Iittala 140 vuotta & vuoden 2021 vuosiväri ametisti

sisustus
Jätä kommentti
* Kaupallinen yhteistyö Iittala

Esittelin teille vuosi sitten Iittalan viime vuoden vuosivärin ja saan nytkin ilokseni esitellä teille Iittalan vuoden 2021 vuosivärin, taianomaisen ametistin, joka on mun mielestä ihan älyttömän upea väri.

Iittala Essence kaadin ametisti

Essence-kaadin ametistin värisenä

Iittala 140 vuotta

Iittalalla on tänä vuonna tärkeä vuosi, sillä brändi juhlii tänä vuonna 140-vuotista historiaansa Pohjoismaisen muotoilun edelläkävijänä. Juhlan kunniaksi valikoimassa on erikoiseriä ja uutuuksia, pääset kurkkaamaan ne täältä. Tässä postauksessa vinkkaan omat suosikkini juhlavuoden uutuuksista ja mikä parasta; nämä on kaikki valmistettu Suomessa! 

Iittalan historia juontaa vuoteen vuoteen 1881 ja silloin perustettuun Iittalan lasitehtaaseen. Iittalan muotoilufilosofiassa keskeistä on aina ollut muotoilu, joka kestää aikaa ja käyttöä ja on siten vastaisku kertakäyttökulttuurille; esineet on suunniteltu arkikäyttöön ja niiden muotoilu kestämään sukupolvelta toiselle.

Ametisti Aalto-maljakko 270mm

On upeaa, että Iittalalla on niin pitkä historia – sekä omassa elämässä, että brändinä ylipäätään. Kotikotona on syöty vuosia Iittalan Teema-lautasilta ja juotu Aino Aalto -sarjan laseista ja aseteltu kukkakimput Aalto-maljakkoon. Mummolassa on alkuperäistä Flora-sarjaa turkoosina ja Ultima Thule -laseja, jotka alkoivat pari vuotta sitten näyttää mun silmissä ihan uudella tapaa kiinnostavilta.

Sain ylioppilaslahjaksi ystäväni perheeltä Mariskoolin ja aloin kotoa pois muuttaessani keräilemään Kastehelmi-sarjan astioita ja purkkeja sekä Essence-viinilaseja omaan kotiini. Ekat omat itsehankkimani Iittala-jutut ovat varmaankin olleet Kastehelmi-tuikkukipot ja Nappula-kynttilänjalat, joista pidän edelleen vuosien jälkeen. Ajaton muotoilu ja laatu kestävät aikaa eikä kaunis muotoilu syö käytettävyyttä, joten arjessa ja juhlassa pärjää samoilla astioilla ja sisustusesineillä.

Iittala vuosiväri ametisti korkea aaltomaljakko 270 mm

Alvar Aalto -kokoelman Aalto-maljakko 270mm

Iittala Aalto ametisti

Iittalan vuosiväri vuonna 2021 on ametisti

Olen odottanut tämän sävyn myyntiin tulemista jo hyvän tovin, sillä ehdin nähdä ametistin värisenä hehkuvia Aalto-maljakoita yhdessä tilaisuudessa alkusyksystä. Ehkä sen tilaisuuden stailaukseen oli saatu ametistin värissä hehkuvia Aalto-maljakoita jo ennakkoon.

Tämä upea violetin sävy on luonnonvalossa ihan selkeästi lila, mutta tietyssä keinovalossa, esimerkiksi keittiön loisteputkien valossa, ametistin sävyiset lasiesineet taittavat siniseen. Oli hämmentävää tajuta miten maagisen kauniisti tuo sävy muuttuu eri valaistuksessa.

Vuosiväri, kuten aina, on myynnissä vuoden ajan. Ametistin sävyisenä Iittalan valikoimasta löytyy tuttuja klassikoita; mm. Essence-kaadin, Miranda-malja, Frutta-kannu ja -lasit, Aalto-maljakko kahdessa eri koossa sekä Kastehelmi-kynttilälyhty.

Iittala pyöreä Kartio-kaadin tummaharmaa

Iittala 140v.-juhlavuoden uutuudet

140v.-juhlavuoden kunniaksi Iittalan valikoimassa on myös muita uutuuksia, uudelleen tuotantoon on otettu esimerkiksi tämä Kartio-kaadin tummanharmaana ja kirkkaana; malli on myynnissä vuoden 2021 ajan. Kartio-kaatimen on suunnitellut Kaj Franck, jonka suunnittelufilosofian tunnistaa tästäkin esineestä: perusmuotoja, kaikki turha riisuttu pois. Alkuperäinen muotoilu on vuodelta 1955.

Tummanharmaana jatkuvaan valikoimaan on alkuvuodesta tullut Kartio-, Aino- ja Essence-sarjojen juomalasit sekä monia Kastehelmi-sarjan lasituotteita.

Essence-lasi ja Kartio-kaadin sopivat kauniisti yhteen, vaikka ovatkin eri sarjaa. En kyllä koskaan ole ollut tarkka siitä, että astiat olisivat vain yhtä ja samaa sarjaa enkä ole koskaan keräillyt vain yhtä astiastoa, joten suhtaudun yhdistelyyn varsin vapaamielisesti.

Valikoimassa on tänä vuonna myös Suomessa suupuhallettu erikoiserä Aalto-maljakkoa eläväisemmällä pinnalla.

Frutta-kannu ja Frutta-lasi violettina ametistin värisenä

Frutta-kaadin ametistin sävyisenä

Iittala Frutta ametisti violetti

Mun suosikkisarjani, Oiva Toikan Frutta sai sekin lisää värivaihtoehtoja, kun sekä kannua että juomalaseja saa tämän vuoden ajan Ametisti-vuosivärissä. Vitsit nuo lasit ovat ihan täydelliset kesäisiin kattauksiin muiden Frutta-sävyjen kaveriksi, nään jo itseni käärimässä näitä piknikiä varten keittiöpyyhkeisiin kuljetuksen ajaksi. Bongasin uutuksien joukosta myös sitruunankeltaiset Frutta-lasit, vitsit ne ovat varmasti upeat livenä.

Frutta on Oiva Toikan vuonna 1968 suunnittelema sarja, leikkisä muotoilu toimii edelleen. Aina välillä kirppiksiltä löytää Oiva Toikan Flora- ja Fauna-sarjoja, mutta Fruttaan en ole ikinä törmännyt kirppiksillä ja siksi on ihanaa, että se on otettu uudelleen tuotantoon useissa eri väreissä.

Tummanharmaa kastehelmi säilytysastia

Multa löytyy keittiöstä useampi Kastehelmi-purkki; kirkkaat olen saanut lahjaksi tädiltäni ja tummanharmaan yhteistyön myötä. Säilytän niissä suolaa ja pähkinöitä. Ilmatiivis rasia pitää pähkinät rapsakoina vaikka säilytän niitä hellan vieressä, jossa kuumilta höyryiltä ei voi välttyä. Lasisen sokerikippona toimivan Kastehelmi-kipon olen ostanut kirppikseltä, se on pikkuisen pienempi kuin jälkiruokakulhoina myynnissä olevat kipot.

Tummanharmaa Kartio-kannu & Essence-lasit

Tummanharmaa Kartio-kannu & Essence-lasit

Tummanharmaa Essence-juomalasi Iittala

Jalaton Essence-lasi on miellyttävä vesilasi, sillä se on sopivan ohkainen ja elegantti. Kaivoin kaapista mun Essence-maljat tummaharmaan lasin kuvauskaveriksi. Maljassa on humalavettä, yksi kuluneen vuoden juomalemppareista.

Ametisti iittala vuosiväri 2021

Violetin sävyissä hehkuva lasi + pinkit liljat ovat järisyttävän hieno ja piristävä värikombo, etenkin tähän aikaan vuodesta. Tämä liljapari on tuonut mulle niin paljon iloa ja nyt, kun kukat ovat vihdoin auenneet, ne näyttävät upeilta tässä korkeammassa Aalto-maljakossa. Mutta koska maljakko on itsessäänkin niin kaunis, se saa olla esillä myös silloin, kun siinä ei ole kukkia.

Lisää luettavaa

ida hanhiniemi – uusi koti.

Uudessa yhteisessä kodissa – vihdoin!

Ida Hanhiniemi Iittala

Iittalan kierrätyskokoelma meillä kotona

Haaveena yhteinen koti (ja yhteinen asuntolaina)

Suosikkini: Oiva Toikan Frutta

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.