* Kaupallinen yhteistyö, Wilfa
Oon niin innoissani etten kestä!! Mehustin on tullut taloon!
Omena-inkivääri-sitruuna-kaneli-mehu; täydellisen lämmittävä talvimehu
Mehustaminen on hassu juttu; tuntuu että vuosi vuoden jälkeen siitä edelleen revitään mitä ihmeellisempiä ”mehustaminen ei sittenkään kannata!” -tyylisiä kohuotsikoita. Ihan kuin yhtään mikään asia kannattaisi jos homma menee överiksi.
Mehustamista verrataan monesti smoothieiden tekoon ja parjataan siksi, että mehustaessa hedelmien ja vihannesten kuidut jäävät hyödyntämättä toisin kuin smoothieissa. Tämä pitää kyllä paikkansa, mutta mun ruokavaliossa mehut ja smoothiet eivät aja samaa asiaa; mehut ovat aamun käynnistäjiä ja vitamiinipommeja siinä missä smoothiet kuuluvat mulla olennaisesti varsinkin kevääseen ja kesään ja silloin ne näyttelevät tärkeää välipalan tai jopa kevyen ruuan roolia. Mun smoothiet on ruokaisia ja täyttäviä kun taas mehusta haluan tummia ja kirkkaita värejä ruokaympyrääni, vitamiineja, antioksidantteja ja energiaa.
Kohtuus kaikessa, myös mehuissa – vaikka mun mielestä tähän aikaan vuodesta saa mennä vähän överiksikin, kun värejä ja vitamiineja olisi varsin suotavaa tankata tavallista enemmän. Ja itsetehty mehu on kuitenkin ihan eri juttu mitä kaupan täysmehut ja ”tuoremehut”.
Sain itselleni yhteistyön myötä Wilfan Largo Slow Juicer -mehustimen. Itseasiassa toivoin juuri tätä, sillä mietin Wilfan eri mehustimia vertaillessani, että tämän hintaiseen laitteeseen raaskisin itsekin panostaa ja siksi tuntuu luontevalta kirjoittaa juuri tästä, eikä sarjan kalleimmasta mehustimesta. Ekaksi mehustimikseni en ehkä raaskisi suorilta ostaa usean sadan euron konetta, mutta laadukasta ostaessa on hyvä varautua parinsadan panostukseen. Wilfalta löytyy myös huomattavasti kalliimpia laitteita, mutta koska kuulin pariltakin eri tyypiltä kehuja juuri tästä keskihintaisesta Largosta, päätin valkata tämän. Tämä on muuten myös Tekniikan maailman laitevertailun testivoittaja!
Largo on itseasiassa yllättävän kompaktin kokoinen, olin varautunut sen vievän enemmän tilaa keittiön tasolta. Nyt se mahtu vedenkeittimen, kahvinkeittimen ja smoothievempaimen viereen ihan näppärästi. Kasaaminenkin on helppoa vaikka pitää olla tarkka siitä, että osat menevät oikein paikoilleen; kun kasaamisen tekee kerran ajatuksella sujuu se ja purkaminen jatkossa nopeasti. Mehustimen osat kannattaa pestä aina heti mehustamisen jälkeen, sillä kuitupitoinen mössö tarttuu muuten tosi tiukasti kiinni eri osiin. Tuoreeltaan pelkkä juoksevan veden alla huuhtelu riittää osien puhdistamiseen.
Lehtikaali-kurkku-päärynä-kiivi-lime-mehu
Lähdin testailemaan mehustamista innolla enkä ole vielä saanut aikaiseksi mitään karmeita yhdistelmiä. Nyt talvella hyödynnän satokauden hedelmiä ja kasviksia eli mehustan sitrushedelmiä, persimonia, omenaa, lehtikaalia, ananasta, granaattiomenaa ja päärynää. En kyllä malta odottaa kesää ja eri yrteillä maustettujen melonimehujen testailua… mmh! Mutta mutta, aloitetaan perusjutuista:
Vinkkejä mehustamiseen:
- Valitse mehua kohden 3-6 raaka-ainetta; sen enempää ei tarvita. Suosi tuoremehuissa luomua mahdollisuuksien mukaan
- Kuori sitrushedelmät ja poista valkoiset, kitkerät osat veitsellä. Pehmeäkuorisia hedelmiä ja vihanneksia (kuten omena, päärynä, inkivääri ja porkkana) ei tarvitse kuoria, huolellinen pesu riittää
- Aloita mehustaminen sitruksista, jos mehuun tulee myös helposti tummuvia raaka-aineita; näin ne säilyttävät värinsä kirkkaina
- Jos haluaa mehuista kauniin värisiä, kannattaa mehustaa keskenään saman väripaletin kasviksia ja hedelmiä
- Tuoremehu on parhaimmillaan heti valmistuksen jälkeen, mutta säilyy mun empiiristen kokemusten mukaan päivän pari jääkaapissa
- Kannattaa säästää kivoja lasipulloja itsetehtyjä mehuja varten. Jos etiketit eivät lähde pelkällä liottamisella, kannattaa kokeilla ruokaöljyllä! Kaadan vähän öljyä esim. keittiöpyyhkeeseen ja hankaan vesihauteessa pehmenneen etiketin liimoineen pois
- Pidä tippalukko suljettuna mehun puristuksen ajan jotta laite ehtii sekoittaa mehusta tasaista ja avaa lukko vasta lopuksi valuttaaksesi mehun kannuun
Olen ehtinyt testata reilussa viikossa jo ties kuinka monta reseptiä (moi vaan lähikaupan tyypit, tämän takia oon tyhjännyt hedelmä- ja vihannesosastoa tavallistakin aktiivisemmin) joten tässä pari suosikkiani:
Oranssi energiamehu
2 porkkanaa
2 appelsiinia
1/5 ananasta
1/3 sitruunaa
pala inkivääriä
//////
Herkullinen vihermehu
2-3 oksaa lehtikaalia
2 päärynää
1 kiivi
1 omena
puolikas kurkku
pala inkivääriä
//////
Pinkki talvimehu
1 isohko omena
puolikas granaattiomena
2 appelsiinia
+ kokeile maustaa valmis mehu kardemummalla!
Tämä ylläoleva talvinen kardemummalla maustettu vihermehuohje löytyy Mehuisan facebookista videolta – olin nimittäin hetki sitten Mehuisan ihanan Jasminin vieraana kokeilemassa mehustamista ekaa kertaa ikinä – jep, siitä on videomatskua! Kokeiltiin mehujen maustamista ja sehän sujui hyvin, ensikertalaiseltakin. Tosin videon perusteella mulle haastavinta oli limen viipaloiminen, heh… Lisää herkullisen kuuloisia reseptejä löytyy Mehuisan sivuilta – siinä on muuten harvinaisen kauniilla kuvilla varustettu sivusto.
Onko mehustaminen teille tuttu juttu? Otan lämmöllä vastaan teidän suosikkireseptit, jos haluatte jakaa omianne! Ja toivottavasti mehureseptit kiinnostavat, niitä on takuulla luvassa tulevaisuudessa lisää.
Kommentit
Ihan suosikki vihermehu jota oon tehnyt jo monta vuotta, mitat suunnilleen:
Puolikas kurkku
Pieni omena/puolikas
Pieni sitruuna/puolikas
3 sellerinvartta
Situunamelissaa, minttua tai lehtipersilijaa
Kunnon palat inkivääriä ja kurkumaa
Tää on aika kirpsakka ja voi olla että tottumaton voi ensin laittaa enemmän omenaa suhteessa. Mutta sit voi pikkuhiljaa vähän harjotella lisäämään enemmän selleriä:):) oma suosikkipohja on just toi kurkku-selleri-omena ja sitä sitten varioi.
Ooh, tää kuulostaa just superilta!! Selleri on hc mutta tykkään jostain syystä siitä raakana ihan hulluna, välillä iskee oikein himo raakaan varsiselleriin. Eli tää menee kyllä testiin, joskin aion kyllä tosiaan aloittaa tolleen pehmeemmin lisäämällä omenaa enemmän ja vaikka valita lehtipersiljan sijaan mintun alkuun. KIIITOS tästä!
Jos oot jo menettänyt sydämesi sellerille (minä myös) niin kyllä sitä sitten uskaltaa laittaa reilusti, maistuu ihanan kirpeeltä. :9 Omena ja sitruuna tasottaa! En juuri muita mehuja tee, joskus jos on aamupalavieraita niin oon tehnyt myös tämmöistä makeampaa sielunraikastus mehua:
Puolikas kurkku
Hunajameloni
Pieni pala sitruunaa/ limeä
Basilika
(Vadelma)
Toi on vähän herkumpaa ja semmosta mitä uskaltaa kaikille tarjota. Suosittelen kokeilemaan mehun maustamista yrteillä, just vaikka basilika toimii tosi hyvin. Sitruunamelissa ja minttu tuo paljon makua, lehtipersilija ei maistu kauheesti, korianteri on vähän jännä mutta ihan hauska jossain kurkkupohjaisissa. I <3 mehustaminen
Mä en ole ikinä tehnyt mehuja, mutta nää näyttää niin hyviltä, että voisin tulla joku päivä käymään sun luona mehulla. ;)
No niin, todellakin! Tervetuloa, teen jotain herkkumehua! :-*
Noi näyttää niin HYVÄLTÄ ! :-))
ne on!!! <3___<3
hmm…. no entäs se itse laite ja mehun laatu? Jättääkö minkä verran mujua mehun sekaan? Tuleeko paljon vaahtoa? Onko kuitu kuinka märkää jne?