Testissä höyrymoppi – kemikaalitonta siivousta

lifestyle, sisustus
15 kommenttia

* Kaupallinen yhteistyö, Gigantti & Asennemedia

Mua vähän naurattaa, miten innoissani mä olen kaikenlaisesta höyryttämisestä just nyt – ekana ostin vaatteiden höyrystimen ja nyt multa löytyy lattioiden pesuun höyrymoppi! Mitähän seuraavaksi… 

Olin lapsellisen innoissani kun sain yhteistyön myötä Gigantista Shark Klik n’ Flip Smartronic -höyrymopin – jos luitte mun postauksen vaatehöyrystimestä, niin voitte varmaan vain kuvitella. Vaikka tykkään siivoamisesta ja järjestelystä, olen aina inhonnut luutuamista: siinä joutuu likaamaan kätensä kunnolla, se on hidasta ja lattian kuivumista saa yleensä odotella hyvän hetken ennen kuin maton ja kalusteet voi laittaa takaisin paikoilleen.

Höyrymoppaaminen on huomattavasti tavallista nopeampaa ja kätevämpää, mutta paras juttu ever: höyrymopilla siivoaminen on kemikaalitonta, eli puhdistukseen tarvitaan vain moppi ja vettä! Kuuma höyry tuhoaa haitalliset bakteerit ja puhdistaa pinnat ilman mitään pesuaineita. Tämä on ihan älyttömän kätevä ominaisuus! Höyrymoppi on siis ympäristöystävällisempi vaihtoehto, sillä se vähentää omaa siivousainekavalkadia ainakin kahden pesuainepullon verran – parketin pesuun tarkoitetun ja kylppärin kaakeleille tarkoitetun.

Vaikka käytänkin luonnollisia siivousaineita (ja toisinaan esim. etikkaa ja ruokasoodaa puhdistukseen), on kaikkien pesuaineiden käytön vähentäminen ekologista ja pidemmällä aikavälillä myös hyvä juttu lompakolle. Vaikkei pesuaineiden ostaminen ehkä tee kovin suurta lovea budjettiin kerralla, on pesuaineputeleiden roudaaminen kaupasta raivostuttavaa. Pikkujuttu monelle, mutta autottomalle toisinaan isokin. Mulla on nytkin pyykinpesuaine loppu kun en jaksanut ostaa sitä samalla kauppareissulla kun ostin kaikki muut ruokatarvikkeet ja uskokaa pois, olen tottunut roudailemaan melkoista määrää kamaa mukanani, mutta se pesuaine on usein viimeinen niitti… Oli miten oli, kemikaalittomuudesta on etua myös esim. allergikoille, astmaatikoille ja tuoksuyliherkkyydestä kärsiville. 

Miten höyrymoppi sitten toimii käytännössä?

Shark-höyrymoppi (malli S6003) on käyttövalmis 30 sekunnissa höyrysäiliön täyttämisestä ja pistorasiaan kytkemisestä. Sen tehoa voi säätää kolmen eri tehoasteen välillä lattiapinnasta tai sen sotkuisuudesta riippuen. Parketti- ja lautalattiat esimerkiksi voi mopata kevyimmällä (LOW) tai puoliteholla (MED), maksimiteholla (HI) puhdistuu hyvin esimerkiksi kylppärin kaakelilattiat tai pinttyneemmät pinnat. 

Jynssäsin lattiat tämän testiin saatuani oikein huolella ja kokeilin eri tehoja ja kikkailin normipesua enemmän ja täytin pesun aikana säiliön kerran. Siivottavia neliöitä kertyy mun kämpässäni vähän alle kolmekymmentä, joten isomman kämpän kohdalla säiliön joutunee täyttämään pari kertaa. Se on kuitenkin pieni vaiva siihen nähden miten monta kertaa normaalin luutun saa kastella ja puristella kuivaksi lattiaa pestessä. 

Kun moppi on käyttövalmis, se alkaa puskea höyryä mikrokuituliinaosaan ja laitetta on kevyt liikuttaa lattiaa pitkin. Lattia ei jää märäksi vaan aavistuksen kosteaksi eikä sitä tarvitse kuivata erikseen. Pinttyneet liat kannattaa hinkata ja kun mopin alaosan (tuon, jossa on liina), kääntää itseään vasten, saa mopista sumutettua höyryä kohti lattiaa. Tämä toimii sellaisissa kohdissa, joissa lattiaan on tullut esim. jokin tahra, joka tarvitsee enemmän höyryä irrotakseen.

Lattioiden pesun jälkeen mikrokuituliina irtoaa kätevästi napsauttamalla, vaikka ilman käsiä ja niiden sotkemista, ja liinan voi heittää pesukoneeseen. Uusia liinoja ei tarvitse olla hankkimassa hetkeen, sillä pesukonepesu pitää mikrokuituliinan hygieenisenä. Mukana tulee kaksi liinaa. 

En tajunnutkaan tätä itse, mutta höyrymopilla voi pestä myös tietynlaisia mattoja ja muita kodin pintoja, Nata vinkkasi siitä omassa blogissaan. 

Lautalattian lisäksi testasin tämän mun minikylppärin lattialla ja höyrymoppi toimi täydellisesti myös siellä. Oon huomannut että kaakelit jää helposti pikkuisen tahmeiksi kun käyttää luonnollisia vartalonkuorintoja, joissa on paljon öljyjä. Sen sijaan että hinkkaisin kaakelit käsin ja pesuainein pois, saan lattian nopeasti puhtaaksi tämän avulla. Vaikka kylppäri on pieni, taipuu höyrymoppi sinnekin suhteellisen vaivatta sillä tällä voi mopata myös sivusuuntaisesti. 

Mietin ekana, että lähteeköhän lika kunnolla ilman pesuaineita. No joo, näyttäisi lähtevän…. Herranen aika miten paljon lattiasta irtosi likaa höyrymopilla, vaikkei lattioiden luutuamisesta ole kuin pari viikkoa ja imuroinnin tein juuri ennen höyrymoppaamista! Tämä siis kertonee ennen kaikkea siitä, miten tehokkaasti höyry irrottaa pinttynyttäkin likaa. Mun asunnon lattiat ovat kivat mutta kuluneet, joten noihin kuluneisiin kohtiin tarttuu varmasti enemmän likaa, kuin uusiin tai vastalakattuihin lattiapintoihin. Kantsii kurkata myös Marin postaus aiheesta, sielläkin irtosi höyrymopilla likaa lattiasta, joka oli juuri pesty. 

Tämän kodin lattiat eivät ole ikinä olleet yhtä puhtaat kuin ne olivat heti höyrymoppauksen jälkeen. Höyrymoppi tuli jäädäkseen, vaikka totta puhuakseni en juurikaan epäillyt etteikö näin kävisi. En sen jälkeen, kun tajusin, miten kätevää höyryttäminen on. Nyt kun miettii, niin mullahan on täällä päivittäin päällä myös diffuuseri ja sehän menee samaan kategoriaan, hahah. 

Kerroin eilen töissä että tämä on ihan paras, koska inhoan luutuamista. Höyrymoppi toimitettiin mulle toimistolle ja se herätti kovasti kiinnostusta työkavereissa ja onkin kiva todeta, että tämä on oikeasti toimiva kapistus. Ollaan aiemmin nimittäin tehty tiukkaa analyysiä vaatehöyrystimistä kun ostettiin toimistolle sellainen vastikään. Höyryttely kiinnostaa, hah! 

Olin muuten yllättävän yksin tämän luutuamisinhoni kanssa, suurin osa meidän toimistolla nimittäin inhoaa imuroimista paljon enemmän?! Mites te, mikä on teidän inhokkisiivoushomma? Mulla se on luutuamisen lisäksi roskien vieminen, en todellakaan tiedä miksi suhtaudun siihen niin raskaasti… 

Lisää luettavaa

Rakkauskirje Kalliolle

Rakkauskirje Kalliolle

Ida Hanhiniemi Iittala

Iittalan kierrätyskokoelma meillä kotona

Kirjoja, jotka luin ja joista pidin

ida365 toukokuu

Vinkkejä / toukokuu

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. joo mulle tommonen! ja myös se höyrysilitin!! siivoamisesta tulee merkillisen kivaa, kun muuttaa asumaan omilleen. ihokeista, liesituulettimen siivoaminen on kamalinta hommaa. se suodatin ei lähde millään puhtaaksi, vaikka varta vasten hakee kaupasta tujuinta pesuainetta :-(

  1. JOOOO! Todellakin!! Kai se on se, että kun siivoaa omia sotkujaan niin ne ei ärsytä samalla tapaa mitä muiden sotkut, hah.

   Yäh joo, liesituulettimen suodatin on kyllä paha. Mulla ei oo liesituuletinta (tai on, mut se on surkea joten en käytä sitä koskaan) niin en edes just nyt muista miten itaraa puuhaa toi on.

 2. haha mä niin jaan noi fiilikset! siis haluisin niin kovasti tollasen höyryluutun (pohdin jo että pitäisi ehkä pyytää pukilta joululahjaksi :D) kun siis oikeest v i h a a n luuttuamista! imurointi puolestaan on tosi kivaa mut en tiedä mikä siinä moppaamisessa on kun ei vaan nappaa ollenkaan! aloin jo omassa päässä kuvitella kuinka ton kautta voisin alkaa jopa tykkäämään siitä hehe. ja sama, roskien vieminen on kans niin vaikea juttu, mikäköhän siinä oikein on? :D

 3. Oi, mikä laite! Ja kiva postaus :) Kylpyhuoneen kaakeliseinien peseminen on todella työlästä, tämä varmasti ratkaisisi sen homman välttelyn. Mutta onko tosiaan niin, että höyryllä voi puhdistaa parkettia? Eikö se kärsi siitä?

  1. Kiitos Nenna! :-) Joo, voi! Suositus on matalampi höyrytysteho, jolloin tuo mikrokuituliina on lähinnä nahkea, eli ihan vastaava kuin tavallisesti moppaamalla.

   Mutta siis joo, tää moppi kylppärissä TODELLA toimiva! Nopeutti pesua ihan hulluna.

 4. Oi tollanen ois kätevä, inhoan sitä kun lattian moppaamisen jälkeen huoneessa haisee pitkään pesuaineelle, vaikka miten yrittäis tuulettaa. Tiiätkö käykö tohon mitkä tahansa mikrokuituliinat vai pitääkö olla just tietynlaiset? Tää oli päivän piristys ^_^

  1. Tossa tulee mukana kaksi liinaa, ne on tietynmalliset jotta ne kiinnittyy tuon mopin muoviosaan :) Se on tuollainen iso suorakaide, jossa on reunoissa kolmion malliset taskut, joihin höyrymopin muoviosa sujahtaa.

   Kiva että tästä oli iloa! :)

 5. Itselläni on shark höyrymoppi ja voin sanoa että on todella hyvä kylppärin kaakelilattian pesemiseen. Puhdasta tulee kun näkee vaivaa ja varaa aikaa. Mistään kohtaan tämä höyrymoppaaminen ei ole nopeampaa, sen voitte unohtaa!

  1. Hahaa, mun mielestä tää kyllä on jopa nopeampaa, kun ei tarvii välillä puristella rättiä sangossa ja tuolla ”kohdistetulla höyrytyksellä” saa ihanan puhtaaksi laatat nopsaa :)

 6. Ainut ympäristömiinus tässä on tietysti mikrokuituliina. Liinaa pestessä lähtee, vedenpuhdistamoiden siivilöihin jäämättä, mikromuovia Suomen luontoon :( Mikromuovia on kuitenkin vaikea vältellä, mutta onneksi aiheeseen on ruvettu heräämään lähiaikoina.

  1. Totta puhut. Mikromuovi on kyllä ihan hullu juttu :( luin hetki sitten sellaisista pussukoista joiden avulla mikromuovin lähteminen voitaisiin estää tekokuituisia vaatteita pestäessä; pussukkaan laitetaan kaikki tekokuituiset vaatteet / rätit yms pesun ajaksi. Pitää googlaa se ja selvitelllä!

 7. Hei!Astianpesukone,pyykinpesukone ja noi höyryvempeleet ovat atoopikon kestosuosikkeja.Itse inhoan myöskin lattioiden moppaamista ja niiden samperin käsineiden käyttöä.