365 days with Ida

Tyylipohdintaa, luonnonkosmetiikkaa, musiikkilöytöjä, herkullista ruokaa & Helsinki-vinkkejä!

maanantai

9

helmikuu 2015

23

COMMENTS

Ekompaa pyykinpesua

Written by , Posted in Lifestyle

Minulla on monia pieniä projekteja menossa kaiken aikaan omien kulutustottumusteni kanssa. Vaihdan hiljalleen fiksumpiin tuotteisiin edellisten loputtua ja nyt vuorossa ovat olleet pyykinpesuaineet. En olisi uskonut että toimivat tuotteet löytyvät näin helposti – tiskiaineen ja astianpesukoneaineen kanssa ei ole ollut yhtä hyvä tuuri. 

Tässä suosikkini pyykinpesuun: Maison Bellen Colour & Cotton -pesuaine, villa- ja hienopyykille Ecoverin Woolmark-hyväksytty hienopesuaine (saatu blogin kautta) ja huuhteluun hajusteeton huuhteluaine Ecoverilta. Löytyvät useista kaupoista ja hinnat ovat sen verran kohtuulliset, että vaihto tavallisista myrkyistä näihin onnistuu suhteellisen kivuttomasti. Olisin varmaan vaihtanut aiemminkin, jos olisin tiennyt näiden toimivan! Vertaan kokomuksiani muutaman vuoden takaiseen tiskiainekokeiluun, jolloin ekotiskiaine ei pessyt tiskejä puhtaaksi vaikka sillä kuinka lotrasi. Olen myös testannut luonnollisia astianpesukonetabletteja jotka eivät toimineet laisinkaan – vaan nytpä olen löytänyt toimivat siihenkin tarkoitukseen, mutta niistä vaikka toisella kertaa. 

Pyykki tulee putipuhtaaksi (ja ihanan tuoksuiseksi) Maison Bellen ja Ecoverin tuotteilla. En huomaa mitään eroa pesutehossa normipesuaineisiin, mutta fiilis on parempi, kun tietää ettei käytä mitään hulluja myrkkyjä. Toisinaan klooraan valkopyykin pitääkseni sen kirkkaanvalkoisena, mutta niin olen tehnyt aina ennenkin. Ecoveria ja Maison Belleä myy esim. Prismat ja Stockmann. 

Mitä tahranpoistoon tulee, on suosikkini ollut vuosia sappisaippua. Tätä ostan Ruohonjuuresta tai Punnitse & Säästästä. Saippuaa hangataan tahrakohtaan ja annetaan vaikuttaa hetken ajan, sitten vaate pestään normaalisti pesukoneessa. Tätini oli saanut sappisaippualla jopa tumman hiusvärin irtoamaan paidastaan!! Itse en ole joutunut tekemään noin hurjaa testiä, mutta ainakin punajuuri-, huulipuna-, kahvi-, viini- ja veritahrat irtoavat helposti. 

Pyykinpesusta voi toki tehdä ekologisempaa myös muilla kuin pesuainevalinnoilla. Täysien koneellisten pesu tuntuu itsestäänselvältä ja kun pesuaineet toimivat, voi suosia pikaohjelmia ja matalia lämpötiloja. Valkopyykin pesen kyllä kuudessakympissä, sillä värjääntyneet valkoiset lakanat ja pyyhkeet on ällöjä…. Muutenkin noudatan aika tarkasti vaatteidenpesussa suosituslämpötiloja jotta ei tapahdu mitään kutistumisia ja värjääntymiä – sekin säästää luontoa, kun lempparivaatteet kestävät pidempään. Farkkujen pesua välttelen viimeiseen asti, ne raikastuvat pakastamalla – sama kikka sopii myös villaneuleille. Ja kantsii tietysti tuulettaa vaatteita paljon jos siihen on mahdollisuus. Omalla parvekkeella se on helppoa, aiemmin tapasin avata ikkunan ja viritellä vaatteita sen läheisyyten ja toivoa etteivät ne lennähdä kadulle tuulenpuuskan mukana. :-D

Onko teillä vinkkejä fiksumpaan pyykinpesuun? Tai hyviä tuotesuosituksia? Mun tekee tietty mieli kokeilla kaikkia eri merkkejä ja pesupähkinätkin kiinnostaa, mutta olen vähän skeptinen niiden suhteen. Toimiiko ne? 


 

Lisää luettavaa:

23 Comments

  • ida365
  • ida365
 1. pähkinä
  • ida365
 2. rrrrr
  • ida365
 3. puuro
  • ida365
 4. saara
  • ida365
 5. nnu
 6. Luru
 7. ilona a
 8. Jennifer
 9. kiira

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.