Hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen – 2,5 vuotta ilman e-pillereitä

/// hyvinvointiTags: , , ,

Lopetin e-pillerit reilu kaksi ja puoli vuotta sitten. Söin pillereitä sitä ennen kymmenen vuotta ja olin utelias tietämään, miltä olo tuntuisi ilman. Kirjoitin lopettamiseen liittyviä pohdintoja TÄNNE ja sain hullun määrän kommentteja, joita lukiessa omat ajatukseni lopettamisesta alkoivat varmistua.

Puolitoista vuotta sitten kirjoitin TÄÄLLÄ, miltä vuosi ilman pillereitä oli tuntunut ja millaisia muutoksia olin huomannut. Nyt on kulunut 2,5 vuotta, joten lienee turvallista sanoa, että tilanne on vakiintunut ja summata, mitä kehossa ja mielessä tapahtui pillereiden lopettamisen jälkeen.

hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen

Tajusin tätä tekstiä kirjoittaessani taas monta asiaa omasta kropastani ja siinä tapahtuneista muutoksista. En osaa varmaksi sanoa mitkä muutoksista liittyvät reilun kahden vuoden aikajänteellä e-pillereiden lopettamiseen ja mitkä johonkin muuhun (esimerkiksi stressiin), mutta olipa kiinnostavaa pysähtyä tarkastelemaan muutoksia. Oon aika hyvä analysoimaan sitä, mitä kropassani milloinkin tapahtuu, mutta isoon mittakaavaan omien tuntemusten ja muutosten laittaminen on välillä tosi hankalaa.

Hiukset

Kirjoitin puolitoista vuotta sitten, vuosi pillereiden lopettamisen jälkeen, etten esimerkiksi huomannut hiusteni kunnossa muutoksia. Nyt kaksi vuotta myöhemmin todellakin huomaan; viime syksynä tuntui, että hiukset tippuvat päästä ja että hiukset olivat ekaa kertaa elämäni aikana todella ohuen tuntuiset. Hiusten harjaaminen itketti ja pelkästään sormin hiuksia haroessa käsiin jäi aina suortuvia. Voi olla, ettei se liittynyt e-pillereihin mitenkään, tai voi olla että liittyi, en tiedä. Tuo on ollut tähänastisen elämäni stressaavin aikakausi, joten sillä on myös varmasti jotain tekemistä asian kanssa, luultavasti paljon enemmän kuin pillereiden lopettamisella.

Iho

On ollut kiinnostavaa seurata oman ihon kuntoa ja vaikka olin lähestulkoon varma, että mun ihoni menisi huonompaan kuntoon pillereiden lopettamisen myötä, oli helpottavaa huomata, ettei niin ole käynyt. Mun  pahin pelkoni pillereiden lopettamisen suhteen ei siis toteutunut! Ihoni oikuttelee just samalla tapaa kuten aina ennenkin, heh.

Joskus parikymppisenä mulla oli kuvista päätellen tosi hyviä ihojaksoja, mutta myöhemmin iho on ollut tosi huonossakin kunnossa vaikka käytössä oli pitkään sama pillerimerkki. Haluaisin niin ratkaista tämän näppyihin liittyvän mysteerin; ihan sama kuinka hyvin ihoa hoitaa, mitä tuotteita käyttää, vaikka nukkuisi riittävästi ja liikkuisi, koettaisi olla stressaamatta ja söisi terveellisesti ja pitäisi huolta siitä että suolisto toimii, niin mun iho elää ihan omaa elämäänsä. Tai sit se vain reagoi kaikkeen superherkästi ja siksi on välillä vaikea pysyä kärryillä mistä mikäkin oikuttelu johtuu.

Aluksi mun iho rasvoittui hurjasti, mutta sitä kesti vain muutaman kuukauden ja nyt tilanne on palannut normaaliksi. Ihoni on jopa kuivempi kuin pillereitä käyttäessä, mutta uskon, että tämä liittyy enemmän siihen että ihon ikääntyessä rasvoittuvuus vähenee ja kuivuus lisääntyy monestakin syystä, eikä siihen, että käytänkö pillereitä vai en.

e-pillereiden lopettaminen kokemuksia
Kuukautiskierto & PMS-oireet

Kirjoitin jo puolitoista vuotta sitten, että mun kuukautiskierto oli ehtinyt palata säännölliseksi, mutta että kierto oli kovin lyhyt, 21-24 päivää. Oon käyttänyt Clue-appia reilun vuoden ajan ja sen mukaan mun kierto on 22 päivää ja kierron pituus vaihtelee keskimäärin n. 1,8 päivällä, eli ovat suhteellisen säännölliset. Menkat on siis miltei tuskastuttavan usein, vaikkakin onneksi ne kestävät vain n. 4 päivää kerralla, kun joskus ennen pillereitä muistan menkkojen kestäneen helposti 5-7 päivääkin.

Tätäkin jännitin ennen pillereiden lopettamista, että olisiko jatkossa ihan arpapeliä koska menkat ovat jos kierto ei säännöllistyisi. Kun kierto on säännöllinen, on helpompaa huomata myös esim. vaihtuvia mielialoja ja mielitekoja ja liittää ne omaan kiertoonsa.

Mun kuukautiset ovat huomattavasti runsaammat nyt ilman hormonaalista ehkäisyä kuin silloin, kun söin pillereitä. Myös mun kuukautiskivut ovat pahentuneet, joskin eivät niin, etten sietäisi niitä tai niin, että kivut olisivat joka kerta kovat, mutta ne ovat selkeästi kovemmat kuin pillereitä syödessä.

Runsaiden kuukautisten takia oon ottanut rautalisät säännölliseen käyttöön; vedän aina välillä Saluksen Floravital-pullollisen kuurina ja pidän pienen tauon ennen uuden putelin ostamista ja nyt oon käyttänyt myös kaksi pakettia Shiftin rautatabletteja, ovat toimineet kumpikin mulla tosi hyvin. En ole käynyt mittauttamassa ferritiinitasojani hetkeen, mutta olo on ollut tähän saakka kesän jäljiltä jaksavainen.

Mieli

Oon usein miettinyt, että liittyyköhän pillereiden lopettamiseen se, että mieli on tuntunut kirkkaammalta ja että surut ja ilot suuremmilta – ihan kuin joku tasainen sävymaailma olisi saanut enemmän tehostevärejä kaverikseen. Vähän kuin olis enemmän korkeita huippuja (ja syviä vesiäkin tietyllä tapaa, muttei mitenkään megalohduttomasti) ja sävyjä kaikessa. Voi olla ettei tääkään havainnointi liity pillereihin mitenkään, mutta voi olla että riippuu – tätä joka tapauksessa oon pohtinut viimeisen parin vuoden aikana paljonkin.

Moni kommentoi aiemmin pillereiden negatiivista vaikutusta libidoon enkä oikein osaa ottaa tähän kantaa omasta näkökulmastani, koska mun libido vaihtelee elämäntilanteen ja ihmissuhdetilanteen mukaan, enkä ainakaan nyt osaa sanoa, että pillerit olisivat vaikuttaneet siihen suuresti parisuhteissa tai deittaillessa.

Vartalo

Multa ei lähtenyt kiloja eikä tullut kiloja pillereiden lopettamisen myötä. En huomannut mitään pillereihin liittyviä turvotuksiakaan. Jotkut ekana testaamistani pillerimerkeistä turvottivat mua ihan hulluna, mutta noi vikat, pisimpään käytössä olleet, eivät aiheuttaneet moista.

/////

Pillereitä lopettaessa jännitin oikeastaan vain kahta asiaa; mitä mun iholle kävisi ja tottuisiko kondomin käyttöön pidemmissäkin treffailuissa. Onneksi kumpikin peloistani osoittautuivat turhiksi ja kondomin käyttö ehkäisykeinona on todellakin tottumiskysymys. Joskus nuorempana käydyt muutamat ”en tykkää käyttää kortsua” -keskustelut olivat jääneet mieleeni kummittelemaan, mutta onneksi oon sittemmin tajunnut, että se ei suinkaan ole mun ongelma… Upside-Down Face on Apple iOS 13.1

Tuntuu ihanalta, että elämä ilman hormonaalista ehkäisyä on ollut näin sujuvaa. Se oli mun kohdalla sitä myös pillereiden kanssa ja jännitin etukäteen, että jos en tottuisikaan ja olisi aloitettava hormonaalinen ehkäisy uudelleen esim. ihon kunnon ylläpitämiseksi – että olisiko ihan hullua kropan kannalta lopettaa ja aloittaa uudelleen.

Tiedän, että moni pohti hormonaalisen ehkäisyn lopettamista silloin kun kirjotin aiheesta ekan kerran. Mikä tilanne on nyt? Jos haluatte jakaa ajatuksianne aiheeseen liittyen, niin se on erittäin tervetullutta. ♥

8 kommenttia

 1. Avatar tiiakar /// 05/10/2019 / 14:16:00

  Tää postaus oli tervetullut helpotus tähän elämäntilanteeseen. Vuoden alusta olisi aika poistaa kierukka ja elää hormonitonta elämää, mikä on tähän asti jännittänyt aika paljon. Nyt odotan poistos taas muutaman asteen rauhallisempana, kiitos

  Vastaa
  • ida365 ida365 /// 05/10/2019 / 14:19:22

   Hei ihana kuulla! :) <3 Toivottavasti sullakin sujuu kaikki hyvin. Mulla oli aluksi kaikki iho rasvoittuu, hiukset rasvoittuu -meininkejä, mutta ne kesti pari kolme kuukautta ja sitten tilanne helpottui. Isossa mittakaavassa todella siedettävää.

   Vastaa
 2. Avatar Pia /// 05/10/2019 / 17:14:47

  Lopetin e-pillerit n. 7v sitten. Ainoan eron huomaa juurikin vuodon määrässä ja kivuissa, molemmat lisääntyneet. Runsaiden vuotojen takia gynekologi suositteli mulle hormonikierukkaa sillä mun on vaikea pitää rauta-arvot edes siellä minimirajoissa (esim viimeksi hemoglobiini oli 80 ja ferritiini 3. Sain onneksi nousuun ne ihan vaan vahvoja rautatabletteja syömällä), mutta en nyt toistaiseksi halua miettiä mitään hormonijuttuja. Syön rautaa ja kivut hoituvat yleensä buranalla tai parilla. Pelkäsin mitä iholle kävisi mutta vähän sama kuin sulla, välillä iho oireilee enemmän (tulee näppyjä), välillä hyviä kausia. Mies kyllä kommentoi että pms-oireet on pahemmat kuin ennen, ilmeisesti pystyy mun kiukutteluista päättelemään että jaahas kohta se aika kuusta.

  Vastaa
 3. Avatar Rikita /// 05/10/2019 / 17:46:22

  Pakko kommentoida tuota hiusten lähtöä, koska mulla lähti kans hiukset kun lopetin pillereiden syönnin. Itse söin pillereitä vain kaksi vuotta (17 vuotiaasta 19 vuotiaaksi) ja lopetin jo näin varhain, koska toisella vanhemmista oli ollut useaan kertaan laskimoveritulppia. Mutta hiuksista, itsellä on aina ollut ohuet hiukset ja hormonit murrosiässä saivat hiukset vielä ohuemmiksi. 15-vuotiaana minulla oli mm. pälvikaljua. Pillereiden aloittamisen myötä hiukset kasvoivat ja tuuheutuivat huomaamatta. Puoli vuotta pillereiden lopetuksen jälkeen huomasin taas päinvastaisen muutoksen eli hiukset ohenivat roimasti. Sen jälkeen hiukseni eivät ole kasvaneet yhtä pitkiksi hyväkuntoisina ja tuuheina.. Nyt olen kuitenkin jo tottunut ja pahin hiustenlähtö vaihe on jo mennyttä ja omiin hiuksiin on tullut tyytyväisiksi.

  Ja kortsu asiaa voisin sen verran kommentoida, että miesten tulisi löytää oikeanlainen kondomi (koko, malli), sillä harvoin standardi sopii kaikille. Varmaan tässä juuri yksi syy miksi kondomi mielletään ’ärsyttäväksi’ ehkäisykeinoksi kun on käytetty vaan sitä standardi kortsua.

  Vastaa
 4. Avatar Johanna /// 05/10/2019 / 21:24:29

  Lopetin minipillerit kahdeksan kuukautta sitten yhdeksän vuoden käytön jälkeen ja itseänikin jännitti, miten se tulee vaikuttamaan. Minulla oli nuorempana melko paha akne ja odotin, että iho räjähtää pillereiden lopettamisen jälkeen. Ihoni on kuitenkin ollut hyvässä kunnossa. Gynekologin mukaan minipillereiden ei pitäisi juurikaan vaikuttaa ihon kuntoon ja sanoi muutenkin, että iho rauhoittuu iän myötä ja siksi se ei välttämättä mene huonoon kuntoon. Alkuvaiheessa hiukset ehkä rasvoittuivat hieman enemmän, mutta sekin on nyt normalisoitunut. Minipillereiden kanssahan ei tule lainkaan kuukautisia ja mielestäni on ollut ihanaa päästä seuraamaan kuukautiskiertoa juuri Cluen avulla, vaikka jonkun mielestä tämä saattaa kuulostaa vähän oudolta :D Meillä on mieheni kanssa tarkoitus yrittää lasta tässä parin vuoden sisään ja olen niin innoissani, kun olen muutaman kerran selkeästi tuntenut ovulaationkin. Tässähän on auennut ihan uusi maailma pillereiden lopettamisen jälkeen!

  Vastaa
 5. Avatar Aino /// 07/10/2019 / 10:15:56

  Kiitos Ida, kun otit aikoinaan näin tärkeän aiheen puheeksi blogissasi! Lieneenkö ihan sattumaa, että lopetettiin e-pillerit suunnilleen samaan aikaan, mutta jokatapauksessa on ollut todella mielenkiintoista vertailla toistemme kokemuksia pillerien lopettamisen jälkeen. Monet jutut allekirjoitan itsekin ja vaikka mullakin esim. kipuja vuotopäivinä on ollut enemmän ja kierto on lyhyempi, en silti ole kertaakaan harkinnut e-pillerien aloittamista uudestaan. Hyviä puolia pillerien lopettamisessa on ollut paljon enemmän kuin huonoja.
  Ja tosiaan toi kortsuasia on myös sellainen, mistä varmaan pitäisi miehille puhua paljon enemmän! Kuten yllä olevissa kommenteissa mainittiin, kortsujakin on paljon erilaisia ja itselle pitää vaan löytää se sopivan tuntuinen. Ihan kuin meillä naisilla siteet, tamponit ja kuukupit. Ei kaikille sovi automaattisesti joku yksi ainoa, vaan malleja pitää vertailla ja kokeilemalla löytää itselleen sopiva versio.

  Vastaa
 6. Avatar Taika /// 13/10/2019 / 21:29:41

  Tosi kiva, että olet kirjoittanut tästä aiheesta, se koskettaa niin monia ja aiheuttaa paljon pohdintaa. Itse vaihdoin nelisen vuotta sitten pillerit ihonalaiseen implanttiin ihan vain käytännöllisyyssyistä (implantti pelittää 3 vuotta eikä tarvitse muistaa päivittäin napsia pillereitä).

  Hormonaalisella ehkäisyllä on huonot puolensa, mutta omalla kohdalla se on toistaiseksi tuntunut ainoalta vaihtoehdolta. Ennen pillereitä ja implanttia minulla oli 5-7 päivää todella runsas vuoto (tamponista saattoi mennä läpi tunnissa) ja aivan järkyttävät kivut, joihin eivät mitkään perussärkylääkkeet toimineet. Saatoin vain maata kylpyhuoneen lattialla ja parkua pahimpina päivinä (ei ollut endoa, se tutkittiin). Ehkäisyn myötä vuotoa tuskin huomaa eikä kipuja ole ollut lainkaan, joten olen todennut parantuneen elämänlaadun kohonneiden riskien arvoiseksi.

  Hienoa, että sinulla pillereistä luopuminen on toiminut! :)

  Vastaa
 7. Avatar Saara /// 23/05/2020 / 02:21:20

  Pohdit tuota logiikkaa ihon kunnon muutoksiin, tai sen puutetta. Kannattaa muistaa, että myös ferritiini ja D-vitamiini vaikuttavat siihen, samoin kuin hiuksiin. Itse pillerit lopetettuani ja kuparikierukan saatuani romahdin fyysisesti ja kun en apua julkiselta saanut, kävin omatoimisesti Puhdin kautta labrassa. Matalalla oli sekä ferritiini, D että folaatti. Logiikka löytynee ainakin itselläni näistä, sillä viimeksi vuodeksi pillerit lopetettuani ihon kunto paheni kuukausi kuukaudelta ja samoin kierto lyheni 28:sta 21 päivään. Tällä kertaa ei samaa ole havaittavissa, hiukset sen sijaan varisevat samoin kuin viimeksikin.

  Raudanpuutos voi runsastuttaa menkkoja ja lyhentää kiertoa ja haluan ainakin itse uskoa, että tällä kertaa rautaa popsimalla tuon kierron lyhenemisen vältän ja ihokin pysyisi paremmin kunnossa. 4 kuukautta vasta takana kierukkaa/pilleritöntä elämää, joten vielä ei voi muuta sanoa kuin että iho ainakin on selvästi tuosta rauta-foolihappo-D -kombosta tykännyt :) Sillä siis jatketaan, teininaamaa en halua enää takaisin ja hiuksetkin olisi kiva saada kasvamaan ennalleen.

  Mielenkiintoista olisi nähdä jotain tutkimusta, kuinka moni pillerien lopetuksesta johtuva oire onkin todellisuudessa runsastuneiden menkkojen aiheuttamaa. Itse ainakin olin näemmä pillereiden ansiosta pysynyt puutoksen rajamailla tolpillani ja heti kun kierukan asennuksesta tuli runsaampaa vuotoa niin se imi voimat aivan olemattomiin. Silti tällä jatketaan, olen oma halukas itseni jälleen ja haluan tuntea tunteeni näin kuin ne on tarkoitettu. Ei kiitos pilleriharmaudelle!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.