Eroon sokerikoukusta – tilalle terveellisemmät herkut

lifestyle, ruoka
199 kommenttia

* Kaupallinen yhteistyö Earth Control & Asennemedia

Oonkohan koskaan kertonut, millainen sokerihiiri olin joskus nuorempana? Lukioikäisenä ostin monta kertaa viikossa irtokarkkeja – hyvin maltillisia määriä kerralla, mutta ihan sairaan usein, tyyliin kaksi tai kolmekin kertaa viikossa. En tuolloin tiedostanut olevani koukussa sokeriin, mutta sitähän todella olin. Tiesin kyllä, ettei mun kannattaisi syödä niin paljoa karkkia, koska se ei tehnyt hyvää iholleni, mutta en ajatellut että sokerikoukku olisi jokin konkreettinen asia tai asia, josta kannattaisi pyrkiä eroon.

Koska olen kerran saanut itseni irti sokerikoukusta, tiedän, että pystyn siihen uudelleenkin. Ajattelin vinkata pari hyväksi havaitsemaani tapaa karsia valkoista sokeria pois ruokavaliosta ja vinkata samalla terveellisemmistä herkuista. Earth Controlin juuri lanseeratut kuivatut hedelmät menevät tähän kategoriaan oivallisesti.

eroon sokerista

Sokerikoukkuun lipsahtaminen

Opiskeluaikoina tajusin, että sokerikoukku on real thing ja että siitä olis varmaan hyvä irtautua, kun ilman herkkuja oli väsynyt ja kärttyinen – herkuttelun jälkeen taas sitten entistä uupuneempi, kun sokeripiikki hiipui nopeasti. En ollut miettinyt väsymyksen ja ärtyneisyyden yhteyttä herkutteluun mutta kun sen tajusi, oli yhteys ilmeinen. Monilla sokeri sekoittaa myös vatsan ja huomaan, että mulla sokeria sisältävien tuotteiden nauttiminen näkyy nopeasti ihossa. Ihoni oli opiskeluaikoina hetken tosi huonossa kunnossa ja se toimi hyvänä kannustimena herkuttelun lopettamiseen.

Piilosokeria olen ollut aina suhteellisen hyvä välttelemään, mutta huomaan, etten ole ollut viimeisen puolen vuoden aikana kovinkaan tarkka siitä mitä syön. Ei se isossa mittakaavassa haittaa, mutta ahdistaa vähän, kun iltapäivisin on alkanut tehdä mieli herkkuja. Pitkään ei nimittäin tehnyt ja siihen haluaisin takaisin. Sellaiseen tilaan, että voin kyllä syödä herkkuja jos siltä tuntuu, mutta että kehoni ei kaipaisi niitä.

Just nyt tahdonvoima ei ole riittänyt, vaan olen syönyt vaikka mitä mulle tarjottuja herkkuja; jätskiä, leivoksia ja avasinpa yks ilta pr-näytteenä saadun karkkipussinkin, kun teki ihan hulluna mieli karkkia (en oo ostanut tavallista karkkipussia varmaan viiteen vuoteen, siksi tämä on mulle niin outo juttu!). Söin puolet pussista, vaikkei ne edes maistuneet siltä, miltä muistelin niiden maistuvan. Just tuon takia tahdon taas eroon turhasta herkuttelusta; sit kun herkuttelen, sen on paras olla niin hyvää, ettei herkuttelu harmita laisinkaan. Nyt on pakko skarpata vähän ja lopettaa kaikki ”sit ku tää muutto/remppa/kiireinen kevät on ohi ni sit skarppaan” -tyylinen itseni huijaaminen, ettei sokerin syöminen riistäytyisi ihan käsistä.

ida365 eroon sokerista

Ei ehdottomuudelle

Mulle täysi ehdottomuus toimii hyvin harvassa asiassa, joten en ole sokerinkaan suhteen ehdoton. En esimerkiksi kiellä itseltäni hedelmäsokeria, vaan ajattelen, että makeanhimo kantsii mieluummin taltuttaa joko tuoreilla tai kuivatuilla hedelmillä, marjoilla, tai vaikka hunajalla makeutetuin herkuin kuin valkoista sokeria sisältävillä herkuilla. Ne eivät ole ainakaan mulle yhtä koukuttavia kuin valkoinen sokeri. Sokeria ne tietty ovat yhtä kaikki, mutta ainakin terveellisemmässä ja ei-niin-koukuttavassa muodossa. Koen tärkeimmäksi vältellä nimenomaan valkaistua ja lisättyä sokeria.

Helpoimmalla pääsee, kun tekee itse omat eväät ja syö alusta loppuun itsetehtyä ruokaa. Välillä lisättyä sokeria on nimittäin sellaisissakin paikoissa, ettei ikinä uskoisi: smoothieissa, salaatinkastikkeissa ja tosi monissa ravintolaruuissa ylipäätään. Pahinta on silti ehkä itsetehdyn oloinen smoothie, jossa on lisättyä sokeria – tuntuu niiiin väärältä!

Earth Control kuivatut hedelmät

Kun haluaa herkutella, mutta ilman valkoista sokeria, on kuivatut hedelmät superhyvä vaihtoehto karkeille. Earth Controlin uudet kuivatut hedelmät ovat next level kuivattuja hedelmiä, sillä esimerkiksi rusinat ovat todella mehukkaita ja pehmeitä. Karpalot on makeutettu ananasmehulla (tosi monissa kuivatuissa karpaloissa on lisättyä valkoista sokeria, koska karpalot on ilman makeutusta todella happamia, joten ananasmehu on pikkuisen fiksumpi makeuttaja) ja taatelit ovat kuivatuiksi taateleiksi yllättävän pehmeitä ja kinuskisia ilman mitään lisättyä sokeria. Aprikoosit maistuvat sellaisinaan, mutta sopivat myös juustojen kaveriksi salaatteihin.

kuivatut karpalot ilman lisättyä sokeria

Vaihtoehtoisia sokerittomia herkkuja

Kuivahedelmät menevät mulla sellaisenaan makeanhimon iskiessä, mutta suosittelen testaamaan taateleita myös maapähkinävoin kanssa tai lakritsijauheeseen dipattuna. Kun koettaa pyristellä eroon sokerisista herkuista tai vaikka karkista, on ihan ok korvata kaikki ei-terveelliset herkut luonnollisilla vastaavilla jotta pääsee eroon siitä valkoisen sokerin ja lisäaineiden kierteestä, johon elimistö jää helposti koukkuun. Jos sokerikoukku on pysyy terveellisimpiä herkkuja napostellessa, kannattaa ottaa tiukempi linja ja kokeilla olla vaikka viikon ajan ehdoton kaiken makean herkun suhteen ja katsoa mikä fiilis sen jälkeen on.

Jäätelöä terveellisempi herkku on hedelmin, marjoin ja rusinoin koristeltu smoothiebowl tai kolmen raaka-aineen sokeriton jäätelö kuivahedelmin koristeltuna ja kuivatut hedelmät viimeistelevät myös itsetehdyt myslit. Siinä missä kuivatut hedelmät menevät sellaisinaan snackeistä, niitä voi hyödyntää hyvin myös raakaleivonnassa (taatelit makeuttavat hyvin!) ja esim. smoothieissa tuomaan makeutta. Jos kaipaa reseptivinkkejä, sellaisia löytyy Earth Controlin facebook-sivuilta.

Kun makeanhimo iskee, kannattaa juoda lasi vettä – joskus makeanhimo sekoittuu myöskin siihen, että oikeasti olisi nälkä. Jos olo ei katoa, voi esim. makeahkon makuinen yrttitee auttaa. Ja vakkarina purkka tai xylitol-pastilli – kun saa jotain suuhunsa, saattaa makeanhimo kadota huomaamatta.

WWF Earth Control arvonta

Earth Conrol x WWF -tuotepakettiarvonta:

Haluaisitteko päästä testaamaan Earth Controlin uutuuksia?  Kommentoi postaukseen 10.6.2018 mennessä, mikä on sun sokeriton suosikkiherkku ja oot mukana Earth Control -tuotekassin arvonnassa! Palkinnon arvo on n. 30 € ja kassi sisältää uusien kuivattujen hedelmien lisäksi myös pähkinöitä ja salaattimixejä. Laita kommentoidessa sähköpostikenttään toimiva maili, niin saan sut kiinni voiton osuessa kohdalle – mailiosoite näkyy vain minulle.

Tiesittekö, että WWF Suomi ja Earth Control tekevät pitkäaikaista yhteistyötä? Sen tavoitteena on pysäyttää metsäkato ja suojella uhanalaisia lajeja ja niiden elinympäristöjä. Kesäkuun loppuun mennessä ostetuista Earth Controlin tuotteista menee 0,10 € sademetsien suojelutyöhön WWF Suomen kautta. Very nice!

Lisää luettavaa

ida365 toukokuu

Vinkkejä / toukokuu

kaisaniemi kasvitieteellinen

Trooppista lämpöä keskellä talvista Helsinkiä

luonnonkosmetiikan bepanthen alga cicosa korjaava voide

Luonnonkosmetiikan ”bepanthen”

Nice things 2021

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Samoilla linjoilla turhan sokerin suhteen. Hedelmäsokeri riittää hyvin makeanhimon taltuttamiseen! Omat lempiherkut on niinkin yksinkertaiset kuin (tummat) viinirypäleet + turkkilainen jugurtti, ja hedelmäsalaatti. Hedelmäsalaatista monella on jotenkin tylsä mielikuva, vaikka aineksia vaihtelemalla saa tosi herkullisia lopputuloksia. Juuri eilen löysin uuden suosikkikombon: hunajamelonia, kiiviä, mansikoita ja basilikaa. Nam!

 2. Oon huomannut, että makeanhimo lähtee aika helposti isolla kulhollisella hedelmiä, esimerkiksi mehukas ananas sekä banaani on aika hyviä! Myös joskus teen ihan vain puuroa, koska se täyttää sopivasti. Lopulta huomaa, ettei oikeastaan tehnytkään mieli herkkuja, piti vain saada jotain naposteltavaa. Hassua miten itseään voi vähän huijata näissä asioissa! :-)

 3. Paahdetut ja suolattomat pähkinät, juurikin kuivattujen karpaloiden kanssa. Olispa jonkinlainen sokerivieroitus, mulla olis heti nimi paperissa…
  Mutta nää Earth Controlit menee testiin! Oon tykänny heidän tuotteistaan ennenkin.

 4. Taatelit on ehdoton suosikki! Tuoreet taatelit, joiden sisään on laitettu manteleista tehtyä tahnaa on niin nannaa

 5. Taas yks postaus, joka osui ihan nappiin omalle kohdalle. Oon yleensä syksystä kevääseen kauheessa sokerikoukussa kun pimeys ja väsymys ajaa syömään suklaata ja muita herkkuja paljon helpommin. Kesällä onneks tekee enempi mieli kaikkee raikasta niin nyt herkuttelen vaan about kerran viikossa jäätelöllä tai karkeilla.
  Oma suosikki sokerittomista herkuista on ehdottomasti mansikat ja toisena lakutaatelit <3___<3

 6. Minun suosikki sokerittomista herkuista on lakritsijauheella kuorrutetut taatelit. Onneksi niitä ei voi syödä kovin montaa kerralla

 7. Ooo mikä arvonta! Lemppariherkkuja on kaikki ihanat nice creamit ja raakakakut! Kun jaksaisi vaan useammin värkätä niitä, niin ei oikeasti tulisi edes ikävä valkoista sokeria :D

 8. Sokerinhimo on ollu mullakin aina ongelma, välillä pahempana ja välillä on ollu vähän helpompaa. Ehdoton ’ei karkki tai muu selkeä herkku’-suosikki on maapähkinävoi! Tietenkin sellanen, mihin ei oo lisätty sokeria. Myös tuoreet marjat kesäisin on niin hyviä. En oo koskaan innostunut kuivatuista hedelmistä, mutta pitäis antaa uus mahdollisuus ja nää tuottee vaikuttaa tosi hyviltä!

 9. Avopuoliso on taas vuoden aikana lipsahtanut tosi pahaan sokerikoukkuun ja haluaisi siitä eroon. Tuo paketti olisi mainio apu :)

 10. Minä olen todella pahasti sokerikoukussa ja olen huoletta antanutkin itseni olla. Tulen kiukkuiseksi, jos en saa karkkia tai suklaata ja se on jopa hieman pelottavaa. Itse herkuttelen marjoilla ja hedelmillä, jotka onneksi auttavat. Myös ne salmiakkitaatelit ovat taivaallisia!

 11. Kuivatut taatelit lakritsijauheessa pyöriteltynä ovat ihan parasta, samoin kuivatut karpalot pähkinöiden kanssa.

 12. Aaah kuivatut taatelit ja maapähkinävoi on ehdottomasti lemppari <3 Mutta ne taatelit pitää olla ihanan meheviä ja kosteita, ei liian kuvia!

 13. En ole koskaan edes kokeillut olla ilman sokeria ja mielelläni testaisin sitä. Syön todella paljon kaikkea herkkua ja se tuntuukin kun vatsa on turvonnut ja pinkeä. Monta kertaa olen ajatellut asiaa, mutta aina se on sille tasolle jäänyt.

 14. Sokerikoukku on valitettavan tuttu juttu itsellekin. Itse syön makeanhimoon pakastemarjoja.

 15. Itse huomaan himoitsevani herkkuja stressaantuneena ja väsyneenä, eli harmittavan usein viimeisen parin vuoden aikana… Välillä tulee ruuan suhteen skarpimpia hetkiä, mutta se päättyy aina siihen iänikuiseen ”otan vain vähän” -selitykseen.

  Lempparini terveellisistä herkuista on ehdottomasti tuoreet marjat ja jokin hyvä maustamaton jugurtti hunajatipalla. Myös jäisestä vesimelonista ja tuorepuristetusta appelsiinimehusta blendattu sorbetti on niiiin hyvää, samoin kuivattu ananas ja mango!

 16. No siis !! Just tässä irtokakkipussin kanssa lueskelin tätäkin postausta… heh. Nyt kesällä ehdottomasti paras sokeriton herkku on tuoreet marjat !

 17. Itse tehdyt smoothiet, verigreippi ja veden juominen auttavat makeanhimoon, kun sen vain tajuaa ennen kuin suklaalevy on käsissä…

 18. Kuivatut taatelit ja mangot, viinirypäleet, turkkilainen jogurtti, sokerittomat salmiakkipastillit! Naaam!

 19. Mun ykkösvaihto sokerittomalle herkulle on itsetehty smoothie marjoista ja hedelmistä, vie tehokkaasti sokerinhimon pois :-)

 20. Näillä helteillä jätskin sijaan oon popsinu viime kesänä pakastettuja mansikoita. Ai että miten hyviä!

 21. Taatelit
  Teen myös itse raakasuklaata joka makeutettu hunajalla tai kookosnektarilla. Mulla myös kookosmanna ja kookosvesi taltuttaa makeanhimoa.

 22. Itse syön makeanhimoon jäisiä marjoja! Pakastimesta löytyy aina esim mustikoita ja niitä voisin napostella vaikka miten paljon.

 23. Itsellänikin on nyt kevään aikana lisääntynyt sokerinhimo, varsinkin jäätelöitä tekee mieli syödä joka päivä… Täytyy yrittää tehdä nice creamia pakkaseen pahimman makean nälän varalle! Karkit olen pystynyt korvaamaan helposti taateleilla, viinirypäleillä ja kirsikkatomaateilla! Mutta toi jätski, se on niin paha kun se on niin hyvää! :D

 24. Rakastan uunissa pehmeiksi paistettuja omenalohkoja kanelin kanssa! Myös uunipäärynä & kaneli (ja kaurapuuron päälle lopuksi) toimii! Kuivatuissa aprikooseissa on paras purutuntuma jos tahtoo karkkia.

 25. Mansikat, tuore ananas ja nektariinit. Myös lakritsi -ja minttutee on hyvä!

 26. Kyllä taatelit ovat omaan makuuni paras vaihtoehto sokerisille herkuille.

  Ja ai että, sokerin negatiivisen vaikutuksen ihoon olen huomannut itsekin, mutta tummaa suklaata tulee silti nautittua luvattoman usein.

 27. Lakritsitaatelit on oma lemppari silloin, kun tajuaa olla tarttumatta siihen suklaalevyyn…:D

 28. Parasta on Earth Controlin lakritsiset taatelit! Luonnollisesti myös kaikki tuoreet hedelmät ja marjat :)

 29. Ehdoton suosikki on, kun luomukauraa/glut. kauraa ja mantelilastuja paistaa pannulla kookosöljyssä ja lisää hunajaa, kanelia ja kardemummaa. Tämän olen tarjoillut esim. mustikoiden ja kookosmaidon kera. Nam!

 30. Täällä todellinen sokerihiiri mutta jos on pakko valita sokeriton niin marjat!:D

 31. Tuoreet marjat ja ananas.kyllähän nuo kuivatut karpalot ja taatelitkin on oikeen hyviä.

 32. Pähkinät. Mutta minun tulee syötyä päivittäin jäätelöä ja lähes päivittäin karkkia. Tällainen terveellunen naposteltava ois parempi.

 33. Ostan mansikoita tai kirsikoita, sellaiset määrät että iltainen naposteluhimo lähtee (eli paljon) :) Tai talvisin toimii minttutee hunajalla.

 34. Mä oon kans ihan hirveessä sokerikoukussa, ja haluaisin tästä taas eroon.. Eli kiitos näistä vinkeistä, tulevat tarpeeseen! :) Erilaiset marjat ja hedelmät toimii mulla sokerin korvikkeena, sekä pähkinät.

 35. Omat herkkujen korvikkeet näin kesällä on mansikat, kirsikat ja herneet. Yleensäkin marjat ja hedelmät on hyviä vaihtoehtoja.

 36. Hyvä ja itselle ajankohtainen aihe! Pienen vauvan kanssa tullut paljon valvottua ja univelkaa kertynyt kiitettävästi. Hirveä väsymys yhdistettynä hormonitason muutoksiin ja arjen kiireeseen on tehnyt tästä makealle persosta entistä pahemman sokerihiiren! Se mikä auttanut on tosiaan veden juonti, kuivatut taatelit, valmiiksi jääkaappiin pilkotut hedelmät, tuoreet/pakastetut marjat tai pakastetut banaaniviipaleet tai viinirypäleet, purkan jauhaminen, pähkinät, kuivatut marjat tai makean teen juominen. Keinoja loppujen lopuksi monta, kunpa nämä aina kotonakin muistaisi! Välillä täytyy pitää vaan viikko siellä täällä niin, ettei koske mihinkään makeaan, jotta saa vähän vähennettyä kulutusta.

 37. Olen huomannut miten heti kiireiden ja väsymyksen takia olen sanonut itselleni, että on ihna okei välillä syödä jäätelöä ja valmisruokia. Vaikka eihän se ole, kun niistä tulee vain huonompi olo. Rusinoita olen aina tykännyt syödä, mutta ne ovat jostain syystä en syö niitä enää niin usein. Ja nyt juhlien ja kesän saapuessa itselleen suo jäätelöt sun muut herkut. Täytyy kyllä aloittaa katsomaan tarkemmin mitä suuhunsa laittaa!

 38. Taatelit ja pähkinät on mullekin lemppareita joita voi syödä vuoden ympäri. Mutta ihan ultimaattisen herkuin herkku mulle on tuoreet herneet! Voin oikeesti syödä niitä monta litraa kerralla ja kesän lopulla todella suren sitä että hernekausi loppuu. Nam!

 39. Lakritsitaatelit on huippuja plus ah, nyt kun on kesä voi irtokarkit korvata tuoreilla mansikoilla

 40. No kesäsin kirsikat ja vesimeloni on ehdottomia ykkösiä ja sit kans lakritsijauhetaatelit, ihan loistavia!

 41. Hahaa olin kans vielä lukiossa ihan mahdoton irtokarkki-hiiri! Nykyään en ole enää juurikaan makean perään, mutta erityisesti näin helteillä napsin pieneen makeannälkään kotona jäisiä puolukoita tai herneitä.

 42. Hedelmät, kuten päärynä, viinirypäle, mango tai hunajameloni, toimivat hyvänä jälkiruokana, kun ruuan päälle tekee mieli jotain makeaa.

 43. Mun lemppareita ovat ehdottomasti erilaiset hedelmät ja vihannekset! Olin ennen samanlainen sokerihiiri, ja nuorempana kotona asuessa tuli miltei joka ilta naposteltua jotain herkkua. Kun aloin itse vastata ruokakaupassa käynnistä ja vaihdoin ruokavalion vegaaniseen, ei herkkuja ole tehnyt normiarjessa mieli ostaa oikeastaan lainkaan :) Ehkä saan nykyään tarpeeksi monipuolisesti ravintoaineita tai sitten olen vain vanhempi ja viisaampi? Haha, oli syy mikä tahansa, nykyään herkuttelen mieluiten sesongissa olevilla hedelmillä ja vihanneksilla, niitä himoitsen kaupassa jatkuvasti. Kuitenkin joskus myös satunnaisella 3 Kaverin vegaanijäätelöpurkilla ;)

 44. Taatelit ehdottomasti ja itsetehdyt bliss ballsit (Yleensä reseptillä: Taateleita, kaurahiutaleita, pähkinöitä, raakakaakaoa, jotain pähkinävoita ja päälle paahdettuja kookoslastuja):)

 45. Mä oon kans ihan kauhee sokerihiiri ja usein huomaan et oon taas joutunut siihen koukkuun. Rusinat ja taatelit toimii mulla hyvin. Samoin Clipperin lakritsitee on ollut hyvä!

 46. Täälläkin yksi sokerihiiri jäänyt taas koukkuun ja iltapäivästä nousee aina tuttu makeanhimo. Kuivatut taatelit yksi lemppari kyllä! Täytyykin hankkia pussi töihin, jotta himon iskiessä on saatavilla jotain sallittua. :)

 47. Ite syön taateleita cashewpähkinöillä tosi usein välipalaks, toimii ja on kyllä makeita kun valkkaan aina hedelmäosastolta tuoretaatelit!

 48. Hedelmät ja maapähkinävoi! Myös erilaiset bataatilla makeutetut leivonnaiset on parhautta!

 49. Itsekin yritän pyristellä sokerihimosta eroon ja olen syönyt kuivattuja mangoja (urtekramilla on sokerittomia!) tai tuoreita taateleita, jotka olen pakastanut. Olen huomannut omalla kohdallani, että sokerin syöminen on myös tapa, esimerkiksi päiväkahvin kanssa täytyy saada aina jotain makeaa.

 50. Kaikki kylmä maistuu; etenkin freesit viileät lusikoitavat smoothiet on suosikkeja! Päälle rapeita pähkinöitä tai granolaa purutuntumaa antamaan!

 51. Kun dippailen pakastettuja banaanipaloja tahiniin, niin mieleni ja makuaistini hymyilee :)

 52. Vakkariherkkuni on smoothie ananaksesta, banaanista ja kaurajogurtista.

 53. Lempiherkkuni on nice cream sokerittomalla kaakaojauheella ja vadelmilla!

 54. Suosikki on tuoreet hedelmät ja marjat, mango ja persikan ykkösenä! Kuivatuista eniten tulee popsittua rusinoita ja viikunoita, nam.

 55. Kuivatut taatelit ja kuivatut mangoviipaleet ovat suurinta herkkuani! Ei siinä karkkia enää kaipaa, kun niitä syö!

 56. Kuivatut taatelit, pidän erityisesti juuri noista Earth Controlin taateleista.

 57. Lakritsajauhoissa pyöritellyt taatelit on parasta herkkua tällaiselle salmiakki ja lakritsifanille.

 58. Rusinat, taatelit ja viikunat ovat mun lempiherkkuja, kuten myös porkkanat dipattuna hummukseen!

 59. Nyt on joku tajuton päärynäkausi menossa ja Lidlista saatava päärynänektari tai ihan oikeat päärynät toimii mulla herkkuina!

 60. Nice cream on mun ehdoton lemppari, joko marjoilla tai sitten maapähkinävoista tehtynä :)

 61. Musta marjat on parhaita korvikkeita, esim. vatut ja mustikat <3

 62. Miniluumutomaatit on kestosuosikki! Varsinkin tomaattien sesonkiaikaan voisin napsia niitä joka päivä

 63. Täytyy tunnustaa että elän itse myös aikamoista sokerihiiren elämää ja olen aina elänyt. Karkkia menee melkein joka päivä ja niin monet kerrat olen yrittänyt päästä eroon… parhaimmat herkun korvaajat on ananas ja taatelit.

 64. Earth controlin lakritsitaatelit on sikahyviä, noita muita en ookaan maistanut mutta näemmä kannattais!

 65. Taatelit on ehdoton heikkous, mutta välillä tulee tehtyä banaani”jätskiä” johon esimerkiksi ihan naturelli maapähkinävoi sopii mainiosti!

 66. Nektariinit on tällähetkellä niin hyviä, etten edes kaipaa muuta makeaa elämääni. Myös nicecream on pelastus silloin, kun tekee mieli jotain herkkua.

 67. Tosi kivaa, kun nykyään on alettu panostaa noihin sokerittomiin/ilman lisättyä sokeria oleviin tuotteisiin!

  Itse jouduin yli 10 vuotta sitten lopettamaan, pakon edestä, sokerin syönnin. Tosin välillä sitten, olon salliessa, annan itselleni herkutteluhetkiä. Kaikki tai ei mitään toimii itselläni.

  Mun sokeriton herkku on kuivatut karpalot.

 68. Suosikkejani ovat itse tehdyt hedelmä- ja marjasmoothiet sekä lakritsijauheeseen dipatut taatelit!

 69. Lakritsijauheessa dipatut taatelit! Kesällä helppo luisua jätskin ja muiden herkkujen kautta sokerikierteeseen, näillä herkuilla voisi vieroittautua.

 70. Pakastetut viinirypäleet, varsinkin punaiset korvaa kyllä superhyvin kaikki sokeriherkut!! Tykkään muutenki korvata esim. karkit makeilla hedelmillä, esimerkiks banaanilla tai ananaksella :)

 71. Tällä hetkellä ehdoton suosikki makean napostelua hillitsemään on pensasmustikat. Niin hyviä!

 72. Ehdottomasti lemppariherkkuja sokerinhimon sattuessa on taatelit ja kuivatut luumut! Tää kilpailu osuu ihan loistavaan kohtaan, sokerista vieroittuminen nyt edessä herkuttelun täyteisen pääsykoekevään jälkeen…

 73. Mun lemppari on ehdottomasti kuivattu taateli tai mulperimarja. Juurikin se kinuskimaisuus/toffeemaisuus on mun mieleen.

 74. Kuivatut taatelit ja mangosuikaleet, ja jos oikein tiukille ottaa, niin tummaan suklaaseen dipatut mangopalat!

 75. Itse olin aikoinani ihan järkyttävä sokerihiiri! Oli vaikea olla edes yksi päivä ostamatta irtokarkkeja. ”Onnekseni” sain kakkissa kolmessa raskaudessani riesakseni raskausdiabeteksen, joten sokerin syöminen loppui siihen pakosta. Nyt en enää kaipaa karkkeja enkä muita sokeriherkkuja enkä vieläkään voi uskoa, että tilanne on se, että ostan irttareita ehkäpä kerran kahdessa kuukaudessa! En kiellä itseltäni mitään eli jos ”oikeita” herkkuja tekee mieli, niin syön niitä. Mutta nykyisin saatan päivittäin syödä esim. banskujäätelöä (jäiset banaanit + maapähkinävoi) tai ihania taateleita, jotka tyydyttävät makeanhimon. Ja nykyisin oikeastaan himoitsenkin lähinnä oikeaa ruokaa tai esim. herkullista leipää iltaisin

 76. Kesällä on niin helppoa, kun tarjolla on mansikoita, vadelmia ja kirsikoita!

 77. Liekö ikä tehnyt tehtävänsä. Ennen olin todellinen pulla- ja suklaahiiri, mutta nykyisin maistuvat hedelmät ja marjat paremmin!

 78. Tuoreet marjat ja kaurajogurtti, myös yrttiteet taltuttaa makeanhimoa hyvin :)

 79. Taatelit ja maapähkinävoi. Tai hapan omena ja maapähkinävoi. Tai banaani ja maapähkinävoi. Sanoinko jo maapähkinävoi?

 80. Kuivatut viikunat ja taatelit sekä pähkinät!

 81. Paras herkku korvaamaan sokerin on maapähkinävoi ja banaani, tai kuivatut hedelmät :) mukana arvonnassa!

 82. Marjat maistuvat kesäisin! Teen myös paljon erilaisia smootheita, makeanhimo talttuu niillä mukavasti.

 83. Sokerihiiri olen minäkin,myönnän!Vatsa vaan ei tunnu tykkäävän ja oon yrittänyt vähentää..Ehdottomuus ei ole tepsinyt,täytyypä koittaa hedelmälinjaa..Tosin kaikki hedelmät ei tunnu herkälle massulle sopivan..Taatelit,kuivatut karpalot ja tuoreet marjat maistuvat,samoin tuore ananas

 84. Pähkinät ja mansikat. Hedelmissäkin on minulle liikaa sokeria.

 85. Aiemmin meni helposti monta sataa grammaa irttareita kerralla, viikoittain. Muutenkin tuli mussutettua kaikkea makeaa ihan ohimennen, niin paljon, ettei sitä oikein tajunnatkaan. Kolmisen kuukautta sitten tein ryhyiliikkeen ja pari kuukautta meni aika tiukalla ruokavaliolla. Sitten vähän hölläsin ja nyt on jo sallivampi linja – makeaa tekee mieli välillä, mutta usein se johtuu nälästä. Siksi olenkin päättänyt, että jos on ”pakko” herkutella, niin ensin pitää syödä kunnon ateria alle. Suklaan himo on kadonnut kokonaan :O

  Tuore ananas on parasta. Tuo lakritsijauheeseen dipattu taateli taas kuulostaa jännältä, sitä on pakko kokeilla!

 86. Olen itse myös pyristelemässä irti sokerikoukusta ja hyviä korvaavia juttuja onkin jo löytynyt. Taatelit ovat ensimmäinen valinta makeanhimoon – joko sellaisenaan tai maapähkinävoin kanssa. Saatan tehdä myös pienen annoksen taatelipuuroa joka on niin makeaa että menee jo jälkiruoasta. Taateleiden lisäksi vakkari on tuore ananas!

 87. Kiitos kirjoituksesta, sain tästä itselleni taas vähän tsemppiä! Aika pahassa sokerikoukussa olen tällä hetkellä, ja harmittaa. Tavallisimpia ”korvikkeita” ovat olleet taatelit, kuivatut (luomu!)aprikoosit.

 88. Jogurttihässäkkä eli soijajugua, hedelmää, marjoja, pähkinöitä ja siemeniä :)

 89. Kuivatut viikunat, aprikoosit, ja karpalot, sekä cashew-pähkinät

 90. Ihan pelkkää hunajaa pistän aina suuhun teelusikallisen, tai lakritsitaateleita muutama. Jo lähtee makeanhimo!

 91. Mielestäni kaikista parhaimmat sokerittomat herkut on tuoreet hedelmät kuten nektariini ja kesäisin kaikessa yksinkertsisuudessaan mansikat ja herneet. Ei tarvitse päätä vaivata että mitä keksis karkkien tilalle :D

 92. Mun lemppari valkosokeritpn herkku on kuivatut viikunat. Ai että, kun ne siemenet ihanasti rouskuu suussa. <3

 93. Itse tehdyt kaakaotaatelit! Kaupasta raakataateleita, jotka pyörittelee itse kaakaojauheessa. Voilá!

 94. Kuivatuista karpaloista tykkään paljon, mutta niissä yleensä juuri tuo valkoisella sokerilla makeuttaminen on se iso ongelma. Siksipä olkkin iloinen yllägystieto tuo, että Earh Controlin karpalot onkin makeutettu ananaksella! ❤ Niitä pitää ehdottomasti päästä maistamaan! ❤

 95. Itsetehty smoothie kyllä taltuttaa herkkunälän, välillä tulee sorruttua kyllä tummaan suklaaseen. Pitääpä lähtä kauppaan ostaan taateleita, ei oo itse tulllut vielä kokeiltua!

 96. Omia suosikkejani ovat banaaniletut marjoilla, tuoreet taatelit ja erilaiset smoothiet :)

 97. Ehdottomasti yksi lemppari terveysherkkujani on maustamaton jogurtti mustikoiden tai ananaksen kera :)

 98. En juurikaan himoitse mitään sokeriherkkuja enää, mut proteiinifluff (jäiset marjat+vaniljahera) on ihan äly hyvää!
  Nice cream suolapähkinöillä/maapähkinävoilla menee kyl kans pahemmassa herkkuhimossa!

 99. Mulla iskee yleensä iltapäivisin ”tarve” herkutella, mutta oon opetellut laittamaan tuorepuuron valmiiksi ja sen kanssa syön hedelmiä ja nokareen maapähkinävoita. Tulee hyvä fiilis kun saa vatsan täyteen terveellistä välipalaa ja nälkä pysyy poissa päivälliseen asti :) Toinen terveellinen herkku mulla on siemennäkkileipä juustosiivulla, niihin oon ihan koukussa!

 100. Makeanhimon iskiessä hedelmät, kuten mandariini tai viinirypäleet, kuivatut aprikoosit ja suolattomat pähkinät toimivat hyvin. Viinirypäleet on melkein kuin karkkia, varsinkin kun ne ovat olleet hetken pakkasessa, nam! Harmi vaan, että noita ei aina löydy kotoa.

 101. Taatelit ja kuivatut aprikoosit on parhaita! Ne tekee joka aamu puurosta vähän herkumman. :)

 102. Juurikin lakritsijauheeseen dipatut taatelit on parasta ikinä! Ja raakakakut. Oi nam.

 103. Voi kuinka hyvää asiaa. Itse on aikamoinen sokeri hiiri ja todella vaikeaa siitä on päästä eroon. Manteleita olen yrittänyt popsia.

 104. Jääkaappikylmä ananas, pähkinät, pakastettujen banaanien kanssa blendatut marjat, banaanipannari

 105. Kuivatut omenat on todella todella hyviä ja menee varsin hyvin karkista. Leikkaan ne vielä hyvin pieniksi paloiksi niin niitä on jotenkin mukavampi syödä…

 106. Ehdottomasti lakutaatelit, kuten näköjään monella muullakin. Lisäksi tee ja hedelmät auttaa. Yleensä mulla ihan hyvin pysyy kohtuulinja, mutta aina välillä (kuten nyt) lähtee ihan lapasesta ja herkuttelu on päivittäistä.

 107. siis aivan parasta hemmotteluherkkua on maapähkinävoihin dipatut omenaviipaleet mmmmmmm <3

 108. Lakritsitaatelit, mansikat, viinirypäleet, riisikakku, jossa maustamatonta maapähkinävoita ja banaaniviipaleita..

 109. Hedelmät ja marjat. Sokerikoukku on paha ja siitä haluaisin eroon.

 110. Noi taatelit lakritsijauheessa on tosi hyviä! Hyvä terveellinen herkku on banaaniletut. Laitan niihin joukkoon vähän kanelia, nii tulee vielä vähän enemmän makua jogurtista ja marjoista voi laittaa täytettä päälle.

 111. Sokerikoukussa 50 vuotta, tarttis vihdoin tehdä jotain asialle. Hyviä vinkkejä kirjoituksessa sekä komenteissa. Aloitan puurolla jakotimaisilla marjoilla. Tsemppiä kaikille!

 112. Sokerittomat smoothiet sekä marjat ja hedelmät. Ihana kassi ja mielenkiintoisia tuotteita!

 113. Maapähkinävoi + omena/banaani/päärynä on mun vakkari herkkuvälipala :)

 114. Hyvin kirjoitettu teksti ja samaa mieltä olen kanssasi! Omat suosikkini ovat cashew pähkinät ja kuivatut karpalot. Paras herkkunälän taltuttaja on aina ollut karkkien sijasta smoothiet.

 115. Hyvin kirjoitettu teksti ja samaa mieltä olen kanssasi! Omat suosikkini ovat cashew pähkinät ja kuivatut karpalot.

 116. Marjat ja hedelmät esim. maustamattomassa = makeuttamattomassa jogurtissa. Kuivatuista hedelmistä kannattaa valita ne, joihin ei ole lisätty sokeria! Karkkihyllyn ohi olen opetellut kävelemään mitään ostamatta -se päätös pitää tehdä jo etukäteen.

 117. Kuivatut taatelit, etsin monta vuotta karkeista sitä ”täydellisen maun huipentumaa” kunnes äkkäsin että taatelit ovat sitä kaikkea mitä olen etsinytkin <3

 118. Inhoan taatelia yleensä, mutta suolapähkinä-taateli-appelsiinipallerot maistuvat makeannälkään tajuttoman hyvin!

 119. Täällä yksi sokeri hiiri. Väsyneenä ja stressi tasot koholla tulee syötyä enemmän herkkuja. Suklaa on kaikista pahin koukuttaja. Taatelit ovat hyviä sekä kuivatut hedelmät ja karpalot!
  Ja chia siemenistä tulee Ihanaa herkku vanukasta!

 120. Banaanilätyt oikein kypsistä mieluiten! Ja lisäksi marjoja ja jogurttia. Toinen hyvä on lakritsitaatelit!

 121. Ihana juttu, niin tuttu ongelma mulle :( itse tehty smoothie on mun herkku! <3

 122. Joskus makeannälkään toimii lämmin maitoon tehty kaakao tummasta sokerittomasta kaakaojauheesta, siihen laitan lusikallisen kookosöljyä sekaan, ja se aika kivasti pehmentää ja makeuttaa. Joskus tosin ripaus vaniljajauhetta tai -sokeria maustaa kivasti.

 123. Onpas kiva arvonta! En ole ostanut itse koskaan taateleita tai kuivattuja hedelmiä. Taatelit ovat jotenkin kalliita ja kuivatuissa hedelmissä sokeri on arveluttanut. Olen kuitenkin tällä hetkellä sokerikoukussa, josta pitäisi päästä eroon, niin nuo arvonnan tuotteet olisi kyllä vinkkiesi kanssa!

 124. Miun suosikit ovat lakritsitaatelit ja marjat. Varsinkin stressaavina aikoina sokerihimo on ihan valtava ja siihen niin helposti sorrun.

 125. Yksi sokerihiiri täälläkin, makeanhimoon parasta on Lakritsitaatelit!

 126. Tuoreet marjat ja hedemät, vaikka onhan niissä hedelmäsokeria. Kotimaisten mansikoiden kypsymistä odotellessa :)

 127. Mun suosikki on raakalakritsijauheessa pyöritellyt luomutaatelit

 128. Huippu arvonta! Sokeria tulee syötyä lähinnä tavan takia esim muiden tarjotessa herkkuja, ja sama juttu se että täysi ehdottomuus ei itsellä toimi. Parasta sokeritonta herkkua mulle on tuore mango, taatelit ja maapähkinävoi. Ja raakasuklaa! Näillä pärjäis hyvin :)

 129. Lakritsijauheella päällystetyt taatelit ja sitten ihan pelkät pähkinät toimii myös!

 130. Makeanhimo selättyy sillä että muistaa syödä säännöllisesti ja riittävästi perus ruokaa :)

 131. Kuivatut aprikoosit, viikunat ja taatelit ovat hyviä korvaamaan sokerinhimon. Myös raakasuklaa inkiväärit ovat hyviä.

 132. Mulla on aika säännöllinen ruokarymti, mutta huomaan pian jos tästä lipsun, että alkaa tehdä mieli herkkuja. Aina en välttämättä heti tiedosta että on tullut syötyä huonosti, mutta jos muutamana päivänä putkeen tekee mieli herkkuja, muistuttaa se aika pian, että ruokailut ei ole kunnossa. Ja yleensä ruokailut korjaamalla jää herkkuhimot vähemmälle. Ja silloin on ihana herkutella jollain oikeasti hyvällä eikä todella tarvitse potea huonoa omaatuntoa. Herkkuhimot katoaa yleensä myös helposti hyvillä smoothieilla tai hedelmillä!
  Tärkeää asiaa pohdit tekstissäsi ja toit esille todella hyviä havaintoja herkuttelusta! :)

 133. Aina tärkeä aihe! Sokeri on tyhjää energiaa ja on hyvä etsiä vaihtoehtoja, meillä kun useimmilla on luontainen mieltymys makeaan. Paras jätski on kotimainen Jymy! Kun syö ”parempaa” makeaa, sitä ei tarvitse syödä niin paljon – ja kun syö, niin syö hyvällä omallatunnolla :) Lakutaatelit, marjat ja hedelmät menee täälläkin ja Digestive-keksin päälle vadelmahilloa (itse tehtyä). Tämä palkinto tulisi kyllä syötyä!
  – mama

 134. Mun suosikkiherkku ilman sokeria on sokeriton maapähkinävoi ja banaaninsiivut riisikeksin päällä, käsittämättömän hyvää! Myös kahden aineksen banaaniletut (2 munaa, 1 banaani) on mahtavia