Archetype — vastuullisia & kauniita käyttövaatteita

muoti, vastuullinen muoti
Jätä kommentti

Vastuullisempien vaatemerkkien valikoima alkaa olla koko ajan parempi ja monipuolisempi, mutta harmillisen usein törmään edelleen siihen, että joku minua muuten puhutteleva vaate on ”pilattu” isolla / selkeästi vaatteesta erottuvalla logolla (siis miksei se brändin nimi voi olla vaan niskalapussa ja that’s it) tai jollain suhteellisen mitättömänä näyttäytyvänä yksityiskohtana, joka kuitenkin pilaa muuten kauniin ja toimivan vaatteen.

Siksi oonkin tosi hyvilläni Archetypestä. Kuulin Archetype-vaatebrändistä ekan kerran Mialta, hän oli spotannut uuden tulokkaan Instagramista. Otin brändin heti seurantaan, sillä estetiikka, vastuullisuus ja laadukkaat materiaalit vakuuttivat samantien. Täydellisen klassisia vastuullisesti lähellä valmistettuja vaatekappaleita, jotka eivät ole älyttömän kalliita. Eikä mitään ylimääräistä kikkailua tai mitään turhia logoja missään, jes!

Archetype vaatemerkki

The Archetype

From ancient Greek, the word Archḗ stand for a beginning, or an origin, and týpos translates to a pattern or a model. More concisely, it refers to the original model or the very first prototype.

Eettinen muoti pellava kauluspaita

Archetype – Basic Shirt 125 € – mulla on tämä päälläni näissä kuvissa.

Archetype on ihana ja kuvaava nimi brändille, joka valmistaa yksinkertaisen kauniita käyttövaatteita. Kyselin brändin perustajalta Millalta muutaman lisäkysymyksen Archetypeen liittyen.

Miten Archetype on saanut alkunsa?

Milla: Me aloitettiin suunnittelemaan mallistoa viime keväänä, ja suunnittelun lähtökohtana oli miettiä vaatekaapin perusvaatteita urbaanille naiselle. Pilottimallistoa myytiin testinä jo kesällä, ja eniten asiakkaat tykkäsivät juuri minimalisista vaatteista joita on helppo yhdistellä ja käyttää päivittäin. Tämä tosiaan istuu hyvin Archetypen konseptiin tehdä aikaa ja käyttöä kestäviä perusvaatteita.

Olemme tosi onnekkaita että meillä on partnereina laadukas kutomo Liettuassa ja Etelä-Virossa ompelimo, joka tekee myös työvaatteita. Heillä on kokemus käyttöä kestävien vaatteiden ompelusta, sillä univormujen pitää kestää jatkuvaa pesua ja kovaa kulutusta.

Archetype-pellavapaita

Mulle lähetetyt paidat istuvat superkauniisti ja ovat nimensä mukaisesti täydellisen kauluspaidan arkkityyppejä. Miten olette osanneet valmistaa täydellisten perusvaatteiden kaavat?

Milla: Protoja sovitettiin eri kokoisilla ystävillä, ja malleihin tehtiin muutoksia istuvuuden perusteella. Myös pilottimalliston palautteen pohjalta tehtiin vielä muutoksia. Meillä on tavoitteena tehdä vaatteita jotka säilyvät mallistossa pitkään, joten suunnitteluun ja tuotteiden hiomiseen voi siten myös käyttää enemmän aikaa.

Archetype label kokemuksia

Archetype – Cropped Top 65 €

Archetype label kokemuksia

Sain valita Archetypeltä pari vaatetta itselleni ja päädyin valitsemaan kaksi puseroa; kauniin klassisen kauluspaidan valkoisena ja valkaisemattomasta pellavasta tehdyn ”shirt jacketin”. Mulla on molemmista S-koko; hieman väljiä, kuten toivonkin.

Kumpikin pellavapusero on valmistettu Virossa liettuassa valmistetusta pellavasta. Olen kirjoittanut pellavasta materiaalina aiemminkin; se on esimerkiksi puuvillaan verrattuna paljon ekologisempi materiaali ja viskoosiin ja muihin muuntokuituihin nähden paljon ympäristö- ja valmistajaystävällisempi, koska kemikaaleja ei tarvita. Lisää materiaaleista ja valmistuksesta voi lukea täältä.

Archetype jacket shirt

Archetype – Shirt Jacket 139 €. Mun päällä myös näissä kuvissa.

Archetype pellava kauluspaita vastuullinen

 

suomalainen vastuullinen vaatemerkki

Archetype – Wrap Dress 125€

Teillä on valikoimassanne pellavaa, cashmerea ja alpakkaa. Onko tarkoituksena ottaa jotain muita materiaaleja mukaan?

Milla: Ensimmäinen mallisto on tehty pellavasta, mutta meidän on tarkoitus tehdä talveksi vaatteita villasta. Etenkin hieman paksumpi pellava on erittäin kestävää, joten se sopi ensimmäiseksi materiaalivalinnaksi täydellisesti. Haluamme keskittyä luonnonmateriaaleihin, ja tavoitteena on että materiaalit kestää käyttöä, niitä voi korjata ja tarvittaessa kierrättää.

Vastuullinen muoti

Archetypellä on myös ihanan näköinen myymälä Aleksanterinkatu 24:ssä, sinne suuntaan sitten kun ihmisten välttely ei enää ole tarpeen.

Myymälässä on Archetype -vaatteiden lisäksi koruja, keramiikkaa, paperimassaruukkuja sekä muita valikoituja sisustustuotteita.

Archetype vastuullinen muoti

Archetype – Mini Tote Bag 22 €

Kankaiden ylijäämä hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan pienempien asusteiden valmistamiseen. Nämä Mini Tote Bagit näyttävät niin söpöiltä!

Mun suosikkini Archetypeltä on ehdottomasti nuo kauniin klassiset pellavakauluspaidat, mutta odotan kyllä innolla, että pääsen testaamaan myös nuo pellavahousut. Mun monta vuotta kestäneet liehuhousut eivät ehkä palvele enää kovin kauaa, joten olen alkanut katsella sillä silmällä mustia, leveälahkeisia housuja, mutta nämä pitää ehdottomasti päästä testaamaan eka.

Lisää luettavaa

5 uuden vaatteen vuosi paketissa

Yli neljä vuotta ostamatta pikamuotia

kööpenhamina second hand

Ihanat second hand -putiikit Kööpenhaminassa

Vastuullinen uimapuku

7 x vastuullisempi uikkaribrändi

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.