Sieniohratto, uusi arkiruokalemppari

ruoka
2 kommenttia

Olen löytänyt uuden arkiruokasuosikin! Tara Junkerin ja Anna Sarmannon Syö hyvä mieli -kirjan uuniohraton. Se on täydellistä arkiruokaa, koska se on helppo valmistaa (vaikka ottaakin aikansa uunissa), terveellinen ja toimii hyvin myös seuraavana parina päivänä lämmitettynä.

Koska olen hieman poikennut ohjeesta valmistuksen suhteen, jaan sekä oman tapani, että alkuperäisen ohjeen. Koska inhoan odottelua, sopii mun oma tapani valmistaa tätä hyvin mulle, mutta jos tykkäät tehdä esivalmistelut nopeasti ja puuhailla jotain muuta ruuan valmistumisen ajan, on kirjan ohje varmasti sinua varten.

Sieniohratto (vegaaninen)

Reseptin mukaan kahdelle (väittäisin, että vähintään neljälle! Tämä on reilu setti – viimeksi söimme tästä kuuden annoksen edestä)

Valmistus: 10 min keittiössä, 1,5h uunissa TAI mun tavallani valmistettuna n. 25 min keittiössä, n. 30-45min uunissa

200 g herkkusieniä
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
(1 tlk kikherneitä)
2 dl esikeitettyjä ohrasuurimoita
2,5 dl vettä (tätä ei tarvita näin paljoa, jos seuraat valmistustapa 2:sta)
2,5 dl kaurakermaa
1 dl valkoviiniä TAI 1 dl siideriä TAI 0,25 dl sitruunamehua
2 rkl japanilaista soijakastiketta
yhteensä n. 1 rkl kuivattuja yrttejä (timjamia, oreganoa, basilikaa, rosmariinia)
(halutessasi cayanne-pippuria, chilihiutaleita, suolaa, pippuria)
tarjoiluun tuoreita yrttejä (& halutessasi parmesania raastettuna, jos et tarjoile annosta vegaanille)

Valmistustapa 1, kirjan mukaan: 

Lämmitä uuni 200 asteeseeen. Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Kuori sipulit ja pilko pieneksi. Valuta kikherneet (me ollaan jätetty nämä pois nyt, kun vatsa ei ole ollut kikherneistä innoissaan).

Sekoita kaikki ainekset isossa uunivuoassa, joka on kooltaan n. 20 x 30cm. Paista uunissa 1,5h, kunnes neste on imeytynyt ohraan. Tarjoile tuoreiden yrttien kera.

TAI valmistustapa 2 ala Ida:

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Keitä ohraa (purkin mukaan 2dl ohraa ja 1,5l vettä) kattilassa n. 10 min ajan.

Samalla puhdista ja viipaloi herkkusienet. Kuori sipulit ja pilko pieneksi. Kuullota  sipulit pannulla öljyssä ja lisää sienet ja paista.

Valuta ohrasta ylimääräinen neste ja kaada kaikki raaka-aineet paitsi listassa lueteltu vesi  n. 20 x 30 cm uunivuokaan. Sekoita ja lisää vähän vettä (n. 1 dl). Paista uunissa kunnes neste on imeytynyt ohraan – tähän menee esikeittämisen ansiosta enää vain n. 30-45min.

Mmmh! Ihanaa. Sieniä tulee syötyä kanttarellisesonkia lukuunottamatta aika harvoin kotona, mutta tämä resepti on muuttanut tilanteen. Vaikka välttelen gluteenia sisältäviä viljoja, tuntuu että ohra sopii siinä missä kaurakin ja vehnä on se selkeästi pahin mun vatsalleni.

Ja todella lämmin suositus Taran ja Annan keittokirjoille; niissä on reseptien lisäksi paljon tietoa mm. suoliston ja mielen yhteydestä.

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Kuulostaa herkulliselta! Teen itse paljon risottoa omalla vegaanisella reseptilläni, mutta ohratto olisi sille kivaa vaihtelua. Täytyypä seuraavalla kauppareissulla kurkata löytyykö täältä Saksasta ohrasuurimoita.

    -Noora
    http://www.wonderworldofnoora.com

    1. Oii joo, risotot on herkkua, mut ohratto on siitä kiva, että se on tosi hyvää myös lämmitettynä; risoton haluaisin syödä heti, kun se valmistuu, kun riisi ei jotenkin ole parhaimmillaan lämmitettynä, siis risotossa ainakaan? Tai sit tää on vain jotain mun nirsoilua :D