VATA KEHOTYYPPI

hyvinvointi, ruoka
14 kommenttia

Kävin viime kesän lopussa ayurvedisessä konsultaatiossa Dr. Pardamanin vastaanotolla ja sain kuulla olevani kehotyypiltäni, eli doshaltani, vata.

Konsultaatiossa kysyttiin kaikkea mahdollista ruokailutottumuksistani unirytmiini, sukuni sairauksiin, vatsani toimintaan ja liikuntamieltymyksiini ja mitattiin pulssi ja kurkattiin kieli. Ayurvedalääkäri tekee havaintoja ja kyselee sen perusteella millainen olen; olenko helposti viluinen vai hikoilenko paljon, toimiiko vatsani reissussa, millainen olen luonteeltani, millainen ihoni on, onko minun helppo herätä aamuisin, monelta menen yleensä nukkumaan, monelta herään, millaisesta liikunnasta pidän eniten, stressaanko helposti, onko päätöksenteko helppoa jne.

Ayurveda on tuhansia vuosia vanha intialainen terveydenhoitojärjestelmä, jonka mukaan tauteja ja sairauksia keskitytään ennaltaehkäisemään mm. oikeanlaisen ruokavalion ja elämänrytmin avulla. Ayurvedan mukaan ideaalitilassa ruoka on ainut lääke, jota ihminen tarvitsee. Ihminen nähdään yksilönä ja tämä tarkoittaa, että jokaiselle räätälöidään omat hoitotavat. Ayurvedaa opetetaan intialaisissa yliopistoissa ja tutkimusta ja opetusta valvoo kansallinen ayurveda-instituutti. Ylen jutussa kirjoitetaan, että ”Ayurveda on Intian terveysministeriön alaista virallista lääketiedettä ja suurissa kaupungeissa on yliopistollisia ayurvedisia sairaaloita.

Ayurvedan mukaan kehotyyppejä on kolme; Vata (ilma), Pitta (tuli) ja Kapha (vesi). Kehotyyppi voi olla selkeästi joku kolmesta tai sekoitus kahtaa eri tyyppiä. Kaikissa meissä on kaikkea kolmea doshaa, mutta kehotyyppi määräytyy dominoivimman (tai dominoivimpien) mukaan.

VATA 

Kehotyyppini on vata. Vata on kylmä, kuiva, kevyt ja liikkuva elementti ja se tarkoittaa, etten tarvitsisi yhtään lisää noita ominaisuuksia. Vata vastaa liikkeestä (kun taas Pitta ruoansulatuksesta, aineenvaihdunnasta ja muuntumisesta ja Kapha rakenteesta ja kiinteydestä). Vata-tyypit ovat usein kevytrakenteisia ja joko selkeästi lyhyitä tai pitkiä. Tasapainoisessa tilassa innokkaita ja iloisia, luovia ja päämäärätietoisia. Nopeasti oppivia ja nopeasti unohtavia. Epätasapainossa impulsiivisia, huono itsetuntoisia ja pelkureita. Iho ja hiukset ovat usein kuivat ja ruokahalu heittelevä. Erittäin energinen lyhyissä pyrähdyksissä, helposti väsyvä.

Vatalle on ominaista epäsäännöllisyys ja yliaktiivisuus, jonka vuoksi ruokahalu, unirytmi ja liikunta saattavat vaihdella päivästä toiseen. Jotta kehotyyppi olisi tasapainossa, suositellaan säännöllisyyttä ja selkeitä rutiineja ja vata-tyyppien olisi tärkeää noudattaa vatalle suunnattuja ohjeita erityisesti kylminä vuodenaikoina, jolloin vata menee helposti epätasapainoon. Keväällä ja kesällä vata-tyyppien ei tarvitse noudattaa ohjeistuksia niin tarkasti, sillä kevät ja kesä ovat vatalle helpompaa aikaa.

Vatan olisi tärkeää pukeutua mahdollisimman lämpimästi ja suojata erityisesti kädet, varpaat ja pää – tämän takia olen varmaan aina nukkunut sukat jalassa, vaikka kukaan ei tunnu ymmärtävän, miksi. Vatalle tyypillisimpiä ongelmia ovat kurkkukipu, päänsärky, kuiva yskä ja ummetus.

Vatalle suositellaan mausteisia ja lämpimiä ruokia (jes!), sillä kylmät ruuat lisäävät vataa entisestään. Olen huomannut jo kauan sitten, että mun pitää syödä kaksi lämmintä ruokaa päivässä tai en yksinkertaisesti jaksa. Mun tekee kyllä usein mieli salaatteja ja smoothieita, mutta ne eivät useinkaan anna mulle oikeanlaista energiaa siinä missä joku ystävä on parhaimmillaan smoothie- ja salaattilinjalla. Vata-ruokavaliossa tärkeintä olisikin valita aina lämmin ruoka kylmän sijaan.

Ennen ayurvedistä konsultaatiota olin tietysti lukenut aiheesta ja tehnyt testejä ja kehotyyppianalyysissä mua jännitti eniten, että olisiko mun kehotyypin ”kieltolistalla” tuliset ruuat. Onneksi ei, sillä tiedän pari tyyppiä, jotka rakastavat tulista ruokaa mutta ovat pittoja, ja heidän tulisi vältellä tulista ruokaa. Vatalle tulinen ruoka sen sijaan sopii hyvin, sillä se lämmittää kylmää kehotyyppiä ja parantaa ruuansulatusta. Onneksi ayurvediset ruokavalio-ohjeistukset eivät ole ehdottomia; niiden noudattamisesta ei tulisi tulla lisästressiä vaan tasapainoa, eli ei tarvitse olla ehdoton. Syön esimerkiksi huoletta sushia, mutta tilaan usein sushin kaveriksi lämmittävän misokeiton ja nautin aterian jälkeen lämmittävää teetä.

Makea, hapan ja suolainen maku ovat vataa vähentäviä, eli näitä tulisi suosia. Hedelmien suhteen vatan kannattaa välttää raakoja ja kuivattuja hedelmiä mutta sen sijaan suosia kypsiä, mehukkaita hedelmiä. Mausteiden suhteen ei tarvitse vältellä mitään, päinvastoin, mausteiden runsaampikin käyttö on suositeltavaa. Lihatuotteita ei juuri suositella, mutta vatalle parhaiten sopivia ovat kala, äyriäiset, kana ja kalkkuna sekä kananmuna. Ei tuota ongelmia, sillä syön vain kalaa (ja harvoin kananmunaa), äyriäisiä aniharvoin, sillä en juuri välitä niiden mausta. Kalkkunaa ja kanaa en ole syönyt vuosiin. Kaikkia kasvipohjaisia öljyjä suositellaan vatalle, erityisesti seesamiöljyä. Jotain selkeitä ristiriitaisuuksiakin oli siihen, miten syön nyt; esim. maitotuotteet kuulemma sopisivat minulle hyvin, mutta minusta ne nimenomaan lisäävät limaa ja tukkoista oloa, jotka ovat vata-ongelmia. Näistä ristiriitaisuuksista ja ruokavaliosta ylipäätään olisi vielä paljon sanottavaa, mutta pidän tämän postauksen nyt lyhyempänä fiilistelynä aiheesta.

Vata-tyypille suositellaan kevyttä liikuntaa; kävelyä, lempeää joogaa, kevyttä lenkkeilyä (lyhyitä lenkkejä), tanssia ja pyöräilyä.

Frantsilan eteerinen öljysekoitus ”tasapainottava vata” on mulla iltakäytössä Mujin höyryttimessä. Tiputtelen pari tippaa veden joukkoon ja kotona alkaa tuoksua rosmariinin, ylang ylangin, vetiverin ja santelipuun sekoitus. Ilmankos olen aina ollut heikkona tuoksuihin, joiden pohjana on santelipuu ja ilmankos ylang ylang on aina vetänyt puoleensa, heh.

Konsultaatio ja ohjeet ovat kiinnostavia. Uskon länsimaalaiseen lääketieteeseen ja sille todella on paikkansa, mutta uskon myös, että monia sairauksia voitaisiin ennaltaehkäistä ja hoitaa ”oikeanlaisilla” elintavoilla, eli mm. ruokavalion, levon ja liikunnan avulla. Siksi ayurveda kiinnostaa. En ole noudattanut ruokavalio-ohjeitani täysin, mutta olen valinnut useammin keittolounaan salaatin sijaan ja juonut iltaisinkin lämpimiä juomia. Olen koettanut säännöllistää unirytmiäni ja liikkua kevyesti mutta säännöllisesti. Voisin varmasti kirjoittaa tästä aiheesta enemmänkin, mutta tämä tällaisena pohjana.

Oletteko te käyneet ayurvedisessä konsultaatiossa tai muuten selvittäneet, mikä on teidän kehotyyppinne? Tai kokeilleet noudattaa kehotyypillenne suositeltua ruokavaliota? Kiinnostaa kuulla, jos olette!

Lähteet: Yle 2016, Pur 2016,
Surya Ayurveda Hyvinvointikeskus

Lisää luettavaa

matalat ferritiinit oireet

Mielessä: matalat ferritiinit, rautainfuusio & Cyklokapron

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Hei mielenkiintoinen juttu! :) Mun elementti on horoskoopin mukaan ilma ja se tuntuu tosi omalta, mutta noista kuvailuista en usko että se olis myös kehotyyppini – tai ainakaan yksinään. Ehkä sekoitus jonkun toisen kanssa!

  1. Haa, enpä usko että näillä on tekemistä toistensa kanssa, mutta tuskin olisi outoa jos itsestään löytää yhteneväisiä piirteitä kummankin suhteen :) Ootko tehnyt testiä kehotyypeistä esim. netissä? Mä tein noita joskus parikin ja ne osoittautui vähän eriksi mitä konsultaatiossa. Tuo lääkäri joka mun konsultaation teki on saanut oppinsa nimenomaan Intiassa, eli ehkä uskon häneen paremmin kuin omiin testailuihini, hoho.

   1. Mutta siis että testitkin voi olla vähintään suuntaa antavia! :) Jos alkoi kiinnostaa.

 2. Mä tein joskus jonkun nettitestin ja olin kans vata. Nää on kyllä tosi mielenkiintoisia! En oo mitenkään erityisemmin hyödyntäny tuota tietoa, oikeastaan tulee jo luonnostaan elettyä noiden ohjeiden mukaan :D Paitsi se, että mulle maistuu hyvin kylmät ruoat ja lämpimän ruoan saatan jättää joskus kokonaan väliin… Siinä pitää tsempata, jo ihan muutenkin.

  1. Nuo ohjeet on musta vähän sellaisia, että ei niitä kannatakaan kirjaimellisesti ottaa vaan ottaa sieltä just ne omaa oloa parantava ohjeistukset käyttöön. Mulle sopii lämpimät ruuat tosi paljon kylmiä paremmin vaikka himoitsenkin kylmää ruokaa usein ja yleensä alkupalat on musta paljon pääruokia parempia. Kesällä pärjään hyvin kylmilläkin ruuilla mutta en kylmään aikaan kun oon muutenkin niin viluinen aina.

 3. Olipas mielenkiintoista lukea! Olen jonkun verran lueskellut asiasta itsekseni ja pohtinut että mikähän on omaa tasapainoa tukevaa ja mikä häiritsevää. Täytynee harkita tuota konsultaatiota :)

  1. Kiitos Ansku, kiva kuulla! :–) Mee ihmeessä käymään jos kiinnostaa, oli ainakin mun mielestä todella mielenkiintoista vaikkei niin tajunnanräjäyttävää. Just uusia näkökulmia siihen miten voi kokeilla syödä itselleen sopivammin.

 4. Mun täytyy sanoa että oon vähän yllättynyt tästä ”konsultaatiosta” sun blogissa. Esim noi luonteenpiirteet kuulostaa jotenkin ihan humpuukilta; ihan niinkun vartalotyypin tms perusteella voisi mitenkään päätellä millainen ihminen on luonteeltaan tai temperamentiltaan. Musta ois nimenomaan kiva kuulla sun kriittisiä ajatuksia tätä hommaa kohtaan mitä sivusitkin ruokavalion osalta.

  1. Jee Ninni, kiitos että kommentoit! En jotenkin tajunnut että jep, multa jäi tästä postauksesta oikeastaan kaikki kritiikki pois kun olin ajatellut kirjoittaa siitä toisen postauksen verran. Siitä ja fiiliksistä konsultaation jälkeen; tämän oli tarkoitus olla vain jonkinlainen avaus aiheeseen, mutta olisi varmasti ollut hyvä avata ajatuksia isommin jo tässä. Jatkoa seuraa :)

   1. Jes hienoa :) olin jotenkin tosi yllättynyt tästä varauksettomuudesta kun se ei tuntunut istuvan sun blogin tyyliin mutta kun toinen postaus tulossa, makes sense :)