Testissä: Rawmix & raakaporkkanakakku

ruoka
25 kommenttia

Ensimmäinen raakakakkukokeiluni meni aivan nappiin, joten siitä innostuneena pyöräytin uuden raakakakun pakkaseen viikonloppuna. Ekaa raakakakkua tehdessäni tuskailin pähkinöiden ja pohjan kanssa; vanha blenderini ei nimittäin sovellu pähkinöiden murskaamiseen, vaikka se smoothiet jaksaakin pyörittää. Pilkoin siis tarvittavan pähkinämäärän käsin. Onnistuu se niinkin, mutta aikaa kuluu huomattavasti enemmän, mitä kunnollisen ja tehokkaan blenderin kanssa.

Minulle tarjoutui tilaisuus ottaa testiin Rawmix -tehoblenderi, josta olin lukenut kehuja paristakin eri blogista, joten pääsin viimein testaamaan, miten raakakakun teko onnistuu kunnon välineillä. No huh, aika sulavasti!


Rawmix R8000 on todella tehokas blenderi, joka on ihan toista maata kuin vanha perusblenderini. Aikaisempi blenderini on n. 100€ hintainen perusblenderi. Sen moottori on 900W, kun Rawmixin on tuplat, 1800W – ero on huikea. Rawmix on selvinnyt leikiten pähkinöiden ja jääpalojen murskaamisesta, kun vanha blenderini ei ole koskaan taipunut sellaiseen. Pähkinät ja siemenet murskaantuivat vanhalla blenderillä vain jos niitä oli tosi vähän esim. smoothien seassa, mutta sellaisenaan se ei niitä pilkkonut. Esim. hummuksenkin valmistaminen oli turha toivo, kun kone ei jaksanut pyörittää raskasta massaa kunnolla. Rawmixillä olen onnistunut mm. cashew-tuorejuuston tekemisessä – tuorejuustosta pitää saada aivan sileää ja tasaista, eikä se onnistu mun sauvasekoittimella saati vanhalla blenderillä.

Rawmix maksaa 289€. Se on kerralla suuri summa rahaa, mutta jos blenderi on käytössä päivittäin tai monta kertaa viikossa, on ostos todellakin kannattava. Haaveilin aiemmin Vitamixistä (hinta alkaen 615€), mutta nyt voin unohtaa haaveiluni, sillä Rawmix on täydellinen mun tarpeisiin ja sen hintainen, että olisin voinut sijoittaa tuon kolmesataa tähän jos blogiyhteistyö ei olisi osunut kohdalle. Chocochilin blogista löytyy myös tosi seikkaperäinen Vitamix vs. Rawmix -vertailu, jonka luettuani alunperin Rawmix-kokeilusta innostuinkin. Edelliseen blenderiini verrattuna tämä on kaikin tavoin näppärämpi, ainoa asia jota pohdin, on muovisen kannun kestävyys. Vitamixinkin kannuosa on muovia, vanhassa blenderissäni lasia. No, sen näkee käytännössä sitten, lupaan raportoida jatkossakin, miten Rawmix on kestänyt käytössäni.

Kesäisin tykkään korvata lounaat täyttävillä vihersmoothieilla, joten tehokas blenderi tulee mun käytössäni lähes jokapäiväiseen käyttöön. Pelkäsin, että tästä lähtisi hirvittävä ääni edelliseen blenderiin verrattuna, mutta ero ei ole mahdottoman suuri – tietysti pähkinöiden murskaamisesta jotain ääntä kuuluu. Kannu on helppo puhdistaa vedellä: 2/3 vettä ja pari tippaa pesuainetta, kansi kiinni ja pyöräytys – voila, kannu on huuhtelua vaille puhdas. Kannuosaa ei suositella pestävän pesukoneessa, mutta minusta on muutenkin kivempi pestä tällaiset laitteet käsin heti käytön jälkeen, joten en koe sitä miksikään ongelmaksi. Kannuun on myös mahdollista ostaa vaihoterä jos terät jossain vaiheessa tylsyvät tosi pahasti.

Raaka porkkanakakku (Virpi Mikkonen / Kiitos hyvää)

Pohja:
2 keskikokoista porkkanaa
4 dl saksanpähkinöitä
1,5 dl luomurusinoita (esim. Urtekram*)
1,5 dl kookoshiutaleita
3 rkl luomuappelsiinista puristettua mehua
2-4 rkl kotimaista hunajaa
1 tl vaniljauutetta (esim. Steenbergs*)
1 tl kanelia (esim. Sonnentorin myrkytöntä Ceylon-kanelia)
0,5 tl kardemummaa (esim. Sonnentor)

Kuorrutus:
2 dl cashewpähkinöitä (liotettuna vähintään 2h, täällä hyvä ohje liotukseen)
2 rkl sulaa kookosöljyä (esim. nu3*)
2 rkl sitruunasta puristettua mehua
2 rkl kotimaista hunajaa
1 tl vaniljauutetta
1 tl luomuappelsiininkuoriraastetta

Pinnalle:
Saksanpähkinöitä, appelsiininkuoriraastetta, kookoshiutaleita

Pohja: Pese, kuori ja paloittele porkkanat. Murenna hieman tehosekoittimessa. Lisää loput ainekset ja sekoita sykäyksittäin. Huom! Pohjan kuuluu jäädä rakeiseksi ja karkeaksi, ei tahmeaksi massaksi. Tämän kanssa kannattaa olla tarkkana jos käytössä on tehoblenderi, omastani meinasi tulla liian mössöä joten lisäsin lennosta pähkinämäärää ja hiutaleita. Tarkista maku ja kaada vuokaan. Voit käyttää pientä irtopohjavuokaa tai suorakulmaista vuokaa. Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla.

Kuorrute: Liota kuorrutteen pähkinät jotta ne soseutuvat helpommin. Liotin n. 2h ja se tuntui riittävän. Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita kunnes massa on sileää. Lisää tarvittaessa 0,5-1 rkl vettä. Kuorrutteen on tarkoitus olla tuorejuustomaisen tahmeaa ja paksua, mutta sileää. Levitä kuorrute kakun pinnalle.

Laita pakkaseen pariksi tunniksi tai yön yli. Ota huoneenlämpöön hetkeksi ennen tarjoilua tai leikkaa pala jäisestä kakusta ja laita kakku takaisin pakkaseen. Anna sulaa hieman, koristele appelsiininkuoriraasteella, pähkinöillä ja kookoshiutaleilla.

Ai itku tästä tuli hyvää! Virpi kommentoi tätä kakkua kirjassaan kakkuna, joka onnistuu aina. Makumaailmaltaan aikalailla tavallisen porkkanakakun makuinen, mutta koostumus on tietysti eri – raikkaampi. Ensi kerralla ajattelin korvata pohjan rusinat jollain muulla, sillä vaikka tykkään rusinoista, en erityisesti pitänyt niistä tässä kakussa, hmm. Ehkä enemmän pähkinää ja kookoshiutaletta rusinoiden tilalle.

Ensi kerralla testaan ehkä myös itsetehtyä vaniljauutetta (resepti täällä), sillä tuo luomulaatuinen uute pikkupullossa on tosi kallista. En kuitenkaan viitsinyt alkaa kikkailla pelkällä vaniljalla, kun tiesin, että uutteesta saa todella intensiivisen ja herkullisen maun. Sonnentorilta löytyy luomulaatuisia vaniljatankoja, joten jos ostaisi pullon viinaa ja tekisi uutteen itse, saisi litrahinnan aika paljon alemmaksi. Onneksi tuo Steenbergsin uute on luomua ja reilua kauppaa, joten ei sen puolesta harmita maksaa tuotteesta, mutta pitää keksiä tuolle putelille nyt jotain muutakin käyttöä.

Mitähän sitä seuraavaksi testaisi?! (o˘◡˘o)

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Näyttää todella ihanalta! Täällä haaveillaan Rawmixista ja paljon ;) Ehkä sitten kun tehosekotin sanoo itsensä irti, eilen sanoi sauvasekoitin, onneksi siinä sentään takuu vielä voimassa!

 2. Oih! Menee testiin, näyttää niin hyvältä! :) täytyy kyllä keksiä pohjaan jotain muuta kuin noita rusinoita ;)

  1. Jee, joo! :-* Ehkä vaan pähkinöitä, vähän lisää kosteutta ja vaikka kookoshiutaleita?

 3. Oi nam! Ostin Virpi Mikkosen Kiitos hyvää pikaruokaa vähän aikaa sitten ja siitä on monta reseptiä jo päässyt testiin. Seuraavaksi pitäisi kokeilla kans jotain raakakakkua , täytyy vaan odottaa sopivaa hetkeä kenelle sen syöttäisin, kun poikaystävä ja veli ovat pähkinöille allergisia ja pähkinätön raakakakku kai vähän haastavampi. Pitää kutsua kaverit siis koolle! Kunnon blenderi tms on kyllä ihana asia, munkin blenderi on aika köykänen mutta oon omistanut vähän aikaa tehosekoittimen, sillä tulee pähkinät ja hummukset ja guacamolet ja pestot ja kaikki näppärästi :-)

  1. Ooh, onko sulla joku suosikki mitä kannattais testata!? Mulla on toi ihana kirja kanssa, mutta en oo tehnyt sieltä vielä montaakaan juttua :-) jotain niitä iiseimpiä vaan.

   Sulla on hyvä syy pitää kavereille kahvikestit! ;-)

 4. Onko sun vanha blenderi jo ihan menetetty tapaus? Mä tarvitsisin tehosekotinta, ja oon ajatellut että jos joltain löytyis ylimääräisenä niin ois kiva, kun ei tarvis ostaa uutta kaupasta. Poikaystävällä kun kuitenkin on Vitamix.. Eli toisinsanoen voisin olla kiinnostunut ostamaan jos haluat omasi myydä :)

  1. Ei se oo vielä ihan menetetty, mutta kelpaa lähinnä smoothien pyörittelyyn. Hitsit, jos en olis luvannut sitä äidille ja isälle niin oisin ollut suhun yhteydessä!! Mama varas heti, niiden blenderi lähti siskon matkaan :-D

 5. hei yksi vitamix-unelmoija myös täällä!! vähän nolottaa kun oon niin merkki-uskovainen x–D pitääpä muistaa tuo rawmix

  kakku näyttää herkulta

  1. Hahaaa, mäkin vähän, mutta ku tutkailin niin täähän on siis Vitamixia tehokkaampi?!? Toki Vitamixilla parempi takuuaika vaikka moottoria koskien, mut huh mikä hintaero, aika kova tämmösessä keittiökoneessa. O_O

 6. Heippa!
  Sain juuri uutukaisen Rawmixin ja odotusta täynnä aloitin raakakakun valmistuksen. Kannuun 15 taatelia ja 2 dl liotettuja pähkinöitä, vähän sitruunamehua. Plääh, kone ei selviytynyt hommasta vaan suti tyhjää ja ajoi aineet kannun reunoille. yritin monta kertaa, kääntelin ja vääntelin. Hihat paloivat ja tein homman vähemmän tehokkaalla koneella, jonka tilalle Rawmixin hommasin. Mitä tein väärin??

  1. Hmm, en tiedä? Minulla sujuu hyvin pähkinöiden jne surrauttelu. Toki välillä kaavin niitä reunoilta jotta massasta tulee tasaista. Ehkä menee hetki että löydät ideaalit säädöt rawmixistä? Jospa pyöräytit liian kovalla tms? :)

 7. Moi!
  Nyt kun postauksen kirjoittamisesta on kulunut jo reilu vuosi haluaisin kysyä, että vieläkö Rawmix pelittää hyvin? Olen harkinnut kyseisen laitteen ostoa, mutta netistä löytyy vähän arvosteluja pitkäaikaisesta käytöstä. :-)

  1. Moikka Tiina! Jee, voin vastata tähän iloisesti että kyllä, rawmix toimii yhä edelleen moitteetta ja on säilynyt täysin ehjänä! Mulla ei ole mitään valitettavaa, oon oikeasti ollut todella tyytyväinen. Tämä on mulla joka viikko käytössä, käytän yleensä kahden tai kolmen päivän välein, joskus useamman kerran päivässä. Terät eivät ole vielä ainakaan kuluneet liikaa kun pähkinät ja jääpalat murskaantuvat yhä ongelmitta. Sen tiedostan että terät saattaa joskus joutua uusimaan näin aktiivisella käytöllä, mutta ei siis vielä tarvetta. :) suosittelen lämpimästi!

 8. Moikka! Suunnittelen blenderin hankintaa ja kysyisin mitkä fiilikset näin muutaman vuoden jälkeen Rawmixista? Hankalaa edelleenkään löytää kokemuksia pitkäaikaisemmasta käytöstä – ja pelkään josko se on bad sign…

  1. Kysyt oikeasta paikasta!! :D Vein Rawmixin just töihin yhteiskäyttöön kun oon sittemmin saanut Wilfan blenderin blogiyhteistyön kautta ja se on nyt mulla kotikäytössä. Toi Rawmix on edelleen ihan superhyvä, toimii moitteetta enkä keksi mitään pahaa sanottavaa siitä. Mun työkaveri teki sillä viime viikolla gazpachoa meille lounaaksi ja meinasi alkaa itkeä onnesta kun blenderi oli niin tehokas hänen omaansa verrattuna :D Eli siis lämmin suositus kyllä kestävyyden ja tehokkuuden puolesta. En osaa sanoa olisko terät kuluneet jo huonommaksi jos Rawmix olis ollut mulla ihan tosi aktiivisessa käytössä viimeiset pari vuotta (kun nyt oon käyttänyt tuota Wilfaa enemmän).