Leipä ilman vehnää – arjen pelastus

ruoka
Jätä kommentti

* Kaupallinen yhteistyö, Vaasan & Asennemedia

Leipä on mulle arjen luksusta – se pelastaa silloin, kun ei jaksa tai ehdi laittaa kunnon ruokaa alusta asti, sillä leivästä on helppo tehdä pikapizzat ja täyttävämpien päällisten kanssa ne menevät ruuastakin silloin tällöin. Paahdettu leipä itsetehdyillä pestoilla tai hummuksilla on täydellinen pari syksyisten keittojen kaveriksi ja avokadoleipä viikonloppuaamujen herkku puuron kaverina.

Haluan, että arjessa syömäni leipä on hyvää ja terveellistä, eli leivottu ilman vehnää, sillä mun maha ja vehnä eivät aina tule toimeen keskenään. Ilman vehnää leivottujen leipien valikoima on parantunut viime vuosina huomattavasi ja toivotankin Vaasan uuden Kaura-tattarileivän lämmöllä tervetulleeksi. Se on leivottu ilman vehnää Suomessa. Leivän viljoista 70% on täysjyväkauraa ja kauran lisäksi tattari ja hirssi tuovat leipään makua.

Vaasan kaura-tattarileipä

Syynäättekö te kaupassa ostamienne tuotteiden raaka-ainelistat ennen ostopäätöstä? Mä olen aina ollut melkoinen syynääjä, mitä tulee ruokatuotteiden ravintosisältöihin – onneksi mun taustatutkimukset eri tuotteista alkaa olla siinä mittakaavassa, että menee viikkoja, ettei kauppareissulla tarvitse tutkia mitään, kun tietää jo mitkä tarjolla olevista vaihtoehdoista ovat parhaita. Opin tämän tavan puhtaammasta ruuasta kiinnostuttuani ja opin ymmärtämään, ettei esimerkiksi suurin osa ”hiillostetuista” tai ”savustetuista” tuotteista olleet sen kummemmin hiillosta tai savua koskaan nähneetkään, vaan ainoastaan saaneet aromikylvyn.

Tuolloin tajusin myös esimerkiksi moni kauraleipänä markkinoitu sisälsi kauraa vai nimeksi ja että tosi monet ruisleivätkään eivät ole täysin rukiista valmistettuja, vaikka nimestä olisikin helppo päätellä näin. Tosi monissa leivissä on aina lisäksi myös vehnää. Oletteko huomanneet saman?

Vaasan kaura-tattarileipä avokado

Vehnätön kauratattarileipä

Vehnä on mulle vähän mysteeri; joskus sen syöminen tekee olosta tukalan ja joskus ei ja tästä syystä En ole ehdoton vehnättömyydessäni, kuten en monessa muussakaan asiassa elämässäni, mutta arkena välttelen vehnää. Kun välttelypuuhiin tottuu, siitä tulee onneksi helppoa eikä sitä tarvitse miettiä sen enempää kaupassa. Pasta on helppo korvata pavuista valmistetuilla tai muilla lisukkeilla ja ilman vehnää leivottua leipää saa pikkukaupoistakin.

Vaasan 100% kauraleipä on pitkään ollut yksi vakkarivalinnoistani, joten on kivaa, että se sai rinnalleen Kaura-tattarin. Kaura-tattariuutuusleivän maku on pelkästä kaurasta valmistettuun leipään verrattuna täyteläisempi – 100% kauraleipä on ehkä aavistuksen makeampaa? Olen varma, että tulen ostamaan molempia leipiä jatkossakin, mutta vaihtelu virkistää, joten kiva että valinnanvaraa 0n enemmän.

Mulla ei ole leivänpaahdinta, joten on ensiarvoisen tärkeää että leipä maistuu hyvältä myös ilman paahtamista, vaikka kai mikä tahansa leipä on paahdettuna pikkuisen parempaa. Tykkään Kaura-tattarin koostumuksesta myös sellaisenaan, tämä ei ole liian höttöinen eikä toisaalta liian tiiviskään. En ole vielä spotannut tätä mun lähikaupasta, mutta koska siellä on tuota vanhaa suosikkiani iso rivi, ajattelin kysäistä myyjältä saisiko uutuuden myös valikoimiin.

Vaasan vehnätön leipä

Lehtikaalipesto

En tiedä teistä, mutta mulle käy välillä niin, että kyllästyn johonkin raaka-aineeseen kun sitä joutuu ostamaan kerralla niin ison satsin yhden hengen talouteen. Lehtikaali on sellainen raaka-aine, jota mulla on usein kaapissa, mutta jota en jaksa syödä montaa päivää peräkkäin sellaisenaan salaatissa. Onneksi se sopii raaka-aineeksi smoothieisiin, mutta keksin hetki sitten että se on täydellistä itsetehdyssä pestossa! Lehtikaali on niin maukas, että pesto maistui täyteläiseltä ilman juustoakin. Alla vegaaninen lehtikaalipestoresepti joka sopii täydellisesti Kaura-tattarileipien ja avokadon kaveriksi.

Kauratattarileipä

Avokadoleivät lehtikaalipestolla & chilillä

Lehtikaalia
1-2 kynttä valkosipulia
Oliiviöljyä
Paahdettuja auringonkukansiemeniä
Ripaus suolaa

Vaasan kaura-tattarileipiä
Avokadoa
Kuivattua chiliä
Timjamia
Pinjansiemeniä

_____

Lehtikaalipesto syntyy keittiönkaappien vakkareista. Arkiset auringonkukansiemenet ovat paahdettuna mainion makuisia, joten ennen kuin kippaat siemenet blenderiin, paahda niitä hetki pannulla ilman öljyä. Blendaa paahdetut siemenet, lehtikaali, valkosipulin kennet ja oliiviöljy tehokkaalla blenderillä tasaiseksi tahnaksi. Lisää sekaan ripaus suolaa.

Avokadoleivät on mun arki-iltojen pelastus; jos nälkä ei ole kova, korvaan iltaruuan täyttävillä leivillä ja keitän kaveriksi kurkuma- tai punajuurilaten. Ja hei jos tykkäät mausteisesta ruuasta, kokeile kuivattua chiliä avokadoleipien päälle – mä olen aivan koukussa.

vehnätön kauratattarileipä

Siinä missä itse tehty pesto on kiva leivänpäällisvaihtoehto voille, ovat pizzaleivät taasen mun arki-iltojen pelastus silloin kun en ehdi miettiä mitä tekisin ruuaksi tai jos kaapissa alkaa nahistua sipulinippu ja kirsikkatomaattirasian viimeiset tomaatit.

 

Munakoisopizzaleivät

Vaasan kaura-tattarileipiä
Ketsuppia / tomaattipyrettä
Kirsikkatomaatteja
Kevätsipulia / punasipulia
Munakoisoa
Mozzarella
Tuoretta chiliä
Timjamia
Pippuria
Pinjansiemeniä

_____

Levitä tomaattipyrettä tai ketsuppia leipien päälle ja kokoa leivän päälle kirsikkatomaatteja, munakoisoa, tuoretta chiliä ja mozzarellasiivut. Tuore timjami on mun suosikkimauste pizzassa, joten se kuuluu oleellisesti myös pizzaleipiin. Paista munakoisopizzaleipiä 200-asteessa kunnes mozzarella on sulanut ja ruskistunut hieman.

vehnätön kauratattarileipä

Vaasan ilman vehnää leivottu kaura-tattarileipä

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.