Pastaperjantain suosikki: kermainen lohipasta

/// ruokaTags: , ,

* Yhteistyössä Asennemedia ja Fiskars

Voi itku, tässähän alkaa käydä päivät vähiin ennen Helsinkiin muuttoa! Ehdin onneksi kutsua pikkusiskon perjantain myöhäiselle lounaalle luokseni vielä ennen muuttokaaosta; tehtiin yhdessä ruokaa, istuttiin rauhassa alas, herkuteltiin kermaisella lohipastalla ja juotiin lasit viiniä. Ihana aloitus viikonlopulle.

Kokkasin meille mun lempparipastaa, kermaista lohipastaa tuoreilla yrteillä ja valkoviinillä. Koska mun maha ei tykkää suurista vehnämääristä, koetan aina kotona suosia spelttiä tai muita valkoista vehnää korvaavia tuotteita. Esim. tavallinen pasta vaihtuu aina papupastaan, joka on ihan loistava keksintö, sillä se käyttäytyy kuten tavallinen pasta ja maistuu mun mielestä maukkaammalta, mitä perinteinen. Eikä muuten tule samanlaista hiilariähkyä, mitä normipastasta.

Tykkään laittaa kotona ruokaa, mutta yksikseen ei aina jaksa panostaa. Siksi onkin kiva kutsua välillä joku rakas tyyppi syömään ja tehdä kunnon ruokaa yhdessä. Hyvän seuran lisäksi oikeanlaiset keittiötarvikkeet ja -välineet ovat tärkeässä roolissa.

Sain käyttööni Fiskarsin Functional Form -tuotteita, jotka on suunniteltu täydellisesti pastanlaittoon. Ihastuin ikihyviksi juustoraastimeen, joka toimii raastimen lisäksi raasteen säilytysrasiana. Jos juustoa tulee raastettua kerralla enemmän, voi purkin sujauttaa jääkaappiin tai vaikka pakastaa raasteen seuraavaa käyttöä odottamaan. Käytännöllisyys ja kiva ulkonäkö samassa, arvostan.

Myös kattila kansineen on varsin kätevä; kannessa on sen verran isot reiät, että siitä oon helppo kaataa keitinvesi pois ja pastakauhan pohjassa on pastamitta yhden henkilön pastatarpeisiin. Olisi varmaan kannattanut käyttää sitä, keitin ihan liikaa pastaa – jälleen kerran. :-D

Myöskin sitruspuristin on superkätevä. Olen tähän asti ajatellut, etten tarvitse itselleni moista, mutta niin vain helpottui kokkailu tämän myötä. Mehu puristuu kätevästi alla olevaan kuppiin, josta sen voi kaataa kastikkeen joukkoon. Veikkaanpa, että jatkossa tulee tehtyä useammin myös tuorepuristettua appelsiinimehua, mm.

Leikkuulaudassa taasen tulee mukana muutama erilainen muovipinta, joita voi hyödyntää lihaa, sipulia ja muita makua tai väriä jälkeensä jättäviä raaka-aineita pilkkoessa, niin ei mene maut sekaisin eikä puiseen osaan tartu mitään. Parhaita tuotteita ovat juurikin sellaiset, jotka ovat päällepäin nättejä ja yksinkertaisia, mutta käytössä tosi toimivia.

Kermainen lohipasta kahdelle:

300g kylmäsavustettua lohta
1 prk Alpron soijapohjaista ”ruokakermaa”
1 sipuli
0,5 dl valkoviiniä
puolikkaan sitruunan mehu
suolaa, pippuria
tuoreita yrttejä, esim. lehtipersiljaa / basilikaa / ruohosipulia
tarjoiluun raastettua pecorinoa ja paahdettuja pinjansiemeniä

Paahda pinjansiemenet pannulla ilman öljyä. Kun siemenet ovat kullankeltaisia, kippaa ne lautaselle odottamaan.

Kuumenna pannulla oliiviöljy ja kuullota pilkottu sipuli. Lisää joukkoon kylmäsavulohisuikaleet, paista hetki ja lisää joukkoon kermavalmiste ja anna hetken aikaa hautua. Lisää valkoviini ja sitruunamehu, kiehauta nopeasti ja anna sitten hautua. Mausta suolalla ja pippurilla.

Keitä pasta, lorauta valmiin pastan päälle pikkuisen oliiviöljyä. Tarjoile kermaisen lohikastikkeen, tuoreiden yrttien, pinjansiementen ja pecorino-raasteen kera.

Mmh, mitä herkkua! Oli ihana syödä lounasta yhdessä rakkaan siskon kanssa, jonka kanssa on aina niin paljon pulistavaa, että siinä ei mikään puolentunnin lounastauko riittäisikään. Muuttohärdellin keskellä yksi asia on varma: tiedän mitkä keittiötarvikkeet pakkaan mukaani.

Hyvää viikonloppua! Ja maukasta pastaperjantaita! ;-)