365 days with Ida

Tyylipohdintaa, luonnonkosmetiikkaa, musiikkilöytöjä, herkullista ruokaa & Helsinki-vinkkejä!

maanantai

26

syyskuu 2016

9

COMMENTS

Suklainen mustapapuraakakakku

Written by , Posted in Ruoka

* yhteistyössä Asennemedia & GoGreen

Ai vitsit miten tyytyväiseksi tulen, kun onnistun kehittelemään jonkin itselle uuden, herkullisen reseptin – ja onnistun heti ekalla yrittämällä! Oon vähän kärsimätön tällaisissa jutuissa ja jos en onnistu samantien, jää resepti usein testaamatta toisen kerran… onneksi kokeiluni onnistui tällä kertaa heti. Tein pitkästä aikaa kakkua, sillä kävin viime perjantaina moikkaamassa Ullaa Asennemedian uudella toimistolla ja ajattelin viedä mukanani jotain tarjottavaa. Nappasin siinä samalla kuvat kakusta tätä reseptiä varten hieman erilaisessa ympäristössä. 

Tästä tuli todella herkullinen, kuohkea ja täyteläinen raakasuklaakakku. Se on gluteeniton, sillä jauhoja ei tarvita – mustapavuista (oh yes) saa tajuttoman kuohkean ja herkullisen moussen, eikä pavut maistu tässä kakussa ollenkaan pavuille. Uskokaa pois, maku on suklainen ja täyteläinen, mutta pavut eivät maistu tippaakaan! Ulla ihastui kakkuun kovasti ja jätinkin loput kakusta illanistujaisia varten toimistolle, sillä muuten olisin joutunut syömään koko kakun itse parissa päivässä ennen reissuun lähtöä… :D Tämä on gluteenittomana, sokerittomana ja vegaanisena kakkuna aika toimiva kakku silloin, kun ei tiedä vieraiden ruoka-aineallergioista tai ruokavalioista. 

Tämän kakun tekeminen alkaa 8h tuntia ennen kakun valmistusta, mikäli käytät GoGreenin lähellä tuotettuja ruotsalaisia mustapapuja. Niitä pitää liottaa 8 tunnin ajan ennen käyttöä – mutta se on sen arvoista, sillä lähellä tuotetut pavut ovat fiksu valinta. Liotetut pavut kiehautetaan kattilassa ja annetaan hautua kypsiksi n. tunnin ajan kannen alla. Jos haluat päästä helpommalla, osta valmiiksi keitettyjä GoGreenin mustapapuja

Suklainen mustapapuraakakakku
(pieneen irtopohjavuokaan, halkaisija esim. 19cm)

Pohja:

150g saksanpähkinöitä
100g tuoreita taateleita
3 rkl raakakaakaota
ripaus suolaa
(pikkuisen hunajaa -> jätä pois jos olet vegaani, pohjaa ei ole pakko makeuttaa millään )

Mousse: 

raakasuklaakastike: 
0,5 dl kookosöljyä
0,5 dl kaakaovoita
0,5 dl raakakaakaojauhetta
aitoa luomuvaniljajauhetta 

230g keitettyjä mustapapuja GoGreeniltä
5 tuoretta taatelia 
0,6 dl tummapaahtoista kahvia
0,8 dl kookosmaitoa
ripaus suolaa
ruokalusikallinen kookossiirappia tai hunajaa


→ Jos käytät valmiiksi keitettyjä mustapapuja, riittää että huuhdot ne siivilässä. Tarvitset n. 1,5 purkkia, yhdessä purkissa on valutettuna 170g mustapapuja. Jos käytät Ruotsissa viljeltyjä papuja, kiehauta ne ensin kattilassa ja anna hautua kypsiksi kannen alla tunnin ajan.

→ Sitten valmista pohja. Kaada kaikki ainekset tehosekoittimeen tai blenderiin ja surauta tasaiseksi massaksi. Painele massa tasaiseksi pohjaksi leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (pieneen – isoa pohjaa käyttäessä tuplaa raaka-aineiden määrät) ja laita pakkaseen kovettumaan. 

→ Moussen valmistus kannattaa aloittaa raakasuklaakastikkeen tekemisestä. Periaatteessa raakasuklaakastikkeen voi korjata 100 grammalla sulatettua tummaa suklaata, mutta sitten ei enää voi puhua raakakakusta eikä raakasuklaan tuomista hyödyistä, mutta se on mahdollista. Kastike on kuitenkin helppo tehdä. Mittaa kattilaan 0,5 dl kookosöljyä, 0,5 dl kaakaovoita, 0,5 dl raakakaakaojauhetta ja 1 tl luomuvaniljajauhetta ja sulata seos kattilassa. Kun massa alkaa sulaa, laita levy pois päältä, sekoita joukkoon kookosmaito ja siirrä kattila sivuun, ettei raakasuklaakastike pala pohjaan. Anna jäähtyä hetki. 

Sekoita blenderissä mustapavut, taatelit, kahvi ja siirappi tai hunaja tasaiseksi massaksi. Kaada sekaan raakasuklaakastike ja sekoita. Lisää ripaus suolaa, tarkista maku ja lisää halutessasi makeutusta tai suolaa. Kaada tasainen mousse pohjan päälle ja laita pakkaseen kovettumaan esim. yön yli. 

 

Ota kakku sulamaan huoneenlämpöön noin tunti ennen tarjoilua. Koristele mielesi mukaan; kakku on ulkonäöltään aika arkinen ilman koristuksia. Minä koristelin kaapista löytynein kookoshiutalein, paahdetuin kookoslastuin ja kuivatuin granaattiomenansiemenin, mutta päälle voisi hyvin tehdä suklaaraitoja raakasuklaakastikkeella, jos sitä tekee hieman isomman satsin moussea varten.

Kakku säilyy pakkasessa hyvin, mutta kun se on kerran sulatettu, se kannattaa syödä silloin kokonaan. Säilyy jääkapissa pari päivää hyvänä, vaikka onkin parhaimmillaan aavistuksen viileänä, lyhyen sulatuksen jälkeen. 

Tämä resepti on inspiroitunut mm. tästä ja tästä reseptistä. Kiitos inspiraatiosta Mira ja Ansku! 

Lisää luettavaa:

9 Comments

    • ida365 ida365
  1. Q
    • ida365 ida365
  2. Tanni
  3. inkeri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *