SPELTTIÄ PÖYTÄÄN!

ruoka
24 kommenttia

Sain teiltä Terveellisempi arki -postaukseeni paljon kysymyksiä speltistä ja ajattelin nyt parin arkisen esimerkin avulla selventää mihin meillä käytetään spelttiä. Ah, niin moneen! Tuo alkuperäisvilja sopii kaikkeen – en kaipaa tavallista vehnää laisinkaan. Speltti on maukkaampaa, huomattavasti ravinnerikkaampaa ja se sopii mainiosti luonnonmukaiseen viljelyyn sillä se ei tarvitse keinolannoitteita tai kasvisuojeluaineita. Kaikki SunSpeltin käyttämä vilja on luomuviljeltyä – siksi on helppo valkata SunSpeltin tuotteita jopa lähikaupan hyllystä (hyvä K-market Mestari!!!). Nykyisin kun kokkaan kaiken kotona speltistä (ja rukiista ja kaurasta), huomaan heti jos olen syönyt vehnää esim. koulussa.

Moni sellainen, jonka elimistö ei kestä vehnää, onkin löytänyt avun speltistä :-) Näin ei tarvitse alkaa gluteenittomaksi! Myöskään äitini masu ei kestä tavallista vehnää, mutta onneksi speltti toimii mamallakin. Mulle olisi ihan hirveä ajatus luopua hyvästä leivästä, ihanista piirakoista ja pastasta, mutta onneksi ei tarvitse miettiä moista kun jalostetulle vehnälle on muitakin korvaajia kuin gluteenittomat tuotteet. 

Syön useimmiten aamulla kaurapuuroa, mutta nyt olen syönyt nopeasti valmistuvaa spelt täysjyvämannapuuroa (tämä tuote saatu blogin kautta kiitoksena aiemmasta näkyvyydestä ^__^)! Ai vitsit miten nostalginen maku, tulee mieleen ala-aste, mutta spelttivehnästä tehty puuro on vain huomattavasti koulupuuroa maukkaampaa. Aamulla tarvii olla nopeasti valmistuva puuro, jotta sen jaksaa tehdä silloinkin kun herätyskello soi 6.30. 

Piirakat, pullat, kakkupohjat, keksit ja sämpylät valmistuvat kaikki speltistä. Tavallinen valkoinen jalostettu vehnä on usein kuohkeampaa, mutta kunhan spelttiä vaivaa kunnolla ja antaa sen kohota rauhassa, saa siitäkin tehtyä varsin hyvin kohonneita sämpylöitä – ja jopa niitä pullia! Armaasta saa muuten ihan törkeän hyvää porkkanakakkua joka sekin valmistetaan toisinaan speltistä – kantsii kysäistä kokilta/myyjältä mitä jauhoja leivontaan on sinä päivänä käytetty. Pitääkin kokeilla tehdä itse porkkanakakkua, se on mun ultimatelemppari mutten oo IKINÄ leiponut sitä itse. Jos speltti tuntuu vieraalta, kantsii aloittaa testaamalla spelttijauhoja piirakkapohjissa – speltistä tulee ihanan täyteläinen ja jopa pähkinäinen maku, kun sitä ei ole turhaan jalostettu. Jos teidän lähikaupasta ei saa spelttiä (kantsii kysyä myyjältä, voisiko sitä saada valikoimiin) niin ainakin Punnitse&Säästästä saa.
 

Spelt Helmisuurimot (saatu blogin kautta kiitoksena näkyvyydestä) olivatkin minulle ihan uusi tuttavuus! Kokkailin eilen kookoksista papukastiketta ja tsatsikia ja oivalsin, että helmisuurimot voisivat toimia kastikkeen kanssa oikein hyvin. Paljon maistuvampaa kuin riisi ja lisäksi tuotettu Suomessa toisin kuin riisi…. Ja luomua, tietysti! Tämä resepti mun täytyy varmaan jakaa teille myöhemmin tarkemmin, tuli meinaan melkoisen maistuva sörsseli. 

Tapasin SunSpeltin perustajan tässä jokin aika sitten kun hän halusi kiittää minua siitä, että speltti on saanut näkyvyyttä blogissani. Sain silloin itselleni muutamia tuotteita, mm. nuo helmisuurimot ja täysjyvämannan. On aivan sairaan siistiä, että brändit ja yrityksen reagoivat saamaansa bloginäkyvyyteen kiittämällä – en tiedä tajuavatko kaikki yritykset ollenkaan, mikä arvo bloginäkyvyydellä voi parhaimmillaan olla. Ja siisteintä on tietysti se, että on pyyteettömästi jakanut omia suosikkejaan ja SunSpelt on hoksannut sen ihan itse. Oikein mainiota!

Jokos te olette innostuneet testaamaan spelttiä? 

Lisää luettavaa

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Metsäkylvyssä

sieniohratto

Sieniohratto, uusi arkiruokalemppari

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. UUUUU jeeee!!!! :-D se on kyllä, valikoima on oikeesti tosi monipuoline!

 1. speltti on mulle melko uusi tuttavuus, mutta nyt jo oon ehtinyt ihastua siihen!! spelttipasta ja spelttinäkkärit on herkkua, ja täysjyväspelttijauhot (?yhdyssana??) on meillä toiminut leivonnassa iha superhyvin. pizzapohjasta tuli kaikkien aikojen paras ja porkkanakakkuakin leivoin ekaa kertaa ikinä samoista täysjyvä spelttijauhoista, vaikka voisi luulla että perus vaaleista vehnäjauhoista tulisi parempaa mutta tää oli ihan_törkeän_eeppisen_överihyvää!!!(oliko tarpeeks ylistyssanoja xD) kiitos ida sinun blogisi olen siirtynyt spelttiin ja oppinut hurjasti uutta terveellisestä ja maukkaasta ruuasta ja inspiroitunut uusista vaihtoehdoista leivontaan ja ruuanlaittoon!:-*

  PS JUUH ELIKKÄS NYT SITTEN KAIKKI OSTAMAAN MEILTÄ MESTARISTA SPELTTIÄ SIELTÄ LÖYTYY OIKEIN KIVASTIxDxDxDXD

  1. JESSSSS Hyvä Iina!!! Speltti tekee just kaikista pizzapohjista ja leivonnaisista niiiin paljon maukkaampia, ai että!! Ja vitsit miten mahtavaa että omassa lähikaupassa on tyyppi joka liputtaa speltin puolesta, ehkä se siis kanssa pysyy valikoimissa >:—-D hahaha!! JA JOO ne spelttinäkkärit on NIIIIN hyviä!! <3<3<3

 2. Speltistä on muuten erilaisia jauhoja ihan niin kuin vehnästäkin. Täysjyväspeltti vastaa vehnästä tehtyä graham-jauhoa. Se käy moneen leivontaan, mutta on siis tummempi ja sopii minun mielestäni paremmin piirakoihin, sämpylöihin jne. Onneksi nykyään useimmissa kaupoissa on saatavilla myös ydinspelttijauhoja, jotka soveltuvat myös kakkuihin, pikkuleipiin, pipareihin!, pullaan jne. Mikään ei tietty estä leipomasta näitäkään kokojyvästä, mutta jos haluaa vaaleampaa, niin se onnistuu ydinjauhoista. Tosin suklaakakkuun saatan piilottaa ruisjauhojakin….Ydinjauhoja saa myös kahvikakkukarkeutta = karkeampaa.

  1. Ah, aivan aivan! Pitää varmaan erikseen alkaa aina merkata resepteihin mitä jauhoja käytin, vaikka melkein aina mainitsenkin että ohje tehty spelttiä käyttäen ;–)

 3. Ostin teiltä vähän aika sitten filmikameran, ja kirosin ja itkin sen kanssa viikonloppuna kun en meinannut saada filmiä pysymään sisälllä. Nyt onneksi toimii niin kuin pitäisi, ja odotan vain jotain kivaa tapahtumaa (kuten sunnuntain keikkaa) että voisi testaillu miten fisusilmä toimii ja saisi ekan rullan kehitykseen :)

  1. Eihän! :–D Voi itku, sait sen kuitenkin paikoilleen? Filmin asennus vaatii opettelua ja kärsivällisyyttä ja jos joku kerta ei meinaa millään onnistua, niin valokuvausliikkeissä laittavat filmin kyllä :-) Ihanaa kuvailua ;–)

 4. Nää SunSpeltin tuotteet on mun mielestä myös hyvä esimerkki onnistuneesta pakkaussuunnittelusta ja sen merkityksestä. Ite ainakin ekan kerran tartuin kaupassa näihin ihan puhtaasti kauniin paketin takia. Ei mulla ollut silloin hajuakaan siitä mitä speltti on. No sittenpä tutustuin ja oon myös vähän hurahtanut näihin. :D

  1. Ihan mahtavaa, ja oon täysin samaa mieltä! muistan näiden vanhat pakkaukset ja nää uudet on kyllä paljon modernimmat, söpömmät ja erottuvammat :–) ihana että sulla kävi testatessa noin hyvä tuuri :- D

 5. Jee, kiitos vinkeistä! Joo tää näkyvyys blogeissa on kyllä niin jees, tulee lukijallekin niin paljon helpommin lähestyttäväksi tuotteet, joita ei oikein ole kokeillut :) ehdottomasti lähtee nämäkin kokeiluun!

  1. Jee, ihan loistavaa!:–) ja sitä mäkin oon aatellut, että ei tulis muuten kokeiltua uusia juttuja jos ei vois jostain etukäteen fiilistellä – ja tämmöisiä on niin kiva jakaa muille!!

 6. Kiitos spelttivinkeistä! Kävin edellisen postauksen innoittamana ostamassa paketillisen täysjyväspelttiä ja kyllä toimii pitsapohjassa ja piirakkataikinassa! Terveysvaikutuksista en tiedä kun tästä löydöstä innostuneena ollaan tehty pitsaa tavallista useammin :D Noita helmisuurimoita voisin kokeilla seuraavaksi, riisi on leimaantunut mielessäni niin epäekologiseksi etten tykkää käyttää sitä oikeastaan ollenkaan.

  1. Heiii ihan mahtava kuulla!! :-D Pitsassa ja piirakassa mitä parhaimpia, tekevät niin täyteläisen maun. Ja hahaha, ei se mitään….. ainakaan speltti ei turvota samalla tapaa mitä normivehnä ;–)

   Ja samaa mä oon miettinyt! En kyllä edes muista koska oisin riisiä itse ostanut, mutta kaapissa oli vielä jotkut jämät. Jatkossa noita helmisuurimoita!:-)

 7. Itsekin innoistuin pari viikkoa sitten ostamaan spelttihiutaleita, ja ai että niistä tuli hyvää puuroa! Kannattaa muuten hyödyntää Tamyn luomuruokapiiriä, sen kautta saa ostettua luomu- ja lähiruokaa hieman kaupan hintoja edullisemmin, ja tilaus noudetaan kerran kuussa Tampereen yliopiston päätalolta. Kävin juuri noutamassa mm. vihanneksia ja spelt helmisuurimoita :)

  1. no älä muuta sano, nam!! ja hei joku muukin (?) tuosta vinkkas aiemmin, kääks, mistähän saisin lisätietoja?!? kuulostaa huikealta!

 8. Ostin itsekin joku aika sitten Speltti mannasuurimoita ja voi sitä ihanuus makua! Teetkö yleensä mannapuuron maitoon vai veteen?
  Täytyypä kokeilla helmisuurimoita joskus. Riisi on todella hyvää, mutta ulkomaalainen valkoinen ei innosta ja luomu täysjyväisten valmistumiseen menee ikuisuus. Kauanko noiden valmistumiseen menee aikaa? :)

  1. Oon tehnyt kummallakin tapaa, viimeks laitoin osan maitoa ja osan vettä kun maitoa oli vaan pieni liru jäljellä :-) hyvää tulee kummallakin tapaa, mutta jos maitoon niin ehdottomasti luomukevytmaitoa! ;-)

   Nooooh itseasiassa keittelin nuo suurimot ihan summamutikassa, jonku 15-20min ne tais keittyä!

   1. Pakko kyllä ostaa noita helmiä joku päivä. Kiitos vinkistä!
    Ps Tykkään hurjasti sun blogista ja kaikista vinkeistä. :)

 9. Sunkin ansiosta mä uskaltauduin kokeilemaan spelttiä! Oon monesti tehnyt pizzapohjan speltistä vehnäjauhojen sijaan, ja oon tykännyt tosi paljon muutenkin korvailla speltillä muutakin. SunSpeltin pakkaukset on niin houkuttelevan näköisiä, että varmasti kokeilen muitakin tuotteita ;-)

  1. JEEEE VIIRU, niiin siistiä!!:-* spelttipizza on ihan sairaan hyvää, mmmmmmm!!

 10. oi että kun näyttää hyvältä tuo papusörsseli, tahtoo ohjeen kiitos!

  1. Spelttiä varten kannattaa käydä Ullanlinnassa Neitsytpolulla . Kympissä, ja tutkia siellä erilaisia viljamyllyjä.
   Viljankin sieltä voi ostaa kilotavarana kotona jauhettavaksi, tai jauhaa siellä MEHUST.IN
   MehuBaarissa