Salaateissa tärkeintä: herkullinen kastike

ruoka
6 kommenttia

* Kaupallinen yhteistyö, Neito & Asennemedia 

Olen koko talven syönyt päivässä vähintään yhden lämpimän aterian, usein kaksi. Talvella kaipaan lämmintä ja mausteista ruokaa mutta huomaan, että heti kun kelit ovat muuttuneet keväisemmeksi, alkaa tehdä mieli kevyempää ruokaakin. Voi tietysti olla, että tämä johtuu myös siitä että olen koko talven syönyt ihania mausteisia ruokia, että nyt vain alkaa olla kevyemmän, raikkaamman ja puhtaampien makujen aikakausi.

Olen myös huomannut että mun iho on kuivunut tosi kovasti viime viikkoina, joten ruokavalio on ollut syynissä ja olenkin lisännyt ruokiini hyvää tekeviä rasvoja öljyn, pähkinöiden, siementen ja rasvaisten hedelmien muodossa. Viime viikot fokus ruokien suhteen on ollut pitkästä aikaa herkullisissa ja monipuolisissa salaateissa ja etenkin salaatinkastikkeissa, joilla todellakin on väliä. Kun kerran hoksaa kastikkeiden merkityksen salaateissa, ei paluuta salaattikastikkeettomaan elämään enää ole.

Kotimaiset Neito-rypsiöljyt ovat olleet testissä viime viikot, sillä sain muutamia klassikoita ja mansikka-uutuuden testiin yhteistyön myötä. Käytän kokkaillessani paljon erilaisia kasviöljyjä; oliiviöljyä, kookosöljyä, avokadoöljyä, rypsiöljyä ja seesamiöljyä. Jokaiselle on oma tarkoituksensa ja uskonkin yhden öljyn käyttämisen sijaan monipuolisuuteen.

Rypsiöljy sopii hyvin kaikenlaiseen ruuanlaittoon, mutta itse tykkään hyödyntää sitä leivonnassa ja sellaisenaan esim. salaateissa sen pehmeän maun (verratuna esim. oliiviöljyyn) vuoksi. Se ei myöskään ole kookosöljyn tavoin yhtä dominoiva ja sopii siksi sekä makeaan että suolaiseen leivontaan. Ystäväni just vinkkasi, että paras piirakkapohja syntyy, kun korvaa osan pohjaan tulevasta voista rypsiöljyllä. Laadukas rypsiöljy sopii hyvin myös salaatinkastikkeisiin tai sellaisenaan maustamaan salaattia.

Tässä tulis mun kevään suosikkisalaatit, ei mitään tylsää perussalaattia, vaan maistuvaa, raikasta ja täyteläistä hyvine kastikkeineen.

Raikas mansikka-vuohenjuustosalaatti

Mansikoita
Avokadoa
Baby pinaattia
Neito Mansikka-rypsiöljyä
Balsamicoa
Pinjansiemeniä ja cashew-pähkinöitä
Ituja
+ tuoretta leipää

Aiii että mikä kesäsalaatti. Tähän aikaan vuodesta ei vielä saa kotimaisia mansikoita, mutta ulkomaisetkin käyvät tähän hätään. Kannattaa valita sellainen paketti, joka oikeasti tuoksuu mansikoilta; jos mansikat eivät tuoksu, eivät ne luultavasti maistukaan miltään. Huuhtele kotimaiset baby pinaatit, pilko avokado ja mansikat. Paahda pinjansiemeniä ja cashew-pähkinöitä hetki kuivalla paistinpannulla ja lisää salaatin päälle. Murustele päälle vuohenjuusto ja koristele annos iduilla. Pirskottele päälle Neito mansikka-rypsiöljyä ja aavistus balsamicoa sekä rouhi hieman mustapippuria.

Tämä salaatti toimii sellaisenaan mainiosti, mutta kannattaa kokeilla kaverina dippailla tuoretta leipää mansikka-rypsiöljy + balsamico -dippiin. Erittäin yksinkertaista; 2/3 rypsiöljyä ja 1/3 balsamicoa matalalle lautaselle tai pikkukipon pohjalle – ah, toimii! Balsamico ja mansikat ovat ihan hullun hyvä yhdistelmä, mutta niin on mansikka-rypsiöljy ja balsamicokin! En olisi ikinä uskonut tämän öljyn olevan näin hyvää. Menee myös ihan sellaisenaan salaatinkastikkeena.

Neito-rypsiöljyt ovat kotimaisia rypsiöljyjä, joiden valmistukseen käytetään ainoastaan hyvälaatuista kotimaista siementä. Öljy puristetaan siemenistä mekaanisesti. Rypsiöljy sisältää sekä omega-3- että omega-6-rasvahappoja sekä runsaasti E-vitamiinia.

Neito-tuoteperheeseen kuuluu maustamattoman rypsiöljyn lisäksi sitruuna-, yrtti-, voi-, chili-, valkosipuli-, paahdettu sipuli- ja mansikka-rypsiöljyt. Mansikka on tuoteperheen uusin. Kuvia ottaessani olin ehtinyt testata vasta sitruuna-rypsiöljyn ja pakko vinkata, että alla olevan salaattikastikkeen lisäksi se se sopii tosi hyvin myös näihin donitseihin maustamattoman rypsiöljyn sijaan. Yrtti-rypsiöljy sopii sellaisenaan salaatinkastikkeeksi. Valkosipuli-rypsiöljyä en ole vielä ehtinyt testata, pitänee kurkata ennen testaamista resepti-inspistä täältä.

Hedelmäinen halloumisalaatti

Broccolinejä
Punaisia linssejä tai kvinoaa
Lehtipersiljaa
Vesimelonia
Persikkaa
Halloumia
Auringonkukan siemeniä
Ituja

Tahinikastike:

2 rkl sitruunamehua
0,5 dl tahinia
3 rkl Neito Sitruuna-rypsiöljyä
Lämmintä vettä
Mustapippuria ja suolaa

Keitä punaiset (tai vihreät) linssit (linssien tilalle sopii myös proteiinipitoinen kvinoa) ja annan niiden jäähtyä hetki ennen salaatin kokoamista. Keitä tai höyrytä broccolinit. Pilko vesimeloni ja persikat ja paista halloumi. Kokoa salaatti, pirskottele päälle hieman Sitruuna-rypsiöljyä.

Sekoita tahini, sitruunamehu, Neito sitruuna-rypsiöljy ja lämmin vesi haarukalla pienessä kulhossa. Lämmin vesi auttaa tahinia muuttumaan juoksevammaksi – määrät ovat vähän sinne päin, eli lisää vettä pienissä määrissä tarpeen mukaan, jotta saat kastikkeesta sopivan juoksevaa. Mausta pippurilla ja suolalla ja maista.

Tahinikastike on täydellinen kombo salaatille, jossa on sekä suolaista että makeaa. Sitruuna-rypsiöljyn tilalle sopii varmasti myös maustamaton rypsiöljy, sillä reseptissä on myös tuoretta sitruunamehua.


Onko sulla jemmassa joku killeri salaatinkastikeresepti? Mä olen tehnyt viime aikoina oikeastaan vain tuota tahinikastiketta, sillä se on koukuttavan hyvää. Kasviöljy + balsamico -kombo toimii sekin aina, mutta vaihtelu vois kyllä virkistää, joten jakakaa ihmeessä omat suosikkinne! x

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Mulla ei oo mitään ihmeempää vinkkiä kastikkeeseen, koska tahinikastike on niin se vakio (tykkään kyllä tehdä sellaisen version johon tulee uunissa paahdettua valkosipulia, toimii!!),
  mutta mun ehoton lempiarkisalaatti nyt on lehtikaali-uunipaahdettu kikherne-saksanpähkinä-porkkanaraaste-salaatti tahinikastikkeella. Sit vaihtelevasti jotain muuta lisuketta, esim. punajuurta, tofua, ituja, falafelia tms. Tosi hyvää kanssa jos lehtikaalta vähän käyttää uunissa, ei oo silloin tietty lämpimänä niin ”raikas” mutta superhyvää.

  Pitää kokeilla tota mansikkaöljyä, kuulostaa jännältä ja hyvältä!

  1. Oooooh, kuulostaa ihanalta!! Mun pitää testata tuollaista itsekin!

   Hahaa joo sama, mulla kans lehtikaali on ihan suosikki. Ja just pannun kautta niin, että siitä tulee ihanan makuista!

 2. Paras rypsiöljy on ehdottomasti myssyfarmin luomu rypsiöljy! Suosittelen lämpimästi! <3

 3. Mikään ei voita vesimeloni + paistettu/grillattu halloumi-yhdistelmää. Voisin varmaan elää koko kesän tuolla yhdistelmällä! Siihen kaveriksi kotimaista lehtikaalia, pinaattia ja salaatteja, lohkottuja mansikoita ja vaikka juuri kvinoaa jos haluaa ruokaisemman salaatin. Tähän lisään monesti ihan oliiviöljyllä notkistettua Pirkka-pestoa. Peston voi toki tehdä itsekin, mutta Pirkalla paras valmispesto!

  1. Ooooh aiaiii, kuulostaa superhyvältä! Mun suosikki on Urtekramin valmispesto ja sit se joku sinisellä etiketillä jonka nimeä en koskaan muista.