Ekompaa pyykinpesua

lifestyle
24 kommenttia

Minulla on monia pieniä projekteja menossa kaiken aikaan omien kulutustottumusteni kanssa. Vaihdan hiljalleen fiksumpiin tuotteisiin edellisten loputtua ja nyt vuorossa ovat olleet pyykinpesuaineet. En olisi uskonut että toimivat tuotteet löytyvät näin helposti – tiskiaineen ja astianpesukoneaineen kanssa ei ole ollut yhtä hyvä tuuri. 

Tässä suosikkini pyykinpesuun: Maison Bellen Colour & Cotton -pesuaine, villa- ja hienopyykille Ecoverin Woolmark-hyväksytty hienopesuaine (saatu blogin kautta) ja huuhteluun hajusteeton huuhteluaine Ecoverilta. Löytyvät useista kaupoista ja hinnat ovat sen verran kohtuulliset, että vaihto tavallisista myrkyistä näihin onnistuu suhteellisen kivuttomasti. Olisin varmaan vaihtanut aiemminkin, jos olisin tiennyt näiden toimivan! Vertaan kokomuksiani muutaman vuoden takaiseen tiskiainekokeiluun, jolloin ekotiskiaine ei pessyt tiskejä puhtaaksi vaikka sillä kuinka lotrasi. Olen myös testannut luonnollisia astianpesukonetabletteja jotka eivät toimineet laisinkaan – vaan nytpä olen löytänyt toimivat siihenkin tarkoitukseen, mutta niistä vaikka toisella kertaa. 

Pyykki tulee putipuhtaaksi (ja ihanan tuoksuiseksi) Maison Bellen ja Ecoverin tuotteilla. En huomaa mitään eroa pesutehossa normipesuaineisiin, mutta fiilis on parempi, kun tietää ettei käytä mitään hulluja myrkkyjä. Toisinaan klooraan valkopyykin pitääkseni sen kirkkaanvalkoisena, mutta niin olen tehnyt aina ennenkin. Ecoveria ja Maison Belleä myy esim. Prismat ja Stockmann. 

Mitä tahranpoistoon tulee, on suosikkini ollut vuosia sappisaippua. Tätä ostan Ruohonjuuresta tai Punnitse & Säästästä. Saippuaa hangataan tahrakohtaan ja annetaan vaikuttaa hetken ajan, sitten vaate pestään normaalisti pesukoneessa. Tätini oli saanut sappisaippualla jopa tumman hiusvärin irtoamaan paidastaan!! Itse en ole joutunut tekemään noin hurjaa testiä, mutta ainakin punajuuri-, huulipuna-, kahvi-, viini- ja veritahrat irtoavat helposti. 

Pyykinpesusta voi toki tehdä ekologisempaa myös muilla kuin pesuainevalinnoilla. Täysien koneellisten pesu tuntuu itsestäänselvältä ja kun pesuaineet toimivat, voi suosia pikaohjelmia ja matalia lämpötiloja. Valkopyykin pesen kyllä kuudessakympissä, sillä värjääntyneet valkoiset lakanat ja pyyhkeet on ällöjä…. Muutenkin noudatan aika tarkasti vaatteidenpesussa suosituslämpötiloja jotta ei tapahdu mitään kutistumisia ja värjääntymiä – sekin säästää luontoa, kun lempparivaatteet kestävät pidempään. Farkkujen pesua välttelen viimeiseen asti, ne raikastuvat pakastamalla – sama kikka sopii myös villaneuleille. Ja kantsii tietysti tuulettaa vaatteita paljon jos siihen on mahdollisuus. Omalla parvekkeella se on helppoa, aiemmin tapasin avata ikkunan ja viritellä vaatteita sen läheisyyten ja toivoa etteivät ne lennähdä kadulle tuulenpuuskan mukana. :-D

Onko teillä vinkkejä fiksumpaan pyykinpesuun? Tai hyviä tuotesuosituksia? Mun tekee tietty mieli kokeilla kaikkia eri merkkejä ja pesupähkinätkin kiinnostaa, mutta olen vähän skeptinen niiden suhteen. Toimiiko ne? 


 

Lisää luettavaa

ida365 toukokuu

Vinkkejä / toukokuu

kaisaniemi kasvitieteellinen

Trooppista lämpöä keskellä talvista Helsinkiä

luonnonkosmetiikan bepanthen alga cicosa korjaava voide

Luonnonkosmetiikan ”bepanthen”

Nice things 2021

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Mä käytän pesupähkinöitä, tosin mulla ne ei ole toimineet vaikeimpiin tahroihin mutta hyvä tietää nyt tuosta sappisaippuasta – lähtee ostoon! Varsinkin jos lähtenyt jopa tumma hiusväri!! Muuten voin kyllä suositella, totuin niihin saksan hostäidin kautta ja ostin heti omaankin kotiin. Hajusteetonta, puhdasta ja ei tosiaan kuluta vaatetta :–) Tosin laitan myös pari pähkinän kuorta enemmän kuin mitä paketti sanoo, jos on ns. likasempaa.

  1. Ooh, kiitos Henje kokemuksen jakamisesta :-) toi kuulostaa niin passelilta vaihtoehdolta et vois pestä normipyykin kyllä hyvin noilla jos se niihin tehoaa. Ja sit tahroihin sappisaippuaa.

   Joo en tajua tuota hiusvärijuttua, se on ihan käsittämätön :–D Mulla on kyllä lähtenyt kans vaikeita likoja mut tota en oo päässyt testaamaan!

 2. Pesupähkinät on mullekin tuttuja eikä valittamista. En kuitenkaan käytä niitä koska mun mielestä on helpompaa käyttää nestemäistä/pulverimaista pesuainetta. Ecoverit on varma valinta ja hitsi oon löytänyt toisenkin kivan jonka nimeä en nyt muista, enkä voi tarkistaa kun en ole kotona, mutta siinä pakkauksessa taitaa olla jotain pingviinejä :D Sitten kotimaiset Ole Hyvä -merkin tuotteet on kans hyviä.

  1. Miksi noi susta on hankalampia? :-) Mua houkuttaa testaus mutta myös helppous, haha!

   Ecoverit on joo varmoja ja oisko se attitude mistä puhut tai joku tommonen!? Ole Hyvän tuotteita en oo ikinä testannut siitä syystä että niiden pakkausdesign ei houkuttele _yhtään_. Superturhamainen syy mut kuitenkin……

 3. Pesupähkinät ovat tuttuja itsellekin, pesen kaiken urheiluvaatteista silkkipaitoihin niillä. Silloin tällöin pesen musta-valkoiset vaatteet ihan tavallisella pesuaineella, etteivät valkoiset kohdat tummu kirjopyykissä. Mielestäni pesupähkinät ovat helppokäyttöisiä, koska ne heitetään vaan pyykkien sekaan rumpuun. Itse asiassa hukkasin sen puuvillapussin, missä ne laitetaan koneeseen joten nyt ne ovat solmitussa nilkkasukassa :D

  1. Ooh, hei kiitos viestistä, kiva tietää muiden kokemuksia ennen kuin itse testaa. HAhahah nilkkasukka sopinee oikein hyvin :—- D

 4. Itse olen kyllä tykännyt pesupähkinöistä :) Ostin tuon pussin joskus muutamia vuosia sitten ja välissä käytin noin vuoden jotain muuta pesuainetta, mutta on kyllä tosi riittoisia enkä ole huomannut pesutuloksessakaan mitään valitettavaa :) Heittelen pähkinän kuoret ihan sellaisenaan rumpuun ja samoja kuoria käytän 2-3 kertaa. Nuo sinun putelitkin näyttää kyllä tosi kivoilta, sietää varmaan kokeilla kun joskus pääsen tuosta pähkinäpussista eroon!

  1. Hei hyvä kuulla, kiva että kommentoit :-) Tarvii testaa nuo pähkinät, kiinnostaa niiden yksinkertaisuus ja se, että turhaa jätettä ei synny; ihan mahtava juttu.

 5. Myös täällä suositaan pesupähkinät ja sappisaippua -komboa ja hyvin toimii! Oon myös lukenut, että liottamalla pesupähkinöitä vedessä suht pitkään, voisi tällä vedellä sitten pestä hiukset ja vartalonkin.

  Käsitiskiaineena meillä on Lilly’s -merkkinen ekoaine. Väitän, että on Fairyä tehokkaampi lian irroittaja :)

  1. Ohoo, jännää! Tuntuu hassulta ajatella että pyykinpesuaine toimisi myös iholla; sitä on niin tottunut ajattelemaan että pyykinpesuaineet on myrkkyä :D

   Joo! Lilly’sit on nättejä, mutta en oo vielä testannut. Mulla on Ecover käsitiskiaineenakin :-)

 6. Mä oon käyttänyt pesupähkinöitä pari vuotta ja mikä parasta, oon saanut mun 72v. mummunkin innostumaan niistä! <3 Jostain olen lukenut, että pyykkiin saa tuoksua laittamalla pari tippaa eteeristä öljyä huuhteluainelokeroon (huuhteluainettahan ei pähkinöillä pestäessä tarvita), mutta olen tykännyt tuoksuttomasta puhtaasta pyykistä. Oon huomannut, että monien kotona tuoksuu aina hyvin vahvasti pyykinpesu- ja huuhteluaineet….yök. Tota maison belleä voisin kyllä kokeilla, on niin nätti! (tai sitten voisin vaan pitää sitä kodinhoitohuoneen hyllyllä somisteena :–D)

  1. Voi miten ihana mummu-fakta :’–D <3

   Hahaa totta, monien kotona kyllä tuoksuu pesu- ja huuhteluaineet, munkin luona nyt kun tuo Maison Belle tuoksuu kevyesti. Mutta muakin kiinnostaa tuoksuttomuus vaikka se ei ole mulle mikään ehdottomuus ollenkaan.

 7. Pesupähkinän voi käyttää muistaakseni 2-3 kertaa, mun mielestä oli hankalaa säilöä niitä käytettyjä ettei mennyt sekaisin käyttämättömien kanssa. ”Normimuodossa” oleva on kätsyä kun ei tarvitse kuin kaataa mukaan ja that’s it. Mutta siis kokeile ihmeessä! Ja joo, se aine saattoi olla Attitude, en kyllä vieläkään muista :D Eikä siinäkään mun mielestä oo mikään hieno pakkausdesign, näyttää mun mielestä vähän tavis-pesuaineelta, mutta ajaa asiansa hyvin. Meillä pesuaineet on kylppärin kaapissa piilossa niin ei tarvitse tuijotella jos on rumat purnukat :D

 8. Hmm miten nää kommentit hyppää aina tänne loppuun vaikka yritin vastata tuohon sun aijempaan kommenttiin.. No, ehkä hiffaat mihin kohtaan ton oli tarkoitus tulla :)

 9. Pakko kommentoida noihin mataliin lämpötiloihin. Että suurin osa vaatteista kyllä kestää pesun ihan 60 ja varmasti lähtee kaikki pesuainejäämät. Nimittäin pesuainetta jää helposti vaatteisiin, jos kovin pienillä lämpötiloilla pesee ja vielä pikaohjelmilla. Ainakin muksujen vaatteet pesen mielummin vähän turhankin pitkään, ettei vaan jää mitään jäämiä ettei tuu ihoärsytyksiä. Ja tosiaa muksujen vaatteita kun oon pessy, niin oon huomannut että tosi monet vaatteet kestää sen 60 astetta vaikka lapussa lukiskin 40. Ei oo ainakaa vielä mikään kutistunut.

 10. Kuluttaja-lehden testissä joitain vuosia sitten pesupähkinöillä pesu rinnastettiin teholtaan vesipesuun.

  Sappisaippua valmistetaan yleensä naudan sapesta ja sappineste otetaan teurastuksen yhteydessä, mutta esimerkiksi Kiinassa sappea lasketaan eläviltä karhuilta.

  Astianpesukoneeseen ostin Ecoverin kirkastusnestettä ekologisen Ole Hyvä -astianpesukonejauheen lisäksi ja se paransi vähän tilannetta, mutta osa astioista jää kyllä silti vähän vähemmän kirkkaiksi kuin toivoisin. Toisaalta, ehkä se on parempi kuin nauttia astioistaan kirkastejäämiä!

 11. Meilläkin on käytössä tuota Ecoveriä ja sitten välillä Attitudea, ollaan muitakin testailtu, mutta nuo toimineet meillä parhaiten. Aika harvoin käytetään huuhteluainetta. Hätätilassa muuten testattu Mummi ja minä pesuainetta pyykkeihin, kun kaikki muu oli loppu. Sekin on ihan ok, vaatteisiin jäi jännä, mutta ihan hyvä tuoksu (vaikka noin muuten en arvosta tuoksuvaa pyykkiä!1). Hintavaa se kyllä on. Ja me pestään vähän välillä korkeissa lämpötiloissa ja sitten taas matalissa. Esimerkiksi puuvillan pitäisi olla pitkäikäisempi, kun sen pesee 60 ja se lähtee oikeasti puhtaaksi, kun taas matalissa lämpötiloissa siihen voi jäädä rasvaa ja muuta kökköä.

  Tiskipesuainessa meillä ei ole ollut koskaan mitään ongelmaa, vaikka ollaan kokeiltu useampaa merkkiä. Nyt menossa Lilly’s eco clean, josta olen tykännyt. Tiskikonetta meillä ei ole. Oon muuten itse vihdoin ja viimein näin monen vuoden jälkeen oppinut laittamaan astiat toviksi likoamaan ennen varsinaista pesua silloin, kun astiat ovat tosi likaisia (esim. syöty suklaakakkua, joka tuntuu tarttuvan lautasiin kuin tauti!) ja sillä tavoin kyllä lähtee puhtaaksi ongelmitta kaikki. Joo, mummini opetti tämän tavan jo kun olin lapsi, mutta täytyi ensin muutama vuosi hangata ja kiroilla väkisin niitä puuroja ja kakkuja lautasista, ennen kuin suostuin kokeilemaan… :D

 12. En oo itse vielä testannut, mutta oon lukenut että aika kätevä konsti pyykin raikastamiseen ja valkaisuun on liottaa tekstiilit sitruunavedessä.
  Eli iso kattilallinen vettä jonne viipaloidaan muutama sitruuna. Kiehautetaan vesi, ja käännetään levy pois. Lisätään tekstiilit kattilaan niin että peittyvät kokonaan veden alle ja annetaan liota tunti. Kaada vedet pois ja pese pyykit normaalisti.
  Voi olla suht työläs isojen lakanoiden ja pyyhkeiden kanssa, saa meinaan olla iso kattila! Mutta aika kätevä, edullinen ja ekologinen tapa puhdistaa :)

 13. Just laitoin pyykit kuivumaan :D Ostin ruohonjuuresta justiinsa tota sappisaippuaa se on kyllä ihan ykkönen! Pyykinpesuaineena Ole Hyvä eukalyptus-piparminttu ja näin ekan käyttökerran jälkeen vaikuttaa ihan toimivalta. Pitääkin käydä sitte ostamassa tota Ecoverin Woolmarkkia :)

 14. En ainakaan huomannu, että sä tai kukaan muu olis maininnut pesupalloa! Ihan loistava, edullinen ja ekologinen. Ei sovi ihan niille ohuimmille materiaaleille, mutta muuten toimii kaikelle oman kokemuksen mukaan. Tulos muistuttaa samaa ku ulkona tuulettais! Ite ostin omani Ekottimesta noin parilla kybällä, en oo varma missä muualla myydään mut se minkä mä ostin on joku testivoittajaki. :) niin ja tää ei ollu maksettu mainos, pitää vaan jakaa omaa onnea :D