Syksylemppari: viikuna

lifestyle
5 kommenttia

Tumma viikuna tai tosi tumma luumu, sellainen mustanvioletti, on yksi syksyisistä lempparisävyistä. Oon huomannut että just nyt kiinnostaa kaikki tummanvioletti ruoka; luumut, karhunvatukat, punakaali ja punajuuret viikunoiden lisäksi. Oon juonut punajuurilattea, syönyt tuoreita luumuja, testannut acai-jauhetta smoothiessa, valmistanut munakoisopizzaleipiä ja tehnyt viikunasalaattia. Mihinhän puutostilaan tällainen tummanvioletin ruuan himo voisi viitata? Eikös kaikki violetit ja siniseen taittavat kasvikset ole täynnä antosyaaneja? Hmm!

Tuoreet viikunat ovat näistä tummanvioleteista yksi lempparein ja oon ollut innoissani, kun mun lähikaupassa on ollut hyvä viikuantarjonta. Huomasin että ruuan lisäksi mulla on pari muutakin viikunalempparia:

Tuoreet viikunat

Kure Bazaar Scandal

Varmaan viimeiset kolme syksyä mun kynnet on olleet tummanvioletit, miltei mustat, vähän siniseen taittavan tummat. Yksi lempparisävyistäni on ollut Treat Collectionin Drama Queen, tänä syksynä Joliesta testiin saatu Kure Bazaarin Scandal. Tämäkin sävy on juuri sopivasti kylmään taittava.

Viikuna

Viikunasalaatti

Helppo ja herkullinen viikunasalaatti: babypinaattia, puolikas avokado, beluga-linssejä, pala fetaa, kurkkua, lehtikaalipestoa ja tuoretta viikunaa. Vähän kuivattua chiliä, oliiviöljyä ja pippuria.

Yksi lempparituoksukynttilöistä, Diptyquen Figuier. Näitä myy esim. Petit St Louis Lahdessa.

Suloista sunnuntaita! x

Lisää luettavaa

ida365 toukokuu

Vinkkejä / toukokuu

kaisaniemi kasvitieteellinen

Trooppista lämpöä keskellä talvista Helsinkiä

luonnonkosmetiikan bepanthen alga cicosa korjaava voide

Luonnonkosmetiikan ”bepanthen”

Nice things 2021

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Moi, Ida!

  Pahoitteluni, että kysymykseni ei liity mitenkään tähän kirjoitukseesi, mutta en viitsinyt lähteä kommentoimaan enää kauhean paljon aikaisempiakaan kirjoituksiasi.

  Löysin eilen Stockmannilta aivan ihanan A+more -merkin pipon. Olin jo melkein ostamassa sen, mutta jäin vielä hinnan takia miettimään hieman. Selasin illalla Stockmannin nettisivuja ja yllätyin aika paljon, kun luin kyseisen pipon tuotekuvauksen kohdalta, että pipon tupsu on aitoa turkista, joka on ilmeisesti Saga-sertifioitua.

  Olen koko aamun miettinyt asiaa, ja tuli yhtäkkiä mieleen, että kun Instagramissasi oli juuri kuva, jossa oli myös A+more -merkin pipo, niin sattuuko sinulla olemaan jotain tarkempaa tietoa asiasta?

  En tunne merkkien ja yritysten taustoja vielä kovin tarkkaan, joten ajattelin kysyä tässä asiassa neuvoa viisaammalta.

  Mulla on myös meneillään vaatteiden suhteen sellainen ”murros”, että yritän jatkossa ostaa vähemmän ja laadukkaampia vaatteita, joista kaikki tulisi oikeasti aktiiviseen käyttöön.

  Pipo, jota kattelin, oli niin kaunis, että ajattelin, että olisin ehkä voinut siihen satsatakin vähän enemmän, mutta tuo turkisasia sotki nyt aika lailla pakkaa…

  1. Moikka!

   Turkisasiosta Stockan A+more-malliston suhteen en tiedä valitettavasti ollenkaan. Mä en itse ostaisi turkista kuin second handina (ajatus vuosikymmeniä kestävästä tuotteesta on musta ekologinen ja kun tuote on jo kerran valmistettu, olisi fiksumpaa ostaa vanhaa uuden sijaan), mutta uutena en ostaisi itse, oli sertifioitua tai ei. Vaikka esim. road kill -turkikset ymmärränkin myös uutena. Eli valitettavasti en osaa sanoa tuosta sertifioinnista yhtään enempää :/ Jos asia mietityttää sua kovasti, niin se kertoo jotain. Siistiä että lähdit selvittämään ja pohtimaan, noi on avainasemassa kun koettaa rakentaa kestävämpää vaatekaappia. :)

   1. Kiitos teille molemmille vastauksistanne!

    Olen ihan samoilla linjoilla teidän molempien kanssa. En ole voinut koskaan kuvitella ostavani mitään tuotetta, jossa on turkista, enkä itse asiassa sen takia ajatellut, että edes joutuisin kohtaamaan asian jollain tavalla käytännössä. Jotenkin ajattelin, ehkä sinisilmäisesti, että sellaiset tuotteet, joita edes katselen, eivät liity millään tavalla turkiksiin, ja siksi tulikin niin isona yllätyksenä se, että tuo pipo sisältää turkista. En tiedä miksi, mutta olin ja olen myös edelleen vähän puulla päähän lyöty asiasta, en voi sille mitään…

    Mulla oli ihan erilainen kuva A+more -merkin tuotteista, vaikka täytyy myöntää, että se kuva ei ollut mitenkään perusteellinen tai kattava. Siksi säntäsinkin tänne kysymään, sattuuko Ida tietämään asiasta jotain, kun tämä ekologisuus ja eettisyys on ollut viime aikoina esillä. Mutta ehkä tää pipotapaus oli vain hyvä esimerkki ja muistutus siitä, että kaikki ei todella aina ole sitä, miltä päällepäin näyttää, ja että asioista täytyy ottaa selvää tarkemmin, jos haluaa yrittää toimia itse vastuullisemmin.

  2. Moikka! Minäkään en ole mikään alan asiantuntija, mutta ajattelin vain sanoa, että ymmärtääkseni Saga Fur, jonka tuotteet siis tuon sertifikaatin on saaneet, on suomalaisomisteinen turkisten tuottaja/turkisten huutokauppa. Kyseessä siis ei ole mikään kolmannen osapuolen antama sertifikaatti, vaan turkistuottajien itsensä ”sertifioima” tuotantotapa (sertifikaatin myöntää Suomen Turkiseläinten Kasvattajien liitto). Sen saamiseksi riittää käytännössä pelkkä omavalvonta ja lain minimitason noudattaminen. Mitään erityistä eettisyyttä siihen ei siis vaadita.

   Esim. Talouselämässä on julkaistu v. 2013 mielenkiintoinen artikkeli, (https://www.talouselama.fi/uutiset/professori-tyrmaa-turkisalan-sertifioinnin/a993cd13-6009-353f-973a-7a43681c8530), jossa vastuullisen liiketoiminnan professori kutsuu tätä toimintaa suoraan viherpesuksi. Ja sitähän se onkin, jos siis sertifikaatin saa sillä, että vain noudattaa lakia, ja jos/kun sertifikaatin tavoitteena on kuluttajien mielikuvien muuttaminen. Kuluttajien asenne turkiksia kohtaan on niin negatiivinen, että mitäpä jälleenmyyjä ei tekisi, että ne menisivät paremmin kaupaksi…

   1. Tosi hyviä infoja Essi, kiitos että jaoit! Oot selkeästi googlaillut aihetta :)