Hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen – 2,5 vuotta ilman e-pillereitä

hyvinvointi
12 kommenttia

Lopetin e-pillerit reilu kaksi ja puoli vuotta sitten. Söin pillereitä sitä ennen kymmenen vuotta ja olin utelias tietämään, miltä olo tuntuisi ilman. Kirjoitin lopettamiseen liittyviä pohdintoja TÄNNE ja sain hullun määrän kommentteja, joita lukiessa omat ajatukseni lopettamisesta alkoivat varmistua.

Puolitoista vuotta sitten kirjoitin TÄÄLLÄ, miltä vuosi ilman pillereitä oli tuntunut ja millaisia muutoksia olin huomannut. Nyt on kulunut 2,5 vuotta, joten lienee turvallista sanoa, että tilanne on vakiintunut ja summata, mitä kehossa ja mielessä tapahtui pillereiden lopettamisen jälkeen.

hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen

Tajusin tätä tekstiä kirjoittaessani taas monta asiaa omasta kropastani ja siinä tapahtuneista muutoksista. En osaa varmaksi sanoa mitkä muutoksista liittyvät reilun kahden vuoden aikajänteellä e-pillereiden lopettamiseen ja mitkä johonkin muuhun (esimerkiksi stressiin), mutta olipa kiinnostavaa pysähtyä tarkastelemaan muutoksia. Oon aika hyvä analysoimaan sitä, mitä kropassani milloinkin tapahtuu, mutta isoon mittakaavaan omien tuntemusten ja muutosten laittaminen on välillä tosi hankalaa.

Hiukset

Kirjoitin puolitoista vuotta sitten, vuosi pillereiden lopettamisen jälkeen, etten esimerkiksi huomannut hiusteni kunnossa muutoksia. Nyt kaksi vuotta myöhemmin todellakin huomaan; viime syksynä tuntui, että hiukset tippuvat päästä ja että hiukset olivat ekaa kertaa elämäni aikana todella ohuen tuntuiset. Hiusten harjaaminen itketti ja pelkästään sormin hiuksia haroessa käsiin jäi aina suortuvia. Voi olla, ettei se liittynyt e-pillereihin mitenkään, tai voi olla että liittyi, en tiedä. Tuo on ollut tähänastisen elämäni stressaavin aikakausi, joten sillä on myös varmasti jotain tekemistä asian kanssa, luultavasti paljon enemmän kuin pillereiden lopettamisella.

Iho

On ollut kiinnostavaa seurata oman ihon kuntoa ja vaikka olin lähestulkoon varma, että mun ihoni menisi huonompaan kuntoon pillereiden lopettamisen myötä, oli helpottavaa huomata, ettei niin ole käynyt. Mun  pahin pelkoni pillereiden lopettamisen suhteen ei siis toteutunut! Ihoni oikuttelee just samalla tapaa kuten aina ennenkin, heh.

Joskus parikymppisenä mulla oli kuvista päätellen tosi hyviä ihojaksoja, mutta myöhemmin iho on ollut tosi huonossakin kunnossa vaikka käytössä oli pitkään sama pillerimerkki. Haluaisin niin ratkaista tämän näppyihin liittyvän mysteerin; ihan sama kuinka hyvin ihoa hoitaa, mitä tuotteita käyttää, vaikka nukkuisi riittävästi ja liikkuisi, koettaisi olla stressaamatta ja söisi terveellisesti ja pitäisi huolta siitä että suolisto toimii, niin mun iho elää ihan omaa elämäänsä. Tai sit se vain reagoi kaikkeen superherkästi ja siksi on välillä vaikea pysyä kärryillä mistä mikäkin oikuttelu johtuu.

Aluksi mun iho rasvoittui hurjasti, mutta sitä kesti vain muutaman kuukauden ja nyt tilanne on palannut normaaliksi. Ihoni on jopa kuivempi kuin pillereitä käyttäessä, mutta uskon, että tämä liittyy enemmän siihen että ihon ikääntyessä rasvoittuvuus vähenee ja kuivuus lisääntyy monestakin syystä, eikä siihen, että käytänkö pillereitä vai en.

e-pillereiden lopettaminen kokemuksia
Kuukautiskierto & PMS-oireet

Kirjoitin jo puolitoista vuotta sitten, että mun kuukautiskierto oli ehtinyt palata säännölliseksi, mutta että kierto oli kovin lyhyt, 21-24 päivää. Oon käyttänyt Clue-appia reilun vuoden ajan ja sen mukaan mun kierto on 22 päivää ja kierron pituus vaihtelee keskimäärin n. 1,8 päivällä, eli ovat suhteellisen säännölliset. Menkat on siis miltei tuskastuttavan usein, vaikkakin onneksi ne kestävät vain n. 4 päivää kerralla, kun joskus ennen pillereitä muistan menkkojen kestäneen helposti 5-7 päivääkin.

Tätäkin jännitin ennen pillereiden lopettamista, että olisiko jatkossa ihan arpapeliä koska menkat ovat jos kierto ei säännöllistyisi. Kun kierto on säännöllinen, on helpompaa huomata myös esim. vaihtuvia mielialoja ja mielitekoja ja liittää ne omaan kiertoonsa.

Mun kuukautiset ovat huomattavasti runsaammat nyt ilman hormonaalista ehkäisyä kuin silloin, kun söin pillereitä. Myös mun kuukautiskivut ovat pahentuneet, joskin eivät niin, etten sietäisi niitä tai niin, että kivut olisivat joka kerta kovat, mutta ne ovat selkeästi kovemmat kuin pillereitä syödessä.

Runsaiden kuukautisten takia oon ottanut rautalisät säännölliseen käyttöön; vedän aina välillä Saluksen Floravital-pullollisen kuurina ja pidän pienen tauon ennen uuden putelin ostamista ja nyt oon käyttänyt myös kaksi pakettia Shiftin rautatabletteja, ovat toimineet kumpikin mulla tosi hyvin. En ole käynyt mittauttamassa ferritiinitasojani hetkeen, mutta olo on ollut tähän saakka kesän jäljiltä jaksavainen.

Mieli

Oon usein miettinyt, että liittyyköhän pillereiden lopettamiseen se, että mieli on tuntunut kirkkaammalta ja että surut ja ilot suuremmilta – ihan kuin joku tasainen sävymaailma olisi saanut enemmän tehostevärejä kaverikseen. Vähän kuin olis enemmän korkeita huippuja (ja syviä vesiäkin tietyllä tapaa, muttei mitenkään megalohduttomasti) ja sävyjä kaikessa. Voi olla ettei tääkään havainnointi liity pillereihin mitenkään, mutta voi olla että riippuu – tätä joka tapauksessa oon pohtinut viimeisen parin vuoden aikana paljonkin.

Moni kommentoi aiemmin pillereiden negatiivista vaikutusta libidoon enkä oikein osaa ottaa tähän kantaa omasta näkökulmastani, koska mun libido vaihtelee elämäntilanteen ja ihmissuhdetilanteen mukaan, enkä ainakaan nyt osaa sanoa, että pillerit olisivat vaikuttaneet siihen suuresti parisuhteissa tai deittaillessa.

Vartalo

Multa ei lähtenyt kiloja eikä tullut kiloja pillereiden lopettamisen myötä. En huomannut mitään pillereihin liittyviä turvotuksiakaan. Jotkut ekana testaamistani pillerimerkeistä turvottivat mua ihan hulluna, mutta noi vikat, pisimpään käytössä olleet, eivät aiheuttaneet moista.

/////

Pillereitä lopettaessa jännitin oikeastaan vain kahta asiaa; mitä mun iholle kävisi ja tottuisiko kondomin käyttöön pidemmissäkin treffailuissa. Onneksi kumpikin peloistani osoittautuivat turhiksi ja kondomin käyttö ehkäisykeinona on todellakin tottumiskysymys. Joskus nuorempana käydyt muutamat ”en tykkää käyttää kortsua” -keskustelut olivat jääneet mieleeni kummittelemaan, mutta onneksi oon sittemmin tajunnut, että se ei suinkaan ole mun ongelma… Upside-Down Face on Apple iOS 13.1

Tuntuu ihanalta, että elämä ilman hormonaalista ehkäisyä on ollut näin sujuvaa. Se oli mun kohdalla sitä myös pillereiden kanssa ja jännitin etukäteen, että jos en tottuisikaan ja olisi aloitettava hormonaalinen ehkäisy uudelleen esim. ihon kunnon ylläpitämiseksi – että olisiko ihan hullua kropan kannalta lopettaa ja aloittaa uudelleen.

Tiedän, että moni pohti hormonaalisen ehkäisyn lopettamista silloin kun kirjotin aiheesta ekan kerran. Mikä tilanne on nyt? Jos haluatte jakaa ajatuksianne aiheeseen liittyen, niin se on erittäin tervetullutta. ♥

Lisää luettavaa

matalat ferritiinit oireet

Mielessä: matalat ferritiinit, rautainfuusio & Cyklokapron

30926265637_b5cd675e1b_o.jpg

Yasuragi – japanilainen kylpylä Tukholmassa

Pehmeämpi ja joustavampi futon

Metsäkylvyssä

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Tää postaus oli tervetullut helpotus tähän elämäntilanteeseen. Vuoden alusta olisi aika poistaa kierukka ja elää hormonitonta elämää, mikä on tähän asti jännittänyt aika paljon. Nyt odotan poistos taas muutaman asteen rauhallisempana, kiitos

  1. Hei ihana kuulla! :) <3 Toivottavasti sullakin sujuu kaikki hyvin. Mulla oli aluksi kaikki iho rasvoittuu, hiukset rasvoittuu -meininkejä, mutta ne kesti pari kolme kuukautta ja sitten tilanne helpottui. Isossa mittakaavassa todella siedettävää.

 2. Lopetin e-pillerit n. 7v sitten. Ainoan eron huomaa juurikin vuodon määrässä ja kivuissa, molemmat lisääntyneet. Runsaiden vuotojen takia gynekologi suositteli mulle hormonikierukkaa sillä mun on vaikea pitää rauta-arvot edes siellä minimirajoissa (esim viimeksi hemoglobiini oli 80 ja ferritiini 3. Sain onneksi nousuun ne ihan vaan vahvoja rautatabletteja syömällä), mutta en nyt toistaiseksi halua miettiä mitään hormonijuttuja. Syön rautaa ja kivut hoituvat yleensä buranalla tai parilla. Pelkäsin mitä iholle kävisi mutta vähän sama kuin sulla, välillä iho oireilee enemmän (tulee näppyjä), välillä hyviä kausia. Mies kyllä kommentoi että pms-oireet on pahemmat kuin ennen, ilmeisesti pystyy mun kiukutteluista päättelemään että jaahas kohta se aika kuusta.

 3. Pakko kommentoida tuota hiusten lähtöä, koska mulla lähti kans hiukset kun lopetin pillereiden syönnin. Itse söin pillereitä vain kaksi vuotta (17 vuotiaasta 19 vuotiaaksi) ja lopetin jo näin varhain, koska toisella vanhemmista oli ollut useaan kertaan laskimoveritulppia. Mutta hiuksista, itsellä on aina ollut ohuet hiukset ja hormonit murrosiässä saivat hiukset vielä ohuemmiksi. 15-vuotiaana minulla oli mm. pälvikaljua. Pillereiden aloittamisen myötä hiukset kasvoivat ja tuuheutuivat huomaamatta. Puoli vuotta pillereiden lopetuksen jälkeen huomasin taas päinvastaisen muutoksen eli hiukset ohenivat roimasti. Sen jälkeen hiukseni eivät ole kasvaneet yhtä pitkiksi hyväkuntoisina ja tuuheina.. Nyt olen kuitenkin jo tottunut ja pahin hiustenlähtö vaihe on jo mennyttä ja omiin hiuksiin on tullut tyytyväisiksi.

  Ja kortsu asiaa voisin sen verran kommentoida, että miesten tulisi löytää oikeanlainen kondomi (koko, malli), sillä harvoin standardi sopii kaikille. Varmaan tässä juuri yksi syy miksi kondomi mielletään ’ärsyttäväksi’ ehkäisykeinoksi kun on käytetty vaan sitä standardi kortsua.

 4. Lopetin minipillerit kahdeksan kuukautta sitten yhdeksän vuoden käytön jälkeen ja itseänikin jännitti, miten se tulee vaikuttamaan. Minulla oli nuorempana melko paha akne ja odotin, että iho räjähtää pillereiden lopettamisen jälkeen. Ihoni on kuitenkin ollut hyvässä kunnossa. Gynekologin mukaan minipillereiden ei pitäisi juurikaan vaikuttaa ihon kuntoon ja sanoi muutenkin, että iho rauhoittuu iän myötä ja siksi se ei välttämättä mene huonoon kuntoon. Alkuvaiheessa hiukset ehkä rasvoittuivat hieman enemmän, mutta sekin on nyt normalisoitunut. Minipillereiden kanssahan ei tule lainkaan kuukautisia ja mielestäni on ollut ihanaa päästä seuraamaan kuukautiskiertoa juuri Cluen avulla, vaikka jonkun mielestä tämä saattaa kuulostaa vähän oudolta :D Meillä on mieheni kanssa tarkoitus yrittää lasta tässä parin vuoden sisään ja olen niin innoissani, kun olen muutaman kerran selkeästi tuntenut ovulaationkin. Tässähän on auennut ihan uusi maailma pillereiden lopettamisen jälkeen!

 5. Kiitos Ida, kun otit aikoinaan näin tärkeän aiheen puheeksi blogissasi! Lieneenkö ihan sattumaa, että lopetettiin e-pillerit suunnilleen samaan aikaan, mutta jokatapauksessa on ollut todella mielenkiintoista vertailla toistemme kokemuksia pillerien lopettamisen jälkeen. Monet jutut allekirjoitan itsekin ja vaikka mullakin esim. kipuja vuotopäivinä on ollut enemmän ja kierto on lyhyempi, en silti ole kertaakaan harkinnut e-pillerien aloittamista uudestaan. Hyviä puolia pillerien lopettamisessa on ollut paljon enemmän kuin huonoja.
  Ja tosiaan toi kortsuasia on myös sellainen, mistä varmaan pitäisi miehille puhua paljon enemmän! Kuten yllä olevissa kommenteissa mainittiin, kortsujakin on paljon erilaisia ja itselle pitää vaan löytää se sopivan tuntuinen. Ihan kuin meillä naisilla siteet, tamponit ja kuukupit. Ei kaikille sovi automaattisesti joku yksi ainoa, vaan malleja pitää vertailla ja kokeilemalla löytää itselleen sopiva versio.

 6. Tosi kiva, että olet kirjoittanut tästä aiheesta, se koskettaa niin monia ja aiheuttaa paljon pohdintaa. Itse vaihdoin nelisen vuotta sitten pillerit ihonalaiseen implanttiin ihan vain käytännöllisyyssyistä (implantti pelittää 3 vuotta eikä tarvitse muistaa päivittäin napsia pillereitä).

  Hormonaalisella ehkäisyllä on huonot puolensa, mutta omalla kohdalla se on toistaiseksi tuntunut ainoalta vaihtoehdolta. Ennen pillereitä ja implanttia minulla oli 5-7 päivää todella runsas vuoto (tamponista saattoi mennä läpi tunnissa) ja aivan järkyttävät kivut, joihin eivät mitkään perussärkylääkkeet toimineet. Saatoin vain maata kylpyhuoneen lattialla ja parkua pahimpina päivinä (ei ollut endoa, se tutkittiin). Ehkäisyn myötä vuotoa tuskin huomaa eikä kipuja ole ollut lainkaan, joten olen todennut parantuneen elämänlaadun kohonneiden riskien arvoiseksi.

  Hienoa, että sinulla pillereistä luopuminen on toiminut! :)

 7. Pohdit tuota logiikkaa ihon kunnon muutoksiin, tai sen puutetta. Kannattaa muistaa, että myös ferritiini ja D-vitamiini vaikuttavat siihen, samoin kuin hiuksiin. Itse pillerit lopetettuani ja kuparikierukan saatuani romahdin fyysisesti ja kun en apua julkiselta saanut, kävin omatoimisesti Puhdin kautta labrassa. Matalalla oli sekä ferritiini, D että folaatti. Logiikka löytynee ainakin itselläni näistä, sillä viimeksi vuodeksi pillerit lopetettuani ihon kunto paheni kuukausi kuukaudelta ja samoin kierto lyheni 28:sta 21 päivään. Tällä kertaa ei samaa ole havaittavissa, hiukset sen sijaan varisevat samoin kuin viimeksikin.

  Raudanpuutos voi runsastuttaa menkkoja ja lyhentää kiertoa ja haluan ainakin itse uskoa, että tällä kertaa rautaa popsimalla tuon kierron lyhenemisen vältän ja ihokin pysyisi paremmin kunnossa. 4 kuukautta vasta takana kierukkaa/pilleritöntä elämää, joten vielä ei voi muuta sanoa kuin että iho ainakin on selvästi tuosta rauta-foolihappo-D -kombosta tykännyt :) Sillä siis jatketaan, teininaamaa en halua enää takaisin ja hiuksetkin olisi kiva saada kasvamaan ennalleen.

  Mielenkiintoista olisi nähdä jotain tutkimusta, kuinka moni pillerien lopetuksesta johtuva oire onkin todellisuudessa runsastuneiden menkkojen aiheuttamaa. Itse ainakin olin näemmä pillereiden ansiosta pysynyt puutoksen rajamailla tolpillani ja heti kun kierukan asennuksesta tuli runsaampaa vuotoa niin se imi voimat aivan olemattomiin. Silti tällä jatketaan, olen oma halukas itseni jälleen ja haluan tuntea tunteeni näin kuin ne on tarkoitettu. Ei kiitos pilleriharmaudelle!

 8. Moi,

  kun kuitenkin aika moni hormonaalisen ehkäisyn parissa kamppaileva löytää tämän blogin, niin ajattelinpa laittaa tähän myös oman kokemukseni. Tämä käsittelee lähinnä viimeisimpää hormonimömmöjaksoa.

  Käytin parisen vuotta systeemisesti vaikuttavia ehkäisymenetelmiä (verenkierron kautta vaikuttavat). Aloitin Evra-laastarilla, jonka käyttö aiheutti minulle aivan kamalan päiväuupumuksen ja lisäksi oli koko ajan pinna kireellä. Vaihdoin noin 8kk sinnittelyn jälkeen Yasminelle e-pilleriin. Yasminellessa oli se hyvä puoli, että sen synteettinen keltarauhashormoni drospirenoni toimii nesteenpoistajana. Tulipa hoikka olo….mutta pinna oli edelleen kireellä ja päiväuupumus piinasi. Juoksin lääkärillä verenkuvissa, joissa todettiin kohonnut kortisoliarvo. Se ei kuitenkaan antanut mitään selkeyttä, sillä e-pilleri kuulemma sotkee kortisolilukemat. Ei ollut syytä epäillä mitään sairautta, niin tutkimukst saivat jäädä siihen. Aloin olla varma, että kaikki johtuu noista hormonimömmöistä, kun alkoivatkin samaan aikaan kun aloin niitä käyttämään. Mitään ulkopuolista syytä minulla ei ollut tälle olotilalle. Kun olin noita pillereitä popsinut joku 9kk, päätin että nyt saa riittää. Oma ja läheisteni elämänlaatu, oma jaksaminen ja mielenterveys kärsi niin paljon, että pakko vielä kokeilla hormonikierukkaa. Elämästäni oli lähtenyt kaikki ilo ja valo. Päälimmäisenä vain negatiiviset tunteet ja synkkääkin synkemmät ajatukset. Olisin helpolla saanut diagnoosiksi keskivaikean tai vaikean masennuksen. Seksin suhteen hormoniton ehkäisy ei kuitenkaan ole mulle vaihtoehto. En luota kondomiin ja sen myötä en pysty nauttimaan seksistä, ja kuparikierukka suurella todennäköisyydellä pahentaisi menkkakipuja sillä se lisää vuotoa. Oikeastaan ainoat tarjolla olevat vaihtoehdot siten hormonikierukka tai sterilisaatio. Valitsin nyt kuitenkin mieluummin sen hormonikierukan. Ehkäisymenetelmistä on yleisellä tasolla niin huonosti jaossa tietoa, että hormonikierukka (vaikka sisältää keltarauhashormonia) vaikuttaa vain paikallisesti eli ei systeemisesti. Oma hormonitoiminta pysyy ennallaan. Hormonikierukasta verenkiertoon päätyvät hormonimäärät ovat hyvin, hyvin pienet verrattuna systeemisesti vaikuttaviin valmisteisiin (e-pilleri, laastari, rengas, minipilleri, kapseli). Niillä määrillä ei pitäisi olla vaikutusta mielialaan. Nykyään sen Mirena -hormonikierukan lisäksi on matalampihormonisia mutta yhtä pitkävaikutteisia vaihtoehtoja. Minulle valikoitui Kyleena. Kierukan asennus ensikertalaiselle tietty vähän epämukavaa, mutta sen nyt kestää, kun tavoitteena mielekkäämpi elämä. Tuntuu semmoiselta menkkakrampilta ja vähän sen jälkeen saattaa tuntua supistelua. Asennus tehtiin e-pillereiden taukoviikolla, jonka jälkeen jätin ne mömmöt heti pois. Kun asennus tapahtuu taukoviikolla (tai pillerittömillä menkkaviikolla), niin ei ole tarvetta lisäehkäisylle. Jo parin päivän päästä tuntui, että sain elämäni takaisin. Ihan aluksi huomasin Yasminellen nesteenpoistovaikutuksen lakkaamisen, eli turvotus tuli. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä tiedostin että näin todennäköisesti käy. Se meni ajan, nesteytyksen ja aktiivisen elämäntyylin myötä pois. Minusta tuli iloinen, pirteä ja energinen. Nyt noin kerran kuussa tietyllä ajanjaksolla voi olla mieli maassa ja pinna kireellä, mutta sen laitan nyt PMS-oireiden piikkiin ja hyväksyn asian. Hiuksia on lähtenyt ihan hirveesti. Onneksi mulla kuitenkin tuuhea tukka, niin ei silti hiukset tunnu luihuletiltä. Naama rasvoittuu ihan sikana parina viikkona kierron aikana. Finnejä ja näppyjä on tullut välillä ympäri kehoa sellaisin paikkoihin joihin ennen laastaria ja e-pilleriä tai niiden aikana ei tullut mitään (pakarat, takareidet, olkavarret). Kierto on ollut hieman epäsäännöllinen, mutta sitä se oli ennenkin noita mömmöjä. Vuoto on ollut niukempaa kuin mömmöjen kanssa tai ennen niiden käyttöönottoa. Kuukautiskivutkin ovat toistaiseksi pysyneet poissa, mutta kokoajan pelottaa, minkä kulman takaa ne hyökkäävät. Minulla on nyt ollut 5-6kk tuo Kyleena kierukka, ja olen toivoa täynnä että tuosta löytyi itselleni sopiva tuote. Hormonikierukassa on mainittuna että se voi aiheuttaa munarakkulaan kystia. Minulla ehkä sen kaltaista oli viime kierrolla. Vasemmassa munasarjassa oli paineen tunnetta yli viikon verran menkkojen alkuun asti. En ollut moista kokenut/tuntenut aiemmin.

  Noista ehkäisymenetelmistä olen vihainen siitä, että lääkärit ovat nuorille ja nuorehkoille perusterveille helposti ensin tyrkyttämässä systeemisesti vaikuttavia ehkäisymenetelmiä ja ehdottavat sitten kokeilemaan toista systeemisesti vaikuttavaa valmistetta, jos yksi tai kaksi ei toimi. Ainakin tämä on ollut minun kokemus sekä kunnalliselta että yksityiseltä gynekologilta. Vetosivat lähinnä siihen, että kierukka on asennuksen kannalta epämukava toimenpide ja hintavampi kertasijoitus, ja jos se ei sitten sovikaan käyttäjälle ja pitää taas ottaa pois diipadaa. Onhan se nyt selvää että kun ihmisen hormonitoimitaa lähdetään manipuloimaan (vaikka taustalla ei ole mitään sairautta jota pitäisi hoitaa), niin aika suurella todennäköisyydellä sillä on isolle osalle käyttäjäkuntaa elämänlaatuakin heikentäviä vaikutuksia. Minusta vieläkin puhutaan liian vähän hormonaalisten systeemisten ehkäisyvalmisteiden vaikutuksesta naisen mielenterveyteen. Itse allekirjoitan että sen vaikutuksen alla muutuin täysin skitsoksi ja sain hävetä omaa käyttäytymistäni joka päivä. En enää ikinä koske noihin mömmöihin ja toivon että jatkossa useampi saisi heti alkuun toimivamman valmisteen eikä pilaisi elämästään jopa vuosia.

  Moni nainen syö jo nuoresta asti e-pilleriä ja sen myötä eivät edes pääse tutustumaan omaan hormonaalisen itseensä eli ei välttämättä edes tiedä, mitä negatiivisia vaikutuksia e-pillerillä mahdollisesti on. Esimerkiksi ”laiskuus tai saamattomuus” voi olla yksi sellainen oire, josta ei vain osaa epäillä e-pilleriä kun ei ole aiempaa kokemusta mihin verrata. Nuorempana eli 20-vuotiaana söin kolmen vuoden ajan Yasmine e-pilleriä. Siihen aikaan ei käsittääkseni ollut vielä vähempihormonista Yasminellea (jonka sitten myöhemmin otin koska siinä vähemmän hormoneja…mutta ei sopinut mulle siltikään). Söin Yasminea vuoden senkin jälkeen kun ehkäisylle ei ollut oikeastaan edes tarvetta. Se piti nimittäin kaikki kuukautiskivut poissa. Päätin kuitenkin lopettaa niiden popsimisen, kun aloin epäillä niiden vaikuttavan negatiivisella tavalla omaan energisyyteeni. Ihan arkiaskareet tuntuivat niin ylitsepääsemättömän vaikeilta kun vertasin omaa jaksamista ja asennoitumistani asioihin ihan vain muihin ihmisiin, että mitenkä nuo muut jaksavat päivästä päivään noin reippaina. Kävin silloinkin mittauttamassa veriarvot eikä niistä mitään hälyttävää löytynyt (kilpirauhanen, ferritiini). Silloinkaan ei syytä masenukselle ollut. Kas kummaa, kun pian lopettamisen jälkeen alkoivat opiskelut ja siinä ohessa työnteko luistaa oikein kunnolla. Ei tosiaankaan ollut sattumaa. Menkkakivut kuitenkin palasivat heti ekalla kerralla, mutta valitsin mieluummin ne kuin masentuneen laiskiaisen elämän. Toivottavasti kaikille löytyy sopiva ratkaisu!

 9. Haluaisin myös jakaa kokemuksiani hormonaalisen ehkäisyn (ensin e-pillerit, sitten e-rengas) lopettamisen jälkeen. Käytin tätä ehkäisymenetelmää n. 10 vuoden ajan jatkuvasti. Minulla meni pitkään tajuta, että mitä kaikkea hormonaalinen ehkäisy minulle on aiheuttanut. Aikuisiällä kärsin toistuvista päänsäryistä, jotka eivät kuitenkaan olleet niin pahoja, että olisin lääkäriin mennyt asian tiimoilta. Nämä päänsäryt loppuivat kuin seinään, kun lopetin ehkäisyn käytön.

  Hormonit laskivat selkeästi myös mielialaani. Kun lopetin käytön, huomasin selkeän eron. Tuntui kuin olisin ollut hieman turta omille tunteilleni aikaisemmin. Lopetuksen jälkeen reagoin asioihin hyvin eri tavoin. Alkuun koin hyvinkin vahvoja tunteita, jotka onneksi laantuivat ajan kuluessa. Myöskin seksihalut ovat palanneet.

  Painoa on tippunut jonkin verran n. puolessa vuodessa. Luulen, että se johtuu siitä etten koe niin kovaa ruokahalua kuin aikaisemmin. Tämä voi kyllä johtua jostain muustakin. Pelkäsin, että ihoni menisi huonoon kuntoon, sillä nuorempana kärsin lievästä aknesta johon ehkäisy auttoi. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut, muuten kuin selän iho hieman kärsinyt. Kuukautiskierto on n. puolessa vuodessa tasoittunut, eivätkä menkat ole mielestäni olleet juurikaan runsaammat. Kipuja on tosin hieman enemmän. Toki tämä kaikki on yksilöllistä, miten kehomme reagoi, mutta täytyy sanoa, että en enää ikinä ala käyttämään minkäänlaista hormonaalista ehkäisymenetelmää.