Miten aloittaa Impakti-sijoittaminen & mitä salkustani löytyy

lifestyle
1 kommentti
* Kaupallinen yhteistyö Taaleri & Asennemedia

Kirjoitin aiemmin ajatuksiani sijoittamisesta ja siitä, voiko se olla vastuullista. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen lukemaan alkuun tämän postauksen, sillä tässä postauksessa mennään käytäntöön.

Kenelle Impakti-palveluun sijoittaminen sopii, mitä se maksaa, miten paljon & säännöllisesti tulisi sijoittaa? Millaisia yrityksiä ja hankkeita Impakti-rahastossa on ja millaiset tuotto-odotukset sijoituksilla on Impakti-palvelun kautta?

Vastuullinen sijoittaminen impakti-sijoittaminen

 

Säästän eläkepäiviä varten

Kerrataan kuitenkin lyhyesti, mistä Impakti-sijoittamisessa oikein on kyse: Taaleri kutsuu Impakti-sijoittajamiseksi sellaista sijoittamista, jossa hyvän taloudellisen tuoton lisäksi edistetään aktiivisesti ratkaisuja maailmamme keskeisimpiin ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen, köyhyyteen ja eriarvoisuuteen liittyen.

Mua itseäni kiinnostaa sijoittamisessa omien eläkepäivien turvaaminen, eli sijoitushorisonttini on pitkä. Toivon, että mulla olisi silloin säästettynä rahaa joka olisi toivon mukaan kasvanut korkoa korolle. Sijoitan nyt ja tulevaisuudessa rahoja, joita en tarvitse juuri nyt ja jotka eivät vaikuta elämänlaatuuni tai kiinteiden kulujeni kattamiseen, jotta voisin sitten eläkeikäisenä ja sen lähestyessäkin luottaa siihen, ettei ihan kaikesta tarvitse tinkiä. Että mulla olisi sittenkin varaa ostaa silloin tällöin leikkokukkia ja käydä ulkona syömässä.

Mietiskelin tässä, että jotta pääsisin nauttimaan joskus vaikka 65-75-vuotiaana säästöistäni ja siitä, että niille on ehtinyt kasvaa korkoa, kannattaisi mun aloittaa sijoittaminen mahdollisimman pian.

Impakti-sijoittaminen vastuullisin tapa sijoittaa

Niinpä aloin sijoittaa Taalerin Impakti-palvelun kautta; käytännössä koko homma kesti ehkä reilut 15 minuuttia. Aloittaminen oli yksinkertaista ja selkeää, mutta ennen aloittamista mulla pyöri mielessä aika paljon kysymyksiä, joihin sain vastauksia sekä googlaamalla että Taalerin asiantuntijoilta kysymällä. Ja onnekseni lähipiiristänikin löytyy Taalerin kautta sijoituksia tehnyt, joten sain ennen oman salkkuni avaamista vaklata, millaiselta hänen salkkunsa näytti ja miten se oli hajautettu hänen riskitasonsa huomioon ottaen.

Jos joku teistä pohtii sijoittamisasioita, niin ehkä alla olevista kysymyksistä ja vastauksista voisi olla hyötyä pohdintoihin:

Millä summalla Taalerin Impakti-palveluun sijoittamisen voi aloittaa?

Impakti-palvelun kautta sijoittamisen voi aloittaa 1000 € alkusijoituksella, näin saadaan aikaiseksi hyvä hajautus.

Lisäsijoituksille ei ole alarajaa, eli 1000 € alkusijoituksen jälkeen voi päättää, millaisella summalla haluaa esim. kuukausitasolla sijoittaa. Luultavasti pyrin säästämään kk-tasolla n. 100 € ja laittamaan välillä yksittäisiä kertasijoituksia sen lisäksi, jos säästöön jää ylimääräistä.

Miksi pitkäjänteisyys on tärkeää sijoittaessa?

Taalerin tekemät laskelmat osoittavat, miten paljon rahaa olisi säästössä, jos olisin aloittanut sijoittamisen esimerkiksi 5 vuotta sitten 1000 € alkusijoituksella ja lisäksi säästänyt kuukausittain

a) 100 € per kk –> 8 600 
b) 200 € per kk –> 15 800 
c) 500 € per kk –> 37 400 

Viiden vuoden aikana tuottoa ei ehdi välttämättä kertyä kauheasti, vaan summa koostuu lähinnä säästetystä rahasta. Kun sijoitushorisonttia pidentää esim. 20 vuoteen, tuotot alkavat kasvaa korkoa korolle huomattavasti enemmän ja tuoton osuus alkaa olla yli puolet koko potista (7% tuotolla laskettuna). Sijoittamisessa pitkäjänteisyys palkitsee.

Jos sijoittamisen aloittaa nyt, voi potti olla 10 ja 20 vuoden päästä seuraavanlainen:

a) 100€ per kk –> 19 400 € 10 vuoden kohdalla
b) 200 € per kk –> 36 700 € 10 vuoden kohdalla
c) 500€ per kk –> 88 800 € 10 vuoden kohdalla

a) 100€ per kk –> 56 100 € 20 vuoden kohdalla
b) 200 € per kk –> 108 200 € 20 vuoden kohdalla
c) 500€ per kk –> 264 400 € 20 vuoden kohdalla

Impakti sijoittaminen kokemuksia

 

Miten aloitan Impakti-palvelun kautta sijoittamisen?

Voit aloittaa, kun sinulla on kasassa 1000 € alkupääoma. Sen jälkeen klikkaa Taalerin Impakti-sivustolta ”Aloita sijoittaminen” ja vastaa kyselyyn, jonka perusteella Taaleri arvioi riskinsietokykysi ja laatii sinulle sijoitussuunnitelman.

Kyselyyn vastaaminen ja sijoitussuunnitelman valitseminen ei sido mihinkään, joten voit tehdä sen jo siinä vaiheessa, kun pohdit Impakti-palveluun sijoittamista. Näin saat tarkempaa tietoa tuotto-odotuksista valitsemallasi sijoitushorisontilla ja sijoitusmäärillä.

Analyysiä tehdessä pääsee vertailemaan, miten kertasijoitus ja kuukausisijoitus muuttavat tuottoennustetta omasta riskinsietokyvystä riippuen. Analyysissä kartoitetaan mm. riskinsietokykyä, omaa kokemusta sijoittamisesta ja sijoitushorisointtia, sekä omia kuluja ja menoja kuukausitasolla.

Omaa riskitasoa voi myös muokata myöhemmin. On ihan loogista, että oma riskinsietokyky muuttuu elämäntilanteiden muuttuessa.

Impakti Taaleri

Tein siis analyysin ja vastausteni perusteella minulle suositellaan riskitasoksi 7, ylläolevan kuvan mukaisesti. Se tarkoittaa, että Impakti-salkussani olisi 50% Impakti-rahastoa, 40% vastuullisia osakkeita ja 10% vastuullisia korkoja.

Oli tosi kiinnostavaa vertailla, miten salkun sisältö ja tuotto-odotukset muuttuvat, jos valitsisin riskitasoksi esim. 6 tai 8 suositellun 7 sijaan. Eri riskitasoilla salkun sisältö sekä tuotto-odotukset ovat luonnollisesti erilaiset. Riskin ja tuotto-odotusten lisäksi kannattaa vertailla salkun sisällön jakautumista Impaktin, osakkeiden ja korkojen välillä.

Mitä suurempi tuotto-odotus, sitä suurempi riski – käytännössä tämä tarkoittaa että lyhyellä aikavälillä sijoituksen arvo voi myös laskea enemmän, joten pitkän sijoitushorisontin tärkeys korostuu. Tämän takia on tärkeää sijoittaa sellaista rahaa, jonka menettäminen ei ole pois oman arjen pyörimisestä.

Taalerin Impakti-salkku

Laskurin tuotto-odotus perustuu sijoitussuunnitelmasi mukaisen salkun tuottoon pitkällä aikavälillä. Tuotto-odotus perustuu historialliseen tuottoon, eikä se ole tae tulevasta. Laskurissa ei ole otettu huomioon verotuksen ja hallinnointipalkkion vaikutusta tuottoon. Laskuri antaa vain teoreettisen arvion salkun kehityksestä ja todellinen tuotto voi poiketa merkittävästi ennusteesta sekä ylös- että alaspäin. Laskurin antamat laskelmat eivät muodosta sijoitussuositusta tai -neuvoa.

 

65-vuotiaana minulla voisi siis olla säästettynä omaa pääomaa 43 000 €, jos sijoittaisin 1000 € kertasijoituksen lisäksi 100 € / kk. Tuotto-odotus tälle säästetylle pääomalle olisi 73 123 €, eli 65-vuotiaana minulla voisi olla säästössä 116 126 € tällä säästösuunnitelmalla. Tuotto-odotus tällä riskitasolla olisi 4,88%.

 

Mitä Impakti-palvelun kautta sijoittaminen maksaa?

Tilin luominen ei maksa mitään. Impakti-palvelun kulut koostuvat hallinnointipalkkioista (0,45 %) ja sen lisäksi tulee tuotteiden kulut. Tuotteiden kulut vaihtelevat, mutta ovat keskimäärin 0,45 %.

Mitään muita kuluja ei ole. Taalerin Impakti-palvelussa ei ole piilokuluja kuten merkintäpalkkioita, säilytyspalkkioita tai lunastuspalkkoita eikä kaupankäyntikuluja tai tuottosidonnaisia palkkoita. Tutustu hinnastoon tarkemmin täällä.

 

Voiko sijoittamalla muuttaa maailmaa?

Aiemmassa postauksessani tarkasteltiin impakti- ja vastuullisen sijoittamisen eroa, joten en pureudu aiheeseen uudelleen tässä vaan sen sijaan menen hieman syvemmälle Impakti-palveluun ja hankkeisiin, joihin palvelun avulla sijoitetaan.

Mitä vastuullisuuteen tulee, niin minusta yksittäisten henkilöiden kohdalla kaikki paremmat teot lasketaan. Se, että yrittää parhaansa, opettelee uutta, äänestää ja valitsee fiksummin kun voi, on mahdollista jokaiselle, mutta keinot valita paremmin riippuvat suuresti elämäntilanteesta, tulotasosta ja siitä, missä asuu ja asuuko yksin vai yhdessä, millaista työtä tekee ja minkä kokoista perhettä elättää jne jne.

Pidän merkittävänä omalla lompakolla ja omilla jaloilla äänestämistä; sitä, että suosii kestäviä ja lähellä tehtyjä kulutushyödykkeitä, tukee yrityksiä jotka toimivat antirasistisesti ja kestäviä arvoja noudattaen ja sitä, että jos on varaa sijoittaa, harkitsee silloinkin, mihin haluaa rahansa laittaa.

Tein juuri 1000 € alkusijoituksen ja se sijoitettiin riskiluokitukseni mukaisesti Impakti-rahastoon, vastuullisiin osakkeisiin ja vastuullisiin korkoihin. Impakti–sijoituksillani olen mukana hankkeissa, jotka vaikuttavat YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin: ei köyhyyttä, sukupuolten tasa-arvo, ilmastoteot, terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, edullinen ja puhdas energia, ihmisarvoinen työ & talouskasvu, kestävä teollisuus, innovaatiot & infrastruktuurit, kestävät kaupungit ja yhteisöt, eriarvoisuuden vähentäminen, vastuullinen kuluttaminen.

Voiko sijoittaminen olla vastuullista

Esimerkkejä Impakti-rahastossa olevista sijoituksista:
 • SBlueOrchard Microfinance Fund N EUR 

BlueOrchardin mikrolainarahasto on ollut toiminnassa lähes 20 vuotta ja se rahoittaa yrittäjyyttä mikrolainoilla kehittyvissä maissa, missä rahoituksen saatavuus on heikkoa. Mikrolainat ovat kooltaan tyypillisesti pieniä muutaman tuhannen dollarin kokoisia lainoja, joilla yrittäjät hankkivat esimerkiksi taimia, tuotantoeläimiä, ompelukoneita jne. Mikrolainat tarjoavat yrittäjille keinon parantaa omia ja läheistensä elinoloja, minkä lisäksi jopa 77 % lainoista päätyy naisasiakkaille.’

Tämä impakti-sijoitus vaikuttaa seuraaviin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin: Ei köyhyyttä ja Sukupuolten välinen tasa-arvo 

 • SCATEC SOLAR ASA

  Scatec Solar rakennuttaa ja operoi uusiutuvaa energiaa – lähinnä aurinkovoimaa kehittyviin maihin. Kehittyvissä maissa uusiutuvalla energialla on hiilidioksipäästöjen lisäksi toinenkin positiivinen vaikutus: luotettava energianlähde vähentää sähkökatkoja ja näin edistää taloudellista kasvua.

  Tämä impakti-sijoitus vaikuttaa seuraaviin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin: Edullista ja puhdasta energiaa, Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja sekä Ilmastotekoja

 • Ijsbeer FRN 7.9.2023 Green

  Ijsbeer on hollantilainen sähkön ja lämmön biovoimalaoperaattori, joka käyttää lämpö- ja energiatuotannossaan puujätteestä tehtyä haketta. Puujätettä syntyy mm. metsien ylläpitämisestä ja tavallisesti se käsitellään jätteenä ja kompostoidaan. Tekemällä jätteestä biomassaa sitä voidaan käyttää hiilineutraalina polttoaineena esimerkiksi energiantuotannossa. Vihreällä joukkovelkakirjalla rahoitetaan tuotantolaitoksen kehittämistä siten että suurempi osa energiantuotannossa syntyvästä hukkalämmöstä otetaan talteen ja käytetään kuormalavojen valmistukseen. Kuormalavat valmistetaan samasta puujätteestä tehdystä hakkeesta – normaalisti kuormalavojen valmistuksessa käytetään kaadettua metsää.

  Tämä impakti-sijoitus vaikuttaa seuraaviin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin: Edullista ja puhdasta energiaa & Vastuullista kuluttamista

 • Y-Foundation 3,125 % 4.10.2023

  Y-säätiö on Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja, joka vuokraa asuntoja erityisryhmille kuten asunnottomille. Y-säätiö aloitti toimintansa 1980-luvulla vuokraamalla kohtuuhintaisia koteja ja osin tästä syystä Suomi on ainoa EU-maa, jossa asunnottomuutta kokevien määrä laskee.

  Tämä impakti-sijoitus vaikuttaa seuraaviin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin: Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja & Eriarvoisuuden vähentäminen

 • Taaleri Tuulirahasto IV Rahoittajat voitonjakolaina ALE

  Taaleri Tuulirahasto IV on Taalerin neljäs kotimaiseen tuulivoimaan sijoittava rahasto. Sijoittaminen tuulivoimaan on taloudellisesti kannattavaa, sillä teknologian kehityksen myötä tuulivoimateknologianhinta on laskenut, tuulivoimalaitosten tuotantokyky kasvanut ja tekninen käyttöikä pidentynyt. Rahasto sijoittaa varansa kotimaisiin teollisen kokoluokan tuulivoimahankkeisiin. Sijoitukset pyritään tekemään kotimaisiin rakennusvaiheessa oleviin hankkeisiin, mutta rahasto voi sijoittaa myös tuotannossa oleviin laitoksiin.

  Tämä impakti-sijoitus vaikuttaa seuraaviin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin: Edullista ja puhdasta energiaa & Ilmastotekoja

Impakti-sijoituskohteisiin voi tutustua tarkemmin täällä.

Arvostan sitä, miten helppoa Impakti-palvelun kautta sijoittaminen on. Mun ei tarvitse kuin kertoa, miten haluan sijoittaa ja ammattilainen hoitaa kaiken muun puolestani ja rahani (edes ne hankkeisiin nähden pienet summat joita säästän) pääsevät rahoittamaan tärkeitä hankkeita, joihin en voisi muuten osallistua.

Vaikka olen viimeisen vuoden aikana oppinut pitämään jostain tärkeistä asioista exceliä (kyllä, minä, jonka opintojen inhokkiosuus oli kirjanpito ja kaikki exceliin liittyvä täsmällisen tarkka jossa soveltaminen oli mahdotonta), en ainakaan tässä elämäntilanteessa haluaisi tai osaisi käyttää aikaani sijottamisen miettimiseen sen tarkemmin. Siksi Taalerin Impakti-palvelu on mulle oikea ratkaisu.

Jos vastuullinen sijoittaminen kiinnostaa, mutta olet vasta tutustumassa aiheeseen, lue ihmeessä aiempi Impakti-sijoittaminen, vastuullisin tapa sijoittaa? -postaukseni sekä Pupulandian Jennin kattava Miten päästä alkuun sijoittamisessa? -postaus.

Lisää luettavaa

ida365 toukokuu

Vinkkejä / toukokuu

kaisaniemi kasvitieteellinen

Trooppista lämpöä keskellä talvista Helsinkiä

luonnonkosmetiikan bepanthen alga cicosa korjaava voide

Luonnonkosmetiikan ”bepanthen”

Nice things 2021

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.