Cuppingissa Johan&Nyströmillä

ruoka
Jätä kommentti

* yhteistyössä Moccamaster

No johan oli hauska tiistai-ilta! Minä, Aamukahvilla-Henriikka ja Jotain Maukasta -Mari oltiin saatu jokainen kutsua pari blogin lukijaa mukaan cuppingiin meidän kaveriksemme. Cuppingin järjesti Moccamaster yhteistyössä Johan&Nyströmin kanssa, ihanissa punatiilisissä tiloissa Katajanokalla. Cuppingin ideana on päästä maistelemaan ja haistelemaan erilaisia kahvilaatuja ja -paahtoja ja löytämään niistä erilaisia vivahteita. Kahvissa on yli 1000 aromiainetta – enemmän kuin viineissä! – joten maistelussa on mahdollista löytää vaikka mitä makuja, joita ei tule huomanneeksi aamukahvia juodessaan.

Lari Salomaa, joka vastasi aiemmin kysymyksiini kahvin ekologisuuteen ja eettisyyteen liittyen, veti meille aluksi tiiviin, mutta kattavan infopaketin kahvista. Koko porukka kuunteli hiljaa ja keskittyneinä. En todellakaan ole tiennyt, että kahvin valmistuksessa on monta niin erilaista vaihetta ja vaihtoehtoa esim sen suhteen, miten kahvipavut erotellaan marjan sisältä – kuivaamalla vai vedellä ja miten se tapa vaikuttaa alkuperämaan työoloihin ja olosuhteisiin ylipäätään.

Sitten siirryimme maistelemaan kahveja. Kuinka jännää! Täytyy kyllä oikeasti tykätä kahvista ja olla kiinnostunut siihen liittyvistä jutuista, jotta cupping on mieleisä. Cuppingissa nimenomaan maistellaan kahveja, oikein ryystetään, että ne aromiaineet saa parhaiten esille.

Maistelimme viittä eri Johan&Nyströmin kahvia ja yllätyin, miten hyvältä heidän vaaleapaahtoiset kahvit maistuivat. Niin aromirikkaita ja kaikkea muuta kuin kitkerää – aika moneen meistä on varmaan juurtunut ajatus siitä, että tavallinen vaaleapaahtoinen kahvi = kitkerää ja laihaa. Vaaleapaahto itsessään ei todellakaan ole synonyymi kitkeryydelle ja laihuudelle. Jos kahvi on kitkerää, on keräysvaihe on ehkä tehty koneiden avulla niin, että kypsien kahvipapujen sekaan on joutunut myös raakoja kahvipapuja. Kun marjat, joiden sisällä kahvipapu on, kerätään käsin, ei tätä ongelmaa synny. Kahvin voi pilata ilmeisesti tosi monessa vaiheessa, paahtaessa ja vielä kotikeittiössäkin.

kuvat 1-5 & 9-11: Janne Simojoki

Olipa tosi kiva ilta mukavalla porukalla. Vaikka jengi oli toisilleen entuudestaan tuntematonta, oli fiilis rento ja välitön. Oli ihana kun teistä niin moni olisi halunnut tulla mukaan, olisin mielelläni ottanut jokaisen mukaan. Jos saatte joskus mahdollisuuden, niin menkää ihmeessä cuppingiin! Kahvi on niin tuttu osa arkea, että on kiva keskittyä siihen erilailla mitä yleensä.

Lisää luettavaa

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Metsäkylvyssä

sieniohratto

Sieniohratto, uusi arkiruokalemppari

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.