Kookoksinen sitruunaraakakakku & Paulig Sumatra Special Blend 2017

ruoka
4 kommenttia

* Kaupallinen yhteistyö Paulig & Asennemedia

Tämän vuoden Paulig Presidentti Special Blend -vuosikertakahvi tulee Sumatralta, Pohjois-Indonesiasta. Otin itselleni haasteeksi kehitellä tälle vaaleapaahtoiselle aromikkaalle vuosikertakahville täydellisen makuparin ja vaikka en olekaan mikään pro reseptinikkari, olen tosi tyytyväinen tähän komboon! Raikas, mutta täyteläinen ja pehmeän kookoksinen sitruunaraakakakku on mielestäni täydellinen makupari Presidentti Special Blend 2017 -kahville.

Sumatra Special Blendistä voi tunnistaa mm. vivahteita kypsästä viikunasta ja metsämarjoista ja koska kahvi on aromikas, se kaipaa mielestäni kaverikseen jotain raikasta ja täyteläistä. Viralliseksi makupariksi on ehdotettu kookosananasleivonnaista, josta lähdin liikkeelle omaa versiotani kehitellessä. Kookosta ehdottomasti, mutta mitä muuta? Sitruunan ja kookoksen yhdistelmä toimii raakakakussa todella hyvin, sillä sitruuna raikastaa raakakakun tuhtia koostumusta juuri sopivasti.

Uuden vuosikertakahvin pakkauksen on suunnitellut indonesialainen taiteilija Arif Wicaksonon. Hän on myös tehnyt Helsingin ja Tapiolan Stockmanneilla olevien näyttelyiden muotokuvat presidenteistämme sekä suunnitellut kassin, joka on mahdollista saada vuosikertakahvin mukana.

Vaikka yleisesti ottaen olenkin tummapaahtoisen kahvin ystävä, on välillä kiva maistella jotain erilaista. Tämä kahvi on aromikas ja tässä on paljon enemmän vivahteita ja marjaisuutta, mitä arkisuosikkikahveissani.

Kookoksinen sitruunaraakakakku

Pohja:
2 dl pähkinöitä (kombo 1,5 dl cashew + 0,5 dl parapähkinä toimi hyvin)
0,75 dl kookoshiutaleita
reilu ripaus himalajansuolaa
10 tuoretta taatelia (niitä, joita myydään hedelmäosastolla)

Täyte:
n. 3dl cashew-pähkinöitä liotettuna (vähintään 4-8 h)
2 luomu sitruunan mehu
1,5 luomu sitruunan kuori raastettuna
ripaus aitoa vaniljaa
1 dl vettä
1 dl hunajaa (vegaani voi korvata tämän kookossiirapilla tai agavesiirapilla)
1,5 dl kookosöljyä (sulatettuna, mutta ei tulikuumana!)

Koristeluun: raastettua sitruunaa, kookoshiutaleita, granaattiomenan siemeniä. Jos haluat laveerata kakun pinnan pinkiksi, purista siivilän läpi mehua granaattiomenan siemenistä ja sivele kakun pinta jähmetttymisen jälkeen esim. pullasudilla.

Valmista ensin pohja:

Poista taateleista siemenet ja kippaa kaikki raaka-aineet tehokkaaseen blenderiin ja surauta tasaiseksi. Vuoraa pieni irtopohjavuoka (halkaisija 18 cm) leivinpaperilla. Painele seos irtopohjavuokaan tasaisesti ja laita pohja jääkaappiin. 

Sitten täyte:

Huuhtele liotetut cashew-pähkinät. Kippaa blenderiin kaikki muut täytteeseen tulevat aineet, paitsi sulatettu kookosöljy. Sekoita, jos seoksesta ei meinaa tulla muuten tasaista. Maistele ja tarkista koostumus; vettä voi lisätä hieman, jos seos tuntuu liian paksulta, mutta maksimissaan 0,5-1 dl. Lisää lopuksi jäähtynyt kookosöljy ja sekoita tasaiseksi. 

Kaada täyte irtopohjavuokaan pohjan päälle. Laita jähmettymään pakkaseen yön yli. Kakku säilyy hyvänä pakkasessa parin viikon ajan. Jos tarjoilet koko kakun kerralla, ota se pari tuntia ennen tarjoilua sulamaan huoneenlämpöön. Muutoin suosittelen leikkaamaan yksittäisiä paloja tarjoiltavaksi, kakku leikkaantuu kauniisti sen ollessa jäinen.

Koristele jähmettynyt kakku. Kakku on kauniin vaalea ilman granaattiomenanmehulaveerausta, mutta mielestäni pinkki kakku sopi kauniisti Pauligin uuteen vuosikertakahviin, joten en voinut jättää tätä vaaleaksi. 

Olen tehtaillut viimeisen vuoden aikana useamman raakakakun ja ajattelin jakaa teille pari vinkkiä niiden suhteen. Ihan ensimmäiseksi kannattaa ostaa normaalia pienempi irtopohjavuoka, esim. 18 cm tai 20 cm halkaisijalla. Näin kakuista tulee korkeita ja nättejä (eikä isoja ja littania) tai vaihtoehtoisesti voi tehdä pienempiä kakkuja kun raaka-aineiden määrää ei tarvitse tuplata kuten isoon vuokaan. Ja jos otat tavaksi tehdä raakakakun tai pari, osta cashew-pähkinät isoissa, kilon pusseissa – kilohinta laskee monta euroa.

Käytän raakaleivonnassa aina mahdollisuuksien mukaan luomua, sillä kun raaka-aineita ei kypsennetä, niissä on jäljellä käytännössä kaikki – hyvässä ja pahassa. Siksi raakaleivonnassa on minusta kiva panostaa luomuun jos vain voi.

Resepti pohjautuu i make cake -blogin sitruunaraakakakkuun. I make cake on ihana blogi. Aina kun kaipaan raakakakkuinspistä, päädyn selailemaan tätä. Raakakakuista puheenollen; viime vuoden vuosikertakahvin makupariraakakakku on ollut omassa keittiössäni iso hitti, limeraakakakku onnistuu aina, joten jos kaipaa suklaisempaa sitrusraakakakkua, kantsii testata tuo viimevuotinen.

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Ostin itsekin eilen tuota kahvia ensimmäisen paketin! Olen yleensä aina tykännyt näistä vuosikertakahveista, joten jännityksellä odotan tämänkin maistamista :)

  Sellainen pieni kommentti vielä tuohon suositukseesi luomun käytöstä raakaleivonnassa. Ainakin omaan korvaan kuulostaa vähän hupsulta ajatukselta että torjunta-aineet tai kemialliset lannoitteet olisivat jotenkin pienempi paha paistettuina ;)

  Pienenä kritiikkinä vain kun luomua nostetaan koko ajan vain enemmän ja enemmän jalustalle mitä ihmeellisempien perustelujen kera :)

  1. Hmm, tarkoitin luomukommentillani sitä, että minusta on tärkeämpää valita luomua esim. tällaisessa raakaleivonnassa, jossa käytän sitruunan kuorineen leivontaan (kuorissa on kaikki ne torjunta-aineet ja toisaalta kuoressa on paljon sitruunan hyviä ominaisuuksia) kuin jos esim. puristan sitruunan mehua johonkin ruokaan (jolloin ruokani kautta siirtyy luultavasti vähemmän jäämiä elimistööni kuin silloin, kun käytän sitruunan kuorineen päivineen raakaleivonnassa).

   Ja sillä, että raakaleivonnassa jäljellä on kaikki, hyvässä ja pahassa, meinaan sitä, että kun valitsee luomun, tietää että se on puhtaampi ja ehkä myös pikkuisen ravinteikkaampi – vaikka tästä ravinteikkuudesta on toki monenlaista tutkimustulosta. Eniveis luomu on puhtaampi valinta ja jos ei aina ole varaa ostaa luomua, suosisin sitä ainakin kaikessa tuoreeessa, koska hedelmät ovat ei-luomuna melkoisia ”myrkkypommeja”: http://www.kauppalehti.fi/uutiset/jarjesto-varoittaa-hedelmien-myrkyista-voit-vahentaa-80-prosenttia/JQjJgqpd

   Ehkä pointtini meinaa mennä tuossa ohi, mutta eniveis, luomu on minusta fiksumpi valinta – eikä pelkästään terveyden vuoksi, vaan myös ympäristövalintana.

   Toivottavasti vuosikertakahvi maistuu sullekin, oli ainakin kakun kanssa hyvää! :)

 2. NAM kakku vaikuttaa superhyvältä! Pitää testata itekin jossain vaiheessa, vaikka alkavan kevään kunniaksi :D

  1. Suosittelen! On kyllä superhyvää, eikä raaka-aineetkaan ole onneksi mitenkään outoja :D