Vastuulliset alusvaatteet & sukat

lifestyle, muoti, vastuullinen muoti
12 kommenttia

* Kuvissa mun päällä näkyvät alusvaatteet & sukat saatu Organic Basicsilta.
Osa postauksen linkeistä affiliate-linkkejä. 

Olen viimeisen parin vuoden aikana vinkkaillut vastuullisista alusvaatebrändeistä niin monelle henkilökohtaisesti, että päätin vihdoin koota mun suosikit yhteen postaukseen.

Organic Basics vastuulliset alusvaatteet

Luomupuuvillaiset rintsikatOrganic Basics (gifted)
Koodilla IDAOBC -10% Organic Basicsin valikoimasta 6.7.2020 asti! 

Olen jo ajat sitten päättänyt, että kun seuraavan kerran tulee tarve hankkia uusia alusvaatteita, haluan, että ne ovat vastuullisesti valmistettuja ja paremmista materiaaleista. Koska haluan tuntea oloni viehättäväksi ja mukavaksi alusvaatteissa, en tietystikään kelpuuta mitä tahansa ja siksi olen ostanut suurimman osan alusvaatteistani aikojen saatossa ketjuvaateliikkeistä (niistäkin saa nykyisin monesta luomupuuvillaisia ja kierrätyspolyesteria, mutta mahdollisuuksien mukaan tuen mieluummin jotain vastuullisesti toimivaa brändiä uutta ostaessani). Onneksi vastuullista ja kaunista tarjontaa alkaa sitäkin nykyisin olla monessa eri tyylissä!

Alusvaatteet, sukat ja sukkikset ovat kyllä se vähiten huomiota saanut osa-alue mitä tulee vaatekaapin vastuullisuuteen, sillä sopivien alusvaatteiden löytäminen voi olla jo itsessään tosi hankalaa, vastuullisemmista ja omaa silmää miellyttävistä vaihtoehdoista puhumattakaan. Kun kyselin instassa vinkkejä vastuullisemmista alusvaatebrändeistä, kommentoi yksi instaseuraaja, että isorintaisena häntä harmittaa, kun tuntuu, että moni vastuullinen brändi tekee kokoja vain pienirintaisille. Tätä en ollut tullut ajatelleeksi ollenkaan! Jos jollain teistä on vinkkejä brändeistä, joilla on reilu kokovalikoima, saa mieluusti vinkata kommenteissa.

Alla mun omia suosikkejani, osaa olen testannut ja osan olen vain laittanut muistiin myöhempää varten.

Vastuulliset alusvaatteet

Korkeavyötäröiset luomupuuvillaiset alushousutOrganic Basics

Empiirisen tutkimukseni mukaan vastuullisemmat alusvaatteet valmistetaan useimmiten jostain seuraavista:

Luomupuuvilla –  Luomupuuvillan viljelyssä ei käytetä keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita ja siksi luomupuuvillan koetaan olevan ihmisille, eläimille ja ympäristölle parempi vaihtoehto. Kuten tavanomaisestikin viljelty puuvilla, vaatii luomupuuvilla kasvaakseen paljon vettä, joten siinä mielessä se ei ole ympäristön kannalta vastuullisin vaihtoehto. Luomupuuvilla on kuitenkin iholla ihanan hengittävä ja suosion sitä siksi alusvaatteissa.

Lyocell – ”Lyocell on sellulosapohjainen muuntokuitu (ominaisuuksiltaan viskoosin kaltainen), sen raaka-aineena käytetään usein eukalyptysta. Lyocellia valmistetaan märkäkehruulla ja liuottimena on viskoosista poiketen myrkytön orgaaninen kemikaali (viskoosi on mun mielestä muuten hyvä matsku, mutta sen valmistus vaatii paljon myrkkyjä, hyis, onneksi on sitäkin fiksumpia matskuja!) . Valmistusprosessi on ylipäätään turvallisempi ja ekologisempi kuin viskoosilla.” Lainaus: Weecos Materiaaliopas

Kierrätyspolyester – Polyesteri valmistetaan mineraaliöljyistä (öljynjalostuksen sivutuote, uusiutumaton luonnonvara) sulakehruumenetelmällä. Polyesterin hyvät ominaisuudet ovat sen kestävyys ja se, ettei se ime kosteutta itseensä ja on siksi toimiva esim. urheiluvaatteissa. Kierrätettyä polyesteriä on nykyisin hyvin saatavilla ja kierrätettynä polyesterin ympäristövaikutukset ovat uutta kuitua pienemmät. Polyesteristä irtoaa pesussa mikromuovia.

Kierrätysnylon / polyamidi –  Polyamidi on synteettinen kuitu, jota voidaan kierrättää. Kierrätetyn polyamidin käyttö säästää paljon energiaa verrattuna uuden kuidun käyttöön, mutta polyamidi ei ole biohajoava ja siitä irtoaa käytössä mikromuovia.

Silkki – Silkkiä valmistetaan mulperiperhosen toukan kehräämästä rihmasta. Silkki on materiaalina hyvin hengittävä, eikä juuri kaipaa villan tavoin pesua (usein pelkkä tuuletus riittää). Se on kestävä ja esim. puuvillaan verrattuna ympäristöystävällisempi materiaali (vaikka mulperipuut tarvitsevatkin lannoitusta). Jos mahdollista, kannattaisi suosia villisilkkiä tai rauhansilkkiä, joka on tavanomaista eettisempää. Tavallisessa silkinkehruuprosessissa toukat tapetaan koteloihinsa, jotta silkki saadaan kehrättyä. Villisilkki valmistetaan keräämällä silkkirihma talteen luonnossa villeinä eläviltä toukilta ilman toukkien tappamista.

Materiaalilähteet: Weecos – Materiaaliopas, Suomen tekstiili ja muoti – Kuituopas, Vihreät vaatteet – Materiaaliopas, Nudge – Materiaalit

 

VASTUULLISET ALUSVAATTEET:

Kierrätetystä nylonista valmistetut ”invisible”-alusvaatteetOrganic Basics

Organic Basics

Tanskalainen Organic Basics avaa verkkokaupassaan läpinäkyvästi, missä tuotteensa valmistaa ja jokaisessa tuotteessa lukee, missä tuote on tehty ja paljonko sen tuottaminen on säästänyt hiilidioksidipäästöjä ja luonnonvaroja tavalliseen verrattuna.

Tuotteita on myös helppo selailla niin mallin kuin materiaalinkin perusteella. Suosin itse puuvillaisia alushousuja, joten valitsin Organic Basicsilta testiin GOTS-sertifioidut luomupuuvillaiset alusvaatteet; rintsikat ja kahdet erimalliset alushousut. Valittavana on myös Tencelistä valmistettuja alusvaatteita (ja treenivaatteita – poolotreenipaita kiinnostaa!) sekä kierrätysnylonista valmistettuja alusvaatteita (bodyt kiinnostaa!).

Organic Cotton Triangle BraOrganic Basics
Koodilla IDAOBC -10% Organic Basicsin valikoimasta 6.7.2020 asti! 

Valitsin rintsikoista kooksi XS:n, mutta pohdin pitkään XS:n ja S:n välillä, sillä mulla on myös S-kokoisia braletteja (ja muuten rintsikat brändistä riippuen kaikkea väliltä 70A ja 75B). Uutena tämä koko ja malli istuu mulle just eikä melkein, mutta toivon, että tämä löystyy ihan pikkuisen käytössä. Veikkaan että S-koko olisi voinut olla kuppien puolesta turhan iso, vaikka se olisi voinut olla ympärysmitaltaan pikkuisen parempi, mutta eiköhän nämä pikkuisen löysty käytössä. Organic Basicsin sivuilla oli hyvät koko-opastukset, kantsii kurkata sieltä tarkemmin mikä voisi olla paras koko itselle. Alushousuista otin S-koon kuten muiltakin brädeiltä alushousuista ja istuvat täydellisesti, eli sanoisin että koot ovat true to size.

Brändin valikoimissa on malleja sekä naisille että miehille alusvaatteista sukkiin ja treenivaatteisiin. Jos oot pohtinut tilauksen tekemistä, niin koodilla IDAOBC saa -10% alen tilauksesta 6.7.2020 asti heidän verkkokaupastaan. Organic Basicsia myy myös Nudge.

vastuulliset alusvaatteet - Lovanna Lingerie Glow

Lovanna Lingerie

Lovanna lisätty postaukseen 25.1.2021!  Lovanna on suomalainen alusvaatebrändi, joka käyttää tuotteissaan mahdollisimman paljon kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja kankaita ja mahdollisimman ympäristöystävällisiä kankaita sellaisten kankaiden kohdalla, joita ei kierrätettynä tarkoitukseen sopien saa (esim. luomupuuvilla alushousujen haarakiiloissa).

Lovannan missiona on tehdä vastuullisia alusvaatteita erilaisille vartalotyypeille ja valikoima kannattaakin selata läpi niin, että jos löydät mieluiset alusvaatteet, avaa Lovannan kokotaulukko ja nappaa mitta käteen ja testaa, mikä koko sopii sinulle – yllätyin, että itselleni löytyi niin useat sopivankokoiset alusvaatteet, vaikka olen tottunut käyttämään A- ja B-kuppia ja Lovannan push up -liiveissä pienin kuppikoko on D, suurin G.

Vaikka push up -rinsikoistakin löytyi oikea koko, on suosikkini henkäyksen kevyestä matskusta valmistetut Glow Bralettet. Ne ovat ihanat! Niiden olkaimia voi säätää ja takana on hakaset. Multa löytyy useammat alushousutkin Lovannalta ja olen ollut todella tyytyväinen sekä korkeavyötäröisiin Glow-alushousuihin, että stringeihin. Lisää Lovannasta täällä

Luomupuuvillainen bodyThe Nude Label 

The Nude Label

Espanjalaista The Nude Labelia myy Suomessa Nudge ja valikoimaan kuuluu alusvaatteiden lisäksi myös uima-asuja. Brändin alusvaatteet ovat GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa. Rintsikka- ja alushousumalleja on parit erilaiset ja valikoimassa on myös boksereita miehille sekä parit eri sukat. Ihania maanläheisiä sävyjä ja tosi kauniit mallistokuvat!

The Nude Labelin oma verkkokauppa toimittaa tilaukset myös Suomeen.

Underprotection

Tähän brändiä olen seurannut jo pitkään somessa, mutta koska kuvamaailma on osittain niin geneerinen, en ole ollut varma uskonko tämän vastuullisuuteen. Hassua miten paljon estetiikka voi muokata käsitystä juurikin vaikka siitä, onko brändi vastuullinen vai ei – usein tämän tietty huomaa selkeämmin silloin, kun ei-niin-vastuullinen koettaa näyttäytyä vastuullisena, harvemmin näin päin. Toisaalta just hyvä, ettei vastuullisuutta tarvitse alleviivata kuvastossa.

No mutta, asiaan. Underprotection valmistaa alusvaatteita fiksummista materiaaleista; kierrätyspolyesterista, luomupuuvillasta, lyocelista, banaaninlehdistä, kierrätetystä elastaanista ja kierrätetystä ja mulesing-vapaasta villasta. Lisätietoja materiaaleista täällä. Underprotection avaa sivuillaan missä alusvaatteet valmistetaan ja kertoo myös siitä, mihin toimintatavat perustuvat. Kivan läpinäkyvää!

Ihania pitsejä ja kauniita bodyja! Siinä missä tykkään Organic Basicsin ja The Nude Labelin minimalistisesta arkisuudesta, on Underprotectionin pitsihepenet ihastuttavia omassa kategoriassaan. Valikoimassa myös nättejä yö- ja kotiasuja.

la fille d'O

La fille d’O

Ah, ihana aktivistibrändi jolla on selkeästi halu ja osaaminen tehdä asioita perustavanlaatuisesti paremmin. Perustaja kertoo sivuilla näin: ”– in 2003 i, murielle victorine scherre, felt the need to create an aspirational role model. my own shameless eve, a matriarch moulded after the women who have personally inspired me.” la fille d’O:n kuvat ovat photoshoppaamattomia ja sen huomaa – hyvällä tavalla! Luoja miten freesiä kaiken siloittelun keskellä. Ja ihania erilaisia vartaloita ja eri tyylisiä malleja. Kun klikkaat jonkun alusvaatemallin kohdalta ”pictures”, näkee myös mitä kokoa eri kokoiset mallit käyttävät; se auttaa arvioimaan esim. rintsikkamallien istuvuutta.

Tuotteet valmistetaan paikallisesti ja vastuullisesti Belgiassa. Materiaalit ovat öko-tex-sertifioituja ja niistä 90% on valmistettu Belgiassa, loput kankaat ja matskut tulevat Ranskasta ja Itävallasta. La fille d’O tarjoaa myös korjauspalvelua tuotteilleen – jos rintsikoiden olkaimet kuluvat puhki, voi ne vaihdattaa uusiin. IHANAA, niin inspiroivaa! Saitilla oli myös tämä hyvä lause: ”if you are not happy with the system: change it.” 

People Tree vastuulliset alusvaatteet

People Tree / Weecos

People Treen luomupuuvillaiset alusvaatteet ovat yksinkertaisia ja nättejä. People Tree työllistää ympäri maailman yhteiskunnallisesti heikossa asemassa olevia, eli monesti naisia, joiden olisi muuten vaikea saada toimeentuloa. Vaatteet valmistetaan ympäristön kannalta fiksummista materiaaleista. People Tree on ensimmäinen vaateyritys, jolle on myönnetty World Fair Trade Organisation (WFTO) merkki.

Mulla on ollut kuvauslainassa nämä rintsikat ja ne vaikuttivat ihanilta. Tykkään myös People Treen korkeavyötäröisistä alushousuista. Hinnaltaan ihan normaaleihin alusvaatteisiin verrattavissa, eli vastuullinen budjettivaihtoehto.

Kent 

Kentin villisilkistä valmistettuja rintsikoita ja pikkuhousuja myy mm. Kindred Black, josta nämä alunperin bongasin. Mallit ovat yksinkertaisia, mutta laadukas materiaali tekee näistä todella kauniit. Tuotteet valmistetaan Los Angelesissa. Valikoimassa on myös superkauniita silkkiaamutakkeja! Melkoista luksusta, se näkyy myös hinnoissa.

Kindred Black kirjoittaa Kentistä näin: ”Kent collections are made with certified organic silks, organic and low impact dyes, and manufactured domestically with a fair and transparent supply chain. Committed to creating opportunities for females around the world, Kent donates a portion of their proceeds to non-profits and progressive social enterprises that focus on women’s health, education and safety and security issues.”

Baserange

Baserange kertoo sivuillaan, missä päin maailmaa tuotteensa valmistuttaa. Tuotteet on värjätty öko-tex-sertifioidusti (myynnissä myös värjäämättömiä malleja) ja käytetty puuvilla on GOTS-luomupuuvillaa. Käyttävät myös bambua (joka on vastuullisuuden puolesta hieman kiistanalainen; se kasvaa nopeasti eikä vaadi puuvillan tapaan hurjia määriä vettä, mutta sen työstäminen langaksi vaatii paljon myrkkyjä). Tuntuu kuitenkin, että paremmin tekeminen on brändin ytimessä ja siitä ollaan avoimia. Musta on upeaa, että kuvissa näkyy sekä kainalo- että häpykarvoja, raskausarpia ja vanhoja ja nuoria ihmisiä.

Nuo Portugalissa valmistetut veluurisamettiset alusvaatteet ovat upeita, mutta niin ovat myös nämä ja nämä rintsikat.

Dora Larsen alusvaatteet kokemuksia

Dora Larsen

Dora Larsen on mulle vähän kysymysmerkki sen suhteen, onko kyseessä oikeasti vastuullinen brändi vai vain vastuullisempia materiaaleja käyttävä brändi, mutta ainakin se tuntuu tekevän asioita paremmin, jos ei vielä todella hyvin. Dora Larsen käyttää vain öko-tex-sertifioituja materiaaleja ja suunnittelee, että vuodesta 2021 alkaen kaikki alusvaatteissa käytetty materiaali olisi kierrätettyä. Brändi valmistaa tuotteensa Kiinassa REACH-asetuksen mukaan toimivalla tehtaalla – se on ainut tieto, mitä valmistuksesta löysin.

Tykkään brändin erilaisia kehoja mutkattomasti ylistävästä meiningistä ja väreistä, vaikken osaakaan sanoa mitään siitä, millaiset palkat ja työolot tehtailla on, kun niitä ei avata tarkemmin. Ja miten ihania pitsejä ja mesh-kankaita ja herkullisia väriyhdistelmiä, huh!

Myös näistä ekommista ja eettisemmistä alusvaatebrändeistä vinkattiin: Woron, Lara Intimates, Hara the Label, Indigoluna Store.

Organic Basics silvertech tennissukat

SilverTech-tennissukat – Organic Basics 

VASTUULLISET SUKAT & SUKKAHOUSUT:

Aarre

Kotimaisen AarreWomanin 3D-sukkikset on valmistettu  tuotantovaiheessa kierrätettystä materiaalista (pre-recycled polyamidi). Tällaisen polyamidin tuotannossa pyritään vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja käytetään 90 % vähemmän vettä, kuin tavallisen polyamidin tuotannossa eikä langan kehruussa käytetä lainkaan kemikaaleja.

Mun kokemukseni mukaan nämä ovat kestävimpiä 50 denierin sukkiksia, joita oon ikinä testannut! Falket ja monet muut pikkuisen kalliimmat brändit häviävät näille samassa denier-luokassa, joskin paksummat Falket (ehkä nämä?)ovat kestäneet mulla peräti pari vuotta käyttöä. Valikoimassa on perus kokomustat 50 den sukkikset sekä uutuutena 20 den pilkkusukkikset, joita en vielä ole testannut. Valmistetaan Italiassa.

Sidoste

Tamperelainen Sidoste valmistaa sukkia vanhassa kotikaupungissani. Ilokseni olen bongannut perusmustia nilkkasukkia ihan lähikaupastanikin. Itku kun en muista mitä matskua ne lähikaupan sukat olivat, mutta muistan, että jotain fiksumpaa, koska oikein yllätyin, että voiko lähikaupasta ylipäätään löytää eettisiä, saatu ekompia vaatteita. Verkkosivuilta voi tilata Sidosteen luomupuuvillaisia sukkia. Harmi, ettei Sidosteella ole monipuolisempaa verkkokauppaa – tilaisin mieluusti netistä perussukkia.

Organic Basics

Organic Basicsin valikoimasta löytyy sekä luomupuuvillaisia sukkia (varrellisia ja varrettomia) että silvertech-sukkia. Isomman erän ostaja säästää pikkuisen.

Swedish Stockings

Lämmin suositus pilkkusukkiksille ja verkkosukkiksille. Tavallisetkin on hyviä, mutteivat kestä mun kokemuksen mukaan tavallisia sukkiksia pidempään, joten ovat melko hintavat siihen nähden. Swedish Stockingsia myy Helsingissä ainakin Nudge ja heidän verkkokauppansa toimittaa Suomeen.

VASTUULLISET KERRASTOT:

Tamsilk

Tamsilk valmistaa alusvaatteita ja kerrastoja omalla tehtaallaan Kangasalla. Olen päässyt vierailemaan heidän tehtaallaan ja samalla reissulla ostin tehtaanmyymälästä villa-aluspaidan mustana. Myös silkkivillapitkikset kiinnostavat!

ABOUT

Liettualaisen About-merkin alusvaatteita ja kerrastoja myy mm. lahtelainen Petit St. Louis, Cilla’s sekä TRE. Mulla on brändin silvertech-kuituja sisältävä alustoppi ja trikoimnen alusmekko ja ne ovat kovasta käytöstä ja pesusta huolimatta hyvässä kunnossa. Lämmin suositus!V

Ruskovilla

Jos tilanne suinkin sallii tänä kesänä koronan puolesta, niin taidan päästä purjehtimaan ekaa kertaa elämässäni. Jos säät ovat kylmät, pitää varustautua kunnon kerrastolla (jollaista en vielä omista), joten olen katsellut Ruskovillan silkkivillahousuja sillä silmällä. Vai olisikohan luomumerinovillaiset fiksummat?

Helsingin villasukkatehdas

Tietoni mukaan ainut Helsingissä toimiva villasukkatehdas tekee yksinkertaisia ja kauniita villasukkia. Musta on ihan parasta, että näissä ei kikkailla kuoseilla, logoilla tai millään muullakaan epäoleellisella. Mulla on näitä muutama pari ja tykkään ihan hulluna.

Weekendbee

Kotimainen Weekendbee myy vastuulliseksi rankkaamiaan brändejä. Valikoimassa on urheilu- ja eräilyvaatteita ja myös kiva valikoima alus- ja kerrastovaatteita. Tykkään Weekendbeen meiningistä ja siitä, että heillä on valikoimissaan mm. Patagoniaa ja Girlfriend Collectivea omista suosikeistani.

Kommenttiboksiin saa mieluusti ilmiantaa lisää vastuullisia brändejä ja suosikkeja! ♥

Lisää luettavaa

5 uuden vaatteen vuosi paketissa

Meikkipussin päivitys syksyyn ja hyvää tekevä kuivakuppausrutiini

Kesäkuulumisia

Yli neljä vuotta ostamatta pikamuotia

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Mulle organic basicsin stringit oli ihan liian lyhyet, siis haarasta vyörärönauhaan oli jotenkin tosi lyhyt matka. Ne jäi siis ihan puoleen väliin peppua mulla! Harmitti, kun ostin monta kappaletta kerralla, ja en voi käyttääkään niitä. Organic basicsin sukat on ollu kyllä tosi hyviä ja kestäviä! Nude the labelin rintsikat on ihania, niin mukavat päällä. Etsintä jatkuu edelleen täydellisten stringien suhteen, siihen asti käytän loppuun mun lemppareita marks&spenceriltä. Niiden vastuullisuudesta en tiiä kyllä yhtään, mutta ainakin materiaali on ok.

    1. Oh no!!! :( Nyt sun kommentin luettuani aloin miettiä, että nämä ovat ehkä joihinkin muihin alushousuihin verrattuna kuitenkin matalampivyötäröiset, vaikka ovat mulle kyllä riittävän pitkät / oikeankokoiset, mutta monet muut mulla jääkin liian pitkiksi tai siis nousevat turhan korkealle :D Hmh!

      Kiva kuulla että sukat vaikuttaa kestäviltä! Ja ihana kuulla että the nude labelin rintsikat on kivat, siltä ne näyttääkin.

      Ja jep parasta käyttää kaikki vanha loppuun ja sit koettaa etsiä uutta fiksumpaa tilalle. Harmillista kun tollaista stringien istuvuutta ei oikeasti voi päätellä kuvista niin helpolla!

  2. Mä tilasin just viime viikolla Organic Basicsin Triangel -rintsikat ja muutaman setia pikkareita Nudgesta. On pitänyt ostaa niitä jo monta vuotta, mutta nyt, kun kotona ollessa en ole käyttänyt rintsikoita kohta kahteen kuukauteen, päätin vihdoin tilata liivit jotka ei (toivottavasti) purista eikä paina mistään. :) En ole koskaan uskaltanut ostaa liivejä sovittamatta. Toivottavasti valitsemani koko osuu tällä kertaa nappiin.

    1. Hei toivotaan että osuu, nämä on nimittäin AIVAN ihanat päällä, vaikka ovatkin mulle tossa valitsemassani koossa aika napakat. Parin viikon käytön jälkeen olen joko tottunut tai sitten ne ovat antaneet periksi just sen verran, että tuntuvat tosi ihanilta ja huomaamattomilta päällä. :)

  3. Mulla on ahkerassa käytössä sekä Ruskovillan silkkilegginsit (ei siis nuo silkkivillaiset) ja merinopitkikset. Aivan huippuja molemmat! Ulkoilen paljon, joten käyttöä on miltei ympäri vuoden. Erityisen ihastunut olen silkkipöksyihin, koska ne ovat käsittämättömän mukavat ja mulla on aina ollut vähän antipatioita sukkiksiin housujen alla (liikaa kitkaa ja kokonaisuus tuntuu makkarankuorelta.)

    1. Oh, voi kiitos niin paljon suosituksesta! Noi silkkipöksyt kuulostaa ihanalta, samoin merinot, ihana kuulla että ovat olleet mukavat. Ja ymmärrän niin ton sukkiskelan, hehee. Sama täällä :D

  4. Woron merkkiset pikkarit on mun lemppareita, Luva Huva on kanssa hyvä, sivut ovat aina välillä ylhäällä ja välillä alhaalla johtuen siitä onko myynnissä jotain vai ei.

    1. oh, kiitos vinkeistä! Luva Huva ei ookaan mulle tuttu, googlaan sen! :)

  5. Hei tästä puuttuu Suomen liivineulomo! En ole vielä testannut, mutta olen ajatellut jatkossa tilata alusvaatteeni sieltä. He tekee mittatilaustyönä juuri asiakkaiden toiveiden mukaiset alusvaatteet (rintaliivit ja alushousut), itse Suomessa ommellen. Mielestäni nuo hinnatkaan ei ole pahat siihen nähden, että kyse on suomalaisesta yksilöllisesti valmistetusta tuotteesta. Tuolta lisätietoa https://suomen-liivineulomo.webnode.fi/yritys/

  6. Hei, mahtavaa! Olen aina ostanut muut vaatteet kirppiksiltä tai kotimaisilta pienmerkeiltä, mutta alusvaatteet ja sukkikset ketjuliikkeistä, kun olen jotenkin kuvitellut että eettisesti tuotettuja on hankala löytää. Mutta enpä ole vaivautunut sen kummemmin etsimäänkään. Kuten kirjoitit, näiden vaatetuksen osien reiluuteen ja ympäristöystävälläisyyteen kiinnitetään usein muita vähemmän huomiota, mutta nytpä ainakin omalla kohdallani tilanne muuttuu. Isot kiitokset postauksesta!