Ihan(a) kamala muovi

hyvinvointi
15 kommenttia

Muovista puhutaan nyt ihan älyttömästi joka paikassa, mutta se ei vielä itsessään oikein riitä, kun pitäisi myös tehdä jotain konkreettista, eikä vain puhua siitä, että jotain pitäisi tehdä – mutta mitä ihmettä yksittäinen kuluttaja voi tehdä?

Vaikuta allekirjoittamalla kansalaisaloite

Yksi helppo ja konkreettinen teko on allekirjoittaa tämä kansalaisaloite, jonka tavoite on, että mikromuovin käyttö kiellettäisiin lailla kosmetiikassa.

Mikromuovia on joka paikassa – Suomessa tilanteen vakavuuteen on havahduttu hiljattain, sillä mikromuovia on järvissä oletettua enemmän. Sitä päätyy vesistöihin esimerkiksi siten, että pesemme keinokuidusta valmistettuja vaatteita pesukoneessa ja vaatteista irtoaa pesuveteen pieniä hiukkasia, jotka päätyvät vesistöihin ja sitä kautta kaloihin ja mereneläviin. Mikromuovia syntyy myös teollisuudesta, irtoaa autojen renkaista, muoviroskasta ja kosmetiikasta ja pesuaineista, joita käytämme.

Mikromuovien päätyminen eläimiin ja sitä kautta esimerkiksi lautasellemme ei ole ainoa mikromuoviin liittyvä ongelma, vaan myös se, voiko mikromuovi toimia alustana bakteereille ja viiruksille, sillä tiedetään, että muovit sisältävät haitallisia aineita, esimerkiksi hormonihäiritsijöitä.

Frantsilan kuorintavoide ei sisällä muovirakeita – synteettisessä kosmetiikassa esim. kuorintarakeet ovat lähes poikkeuksetta mikromuovia. Synteettisessä kosmetiikassa on muitakin muovipohjaisia raaka-aineita; luonnonkosmetiikassa muovi on kielletty. Myös Whamisan öljyputsari ja SnowAnnan Phyto-seerumi ovat muovittomia. 

 

Vaihda purkki kerrallaan luonnonkosmetiikkaan

Ei riitä, että mikromuovin käyttö tai käyttämättä jättäminen on kuluttajan oma valinta, sillä kuluttajalle jää suuri vastuu selvittää itse, sisältääkö joku tuote mikromuovia vai ei. Tietysti voi siirtyä täysin luonnonkosmetiikkaan, sillä luonnonkosmetiikka ei koskaan sisällä mikromuoveja, mutta tällaisen olettaminen ei liene vielä realistista kaikilta kosmetiikan käyttäjiltä.

Luonnollisia vaihtoehtoja mikromuoville on runsaasti, joten mikromuovin kieltäminen kosmetiikassa olisi yksi todella konkreettinen ja helppo keino vähentää mikromuovin päätymistä vesistöihin ja sitä kautta eläimiin ja ympäristöön, lopulta ihmiseen. Eu-tasollakin suunnitellaan jo uudistuksia, mutta uudistuksia suunnitellaan toimeenpantaviksi vasta vuodelle 2021 – siksi Suomessa pitäisi säätä lainsäädännöllä mikromuovin käytöstä ja maahantuonnista jo aiemmin. Ja olisi pitänyt säätää jo ajat sitten, mutta parempi myöhään kuin ei ollenkaan. Lue lisää kansalaisaloitteesta ja mikromuovin kieltämisestä kosmetiikassa täältä.

muovin kierrätys

Mikromuovi kosmetiikassa on yksi osa koko isoa muovikokonaisuutta. Mikromuovin lisäksi muovin käyttö itsessään on ongelmallista; muovia käytetään ihan liikaa ja ihan liian monessa paikassa ihan turhaan!

Muovi on monessa asiassa loistava juttu, mutta sen käyttö esim. suojaamaan hedelmiä ja kosmetiikkatuotteita on nykyisellään kestämätöntä. Suomessa käytettävästä muovista peräti 40% käytetään erilaiseen pakkaamiseen ja Helsingin seudun ympäristöpalvelu HSY:n mukaan pääkaupunkiseudulla kertyy vuodessa ihmistä kohden 25-35 kg muovijätettä – kuinka monta kiloa tuosta määrästä on kertakäyttöistä pakkausmuovia, joka päätyy sekajätteen mukana poltettavaksi taivaan tuuliin ilman, että jo kertaalleen valmistettua muovia enää hyödynnettäisiin mitenkään? Veikkaan, että aika monta kiloa.

Kierrätä muovi

Suurin osa muoveista on maailman kaatopaikoilla, merissä tai poltettuna ilmaan eli siis jätteenä, eikä uusiokäytettynä. Muovi on kalliista ja uusiutumattomista raaka-aineista valmistettua, joten olisi tärkeää, että se hyödynnettäisiin uudelleen, kun se kertaalleen on valmistettu ja suorittanut ensimmäisen tehtävänsä.

Suomessa kierrätetään tosi hyvin esimerkiksi paperia, joka on uusiutuva luonnonvara. Miksi täällä ei kierrätetä muovia samalla tapaa? Se ei ole edes uusiutuvista luonnonvaroista valmistettua? Muovin polttaminen (sekajätteen mukana) on hyvä tapa varmistaa, ettei muovi päädy luontoon, mutta samalla haaskataan tuote, johon on käyetty paljon energiaa ja aikaa valmistukseen ja kalliin raaka-aineen käyttö jää kertaluontoiseksi.

On paljon tuotteita ja asioita, joihin muovia fiksumpaa ratkaisua ei oikein voi edes kuvitella, mutta todella monesti muovin rooli on aivan turha tai korvattavissa jotenkin muuten. Muovia (tai sen korvikkeita) voi tehdä myös biohajoavana tai uusiutuvista materiaaleista, mutta ilmeisesti senkin suhteen ongelmana on se, ettei tiedetä hajoaako myös biohajoava muovi mikro- ja nanopartikkeleiksi, joista on haittaa eläimille ja ympäristölle ja että millä aikataululla biohajoava muovi maatuu, sekä biohajoavien versioiden kalleus verrattuna perinteiseen vaihtoehtoon. On supersiistiä että esim. Lovechock pakkaa suklaansa muovia muistuttavaan biohajoavaan materiaaliin ja että on olemassa biohajoavia ilmapalloja ja lähes kokonaan maatuvia hammasharjoja.

Uusiutuvista luonnonvaroista valmistettu vaihtoehto kuulostaa kuitenkin lähtökohtaisesti järkevämmältä, vaikka mikro- ja nanopartikkeliongelmat eivät olisi sitenkään ihan täysin ratkaistu. Mutta miten tällainen muutos saataisiin isossa mittakaavassa läpi ja eteenpäin? Miten muovista ja sen käytöstä saataisiin niin kallista, että sitä olisi yksinkertaisesti järjetöntä käyttää esim. usein täysin tarpeettomaan tuotteiden tupla- tai triplapakkaamiseen tai tuotteisiin, jotka voidaan helposti valmistaa ympäristölle fiksummista raaka-aineista?

verkkokassi

Jätä muovipussi kauppaan

Onneksi pieniä hyviä muutoksiakin on tullut. Monessa kaupassa muovipussia ei enää saa automaattisesti, sen tarvetta tiedustellaan tai siitä joutuu jopa maksamaan erikseen – ihan mahtavaa! Siinä missä osaamme kierrättää kaikki pullot, opimme ehkä tämän myötä kantamaan mukanamme myös omia kestokasseja ostoksille. Parinkymmenen sentin ostos ei toki ole monelle kynnyskysymys, mutta ehkä se muovaa asenteita pikkuhiljaa ja useampi muistaa ottaa kangaskassin mukaansa kauppareissuille. Vinkkinä, että tämä on muuten kivoin kauppa- ja rantsukassi ikinä.

/////////////////////////

Opetetaanko kouluissa jo kierrätystä? En muista, että meille olisi opetettu kierrätämisestä mitään ala-asteella, mutta vitsit miten tärkeää se olisi! Muistan järkyttyneeni aikonaan Ikeassa työskennellessäni, kun työkaverini naureskeli, ettei todellakaan kierrätä kotonaan lasipulloja tai metallitölkkejä, vaan heittää ne muitta mutkitta sekajätteen joukkoon. Tuo tieto hämmästytti ja ihmetytti, sillä oletin silloin naivisti, että totta kai kaikki kierrättävät vähintään metallin ja lasin ja Ikean kaltaisessa työympäristössä, jossa kaikki kierrätettään huolella, tuo kommentti korostui entisestään.

Suosi muovittomia vaihtoehtoja – vaihda esim. elmukelmu Abeego-kääreisiin. Näitä myy esim. Pur-hyvinvointikauppa 

Kierrätä

Kerrostalossa asuessa biojätteen, papereiden, kartonkien, metallin ja lasin kierrätys on tehty niin helpoksi, ettei niiden suhteen pitäisi olla mitään ongelmaa yhtään kenelläkään.

Jos tunsit piston sydämessäsi, kurkkaa Yellow Moodin kattava kierrätysopas. Tuo opas selkeyttää monia perusjuttuja myös konkarikierrättäjille; en muistanut, että rikkoutunut juomalasi ei kuulu lasinkeräykseen. Muihin raaka-aineisiin verrattuna muovin kierrätys on huomattavasti hankalampaa kun sille ei ole automaattisesti kierrätyspisteitä taloyhtiöissä. Jotta siihen todella kannustettaisiin, pitäisi siitä tehdä yhtä helppoa kuin muidenkin raaka-aineiden kierrättämisestä.

Täältä löytyy konkreettista tietoa, mitä muovinkeräykseen voi ja ei voi viedä ja täältä muovinkierrätyspisteet Suomessa. Kierrätetystä muovista valmistetaan esim. kastelukannuja ja suomalaisille ah-niin-rakkaita ämpäreitä. Olen kierrättänyt muovit vasta reilun vuoden, kun tajusin joskus viime keväänä, että mun kodin läheltä löytyy muovinkeräyspiste, vaikka taloyhtiöstä sellaista ei löydykään. Tampereella asuessani lähin keräyspiste oli usean kilometrin päässä, joten oli helppo perustella itselleen muovin kierrättämättä jättäminen.

Sekajätettä kertyy muovin kierrätyksen ansiosta todella vähän,  mutta on karmaisevaa tajuta, miten paljon muovijätettä syntyy yhden hengen taloudessakin. Sen määrä kannustaa miettimään omia ostoksia tarkemmin. Mulle selkein ratkaisu olisi käydä lähikaupan sijaan isommassa marketissa tai kauppahalleissa, jotta voisi valita usemman vaihtoehdon väliltä sen, jota ei ole tuplapakattu muoviin – esim. lähikaupan avokadot on aina niitä muoviin pakattuja eikä kaikkia sesonkihedelmiäkään myydä ilman muovipakkausta.

Perehdy Zero Waste -ideologiaan

Zero Waste -elämäntapa on aiheena niin laaja, etten aio ottaa sitä tämän isommin käsittelyyn tässä postauksessa, mutta jaan teille pari hyvää lukuvinkkiä, jos aihe kiinnostaa enemmän:  Kokonainen elämä edessä -blogiSugarin Zero Waste -postaussarja & Uusi muusa -blogin ajatuksia Zero waste -viikosta.

/////////////////////////

Kierrätättekö te muovinne? Entä kiinnitättekö ostoksia tehdessä huomiota siihen, mikä vaihtoehto olisi vähiten roskaa kerryttävä? Onko teillä muita hyviä vinkkejä muovijätteen vähentämiseen? Otan mieluusti vastaan!

Mikään muu yksittäinen ympäristöä koskeva aihe ei ole viime aikoina ahdistanut yhtä paljon kuin muovi ja siihen liittyvät ongelmat. Tämä tuntuu niin loputtomalta suolta, että on pakko aloittaa pienin askelin, jotta kokonaisuus ei ahdistaisi.


Lähteet: Helsingin Sanomat – Onko hammastahnassasi muovia? 6.2.2018, Helsingin sanomat – Pitääkö jogurttipurkki pestä tai hedelmäpussin metalliosa irrottaa? Asiantuntija vastaa yhdeksään kysymykseen muovin kierrättämisestä 5.2.2018, Helsingin Sanomat – Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi 24.7.2017, Helsingin Sanomat – mikromuovia löytyy jopa Suomen järvistä 31.8.2016, Helsingin sanomat – Nyt se on laskettu: maailmassa on tuotettu 8,3 miljardia tonnia muovia ja peräti puolet siitä kolmentoista viime vuoden aikana – silti tuotanto vain lisääntyy entisestään 20.7.2017, RinkiHelsingin Sanomat – Fleece-paidastakin irtoaa pesussa muovia 5.9.2017, HSY 9.2.2018

Lisää luettavaa

matalat ferritiinit oireet

Mielessä: matalat ferritiinit, rautainfuusio & Cyklokapron

30926265637_b5cd675e1b_o.jpg

Yasuragi – japanilainen kylpylä Tukholmassa

Pehmeämpi ja joustavampi futon

Metsäkylvyssä

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Viimevuosien aikana itseäkin on alkanut kiinnostaa kierrätys ja kestävämpi kulutus, ja on ollut ihana huomata kuinka paljon siitä onkaan saatavilla tietoa netin kautta. Oon itse tota muovin käyttöä nähnyt niin paljon ja kauhistellut sitä.

  Oon töissä myyjänä laukkuliikkeessä ja lähes jokainen tuote toimitetaan muoviin erikseen pakattuna (propsit yhdelle merkille joka toimittaa lompakkonsa kankaisissa pussukoissa). Isossa kauppakeksuksessa kierrätysvaihtoehtona sille muovillekin on vain se sekajäte. (Eikä! Katsoin tuon kartan avulla että meidän kauppakeskuksen lähimmässä isossa ruokakaupassa olisi muovipakkauksille myös kierrätyspiste. Hitsi kun ei ole omaa autoa käytössä voisin itse kuljettaa meidän muovit vaikka sinne) Meillä ei vielä ole myöskään muovikassit maksullisia, vaikka siitä koitan aina vähän vinkkailla ja kauppias on siinä myötäillyt kyllä. Aina silti kysyn että meneekö tuote näin ennenkuin automaattisesti pakkaan tuotteen muovipussiin. Osa tarjonnasta on niin suurta ettei muovipussi apua juuri tuo ja monesti matkasta löytyy jo toinen muovipussi tai sitten päättävät kantaa kädessä ostoksen. Ihanasti muutama on kommentoinutkin, että säästetään luontoa eikä oteta muovikassia :-)
  Apukassit on muuten saavuttaneet suosiota tosi hyvin! Monet ostavat niitä ja monet mallit kun saa hyvin pieneen tilaan, ne on helppo heittää arkilaukun pohjalle, jotta ne pysyy aina mukana (kunhan ne muistaa pistää takaisin laukkuun :-D)

  Oon myös huomannut kiinnittäväni ostoksiin huomiota vähän enemmän. Ostin juuri auringonkukansiemeniä, ja ennen olisin ostanut automaattisesti halvemman verratessa muoviin pakattua ja paperisessa/pahvisessa paketissa olevaa. Jos hintaero ei päätä huimaa, niin muovit jää ehdottomasti kauppaan.
  Mietin juuri joku päivä oikeastaan tuota hammasharja asiaa, että mikä olisi ekologisin vaihtoehto, jokin pertinteisen hammasharjan malli ekologisilla ominaisuuksilla, vaiko sähköhammasharja.. Hyvään aikaan esittelit siis tuon yksilön.

  Vaikka tässä suht nuori vielä olenkin (2. välivuodella lukion jälkeen) ja kotona asunkin vielä ja säästelen opiskelijaelämää varten varojani, lähiaikoina kiinnostus juurikin tähän kestävämpään kehitykseen ja ympäristöystävällisempään kulutukseen on lisääntynyt. Homma ei siis pelaa kotona ihan niin hyvin kuin ehkä itse haluaisin ja itse tulen toivottavasti omassa kodissa tekemään, mutta sain äidin lopettamaan muovikassien ostelun ja sijoittamaan hyvin pienen summan muutamaan apukassiin, jotka ovat ahkerassa käytössä aina kun vain muistaa ne sinne laukkuun laittaa takaisin.

  Juurikin tuo opiskelijaelämä mikä toivottavasti syksyllä on edessä vähän huolettaa ja mietityttää, että kuinka hyvin pystyy elämään niin kuin haluaisi. Kierrätys tulee olemaan hyvin helppoa todennäköisen kerrostalokämpän myötä, mutta ekologisemmat tuotteet olen joskus huomannut kalliimmiksi ja ihonhoitotuotteista/meikeistä luonnonkosmetiikka tuntuu usein olevan aika hintavaa. Olen biletysvuoteni jo kyllä suurilta osilta viettänyt että ellei baarikärpänen opiskelijaelämän aikana pure, ei se tule syömään vähäisiä varojani :-D

  Tuli nyt kyllä hirmuinen jaarittelu vähän ohi aiheenkin, mutta ihanaa kun kirjoitat tällaisista asioista, oppii paljon uutta ja avasin varmaan jokaisen linkin tekstistä, haha!

 2. tosi hyvä postaus!! oon itse myös kierrättäny muovit melkein vuoden. ihan järkyttävää, että sitä jätettä syntyy täyteen ahdettu muovipussillinen joka toinen kuukausi.

 3. Ihan mahtavaa, että jaksat nostaa näitä asioita! Mikromuovi & muovin ylikulutus on ongelma ja ratkaisuja tarvitaan. Ruotsissa mikromuovikielto kosmetiikassa tulee voimaan esim. kesäkuussa.

 4. En kierrätä muovia, mutta haluaisin. Ei vain ole tullut mieleen, kun omassa roskiskatoksessa ei ole muovinkeräyslaatikkoa. Lähimmät olisivat parin kilometrin päässä, niin ei oikein jaksa lähteä rahtaamaankaan muovia sinne asti. Toivottavasti taloyhtiö herää tähän pian!

  Täytyy myöntää, etten ostoskäyttäytymisessäkään en oikein koskaan tule ajatelleeksi vertailla vaihtoehtoja sen pohjalta, mistä tulee vähiten muovijätettä. Muovikassit totta kai jätän kauppaan, ellei kangaskassi ole unohtunut, mutta pakkausmuoveja harvemmin tulee katsottua (paitsi ehkä paheksuvasti, jos on ihan turhaan yksittäispakattu kaikki). Vähän olen ihmetellyt myös esimerkiksi muoviin pakattuja yksittäisiä paprikoita. Menevätkö ne todellakin niin helposti pilalle? Paperiin pakatut tuotteet ovat yleensä kauniimpiakin mutta paljon kalliimpia kuin muoviin pakatut, joten varsin pienellä budjetilla elävänä joudun menemään lompakko edellä.

 5. Kiitos perusteellisesta kirjoituksesta. Aloin kierrättämään muovit heti kun tajusin kierrätyspisteen löytyvän lähimarketin kierrätyspisteeltä. Muovit tulee vietyä ehkä kaksi kertaa kuussa isossa kassissa eli määrä on hirveä.
  Meillä on kotona aina kierrätetty lasit, metalli, kartonki ja ihmettelen aina, kun tajuan ettei vaikkapa jonkun ystävän luona kierrätetä mitään. Ite en vaan pystyisi laittamaan vaikkapa metallipurkkia sekajätteeseen.

 6. Joissakin päiväkodeissa ja kouluissa on Vihreä Lippu kestävän kehityksen ohjelma, mutta en tarkemmin tiedä mitä pitää sisällään kun en itse ole ollut mukana. Ilmeisesti siihen kuitenkin joissakin paikoissa panostetaan paljonkin.
  Työskentelen itse esiopetuksessa ja meillä valitettavasti kierrätystä ei arjessa juurikaan voi huomioida, lähes kaikki menee sekajätteeseen ja omia jäteastioita esim paperille ja pahville ei olla pyynnöistä huolimatta saatu. Ja vaikka lounaalla biojäte lajitellaan niin välipalalla kaikki menee sekajätteeseen…
  Uusissa kouluissa ja päiväkodeissa kierrätysasiat tuntuvat olevan paremmin huomioitu :)

 7. Olen viettänyt ekat kouluvuoteni Vihreä lippu -koulussa, ja vaikken kovin tarkkaan osaakaan ohjelman sisällöstä kertoa, sen verran pieni kun silloin olin, olivat nämä teemat ainakin selkeästi pinnalla. Tarkkailtiin luontoa, käytiin metsäretkillä ja opittiin kierrätyksestä, vedenkulutuksesta ja niin edespäin. Kerran kävimme porukalla esittämässä Pentti Rasinkankaan kierrätysaiheisen laulun jonkun viraston isoille herroille ja rouville. :D Eiköhän tuo oppi jossain määrin päähän jäänyt ja varmasti kulkeutui kotiinkin!

  Minulla olisi lähin muovinkeräyspaikka juuri sen kaupan pihassa, jossa useimmin käyn. Olen tähän asti jättänyt tilaisuuden käyttämättä sillä perusteella, että käyn kaupassa yleensä kotimatkalla, kun olen tulossa jostain muualta. Tässä kun muiden kommentteja lueskelee, täytyy kuitenkin todeta, että kyllä sitä tulee suoraan kotoakin käytyä kaupassa sellaisella aikavälillä, että taidan vain huijata itseäni. Muovinkierrätys alkakoon siis!

 8. Huippu postaus! Kiitos tästä. <3

  Kosmetiikkaa olen pikku hiljaa vaihtanut luonnonkosmetiikkaan, Ruokakaupassa mukana on AINA kangaskassi. Hedelmäosastolla vältän pusseja jos vain mahdollista tai valitsen paperipussin (näitä on tarjoilla ainakin joissain marketeissa). Hyvä, että monet kaupat ovat jo poistaneet muovipusseja tai tehneet niistä maksullisia.

  Viime aikoina olen kiinnittänyt entistä enemmän huomiota muovijätteeseen. Kiitos paljon kierrätyspisteiden linkistä. Lähin muovinkierrätyspiste näyttää löytyvän parin kilometrin päästä, mutta sopivasti juuri kannattamani marketin pihasta. Eli nyt vaan tuumasta toimeen. ;)

 9. Meille opetettiin koulussa jonkin verran kierrätystä. Saatiin kotiin vietäväksi kaikenlaisia esitteitä. En enää muista oliko kyseessä joku aiheesta innostunut opettaja vai tuliko tämä ulkopuolelta… mutta se oli kyllä tosi hyvä, koska sen jälkeen meilläkin kotona alettiin kierrättää!

  Olen itse onnekas siinä, että meille on tullut muovinkeräys taloyhtiöön jo jokin aika sitten. On vaan aika kauheaa se, että sitä muovia tosissaan tulee järkyttävät määrät, vaikka kuinka yrittäisi vältellä sen ostamista. Jotain tästä määrästä kertoo se, että pihassamme on kolme isoa muovijäteastiaa ja vain sekajätteen keräysastia taitaa olla vähän isompi. Pahveille, papreille, biolle jne. on paljon pienemmät astiat… hyh hyh!

  Tämä on tosin sellainen aihe, että vaikka kuinka itse panostaa, ajattelee ja kierrättää, niin toivoisi sitä vastuunottoa vähän isommissakin piireissä. Esim. odotan sitä, että ruokakaupoissa ei enää ole muovisia hedelmäpusseja tarjolla lainkaan.

 10. Juuri tällä viikolla opiskelimme biologiantunnilla kahdeksasluokkalaisten kanssa kierrätysasioita, kun jokainen teki sähköiseen vihkoonsa lajitteluoppaan! Eli kyllä, koulussa (onneksi!) opetetaan kierrätystä osana kestävän kehityksen teemaa.

 11. Kiitos hyvästä postauksesta ja siitä, että nostit aiheen esille. Mua on alkanu ahdistaa suunnattomasti tää muoviongelma viime aikoina – kuten itsekin sanoit, tuntuu loputtomalta suolta, jossa oma yritys pelastaa mitä pelastettavissa on, tuntuu ihan mitättömältä kun on niin paljon niitä jotka ei välitä. Mun seuraava tavoite on ajaa läpi muovin- ja kartonginkeräysastia meidän taloyhtiöön. Omiin päivittäisiin valintoihin ja kuluttamiseen oon alkanut myös kiinnittää enemmän huomiota, luonnonkosmetiikkaa oon käyttänyt jo pari vuotta ja kestokassi kulkee mukana laukussa. Voi kun sais vielä ne välinpitämättömätkin ymmärtämään…

 12. Itse olen kierrättänyt muovia nyt noin vuoden verran. Aluksi äiti alkoi tätä tekemään, ja kun keräyspisteet tulivat tännekin, aloitin myös. Harmi vain, että näinkin isossa kaupungissa on vain neljä muovinkeräyspistettä, ja näin autottomana opiskelijana niitä on välillä vaikea saada kuskattua. Onneksi kesällä tämä ei ole niin suuri ”ongelma”.

  Muovin kierrätys on tosiaan aluksi hieman hankalampi sisäistää, mutta kun sen oppii, saa siitä kyllä erittäin tyytyväisen tunteen :-D Eikä sitä sekajätettä tule nykyään enää ollenkaan niin paljoa, kun jätteet saa niin hyvin kierrätettyä. Ja todellakin on aika shokeraavaa kuulla, että jotkut kavereista eivät kierrätä edes sitä lasia ja metallia…

  Kaupassa töissä olevana on kyllä ihana, että hedelmien pikkupussit on otettu pois kassoilta. Järkyttävää, miten paljon ihmiset niitä käyttivät. Ja jollekin yhdelle avokadolle oma pussi, ja yhdelle banaanille toinen, oikeesti?!?
  Mun kaverit on varmaan lopen kyllästyneitä, kun levitän aina kierrätyksen ilosanomaa, mutta onneksi täällä kommenttikentässä voi sentään vähän hihkua :-D

 13. Olen samaa ikäluokkaa kuin sinäkin Ida ja meillä kierrätys oli jo ala-asteella koulussa iso juttu (koulumme oli Vihreän lipun koulu) ja näin jälkikäteen olen tosi kiitollinen siitä, että näin oli. Kierrätys tulee itselläni sekä koulun että kotikasvatuksen myötä niin selkärangasta ja tyrmistyn kerta toisensa jälkeen jos joku tuttu viskaa pahvit tai metallit sekajätteeseen. En vain voi käsittää mlista itsekkyyttä, kun itse lajittelen kaiken mahdollisen. Muovia olen kierrättänyt nyt aika lailla vuoden verran ja meillä täällä Turussa asiat ovat niinkin kivasti että muovinkierrätyspiste löytyy nykyään ihan taloyhtiömme pihasta :) vielä kun saisi kaikki naapuritkin myös hyödyntämään sitä…

 14. Palasaippuoiden käyttö! Usein kaupoista löytyy pahviin pakattua saippuaa. Tiskiaineena, suihkussa, shampoona, käsisaippuana ja (käsi)pyykin pesussa. Toki koneeseenkin voi raastaa palasaippuaa, mutta itse en oo tätä vielä tehnyt. Tällä hetkellä on mupvipullossa pyykinpesuaineet, koska kämppis on ne hankkinut. Haluan, että seuraavaksi hankitaan pesupähkinät, oon aina halunnut kokeilla niitä :)

  Muiden kosmetiikkatuotteiden kanssa onkin vähän hankalampaa, suurin osa on muovipakkauksissa. Periaatteessa haluan suosia lasiin pakattuja tuotteita, mutta se lasi päätyy sitten polttojätteeseen koska sitä ei voi kierrättää (ellei ole erikseen pakkaukseen merkitty). Harmillista!

  Myös ruokaostoksilla harmittaa usein. Hedelmiä/kasviksia en laita pusseihin ollenkaan (ollut tarkoituksena ommella kestopussit jo ikuisuuden esim vanhasta tyynyliinasta tms!) Mutta tosi monet kasvikset on jo valmiiksi pakattu… Ääh. Tähän olisi kiva saada muutos. Toki ymmärrän, että tiettyjen ruokien säilyvyyden kannalta muovipakkaus on se paras, mutta esim vihanneksissa pakkaus on aivan turha. Niin ja kauppakassina reppu toimii mainiosti, varsinkin kun liikun pyörällä. Joskus lisäks kangaskassi <3

  Meille tuli muutama vk sitten muovikeräyspiste talon pihaan ja kyllä huomaa ihan eri tavalla miten paljon muovia kertyykään nyt kun sitä erikseen lajittelee :/ Oon huomannut, että ostettuja pakastemarjapusseja tulee tosi paljon ja tää vois toimia seuraavan kesän marjastusmotivaationa! Ylipäätään herännyt ajatuksia siitä, miten kiva olis kerätä/kasvattaa itse osa ruuasta.