksi tässä postauksessa näkyvä Frantsilan kehäkukka-porkkanaöljy on tämän hetken lempparini mitä tulee hyviin ihonhoitoöljyihin.

Näiden lisäksi käytän BYBI:n Bakuchiol Boosteria otsalleni, sillä tuntuu, että se oikeasti auttaa madaltamaan uurteita ja uudistamaan ihoa kuivattamatta tai ärsyttämättä.

Teen iholleni yleensä iltaisin gua shan koko kasvoille. Koko kasvoille ja kaulalle tehtävä gua sha auttaa kokonaisvaltaisesti ihonhoidollisesti ja rentouttaa kasvojen lihaksia. Kun suu ja purentalihakset ovat erityishuollon tarpeessa, keskityn leukaperien tehohoitoon.

Teen gua sha -lastalla liikettä leuan keskiosasta kohti korvanlehteä ja ja siirryn pikkuhiljaa tekemään samaa ja samansuuntaista liikettä ylemmäs kohti poskea. Saatan myös guashata suoraan purentalihasten päältä, jotta lihakset lämpenisivät ja pehmenisivät.

Katjan verkkokurssilla on jokin täsmäopastus purentalihaksillekin, vaikkakin paras olisi tehdä gua shaa kasvoille kokonaisvaltaisesti. Kiinnostaa kyllä selvittää tarkemmat lisäohjeet, vaikka perushoidostakin on ollut selkeästi apua.

Purentalihasten hierominen itse

 

Purentalihasten hierominen itse

Purentalihasten hieronta suun sisäpuolelta

Olen varmaan katsonut kaikki purentalihasten hieromisvideot Youtubesta ja oppinut, että hierontaa kannattaa tehdä sekä ulkoisesti että suun sisältä. Tällä videolla on selkeitä ja konkreettisia vinkkejä sekä purentalihasten ulkoiseen että sisäiseen hierontaan.

Yksinkertaisin purentalihasten hierontaohje lienee tämä:

Laita pesty peukalo suun sisäpuolelle posken ylätaka-osaan (hampaiden välistä)  ja suun ulkopuolelle jäävistä sormista etu- ja keskisormi peukaloa vasten ylläolevan kuvan mukaisesti. Liikuta sormia ylhäältä alaspäin lihasta pitkin. Toista 5-10 kertaa ja vaihda suuntaa lihaksen alaosasta yläosaa kohden edeten. Toista 5-10 kertaa.

Alkuun tämä sattui mulla aika paljon, mutta nyt olen jo sen verran tottunut, että osaan rentouttaa suuni lihaksia hierontaa tehdessäni.

Olen saanut tutuiltani pari kiintoisaa hierojasuositusta aiheesta puhuttuamme  ja mm. tämä Karita Tykän vinkkaama voice massage kiinnostaisi testata, sillä en ole varma, millä tasolla tämä itse tehty hieronta auttaa verrattuna ammattilaisen tekemään hierontaan. Kyllä siitä on ollut apua, mutta voisiko ammattilaisen tekemä hieronta olla moninkertaisesti parempaa?

Frantsila kehäkukkaöljy

 

Ruusukvartsirolleri purentalihakset

Kuten kirjoitin, ei ruusukvartsirolleri ole paras väline purentalihasten rentouttamiseen, mutta olen huomannut että tuolla pienemmällä rullalla saa kivasti pehmennettyä purulihaksia posken päältä rullaten, tuosta korvan vierestä.

Purentalihasten kireys heijastuu mulla lapojen väliin ja niskaan ja niiden helpoin rentoutus ilman hierojalla käymistä tapahtuu asettamalla tennispallot selkärangan ja lavan molemmin puolin ja rullaamalla selkää tennispalloja ja lattiaa vasten.

Onko teillä vinkkejä purentalihasten rentouttamiseen tai oletteko saaneet yökiskoista jeesin ongelmaan? Otan mieluusti vinkit kaikesta tähän liittyvästä vastaan kommenttiboksiin!

Lisää luettavaa

Talvi-ihon hoito ja hemmottelu luonnonkosmetiikalla

Herkullisimmat luonnonkosmetiikan uutuudet syksy 2022

Ida365 hiustenhoito

Lempeämpää hiustenhoitoa – parempikuntoisten hiusten salaisuus

house of organic luonnonkosmetiikkapäivät toukokuu 2022

Meikkipussin päivitys kesään

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Olipa hyödyllinen postaus! Ite narskuttelen ja se on mun kohdalla tosi paha. Aiheuttaa kovia kipuja ja jumeja hampaisiin, leukaan, päähän ja niskaan. Itellä se liittyy stressiin ja perfektionismiin. Mua auttaa vähän terveelliset elämäntavat, liikunta ja hyvä ruoka. Ja stressin välttäminen, toki se on vähän mahdotonta.

  Harmikseni mun kohdalla hieronta ei tee juuri mitään. Oon löytänyt oikeesti parhaimman avun botoxista, jonka vaikutus kestää mun kohdalla noin puol vuotta. Botoxin avulla voin elää normaalia elämää, melkein kokonaan ilman narskuttelua ja kipuja. :)

  Oon kirjoittanut enemmänkin mun kokemuksista täällä; https://www.charlottaeve.com/fi/2018/06/13/botox-for-bruxism/

  x Charlotta

  1. Huh, kuulostaapa hurjalta, että olet joutunut turvautumaan botoxiin, mutta ihana että siitä on ollut apua, jos muusta ei ole ollut. :) Kiva että linkkasit postauksen, kiintoisaa.

   Mulla tuo kotihieronta jeesii onneksi vähän. Tekis kyllä mieli käydä myös ammattilaisen pakeilla ja katsoa, miltä ammattilaisen hieronta tuntuu ja ehkä oppia siitä jotain. Jooga kyllä jeesii myös.

 2. Ihan loistavia vinkkejä, aion kyllä testata. Puren itse kans hampaita varsinkin yöllä mutta myös päivisin. Tämä on aiheuttanut niskajumeja ja sitä myötä jatkuvia lihasjännitysmigreenejä. Purentakiskoilla sain migreenit häviämään mutta niska jumittuu ja päätä särkee edelleen aika ajoin.
  Voice massagea voin myös suositella, rentoutti kyllä huomattavasti purentalihaksia. Näiden lisäksi olen kaivannut kotona itse tehtäviä hoitoja ja nyt täytyy kyllä testata tuota gua sha-lastaa

  1. Hei mahtavaa jos näistä oli hyötyä! :) Mäkin haluisin käydä ammattilaisen hierottavana testaamassa miten se auttaa, mutta jatkan myös näitä omia rentoutusharjoituksia ja yin-joogaa.

 3. Mä olen kärsinyt samasta ongelmasta nyt parisen vuotta ja tuntuu, että olen kokeillut kaikkea! Löysin hyvän avun purentalihasfysioterapiasta (teki todella kipeää aluksi, mutta pikkuhiljaa helpotti!) ja lopulta viimeisenä oljenkortena hankin myös purentakiskot. Ne ovat auttaneet leukajumitukseen, mutta edelleen ongelma säteilee mulla korvaan ja niskahartiaseudulle. Kunpa tähän löytyisi jokin kokonaisvaltainen ratkaisu ja oireista pääsisi eroon! :D

  1. Oho, en tiennytkään! Vitsit tää tuntuu olevan yleinen ja ärsyttävän kokonaisvaltaiseksi paisuva vaiva. Purentafysioterapia kiinnostaa. Hyvä että noi kiskot jeesasi sit jotain, vaikkei koko ongelmaa poistakaan.

 4. Voice well Kirsi Vaalio pelasti mut mahd särkylääkekierteeltä. Kannattaa käydä hänen luonaan

 5. Jin-jooga, joka avaa lantiota, vaikuttaa mulla suoraan tähän! Niinä öinä, kun olen joogannut illalla, en pure hampaita yhteen ja jumita leukaani. Ilmainen tapa rentouttaa leukaa! <3

  1. Joo sama, mullakin yin jeesii, mutta tuntuu kyllä että tarvis tehdä joku treeni päivittäin melkein, että pelkästään siitä olisi apua.

 6. aloin hieroon omia leukojani lukiessani tätä postausta haha. vasta fysiterapiassa käytyäni tajusin miten monta pikkuista lihasta päässä onkaan!! ööh oon kuitenkin sen verran laiska, että luultavasti käyn ammattilaisen käsittelyssä kuin teen itse.
  nuo lastat ja rollerit on muuten niin nättejä

  1. Mulla on ollut sellaisia oloja ettei oo ollut vaihtoehtoja :D Tai särkylääkkeellä ehkä lähtis mut eiiih, haluun mieluummin koettaa hoitaa ongelmaa. Mut haluisin myös hierojalle / fyssarille / jollekin joka vois vielä näyttää miten nää kuuluis tehdä!

  1. Noiden Katjan tuotteiden osalta ainakin on :) Hänellä on tiedossa tehdas jossa tuotteet tehdään sekä kiven alkuperät tosi tarkasti, kun häneltä näistä suoraan kyselin. Oiskohan Katja kirjoittanut itse aiheesta? Olen lukenut tuon jutun joo, hyvä että tuosta on kirjoitettu. Kuten kaikissa jalokivissä, on tärkeää tiedustella alkuperää ja selvittää onko kivi eettinen. Noihin liittyy paljon kaikenlaista…

 7. Suosittelen purentakiskon hankkimista. Se suojaa hampaita ja on parempi purra halki kisko kuin hammas. Itselläni tuli öisestä purennasta halkeama hampaaseen.