Mehustamisen ABC & talviset mehureseptit

ruoka
10 kommenttia

* Kaupallinen yhteistyö, Wilfa

Oon niin innoissani etten kestä!! Mehustin on tullut taloon! 

Omena-inkivääri-sitruuna-kaneli-mehu

Omena-inkivääri-sitruuna-kaneli-mehu; täydellisen lämmittävä talvimehu

Mehustaminen on hassu juttu; tuntuu että vuosi vuoden jälkeen siitä edelleen revitään mitä ihmeellisempiä ”mehustaminen ei sittenkään kannata!” -tyylisiä kohuotsikoita. Ihan kuin yhtään mikään asia kannattaisi jos homma menee överiksi.

Mehustamista verrataan monesti smoothieiden tekoon ja parjataan siksi, että mehustaessa hedelmien ja vihannesten kuidut jäävät hyödyntämättä toisin kuin smoothieissa. Tämä pitää kyllä paikkansa, mutta mun ruokavaliossa mehut ja smoothiet eivät aja samaa asiaa; mehut ovat aamun käynnistäjiä ja vitamiinipommeja siinä missä smoothiet kuuluvat mulla olennaisesti varsinkin kevääseen ja kesään ja silloin ne näyttelevät tärkeää välipalan tai jopa kevyen ruuan roolia. Mun smoothiet on ruokaisia ja täyttäviä kun taas mehusta haluan tummia ja kirkkaita värejä ruokaympyrääni, vitamiineja, antioksidantteja ja energiaa. 

Kohtuus kaikessa, myös mehuissa – vaikka mun mielestä tähän aikaan vuodesta saa mennä vähän överiksikin, kun värejä ja vitamiineja olisi varsin suotavaa tankata tavallista enemmän. Ja itsetehty mehu on kuitenkin ihan eri juttu mitä kaupan täysmehut ja ”tuoremehut”. 

Mehustamisvinkit - mehustamisen abc

Sain itselleni yhteistyön myötä Wilfan Largo Slow Juicer -mehustimen. Itseasiassa toivoin juuri tätä, sillä mietin Wilfan eri mehustimia vertaillessani, että tämän hintaiseen laitteeseen raaskisin itsekin panostaa ja siksi tuntuu luontevalta kirjoittaa juuri tästä, eikä sarjan kalleimmasta mehustimesta. Ekaksi mehustimikseni en ehkä raaskisi suorilta ostaa usean sadan euron konetta, mutta laadukasta ostaessa on hyvä varautua parinsadan panostukseen. Wilfalta löytyy myös huomattavasti kalliimpia laitteita, mutta koska kuulin pariltakin eri tyypiltä kehuja juuri tästä keskihintaisesta Largosta, päätin valkata tämän. Tämä on muuten myös Tekniikan maailman laitevertailun testivoittaja

Largo on itseasiassa yllättävän kompaktin kokoinen, olin varautunut sen vievän enemmän tilaa keittiön tasolta. Nyt se mahtu vedenkeittimen, kahvinkeittimen ja smoothievempaimen viereen ihan näppärästi. Kasaaminenkin on helppoa vaikka pitää olla tarkka siitä, että osat menevät oikein paikoilleen; kun kasaamisen tekee kerran ajatuksella sujuu se ja purkaminen jatkossa nopeasti. Mehustimen osat kannattaa pestä aina heti mehustamisen jälkeen, sillä kuitupitoinen mössö tarttuu muuten tosi tiukasti kiinni eri osiin. Tuoreeltaan pelkkä juoksevan veden alla huuhtelu riittää osien puhdistamiseen.

Testissä Wilfa Largo mehustin

Lehtikaali-kurkku-päärynä-kiivi-lime-mehu

Lähdin testailemaan mehustamista innolla enkä ole vielä saanut aikaiseksi mitään karmeita yhdistelmiä. Nyt talvella hyödynnän satokauden hedelmiä ja kasviksia eli mehustan sitrushedelmiä, persimonia, omenaa, lehtikaalia, ananasta, granaattiomenaa ja päärynää. En kyllä malta odottaa kesää ja eri yrteillä maustettujen melonimehujen testailua… mmh! Mutta mutta, aloitetaan perusjutuista: 

Vinkkejä mehustamiseen:

 • Valitse mehua kohden 3-6 raaka-ainetta; sen enempää ei tarvita. Suosi tuoremehuissa luomua mahdollisuuksien mukaan
 • Kuori sitrushedelmät ja poista valkoiset, kitkerät osat veitsellä. Pehmeäkuorisia hedelmiä ja vihanneksia (kuten omena, päärynä, inkivääri ja porkkana) ei tarvitse kuoria, huolellinen pesu riittää
 • Aloita mehustaminen sitruksista, jos mehuun tulee myös helposti tummuvia raaka-aineita; näin ne säilyttävät värinsä kirkkaina
 • Jos haluaa mehuista kauniin värisiä, kannattaa mehustaa keskenään saman väripaletin kasviksia ja hedelmiä
 • Tuoremehu on parhaimmillaan heti valmistuksen jälkeen, mutta säilyy mun empiiristen kokemusten mukaan päivän pari jääkaapissa
 • Kannattaa säästää kivoja lasipulloja itsetehtyjä mehuja varten. Jos etiketit eivät lähde pelkällä liottamisella, kannattaa kokeilla ruokaöljyllä! Kaadan vähän öljyä esim. keittiöpyyhkeeseen ja hankaan vesihauteessa pehmenneen etiketin liimoineen pois
 • Pidä tippalukko suljettuna mehun puristuksen ajan jotta laite ehtii sekoittaa mehusta tasaista ja avaa lukko vasta lopuksi valuttaaksesi mehun kannuun

Alkalisoiva vihermehu

Tuorepuristetut mehut - reseptiikkaa

Olen ehtinyt testata reilussa viikossa jo ties kuinka monta reseptiä (moi vaan lähikaupan tyypit, tämän takia oon tyhjännyt hedelmä- ja vihannesosastoa tavallistakin aktiivisemmin) joten tässä pari suosikkiani: 

Oranssi energiamehu

2 porkkanaa 
2 appelsiinia
1/5 ananasta 
1/3 sitruunaa 
pala inkivääriä 

//////

Herkullinen vihermehu

2-3 oksaa lehtikaalia
2 päärynää 
1 kiivi 
1 omena
puolikas kurkku

pala inkivääriä 

//////

Pinkki talvimehu

1 isohko omena
puolikas granaattiomena
2 appelsiinia

+ kokeile maustaa valmis mehu kardemummalla!

 

Mehujen maustaminen

Tämä ylläoleva talvinen kardemummalla maustettu vihermehuohje löytyy Mehuisan facebookista videolta – olin nimittäin hetki sitten Mehuisan ihanan Jasminin vieraana kokeilemassa mehustamista ekaa kertaa ikinä – jep, siitä on videomatskua! Kokeiltiin mehujen maustamista ja sehän sujui hyvin, ensikertalaiseltakin. Tosin videon perusteella mulle haastavinta oli limen viipaloiminen, heh… Lisää herkullisen kuuloisia reseptejä löytyy Mehuisan sivuilta – siinä on muuten harvinaisen kauniilla kuvilla varustettu sivusto. 

Mehustamisen terveyshyödyt

Onko mehustaminen teille tuttu juttu? Otan lämmöllä vastaan teidän suosikkireseptit, jos haluatte jakaa omianne! Ja toivottavasti mehureseptit kiinnostavat, niitä on takuulla luvassa tulevaisuudessa lisää. 

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Ihan suosikki vihermehu jota oon tehnyt jo monta vuotta, mitat suunnilleen:

  Puolikas kurkku
  Pieni omena/puolikas
  Pieni sitruuna/puolikas
  3 sellerinvartta
  Situunamelissaa, minttua tai lehtipersilijaa
  Kunnon palat inkivääriä ja kurkumaa

  Tää on aika kirpsakka ja voi olla että tottumaton voi ensin laittaa enemmän omenaa suhteessa. Mutta sit voi pikkuhiljaa vähän harjotella lisäämään enemmän selleriä:):) oma suosikkipohja on just toi kurkku-selleri-omena ja sitä sitten varioi.

  1. Ooh, tää kuulostaa just superilta!! Selleri on hc mutta tykkään jostain syystä siitä raakana ihan hulluna, välillä iskee oikein himo raakaan varsiselleriin. Eli tää menee kyllä testiin, joskin aion kyllä tosiaan aloittaa tolleen pehmeemmin lisäämällä omenaa enemmän ja vaikka valita lehtipersiljan sijaan mintun alkuun. KIIITOS tästä!

   1. Jos oot jo menettänyt sydämesi sellerille (minä myös) niin kyllä sitä sitten uskaltaa laittaa reilusti, maistuu ihanan kirpeeltä. :9 Omena ja sitruuna tasottaa! En juuri muita mehuja tee, joskus jos on aamupalavieraita niin oon tehnyt myös tämmöistä makeampaa sielunraikastus mehua:

    Puolikas kurkku
    Hunajameloni
    Pieni pala sitruunaa/ limeä
    Basilika
    (Vadelma)

    Toi on vähän herkumpaa ja semmosta mitä uskaltaa kaikille tarjota. Suosittelen kokeilemaan mehun maustamista yrteillä, just vaikka basilika toimii tosi hyvin. Sitruunamelissa ja minttu tuo paljon makua, lehtipersilija ei maistu kauheesti, korianteri on vähän jännä mutta ihan hauska jossain kurkkupohjaisissa. I <3 mehustaminen

 2. hmm…. no entäs se itse laite ja mehun laatu? Jättääkö minkä verran mujua mehun sekaan? Tuleeko paljon vaahtoa? Onko kuitu kuinka märkää jne?