Mitä probiootit ovat & suolistoa helliviä reseptejä

hyvinvointi, ruoka
4 kommenttia

* Kaupallinen yhteistyö, Yosa

Viime vuosina on tutkittu yhä enemmän suoliston yhteyttä hyvinvointiimme ja tämän vuoksi probiooteista puhutaan paljon. Mulle oli pitkään jossain määrin epäselvää, mitä probiootit ja prebiootit oikein ovat ja mikä niiden tehtävä elimistössä on ja mistä niitä saa, mutta nyt viimeisten vuosien aikana aihe on tullut mulle tutuksi työni puolesta. Olen päässyt kuulemaan kiinnostavia luentoja ja kiinnostavaa tutkimustietoa aiheesta sekä tietysti ottamaan itse selvää. 

Kun mulle tarjoutui mahdollisuus tehdä yhteistyöpostaus kotimaisen Yosan kanssa, en empinyt hetkeäkään. Moni teistä taitaa tietää että Yosan kaurapohjainen Greek Style kuuluu mun jääkaapin vakkareihin, mutta tiesittekö, että Yosa oli ensimmäinen kaurapohjainen tuote maailmassa, joka valmistettiin fermentoimalla eli hapattamalla kauraa tarkoin valituilla probioottisilla maitohappo- ja bifidobakteereilla? Jep!

Ennen kuin mennään Yosaan, aloitetaan niistä probiooteista, prebiooteista ja probioottisista tuotteista. 

Yosa hapatettu kaurajugurtti Greek Style

Mitä probiootit ovat?

Probiootit ovat hyviä bakteereja, jotka toimivat kehomme apuna. Ne asettuvat suolistoomme ja tätä kautta esimerkiksi elimistön vastustuskyky paranee, sillä suoliston limakalvo on merkittävin elimistömme luonnollisista puolustusjärjestelmistä. Vastustuskyvystämme jopa n. 70-80 % perustuu suoliston limakalvon kuntoon ja toimintaan. Suoliston vastuulla ei ole pelkästään ruuansulatus vaan se vaikuttaa myös esimerkiksi ihon ja keuhkojen kuntoon. Viime aikoina on myös saatu sellaisia tutkimustuloksia, joiden mukaan probiootit vaikuttavat ainenvaihduntaankin ja saattavat auttaa painonhallinnassa. Probioottien vaikutusta tutkitaan myös esimerkiksi allergioiden, atopian, masennuksen ja korkean kolesterolin hoidossa.

Siispä on tärkeää, että suolistossamme on riittävästi hyviä bakteereja tukemassa sen toimintaa. Kun elimistössä on tarpeeksi hyviä bakteereja ei huonoille jää tilaa jyllätä.

Mikä ero on probiooteilla ja maitohappobakteereilla? 

Useat probiootit ovat maitohappobakteereja, mutta maitohappobakteeria voi sanoa probiootiksi vasta kun sen teho on tieteellisesti todistettu. Probiooteiksi saa kutsua vain eläviä mikrobeja, joilla on tutkimuksissa todistettuja terveysvaikutuksia. Ruuasta saa hyviä maitohappobakteereita, mutta tällaisia ruokia ei saa suoraan kutsua probioottisiksi, vaikka ne tekevätkin hyvää suolistollemme. Esim. hapattamalla valmistetuissa ruokatuotteissa, kuten jugurtissa, hapankaalissa ja kimchissä on hyviä maitohappobakteereita.

Probiootteja voi nauttia lisäravinteina, jos tuntuu ettei suolistolle hyödyllisiä bakteereja saa riittävästi ravinnosta sekä tilapäisesti esim. matkoilla ja antibioottikuurin aikana. Probiootit eivät siis ole lääke joka vaikuttaisi kaikilla samalla tavalla, sillä jokaisen suoliston kunto vaikuttaa siihen, miten probiootit suolistossa vaikuttavat. 

Mistä probiootteja saa? Probiootteja saa ravintolisinä – laadulla on tässä tosi paljon väliä, sillä ravintolisän tulee sisältää eläviä mikrobeja, mutta tämä on sitten jo toisen postauksen aihe. Mistä maitohappobakteereja saa? Maitohappobakteereja on luontaisesti mm. hapatetuissa ruokavalmisteissa kuten kimchissä, hapankaalissa, kombuchassa, kefirissä ja hapatetuista jugurteissa (Yosa <3).

Mitä prebiootit ovat?

Prebiootit ovat hyvien bakteerien, eli probioottien ruokaa. Ne ovat hiilihydraatteja, pääosin kuituja. Prebiootit mahdollistavat probioottien lisääntymisen ja asettumisen suolistoomme. Mistä prebiootteja saa? Niitä saa hyvistä kuiduista, kasviksista ja vihanneksista. Muun muassa sipulit, parsa, artisokka, banaani, kaura, ruis, linssit ja pavut sisältävät luontaisesti prebiootteja. Prebiootit saattavat aiheuttaa herkkävatsaisille vatsanpuruja, joten jos prebiootit eivät vielä kuulu ruokavalioosi, kannattaa niitä lisäillä siihen pieni määrä kerrallaan.

Sen lisäksi että prebiootit toimivat probioottien ruokana, niillä on myös itsenäisiä terveysvaikutuksia. Ne mm. vaikuttavat hormoneihin, jotka säätelevät kylläisyydentunnetta.

Probioottinen ja prebioottinen ruoka

Suolistomme ei pysy samanlaisena koko elämän ajan vaan se muuttuu ravinnon, ikääntymisen ja esim. antibiottikuurien myötä. Emme ole vain sitä mitä syömme, vaan sitä mitä bakteerit tekevät sillä, mitä syömme – tästä syystä bakteereille kannattaa tarjota mahdollisimman monipuolista, kuitupitoista ravintoa, eli prebioottisia ruokatuotteita. Prebioottisen ruuan nauttiminen takaa suoliston hyville bakteereille hyvät elinolosuhteet. 

Siinä missä prebioottisest ruuat edesauttavat suoliston hyvää kuntoa, aiheuttavat höttöhiilarit (valkoinen vehnä), sokeri ja prosessoidut ravinneköyhät ruuat myös suolisto-ongelmia, sillä ne eivät tarjoa hyville bakteereille ravintoa. Juuri tästä syystä välttelen valkoista vehnää, sokeria ja maitotuotteita. Kun en syö niitä, voin hyvin ja ihoni on paremmassa kunnossa. Viikon Sardinian lomalla söin päivittäin valkoista vehnää ja olo oli sen mukainen; ihan turvonnut eikä vatsa toiminut normaalisti. En ole ehdoton, mutta omien ostosteni suhteen olen aika tarkka. Välillä totta kai tekee mieli tavallista pizzaa tai jäätelöä, mutta ei turhan usein, kun tietää millainen olo niistä herkuista saattaa tulla. 

////////////////

Probiootit ovat useimmille meistä tuttuja siitä, että antibiottikuuria syödessä meitä suositellaan syömään probiootteja kuuriluontoisesti. Tämän tarkoituksena on palauttaa ja ylläpitää suoliston normaalioloja, sillä samalla kun antibiottikuuri tepsii haitallisiin bakteereihin, se tuhoaa myös hyviä bakteereja. Herkimmillä antibiottikuurin haitat saattavat näkyä jopa kahden vuoden jälkeen antibiottikuurin syömisestä! Probiootti onkin antibiootin vastakohta. 

Koetan syödä arjessa mahdollisimman monipuolisesti tekemättä siitä mitään rakettitiedettä ja reissuun lähtiessä otan probiootit purkista. Olen aina tykännyt Yosan hapatetuista jugurteista mutta vasta viime vuosina olen ihastunut kimchiin ja hapankaaliin. Kombuchan löysin viime kesänä ja olen tyytyväinen, kun sekä sitä että Greek Styleä saa mun lähikaupasta. 

Prebioottinen ruoka

Yosa on melkoinen edelläkävijä siinä, että se valmisti hapattamalla kauraa probioottisilla maitohappo- ja bifidobakteereilla jo vuonna 1995. Yhä edelleen Yosa-tuotteet valmistetaan hapattamalla kauraa.

Nykyisin valikoima on laaja; Greek Stylen lisäksi valikoimaan kuuluu useita maustettuja jugurtteja (kookos-lime ja sitrus ovat suosikkini makeista versioista), maustamaton kauravälipala, Sport-välipalat (rahkatyyppisiä), puuromainen Break-välipala ja ruuanlaittoon sopiva kaurafraiche. Tuotteet ovat säilöntäaineettomia, laktoosittomia, soijattomia ja täysin kasviperäisiä. 

///////////////

Kun syö monipuolisesti kasvisruokaa, syö kyllä huomaamattaankin hyvän määrän prebiootteja sisältäviä raaka-aineita. Mutta nyt haluan kiinnittää raaka-aineisiin erityisen paljon huomiota. Tämän jutun mukaan maa-artisokassa on todella paljon prebiootteja, joten päätin ottaa tuon juuri nyt sesonkiherkun käyttööni. Eli siis nyt itse Yosaan ja resepteihin! 

Maa-artisokkakeitto vegaaninen

Maa-artisokkakeitto (2:lle)

pari kourallista maa-artisokkaa (n. 300g)
muutama keskikokoinen peruna
purjosipulia
öljyä tai voita kuullottamiseen
n. 1l vettä
kasviliemikuutio
kauramaitoa
pari reilua lusikallista Yosa Greek Styleä
suolaa
pippuria

Kuori maa-artisokat ja perunat, leikkaa lohkoiksi ja pilko purjosipulin valkoinen osa. Kuullota sipuleita pari minuuttia kattilan pohjalla voissa tai öljyssä ja lisää sen jälkeen kasviliemikuutio, maa-artisokka- ja perunalohkot sekä vettä (n. 1 l) niin, että vihannekset peittyvät. Keitä kunnes vihannekset ovat pehmentyneet. Soseuta keitto sauvasekoittimella, mausta suolalla ja pippurilla. Lorauta sekaan kauramaitoa ja kuumenna keitto nopeasti liedellä samalla hämmentäen. Nosta kattila pois levyltä.

Lisää kuumennettuun keittoon pari ruokalusikallista Yosa Greek Styleä, älä enää kuumenna. Tarkista maku ja tarjoile paahdettujen kurpitsansiemenien kanssa.

vegaaninen chili coleslaw

Chili coleslaw punakaalista (reilu annos) 

puolikas punakaali
2-3 kotimaista porkkanaa
1-2 valkosipulin kynttä
purjosipulia

kastike
Yosa Greek Style -purkki
2 rkl majoneesia (korvaa vegaanisella jos haluat kokonaan vegaanisen annoksen)
puolikkaan sitruunan mehu

1-2 rkl Dijon-sinappia
1 punainen chili
suolaa
pippuria

Raasta punakaali ohuiksi suikaleiksi juustohöylällä ja raasta kuoritut porkkanat. Valmista kastike sekoittamalla kulhossa Yosa Greek Stylä pari reilua ruokalusikallista majoneesia ja oman maun mukaan Dijon-sinappia. Lisää puolikkaan sitruunan mehu, pikkuisen suolaa ja pippuria sekä ohuiksi viipaleiksi pilkottu chili. Sekoita ja maistele, lisää mausteita ja sinappia oman maun mukaan. Sekoita kastike kaali- ja porkkanaraasteen sekaan.

Yosa hapatettu kaurajugurtti

Prebioottinen salaatti

Prebioottinen salaatti 

babypinaattia
punaisia linssejä
vihreitä papuja
avokadoa
maa-artisokkaa ja porkkanaa

chilicoleslawta

Tahinikastike
puoli purkkia Yosa Greek Styleä
1 rkl tahinia (sekoita lämpimään veteen, jotta notkistuu)
sitruunamehua
mustapippuria
ripaus suolaa
ripaus sokeria
paahdettuja kurpitsansiemeniä

Pese maa-artisokat ja porkkana, pilko ja pyörittele öljyssä. Mausta suolalla ja paahda uunissa n. 200 asteessa kunnes ovat kypsiä. Keitä linssit paketin ohjeen mukaan ja höyrytä pavut. Huuhtele babypinaatit, pilko avokadot ja lorauta päälle oliiviöljyä. Paahda kuivalla pannulla kurpitsansiemeniä. Lusikoi chilicoleslawta kaveriksi. 

Valmista salaattikastike. Sekoita ainekset keskenään; tahini kannattaa pehmentää parissa ruokalusikallisessa kuumaa vettä, jotta siitä tulee juoksevaa. Mausta ja maistele. 

/////////////////

Lähteet: HS 2017, Savon Sanomat 2017, Anna 2016, Yle 2015,
Yle 2015, Sugar 2017, Huffington Post 2015, Hyvä Terveys 2014


Nam! Nämä kaikki kolme annosta syntyy hyvin vaikka kerralla, niissä on käytetty keskenään samoja raaka-aineita. Oon syönyt viime aikoina aika paljon lämpimiä salaatteja ja kokeillut erilaisia kaurajugurttipohjaisia salaatinkastikkeita ja tuo coleslawiin tuleva on kyllä yksi suosikeistani. Siitä voi muuten varioida helposti dippikastikkeen lisäämällä joukkoon srirachaa.

Jos aihe ja fermentointi kiinnostavat enemmän, niin kantsii kurkata Jellan postaus aiheesta – se on ihan next level. Mites te, kiinnostaako fermentoitu, eli hapatettu ruoka ja onko probiootit tuttuja? 

Lisää luettavaa

matalat ferritiinit oireet

Mielessä: matalat ferritiinit, rautainfuusio & Cyklokapron

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.