Kokemuksia futon-sängystä

sisustus
4 kommenttia

Ostin Mulperipuusta futonin uuteen kotiin muutettuani. Luulin, että marssisin kauppaan ja tietäisin samantien mitä tilaan, mutta höps, kävin lopulta testimakoilemassa eri futon-patjavaihtoehdot kahdesti ja googlasin kaikki mahdolliset runkovaihtoehdot läpi ennen kuin olin varma siitä, mitä halusin.

Olin nukkunut futoneilla jonkun verran ennenkin, joten osasin odottaa, että selkäni tykkäisi futon-patjasta, mutta meni hetki sulatella, millainen patja kannattaisi valita.

futon kokemuksia

Sain Mulperipuussa todella hyvää palvelua ja mulla oli sellainen olo, ettei mulle yritetä tuputtaa mitään ja toisaalta, että muhun suhtaudutaan tosissaan. Sain neuvoksi makoilla kaikki patjat huolella ja ajatuksella läpi ja karsia niiden joukosta suosikkini ja tulla makaamaan suosikit uudelleen. Veikkaan, että joku nopeammin päätöksiä tekevä olisi tehnyt päätöksen jo ekan makoilun perusteella, mutta musta tuntui tärkeältä pitää tuumaustauko ja nukkua parin yön yli vaikka olikin helppo karsia top 3 patjoista jo ensimakoilulla.

Millainen futon-patja valita?

Patjaksi valikoitui Futon Natural-mallistosta Cocos-patja, jossa on puuvillatäytteen lisäksi kookoskuitua. Patja on Mulperipuun luokituksen mukaan puolikova, jämäkkä peruspatja. 140cm leveänä patjalla on hintaa 361 €.

Puntaroin myös Luxus Futonia, joka tuntui runkopatjaan tottuneelle tutummalta, mutta lopulta olo oli luntevampi Cocos-patjalla. Myös Wool Cocos -patja tuntui miellyttävältä. Koska ero Cocos- ja Wool Cocos-patjan välillä ei tuntunut erityisen isolta, päädyin edullisempaan. Wool Cocos -patjalla on hintaa 566 € ja Luxus Futonilla 561 € 140cm-levyisenä.

Mulla ei ole petaria nyt, mutta mietin, olisiko järkevää hankkia ohut patjan suojaksi. Paksumman petauspatjan voi ostaa futon-patjan kaveriksi myöhemmin, jos tuntuu että kaipaa muutosta patjan tuntuun.

tojo parallel sängyn runko

Futon-runko

Päädyin saksalaisen Tojon Parallel-runkoon. Runko ei ole edullisimmasta päästä, mutta koska siinä ei ole yhtäkään ruuvia, sen pitäisi kestää tosi hyvin käyttöä ja Saksassa valmistettu kaunis runko tuntuu hintansa väärtiltä.

Puu elää ja ilman vaihdellessa kuivemmasta kosteampaan puu vuoroin turpoaa ja kuivuu ja se saattaa ruuvien kanssa aiheuttaa pieniä murtumia rakenteisiin. Ruuviton runko on lisäksi totaalisen äänetön. IHANAA. Muutoinkin tämä Parallel-runko tuntuu tosi jämäkältä ja se olikin kootessa aika painava; onneksi toimitus oli kotiovelle asti, en todella olisi saanut sängyn osia saati patjaa roudattua yksin.

Parallel-runko on pyökkiä ja se on livenä vieläkin kauniimpi kuin kuvissa. Mulla on 140cm leveä runko, sen hinta on 730 €. Runkoa on mahdollista leventää myöhemmin lisää; jos haluaisin esim. 160cm leveän patjan, voisin tilata runkoon vain riman tai pari lisää leventääkseni sitä uuden rungon hankkimisen sijaan. Nerokasta! Parallel-runko on saatavilla 120/140/160/180/200-levyisenä.

Futon-patjan alla tulee olla runko, joka hengittää. Jos patja olisi suoraan lattiaa vasten, ilma ei kiertäisi, ja patja saattaisi homehtua kerätessään iholta ja huoneilmasta kosteutta itseensä. Futon-patja tulee rullata n. 2 viikon välein. Patjoja, joissa on kookoskuitua (kuten mulla), ei saa rullalle, mutta nämä tulee taittaa ja kääntää, jotta ne tuulettuvat. Futonia voi ja kannattaa imuroida. Lisää hoito-ohjeita täällä.

futon mulperipuu

Runko on korkeudeltaan 22cm ja sen alle mahtuu juuri ja juuri mun vanhat Ikeasta ostetut säilytyslaatikot, joissa mulla on jemmassa pyyhkeet ja lakanat. Täydellistä! Olin etukäteen varma, ettei laatikot mahtuisi matalan rungon alle.

Patjan ja rungon toimitukseen meni n. 4 viikkoa, sillä patja valmistettiin mulle tilauksesta. Kannattaa siis varautua pieneen odotteluun. Mun pitäisi tilata Helpponouto-palvelu mun vanhalle sängylle; se on rikki ja painunut keskeltä kasaan viiden kuuden käyttövuoden aikana, joten sitä ei voi myydä eteenpäin. Toivotaan, että futon kestää hieman pidempään käytössä.

Kolmen futonilla nukutun viikon jälkeen olo on ihana; yläselkä ei oo jumissa nukkumisesta ja aamupäänsäryt, jotka olen liittänyt surkeaan patjaan, ovat helpottaneet. Futonilla nukkuessa olo on alkuun vähän sama kuin joogatunnin viimeisessä shavasana-asanassa. Selkä on tottunut nopeasti uudenlaiseen patjaan ja nyt ainakin tuntuu, että tämä oli todella hyvä valinta. Tiedän, ettei mun niska- ja hartiakivut johdu ainoastaan sängystä, mutta uskon huonon sängyn pahentaneen jumeja.

Lämmin suositus oman kokemukseni perusteella Mulperipuulle. Vinkkaan, että kannattaa tutustua myös Porin villa & peitteeseen, sitä kehui moni, kun kyselin futon-kokemuksia.

Lisää luettavaa

Haaveena yhteinen koti (ja yhteinen asuntolaina)

Suosikkini: Oiva Toikan Frutta

Arkea kaunistavat käyttöesineet: lasinen kasvituki

Kauniit lasiset kukkakepit kasvun tueksi

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Hei! Tämä on parin vuoden takainen blogipostaus, mutta minua kiinnostaisi tietää, onko Tojon sängynrunko osoittautunut hyväksi käytössä? Olen itse siirtymässä futoniin, mutta rungon valintaa vielä pohdiskelen. Futonliikkeessä patjoja kokellessa huomasin, että lähes kaikki runkomallit narisivat jonkin verran. Onko Tojo Paraller osoittautunut käytössä vakaaksi ja äänettömäksi? Minua kiinnostaisi myös Tojon V Bed, yhdessä liikkeessä se oli täysin äänetön ja toisessa ”vinkui”. Rungot ovat aika hintavia, joten haluaisin tehdä kerralla hyvän ratkaisun. Kiitos jos voit kertoa kokemuksistasi! :)

  1. Moikka! Hei onpa hyvä kysymys, mulla on sulle iloisia uutisia! Tää ei natise tai nitise käytännössä YHTÄÄN. Kai se johtuu siitä, ettei tässä ole ruuveja vaan puuosat asettuvat toisiinsa. Ei siis vingu tai pidä mitään ääntä.

   Oon ollut tähän runkoon ihan tosi tyytyväinen. Mun ystävä juuri osti jonkun toisen rungon ja on kironnut sen, koska kasausprosessi on osoittautunut tosi haastavaksi ruuvien ja eri puuosien kanssa; tässä ei ole sitäkään ongelmaa. Oon huomannut että jotkut noista puisista rimoista (ehkä 2kpl) ovat eläneet vähän ja näyttävät taipuneen pikkuisen, mutta se ei vaikuta käyttöön mitenkään ainakaan nyt kun sänky on kasattuna. En tiedä onko sitten väliä kun tämän purkaa joskus seuraavan muuton takia ja kasaa, että pitääkö kasata sit samassa järjestyksessä rimat vai onko taipuminen (sen näkee päädystä) niin pientä, ettei moisella ole mitään väliä.

   Kun vaihdettiin mun vanha futon-patja pehmeämpään (kumppanin selälle paremmin sopivampaan) huomattiin, ettei tähän ole kovin helppo ostaa erikseen noita rimoja Suomesta, eli jos ostaa nyt 120cm leveän sängyn niin lisärimojen ostaminen ei välttämättä ole ihan yksinkertaista jos haluaa leventää myöhemmin 140cm leveään. Ei ehkä suurin asia kun varmasti rungon ja patjan ostaa pitkäikäiseksi komboksi, mutta hyvä ehkä tietää.

   Uskallan siis lämmöllä suositella tätä! :) Olen ollut tyytyväinen.