Joulukukilla tunnelmaa kotiin

sisustus
Jätä kommentti

* Kaupallinen yhteistyö, Asennemedia & Kauniisti Kotimainen

Moniin vuosiin joulu ja joulufiilis ei ole enää kiteytynyt pelkkään aattoon ja joulupyhiin. Joulufiilis kulkee mukana koko joulukuun ja muistuttaa olemassaolostaan kun ensilumi sataa maahan, kun kävelen pakkasyönä kauniiden jouluvalojen loisteessa kotiin, kun sytytän hämäränä iltana kynttilät, kun ostan kotiin joulukukkia, kun juon vuoden ekat glögit, kun paketoin joululahjoja ja kun sekoitan aamupuuroon kanelia ja kardemummaa. Mulle se tärkein joulufiilistely tapahtuu jo paljon ennen aattoa – just niissä hetkissä, kun valmistaudun aattoon ja joulurauhaan.

Joulu on mun ihana juhla. Usein uskontoon sidoksissa olevat juhlat tuntuvat aavistuksen vierailta, mutta joulu on mulle taustoihin liittymättömästi tärkeä perinne, jota mieluusti vaalin. Meidän perheen joulua on juhlittu aina kutakuinkin samalla tavalla ja ehkä juuri siksi se tuntuu niin spesiaalilta. Tänä vuonna en kuitenkaan vietä joulua Suomessa, joten on ihanaa fiilistellä joulua jo nyt.

Ritarinkukka

RITARINKUKKA

Ostin reilu viikko sitten kotiin kaksi kaunista kotimaista ritarinkukkaa; tähän postaukseen olen kuvannut niitä aina nuppuvaiheesta maljakkoon. Ritarinkukka aukeaa kokemukseni mukaan siis reilussa viikossa täyteen loistoonsa, jos se saa tarpeeksi valoa ja lämpöä.

Jos haluaa, varren voi katkaista ja laittaa kukan ruukun sijaan maljakkoon kun se alkaa kukkia. Varsi kannattaa tällöin joko teipata tai kiristää kuminauhalla, muutoin se lähtee kuvanmukaisesti kihartumaan – olisin tiennyt tämän ennen leikkaamista, jos olisin kurkannut Kauniisti Kotimaisen sivuilta vinkit kukan hoitoon, hupsista! Varsinkin venähtäneet ritarinkukat voi leikata maljakkoon – pitkä kukka ei välttämättä meinaa pysyä pystyssä ruukussa. Ritarinkukka tuntuu kestävän hyvin maljakossa kun vettä vaihtaa uuteen päivittäin.

Joulukukille yhteistä on se, että ne kaipaavat kaikki valoa – eniten valoa kaipaa joulutähti, mutta myös hyasintti ja ritarinkukka tykkäävät valosta. Jos toivoo kukan puhkeavan kukkaan mahdollisimman nopeasti, kannattaa kukka sijoittaa valoisaan ja lämpimään kohtaan. Ritarinkukka ei kaipaa paljoa vettä; pieni tilkka muutaman päivän välein riittää. Jos kukkaa kastelee paljon, sen varsi vain venähtää.

Kauniisti Kotimainen / Ritarinkukka / ida365.fi

Omistan ehkä neljä joulukoristetta; olen saanut niitä lahjaksi ja tainnut valita yhden itsekin. Pientä kotia ei mielestäni tarvitse koristella kovinkaan ihmeellisesti jotta joulufiilis syntyy; kotimaiset joulukukat ja kynttilät ajavat asiansa täydellisesti. Ja tietysti jouluinen musiikki! Pidän sekä valkoisista että punaisista joulukukista, mutta perinteistä joulutähteä enemmän innostun ritarinkukasta ja hyasinteista. Myös eykalyptuksen oksat ja havut tuovat joulufiilistä ja -tuoksua kotiin. Valkoisen ja punaisen lisäksi ritarinkukkaa löytyy vaaleanpunaisena, kellertävänä ja lohenpunaisena.

Kauniisti Kotimainen / Ritarinkukka / ida365.fi

Ritarinkukan nuppuvaihe on sekin mielestäni todella kaunis. 

Kauniisti Kotimainen / Ritarinkukka / ida365.fi

Ritarinkukan kukinto näyttää kauniilta ja herkältä vielä vähän nahistuneenakin. Jos puhjenneet kukat alkavat nahistua eri tahtia, voi kukat katkaista pikkuruisiin maljakoihin, niin koko kukkaa ei tarvitse heittää pois.

Kotimainen joulukukka, ritarinkukka

Ritarinkukka / ida365.fi

Kotimaisen lähikukan tunnistaa sirkkalehtimerkistä. Oma lähikauppanikin myy kotimaisia ritarinkukkia, hyasintteja ja joulutähtiä vaikka onkin aika pieni kauppa. Myös parissa suosikkikukkakaupassani oli paljon kotimaisia kukkia tarjolla ja suurin osa Suomessa myytävistä ritarinkukista onkin onneksi kotimaisia. Osassa jopa sellaisia, joiden arvioitu kukkaan aukeamispäivä oli arvioitu niin tarkasti, että ritarinkukan pitäisi puhjeta kukkaan kolmessa osassa aatosta alkaen aina loppiaiseen saakka. Ihan mieletöntä, en todellakaan ole tiennyt että tuollaisia voidaan arvioida.

Sisustatteko te kotianne joulukuntoon kukilla tai muilla koristeilla?

Lisää luettavaa

ida hanhiniemi – uusi koti.

Uudessa yhteisessä kodissa – vihdoin!

Ida Hanhiniemi Iittala

Iittalan kierrätyskokoelma meillä kotona

Haaveena yhteinen koti (ja yhteinen asuntolaina)

Suosikkini: Oiva Toikan Frutta

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.