Suosikkini: Oiva Toikan Frutta

sisustus
Jätä kommentti
* Kaupallinen yhteistyö Iittala

Tykkään meidän kodista ihan tosi paljon just nyt. Tähän aikaan vuodesta täällä on koko päivän valoisaa ja raikasta. Joskus kello kuuden aikaan illalla seinille ja lattioille alkaa heijastua vastapäisen talon ikkunoista kaunista valoläikkien tanssia.

Oiva Toikka Frutta

Kumppanini tänne muuton jälkeen mikään ole muuttunut dramaattisesti, mutta tämä ei enää tunnu pelkästään minun kodilta, vaan meidän kodilta. Se on ihanaa, on ollut kiva laittaa kotia yhdessä. Ollaan tehty pari yhteistä sisustushankintaakin; ostettiin ystäviltä heidän vanha lasinen sohvapöytä ja kaksi uutta tuolia ruokapöydän ääreen. Ja ollaan saatu lahjaksi lamppu, josta ollaan yhdessä haaveiltu.

Onneksi meillä on niin yhteneväiset maut, ettei kummankaan ole tarvinnut tehdä kompromisseja sen suhteen, mitä säästetään ja mitä laitetaan myyntiin – meillä nimittäin oli tuplana miltei kaikki, kun kumpikin asui yksinään samankokoisissa asunnoissa. On ollut ihanaa yhdistellä huonekaluja, tauluja ja huonekasveja saman katon alle ja osa aarteista saa odottaa seuraavaan asuntoon.

Frutta-lasit

Oiva Toikan Frutta

Musta on ollut ihanaa, että kumppanini fiilistelee mulle tärkeitä esineitä ja astioita siinä missä minäkin; mm. Oiva Toikan suunnittelemat Frutta-lasit eri väreissä ovat meidän kummankin lemppareita.

Tänä vuonna Frutta-sarjaan on tullut kaksi uutta sävyvaihtoehtoa: upea hehkuva ametisti (myynnissä juhlavuoden 2021 ajan) & raikas sitruunankeltainen. Ne, ja muut  pastelliset lempparisävyni koreilevat tämän postauksen kuvissa.

Ametisti ja lohenpunainen frutta

Frutta-lasit ametistin ja lohenpunaisen sävyissä

Oiva Toikan suunnittelema Frutta-sarja on otettu Iittalalle tuotantoon ensimmäisen kerran vuonna 1968 ja vuonna 2020 se otettiin uudelleentuotantoon uusissa väreissä. Sekä Frutta-kaatimet että -juomalasit valmistetaan Suomessa suupuhaltamalla. Ihan superhienoa!

Meiltä löytyy Frutta-laseja useassa eri sävyssä ja niiden yhdistely on musta hauskaa etenkin, jos saa kattaa pöydän yhtään isommalle seurueelle. Silloin valkkaan tarkoituksella eri sävyiset lasit kaikille.

Iittala Ametisti vuosiväri Frutta-kannu

Frutta-kaadin ametistin sävyisenä. Ametisti on Iittalan juhlavuoden 2021 kausiväri. 

Leikkisissä Frutta-laseissa (25 cl) ja -kannuissa (100cl) koreilevat hedelmät ja marjat. Meillä on mummolassa Toikan Flora-sarjaa, jossa on samantyylinen kuvioitu pinta kuin Frutassa, mutta hedelmien ja marjojen sijaan aiheena kukat ja kasvit. Ihastuin mummolan Flora-laseihin pikkutyttönä ja varmaan siksi Frutta-lasit ovat niin omantuntuiset. Leikkisät, mutta silti moneen sopivat.

Pinnan kuvio on saanut inspiraationsa kesäpäivistä, jotka vietettiin marjoja ja hedelmiä poimien. Tuo tämän vuoden juhlaväri Ametisti on siitä mieletön, että se näyttää luonnonvalossa violetilta ja keinovalossa siniseltä.

Oiva Toikka Sieppo

Oiva Toikka

Suomen valtion taiteilijaprofessoriksi nimetyn Oiva Toikan leikkisä ja uniikki tyyli lienee monelle suomalaiselle tuttu. Toikka tunnetaan parhaiten Iittalalle suunnittelemastaan Birds-sarjasta, mutta veikkaan, että Frutta– ja Flora-sarjojen lisäksi myös Kastehelmi-sarja on monelle tuttu, samoin viime vuonna uudelleen tuotantoon otetut Oiva Toikan suunnittelemat Hedelmät ja vihannekset. Myös Iittalan Frutta- ja Flora-sarjat ovat Oiva Toikan suunnittelemia.

Kirjoitin hetki sitten Pinterestin hakukenttään Oiva Toikan nimen ja löysin vaikka mitä hienoja lasiesineitä, joiden en tiennyt olevan Toikan suunnittelemia. Mm. Toikan Pompom-maljakot ja pullot. Ei varmaan yllätä, että Oiva Toikan käsityönä valmistetut lasiesineet ovat monen keräilijän suosikkeja ympäri maailman?

Toikka valmistui Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1956 keraamikoksi ja työskenteli muotoilijana Arabiassa vuoteen 1959. Sen jälkeen hän siirtyi muutamaksi vuodeksi kuvaamataidon opettajaksi. Vuonna 1963 Toikka aloitti Nuutajärvellä vakituisena suunnittelijana ja työskenteli siitä lähtin lasin parissa suunnitellen suosituksi tulleita lasisarjoja ja uniikkiteoksia. Tiesittekö, että Toikka on suunnitellut esimerkiksi yli 500 lintua?!

Sieppo lohenpunainen-sininen

Sieppo lohenpunainen-sininen

Oiva Toikan Sieppo

Toikan linnut ovat nähneet päivänvalon ensi kertaa vuonna 1972 ja kuvissa näkyvä Sieppo on ensimmäinen ikinä tuotantoon otetuista linnuista, joskin se lanseerattiin alunperin nimellä Pikkulintu. Se on nimensä mukaisesti suloisen pieni ja ehdottomasti lempparini kaikista Toikan linnuista. Sen paikka vaihtelee meillä kotona, mutta nyt se on pesinyt pitkään tuossa olohuoneen senkin päällä.

Nyt tämä Toikan alkuperäinen Sieppo on otettu takaisin valmistukseen kunnianosoituksena suunnittelijalle ja lasitaideperinteelle, jota Toikka on ollut mukana rakentamassa. Mun lempparit näistä pienistä hellyyttävistä Siepoista ovat lohenpunainen lintu sinisellä nokalla sekä sitruunankeltainen lintu oranssilla nokalla. Nämä suupuhalletaan Iittalassa.

Frutta keltainen lasi

On ollut kiva perehtyä Toikan historiaan tarkemmin, sillä Toikan Kastehelmi-sarja on ensimmäinen astiasarja, jota aloin kerätä kotoa pois muuttaessani. Astioita pitelee käsissä aina pikkuisen huolellisemmin, kun tietää, kuka ne on suunnitellut ja missä ne tehdään. On kiva tietää suunnittelijan ja tuotteen tarina.

En kerännyt mitään sarjaa jemmaan kotona asuessani, koska mieltymykseni muuttuivat nopeasti enkä ollut tykästynyt mihinkään tiettyyn sarjaan ylitse muiden, mutta sitten löysin Kastehelmi-lasiastiat ja sainkin sarjan lautasia, kippoja ja säilytysastioita useampana vuonna lahjaksi sukulaisiltani. Ne, ja pari saman sarjan vintage-löytöä ovat kaikki edelleen käytössäni.

Kirkas Frutta-lasi Iittala

Frutta-laseista juodaan meillä smoothieita, kuohuvaa, vichyä, appelsiinimehua ja vettä! Kuvassa kirkkaassa lasissa poreilee inkivääri-sitruuna-limonadi. 

Ps. Muistattehan myös Iittala-myymälöiden ihanat Vintage-hyllyt, joista voi tehdä kivoja Iittala- ja Arabia-löytöjä edullisesti? Kuvissa näkyvät vintage-lautaseni ovat Arabian Oivi-sarjaa ja vikan kuvan kippo on sekin vintage-löytö, Oiva Toikan Kastehelmi-sarjaa, pikkuisen pienempi kippo kuin nykyisin tuotannossa olevat.

Lisää luettavaa

ida hanhiniemi – uusi koti.

Uudessa yhteisessä kodissa – vihdoin!

Ida Hanhiniemi Iittala

Iittalan kierrätyskokoelma meillä kotona

Haaveena yhteinen koti (ja yhteinen asuntolaina)

Arkea kaunistavat käyttöesineet: lasinen kasvituki

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.