365 days with Ida

Tyylipohdintaa, luonnonkosmetiikkaa, musiikkilöytöjä, herkullista ruokaa & Helsinki-vinkkejä!

torstai

10

joulukuu 2015

29

COMMENTS

Muotiblogien ekologisuus

Written by , Posted in Lifestyle

Hei kuulkaa, mulla on teille kiinnostavaa ja tärkeää asiaa – ja jos haluatte, pääsette vaikuttamaan ja kertomaan omia ajatuksianne. 

Sain syksyllä sähköpostia hurmaavalta Annaliinalta, joka kertoi aloittavansa opinnäytetyön koskien muotiblogien ekologisuutta. Saatattekin osa tietää Annaliinan, sillä hän on aiemmin pitänyt omaa nimeään kantavaa muotiblogia, josta ekana muistuu mieleen huikaisevan kauniit asukuvat. 

Annaliina on neljännen vuoden opiskelija Turun Ammattikorkeakoulun vaatetusmuotoilun linjalta. Hänen oma bloggailuintonsa hiipui aikanaan juurikin muotiblogien kulutuskeskeisyyden vuoksi ja nyt hän pohtii opinnäytetyössään, voiko muotiblogi olla ekologinen ja inspiroida ekologisuuteen – ja että onko sellaisille muotiblogeille ylipäätään tarvetta. Lupasin auttaa aiheen ja opparin kanssa parhaani mukaan – sparraillen aiheesta ja miettien, keihin muihin bloggaajiin kannattais olla yhteydessä, miten aihetta voisi rajata ja mikä itseäni mietityttää eniten. Tavattiin hetki sitten kasvotusten Annaliinan kanssa ja huomattiin miettivämme moneasta asiasta samalla tapaa.

Mietin aihetta paljon – siis nimenomaan muotiblogien ekologisuutta. Pohdin ekologisuutta ja ekologisia valintoja tietysti ensisijaisesti omassa arjessani, mutta nykyisin pohdin aihetta paljon myös blogin takia. Koetan ottaa ekologisuuden huomioon blogissani samalla tavalla, miten otan sen huomioon omassa arjessanikin. Tahdon kivojen vinkkien kautta inspiroida pohtimaan aihetta ja omia valintoja sekä suositella hyviksi havaitsemiani vaihtoehtoja. Tiedän, että mulla on paljon lukijoita, jotka innostuvat samoista jutuista mistä minäkin, joten mulle on tosi tärkeää, että voin seistä sanojeni takana. 

Yritän tuoda esille fiksumpia valintoja (sekä ekologisia että eettisiä) niin kosmetiikan, vaatteiden, ruuan, ravintoloiden, palveluiden kuin sisutuksenkin suhteen silloin kun koen ne toimiviksi (ja esim. vaatteiden kohdalla esteettistä silmääni hiveleviksi ja kosmetiikan kohdalla toimiviksi), mutta ilman nipottamista tai tuomitsemista, sillä en koe että kukaan meistä voi tuomita muita tällaisissa valinnoissa, joissa kaikilla on parantamisen varaa. Monesti tietysti joudun miettimään, että mitä en halua tuoda esille blogissani, millaisille jutuille en tahdo antaa tilaa täällä. Mä en miellä omaa blogiani muotiblogiksi, mutta koska kuvaan tänne asujani ja koska tykkään vaatteista ja tyylipohdinnoista, on se yksi iso osa tätä blogia. Suomessa aika harva blogi on ehkä lopulta ihan puhtaasti muotiblogi, mutta tässä yhteydessä termin voinee ajatella käsittävän muodista ja vaatteista kirjoittavat bloggaajat. 

Mutta nyt itse aiheeseen, eli Annaliinan oppariin tulevaan kyselyyn.

Tässä on Annaliinan terveiset teille:

 
”Moikka!
Lyhyesti kerrottuna olen vaatetusmuotoilun opiskelija ja tekemässä opinnäytetyötäni tavoitteena tutkia suomalaisten muotiblogien ekologisuutta ja määrittää muotiblogin ekologisempi ”vaatekaappi”.
 
Kirjoitin itse myös ennen Annaliina nimistä blogia, josta joku saattaa minut muistaa. Kaiken muun kiireen lisäksi yksi syy, miksi bloggaamiseni hiipui, oli kulutus- ja tavaraähky sekä ymmärrys siitä, että bloggaajana saatan houkutella myös lukijani kuluttamaan ja hankkimaan lisää tavaraa jota he eivät tarvitse.

Nämä ovat asioita, jotka ovat jääneet mieleeni pyörimään ja tänä syksynä niistä syntyi opinnäytetyöni aihe. Aiheeni kuulostaa ehkä syyttelevältä, mutta se ei ole tarkoitukseni, sillä enhän itsekään ole mikään täydellinen kuluttaja (senhän jo kaikki blogini tuntevat tietävätkin :D). Onnekseni sain mentorikseni matkan varrelle juuri Idan ja tämän vuoksi mahdollisuuden tämän kyselyn jakamiseen myös täällä.

Blogeissa lukijat ovat suuressa roolissa ja he määrittelevät mikä blogi pysyy pinnalla, joten oli luontevaa tehdä lukijakysely opinnäytetyöni yhtenä tutkimusmenetelmänä. Kysely on täysin anonyymi ja siellä on kysymyksiä lukijoiden kiinnostuneisuudesta ekologisiin aiheisiin ja niiden yhdistämisestä muotiblogeihin.

Olen todella kiitollinen jokaisesta vastauksesta ja jään innolla odottamaan millaisia tuloksia kysely teettää!

Kiitos ja mukavaa joulukuuta! :)”


Sinun, muotiblogeja lukevan, mielipidettä kaivattaisiin nyt. Onko bloggaajan kulutustottumuksilla väliä? Kiinnostaako blogien ekologinen sisältö? Onko muotiblogit teille sellainen kanava, jossa ette edes kaipaa mitään ekologista ajattelua? Mitä mieltä olette asukuvista – jos kuvissa näkyy samoja vaatteita, kyllästyttääkö se? Mitä, jos bloggaaja lainaa kuviin vaatetta, joka ei olekaan oma – onko sisältö epäuskottavaa vai päinvastoin ekologista ja inspiroivaa vaihtelua bloggaajan omille asuille? Kyselyyn vastaaminen vie n. 3 minuuttia.

 

VASTAA KYSELYYN TÄSTÄ 


kuvat: Mikko Pylkkö
Muka va:n Vuokko-takki kuvauslainassa

Minäkin odotan innolla vastauksianne. Kiinnostaa kovasti, mitä ajattelette aiheesta. Tuleeko teille mieleen juttuja, joita toivotte aiheeseen liittyen? Joskus aiemmin on toivottu postausta ekologisista valinnoista, mutta se on aiheena niin laaja että siihen on vaikea tarttua. Kierrätyksestäkin on joskus kyselty, hmm. Antakaa palaa, vastatkaa kyselyyn ja kertokaa kommenttiboksissa, jos jotain jäi vielä mieleen. 


Lisää luettavaa:

29 Comments

 1. Hemppe
  • ida365 ida365
 2. Tuju
 3. Irma
  • ida365 ida365
  • ida365 ida365
  • ida365 ida365
 4. Lauramarjja
  • ida365 ida365
 5. Essimilia
  • ida365 ida365
 6. Piia
  • ida365 ida365
 7. Inkeri
  • ida365 ida365
 8. Kaisa
  • ida365 ida365
 9. Aappa
  • ida365 ida365
 10. miffa
 11. Maria

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *